Rămâi conectat

Ştirea zilei

Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 – valorificarea unui context istoric internațional favorabil

Publicat

în

Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 – valorificarea unui context istoric internațional favorabil

Unirea Principatelor Române, evenimentul istoric care marchează debutul modernizării societății românești de o parte și de alta a Carpaților, trebuie privit în evoluția evenimentelor în plan internațional pentru  a înțelege cum au fructificat o șansă istorică acei români patrioți de care ne amintim mereu la 24 ianuarie: Al. I Cuza, Mihail Kogălniceanu, Manolache Epureanu, Anastasie Panu, Vasile Alecsandri…

Chiar și naționaliștii cei mai înfocați, dacă sunt inteligenți și onești, înțeleg că o națiune, un stat nu poate exista izolat complet de ceilalți. Indiferent câte granițe ridică, cât de bine le păzește, evoluția sau involuția sa este influențată de acțiunile vecinilor săi imediați dar și de evenimente de mai departe, de mai mare amploare. Fără a minimaliza acțiunile unioniștilor români, ci dimpotrivă pentru a înțelege mai bine cât de inteligent au sesizat momentul propice și s-au folosit de intențiile Marilor Puteri, să aruncăm o privire asupra evoluțiilor și contextului internațional al Unirii Principatelor Române.

Citește și: Unirea cea mică de la 1859, un prim pas spre Marea Unire de la 1918

Nu am să mă întorc în timp să analizez structurarea ideii unității românilor începând de la Mihai Viteazul sau chiar mai dinainte. Eu nu cred că în Evul Mediu sau în Renaștere ideile de fraternitate între comunități mai mari sau mai mici bazate pe crierii de limbă sau religie, erau mai puternice decât voința liderilor politici. Sigur că puteau ajuta, dar nu fuseseră încă teoretizate și asimilate la scară largă. Așadar, am să încep incursiunea mea în cronologia realizării Unirii Principatelor Române cu Războiul Crimeii, un conflict despre care românii nu învață cine știe ce la școală, nu le este prea familiar deși a influențat decisiv istoria noastră.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cauzele Războiului Crimeii au fost diverse de la îngrijorarea Imperiului Britanic în fața puterii crescânde a Imperiului Țarist care își continua expansiunea spre gurile Dunării și Marea Neagră, lucru pe care britanicii, marea putere navală a momentului nu-l puteau îngădui, până la conflictul ideologic între iluminismul Vestului Europei și absolutismul Imperiilor Țarist și Otoman sau gâlceava în privința controlului Palestinei și al Locurilor Sfinte. Războiul Crimeii a durat din 28 martie 1853 până în 1856 și a fost un conflict armat dintre Imperiul Rus, pe de-o parte, și o alianță a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, a celui de-al doilea Imperiu Francez, a Regatului Sardiniei și a Imperiului Otoman, pe de altă parte. Ne interesează acum sfârșitul războiului, mai ales negocierile de pace. De menționat că la începutul și în timpul războiului, Moldova și Țara Românească s-au aflat sub influența și chiar ocupația rusă. Prin prevederile Tratatului de la Paris din 1856, „planul în patru puncte” propus în 1854 a fost substanțial dezvoltat. În principal, privilegiile speciale ale Rusiei în Principatele Dunărene au fost transferate către grupul Marilor Puteri. Astfel, Țările Române au intrat sub protecția aliaților, iar Moldova a primit înapoi sudul Basarabiei, ocupată de ruși încă din 1812.

Citește și: Reformele lui Alexandru Ioan Cuza și Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859

În plus, navelor de luptă ale tuturor națiunilor le-a fost interzis accesul în Marea Neagră. Flota rusă fusese deja distrusă în timpul războiului. Mai mult, țarul și sultanul au fost de acord să nu mai înființeze nici un arsenal naval militar pe țărmurile mării. Clauza Mării Negre a fost o prevedere extrem de dezavantajoasă pentru Rusia, datorită scăderii drastice a amenințării țariste la adresa turcilor. Tot în același an, și tot ca o consecință a Războiului Crimeii și a Tratatului de Pace de la Paris, va fi înființată Comisia Europeană a Dunării care trebuia să vegheze la neutralitatea Mării Negre, dar, mai ales la siguranța accesului internațional pe Dunăre și de aici la resursele de grâne din Principatele Române. După Războiul Crimeii Moldova și mai apoi și Țara Românescă (1859) au primit acces la Marea Neagră prin sudul Basarabiei, adică prin județele retrocedate de Imperiul Țarist: Cahul Bolgrad și Ismail. Comisia Europeană a Dunării a coordonat și executat lucrări de modificare a canalului navigabil a Dunării și, prin asta, la dezvoltarea economică și socială a regiunii. Numai prin faptul că sediul său era la Sulina, această localitate s-a transformat dintr-un sat de circa 1000 de locuitori într-un oraș în adevăratul sens al cuvântului. Prin lucrările executate pe brațul Sulina, drumul dintre Tulcea și Marea Neagră a fost scurtat cu 249 de km prin suprimarea a peste 29 de cotituri.

Datorită importanței lor strategice și economice a existat în timpul Războiului Crimerii și ulterior o chestiune a Principatelor Române, mai precis a statutului acestora și a influenței pe mare puterile vremii le aveau aici. Dintre acestea, Franța lui Napoleon al III-lea era singura apărătoare a aspirațiilor românești, așa cum se cristalizaseră acestea în timpul și după anul revoluționar 1848.

Citeşte şi 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

La 25 februarie 1856, la Paris s-au deschis lucrările congresului în urma căruia marile puteri europene trebuiau să valideze o soluție de pace, inclusiv în privința Principatelor Române. Prevederile tratatului încheiat cu acel prilej constituiau tocmai soluția rezultată. Congresul de pace de la Paris, din 1856, în ce-i interesa pe români, pe lângă faptul că a luat în discuție situația Principatelor Române ca o componentă a rezolvării crizei orientale, a relevat în această chestiune și o nouă dispunere în cadrul sistemului de alianțe inițial constituit în perioada războiului Crimeei. S-au configurat două noi tabere – Franța, Rusia, Prusia și Sardinia, pe de o parte, Turcia, Austria, Anglia, pe de altă parte: unioniste și antiunioniste. Ele s-au format nu doar pe baza opțiunilor afective pentru ideea Unirii, devenită acum o problemă internațională, ci mai ales pe jocul noilor interese care guvernau politica acestor puteri în contextul ce a urmat încheierii conflictului militar.  În raport cu așteptările românilor, tratatul din 1856 oferea prea puțin.  Marile puteri, cu interesele lor în conflict, nu au putut adopta o poziție clară și coerentă față de cele mai importante aspecte ale problemelor românești, poziție dictată, după caz, de beneficiile individuale și calculele lor de viitor.

Citește și: 24 ianuarie: Mica Unire şi ziua lui Badea Cârţan, un dac coborât de pe Columnă, zi cu dublă semnificație

Totodată, n-au putut să ignore cu totul problemele ce se ridicau în Principatele Dunărene. În timp ce pentru Franța Unirea Principatelor reprezenta o cauză ridicată public la rang de misiune nobilă, pentru Austria și Turcia ea deschidea perspectiva sumbră a dezmembrării lor ca imperii, iar pentru Rusia ea ajunsese acum doar un mijloc pentru recâștigarea pozițiilor pierdute în urma războiului. Între 1856 și 1859 problema Principatelor, în special frământările interne legate de unirea acestora, au rămas, în aceste condiții, în atenția diplomației și opiniei publice europene în general. Pentru Franța însă, problema nerezolvată a Unirii Principatelor Române s-a menținut între obiectivele politicii sale curente. În a doua jumătate a lui 1856 mișcarea unionistă din Țara Românească și Moldova era încă reținută, acest lucru datorându-se în primul rând faptului că problema Principatelor stagna pe plan internațional, nefiind soluționată nici problema elaborării firmanului electoral în temeiul căruia trebuiau convocate Adunările Ad-hoc. Convenția de la Paris, semnată la 7/19 august 1858 la capătul unor îndelungate și dificile tratative între Puterile Garante, favorabile unirii, cu cele care se împotriveau – era, cum s-a observat pe bună dreptate, un compromis inerent între Unire și separatism, între stipulații conservatoare și înaintate, “un compromis între principii opuse, ilustrat foarte bine în numele noului stat – Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei”. Rezultatele Conferinței de la Paris (1858) nu ofereau Principatelor Române chiar Unirea dorită de ele.

Citește și: Curizități despre MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859. Unirea Principatelor Române, aspecte mai puțin cunoscute

Practic, Convenţia de la Paris consfinţea unirea formală într-un stat cu numele Principatele Unite, alegerea a doi domni, două adunări, două guverne, organizarea a două instituţii comune la Focşani – Comisia Centrală şi Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie –, abolirea monopolurilor şi a privilegiilor de clasă. Deşi au existat şi voci care erau împotriva unirii, mai ales în Moldova, existând temeri că desemnarea Bucureştiului drept capitală va face ca Moldova să-şi piardă din influenţă, divanurile ad-hoc organizate în anii 1857 şi 1858 au demonstrat dorinţa de unire a populaţiei. A urmat toamna anului 1858, când în principate a început organizarea alegerilor pentru domnitor. La 5 ianuarie 1859, în Moldova, Adunarea electivă formată din 48 de deputaţi l-a ales în unanimitate ca domn pe Alexandru Ioan Cuza, şeful partidei unioniştilor moldoveni. În Ţara Românească, unde alegerile urmau să se ţină pe 24 ianuarie, locţiitorii domneşti erau antiunionişti, iar Adunarea electivă era dominată de conservatori, astfel că bucureştenii au fost mobilizaţi pentru a susţine candidatura lui Cuza. În şedinţa din 24 ianuarie 1859, deputatul Vasile Boerescu a propus candidatura lui Alexandru Ioan Cuza, care a fost votat în unanimitate, stârnind mânia Porţii Otomane și a Austriei, care au considerat alegerea drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul actului nu se prevedea ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane distincte.

Astfel, Cuza a devenit domnitor al celor două principate, iar unirea lor a fost recunoscută de către marile puteri pe parcursul domniei sale.

În anul 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând astfel unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.

Constituția adoptată la 1 iulie 1866, consfinţeşte denumirea oficială, România, iar la 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Modernizarea sistemului de iluminat stradal în orașul Cugir: Licitația de peste 1 MILION de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

Modernizarea sistemului de iluminat stradal în orașul Cugir: Licitația de peste 1 MILION de lei, lansată în SEAP

Primăria orașului Cugir a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări în cadrul proiectului „Modernizarea sistemului de iluminat stradal în orașul Cugir”. Valoarea totală a investiției, fără TVA este de 1.090.920 de lei.

Alimentarea cu energie electrica se realizează prin punctele de aprindere existente amplasate pe stâlpii din beton in imediata apropiere a posturilor de transformare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Posturile de transformare, componentele reţelei de distribuţie a energiei electrice care alimentează cu energie electrică instalaţiile de iluminat public, branşamentele, instalaţiile de forţă, instalaţiile de legare la pământ, instalaţiile de automatizări, măsura şi control etc. sunt în proprietatea şi administrarea operatorului de distribuţie.

Punctele de aprindere, aparatele de iluminat, inclusiv accesoriile de montaj ale acestora sunt în administrarea oraşului Cugir.

Sistemul de iluminat este intr-o situaţie precară iar în continuare sunt prezentate principalele deficienţe constatate:

– Iluminatul existent acoperă în totalitate străzile oraşului – nu există corpuri de iluminat lipsă. Au fost identificate un număr de 584 corpuri de iluminat şi un număr de 584 stâlpi existenţi;

– nu este în conformitate cu normele şi standardele în vigoare , respectiv SREN 13201;

– Sursele de lumină utilizate sunt învechite şi cu randament scăzut;

– Consolele de fixare pe stâlpi sunt deteriorate, nu au un aspect uniform având lungimi şi unghiuri de înclinare diferite;

– Iluminat insuficient pentru securitatea conducătorilor auto şi totodată a trotuarelor pentru protecţia pietonilor contra agresiunilor;

– Consumul de energie electrică ridicat.

Astfel se propune modernizarea sistemului de iluminat public existent.

Analizând situaţia iluminatului stradal la nivelul obiectivului de investiţii stabilit în oraşul Cugir, judeţul Alba, alcătuit din componentele principale, corpuri de iluminat în număr de 584 buc. şi un număr de 584 de stâlpi, se constată faptul că iluminatul public nu este corespunzător asigurat, accesul populaţiei la serviciul de iluminat public poate fi considerat discriminator, consumul de energie este relativ mare, calitatea iluminatului public scăzută , în completarea celorlalte servicii asigurate deja locuitorilor din zona studiată, se pune problema modernizării sistemului de iluminat public.

Prin aceasta măsură se urmăreşte:

 • creşterea gradului de securitate a cetăţenilor din cadrul comunităţii şi, de asemenea, creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei rutiere şi pietonale.
 • reducerea poluării luminoase şi a poluării cu emisii C02*
 • reducerea riscului de accidente rutiere , reducerea numărului de agresiuni contra persoanelor, îmbunătăţirea orientării în trafic, îmbunătăţirea climatului social şi cultural prin creşterea siguranţei activităţilor pe durata nopţii.
 • reduce substanţial numărul de agresiuni fizice, conducând la creşterea încrederii populaţiei pe timpul nopţii.
 • scăderea infracţionalităţii şi securitate sporită.

Se propune:

 • Demontarea a 584 lămpi cu sodiu existente si a armaturilor aferente acetora;
 • Montarea a 584 lămpi LED 20W, 30W, 40W, console, brăţări de fixare si cablu de alimentare cu energie electrică a corpurilor de iluminat, astfel:
  • 220 lămpi de 20W;
  • 316 lămpi de 30W;
  • 48 lămpi de 40W;
 • Înlocuirea braţelor de lampa cu braţe de lampa de otel galvanízate si bratari galvanízate.
 • Implementare sistem de dimming şi telemanagement inclusiv montare /dotare echipamente


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

Publicat

în

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

După ce, în vara anului trecut, a fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID, o femeie din Alba a reuşit să demonstreze în justiţie că a fost amendată ilegal de către un poliţist rutier.

Incidentul a avut loc în 8 iunie 2021, pe DN 14B, la ieşire din municipiul Blaj spre comuna Crăciunelu de Jos, într-o zonă cu serpentine unde drumul este marcat cu linie continuă. În momentul în care autoturismul condus de femeie a fost depăşit de autospeciala ISU, într-o curbă periculoasă, a avut loc un acroşaj între cele două autovehicule, soldat cu avarierea acestora. Femeia a primit un avertisment şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile.

„Nu sunt de acord. Am respectat în totalitate maşina politiei, care a depăşit pe cea mai periculoasă curbă, urmată la scurt timp de cea de-a doua ISU, care mi-a tăiat calea, deşi maşina era ieşită din carosabil, permiţând depăşirea necorespunzătoare a maşinii care nu avea semnalele acustice pornite”, a scris femeia în procesul- verbal.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele două autovehicule ale poliţiei şi ISU s-au oprit la circa 300 de metri de locul coliziunii, femeia susţinând că cei doi conducători auto s-au deplasat în zona unde oprise încercând să o intimideze şi să o ameninţe pentru că nu a respectat semnalele luminoase şi acustice de pe maşina poliţiei.

”În momentul în care le-am spus că nu au avut pornite semnalele acustice şi luminoase, şoferul de pe maşina poliţiei a recunoscut că nu a avut semnalele acustice, deoarece m-ar fi putut speria şi m-aş fi putut răsturna în pantă. Apoi, cei doi conducători auto s-au reîntors la maşinile conduse de aceştia şi au pornit semnalele luminoase”, a declarat şoferiţa. Femeia a mai spuscă poliţistul rutier a ascultat doar versiunea prezentată prin telefon de colegul său, respectiv a venit cu ”lecţia învăţată”, şi nu a luat în considerare susţinerile acesteia.
Altă situaţie de fapt, demonstrată în instanţă

”Petenta fost invitată la sediul Poliţiei Municipiului Blaj, pentru încheierea procesului-verbal, unde a aşteptat peste o oră. În acest interval de timp, agentul constatator a vorbit permanent la telefon pentru a obţine înregistrări de pe camerele video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier. Ulterior, a obţinut o înregistrare video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier, pe care o anexez înregistrată pe un DVD. Din înregistrare, se poate observa că maşina politiei şi ISU, înainte de producerea evenimentului rutier, au depăşit un alt autoturism, care circula în spatele autoturismului condus de petentă. Acea persoană putea fi reţinută ca martor asistent, dacă nu a reţinut ca martor asistent pe doamna (…). Din înregistrarea respectivă, se observă că maşina politiei şi autospeciala ISU nu aveau semnalele luminoase pornite”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată.

Pe lângă înregistrarea video care a arătat că cele două maşini nu aveau semnalele luminoase, martora care se afla cu ea în autoturism a susţinut că cele două autospeciale nu aveau în funcţiune nici semnalele acustice. Pe 7 aprilie 2022, Judecătoria Blaj a anulat procesul-verbal, hotărârea nefiind contestată de către Poliţie.

”Petenta a avut posibilitatea efectivă să facă dovada existenţei unei alte situaţii de fapt decât cea reţinută în procesul-verbal de contravenţie, iar prin proba testimonială administrată în cauză, aceasta a reuşit să răstoarne prezumţia de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie. Astfel, din declaraţia martorei (…), reiese că maşina poliţiei, care a încercat să depăşească maşina condusă de petentă, nu avea în funcţiune nici semnalele luminoase, nici cele sonore. Doar după impact, poliţistul a mers la maşina sa şi a pornit semnalele luminoase. Martora a văzut foarte clar când acesta a mers şi a pornit luminile, care până atunci nu funcţionau şi nici nu se auzea girofarul”, este concluzia magistratului care a judecat dosarul.

IPJ Alba trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 820 de lei.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

Publicat

în

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

În 11 sau 12 iunie, pe perioada evenimentului Alba Fest, albaiulienii și turiștii care vor ajunge în Capitala Marii Uniri se vor putea bucura de un spectacol de lumini cu drone.

Municipiul Alba Iulia este interesat să achiziționeze un spectacol de animație realizat cu minim 130 de drone luminoase. Momentul va avea o durată de minim 10 minute, durata fiind definită ca perioada de timp cuprinsă între decolarea și aterizarea dronelor. Dronele se vor ridica la o înălțime maximă de 100 m, iar coregrafia se va desfășura pe o coloană sonoră reprezentativă pentru evenimente de animație pentru tineri.

Prin folosirea Inteligenței Artificiale, dronele autonome sunt capabile să zboare în roiuri, se evite între ele, precum și să eschiveze obstacolele în timp ce-și îndeplinesc misiunea în cel mai eficient mod posibil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prestatorul va contura proiectul artistic al spectacolului în așa fel încât acesta să se încadreze și să potențeze caracterul AlbaFest.

Un spectacol cu drone autonome va fi o surpriză de neuitat pentru public, dat fiind caracterul original și noutatea acestei tehnologii în România. Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes și așteptat acest tip de show este foarte așteptat și dorit de albaiulieni.

Alba Fest este emblema evenimentelor din Cealaltă Capitală, scena pe care își dorește să fie orice artist din lumea muzicală. Alba Fest nu este un eveniment de inerție, ci singurul festival care a exclus tot ce era în plus, aducând pe scena lui superlativele absolute ale momentului. Este singurul eveniment în care orașul are mai puțini locuitori decât spectatori: 50 000 de oameni, în trei zile de show total.

Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes şi acest tip de show este foarte aşteptat şi dorit de albaiulieni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare