Rămâi conectat

Cultură Educație

Un mediu curat prin gestionarea responsabilă a deşeurilor menajere la Cugir

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Primăria Cugir a găzduit recent o dezbatere având ca temă  „Gestionarea deşeurilor menajere în judeţul Alba”, reuniune organizată din iniţiativa Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Alba, la care au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai instituţiilor, unităţilor economice, reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari de la nivelul oraşului precum şi ai firmei locale de salubrizare. Evenimentul a fost condus de către d-na DELIA STĂNESCU – consilier  la compartimentul gestionare deşeuri care a explicat că acţiunea face parte dintr-un program de activităţi al Agenţiei pentru Mediu Alba menit să analizeze modul în care se transpune în practică strategia de gestionare şi legislaţia aferentă privind deşeurile menajere. Domnia sa a afirmat că s-a luat ca punct de pornire Cugirul, având în vedere că acest oraş reprezintă un reper pozitiv în ce priveşte implicarea factorilor locali în bună desfăşurare a acestei activităţi. Reprezentanta de la mediu a vorbit despre legislaţia privind reducerea deşeurilor şi dezvoltarea durabilă în Regiunea 7 Centru pentru un mediu curat, colectarea şi transportul deşeurilor, metode de tratare şi eliminare deşeuri. S-a pus accent pe depozitare, metode de prelucrare ecologică şi recuperare, s-a discutat despre prelucrarea biologică, despre reciclarea acestor deşeuri şi valorificarea lor, precum şi despre deşeurile periculoase. Din intervenţiile participanţilor am reţinut propunerea făcută de ing. Laurenţiu Duma – preşedintele asociaţiei de proprietari privind tragerea la răspundere a celor care nu au contracte încheiate cu firma de salubrizare, recomandarea consilierului local Aurel Voicu de creştere a rolului asociaţiilor de proprietari şi a agenţilor economici în gestionarea mai bună a activităţilor de selectare a deşeurilor. În cuvântul său d-na Maria Csug a evidenţiat eforturile făcute de societatea de salubrizare pentru o colectare selectivă şi valorificare a deşeurilor menajere, fapt ce a condus la rezultate destul de bune la nivelul oraşului şi a localităţii Vinerea. Aceste preocupări s-au materializat în valorificarea lunară a peste 20 de tone de deşeuri plastice, şi hârtie vândute la Hunedoara respectiv Alba Iulia. (C P)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

FOTO| Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie

Clasa a XI-a B este clasa care deține în acest an școlar distincția „Robert Schuman”, distincție care se oferă clasei cu cele mai bune rezultate la învăţătură. Elevii au reușit să obțină la finalul clasei a X-a, anul școlar 2022 – 2023, cea mai mare medie din colegiul militar, 8,94.

Citește și: Ce vacanțe vor mai avea în anul școlar 2023-2024

Performanțele școlare sunt mereu apreciate și recompensate, astfel că în tradiția colegiului, pe lângă diploma de merit oferită și premierea în cadru festiv a clasei, care obține cea mai mare medie generală, se regăsește și excursia recompensă, într-o destinație aleasă de către colectivul de elevi.

Astfel, în perioada 11 – 12 noiembrie, elevii clasei clasei a XI-a B împreună cu doamna dirigintă Anamaria Fuia au petrecut momente frumoase în excursie la Timișoara, ca răsplată pentru eforturile depuse în anul școlar precedent prin obținerea celei mai mari medii din colegiu.

Citește și: FOTO| Săli de clasă moderne pentru cei 240 de elevi ai ciclului gimnazial de la Colegiul „Lucian Blaga” din Sebeș: Finanțare prin PNRR

Vorbind despre rezultatele școlare obținute, șeful clasei, elev caporal Flavius Taflan, mărturisește că totul se datorează colectivului unit, ambiției și efortului stăruitor depus de fiecare elev în parte.

„Noi, clasa a XI-a B, suntem un colectiv unit. Încă din momentul în care am pășit în acest colegiu militar și am intrat în sala de clasă, ne-am dat seama că avem în comun o mulțime de lucruri. În numeroasele dificultăți apărute pe parcurs, atât la nivel de clasă, cât și individuale, ne-am susținut unii pe ceilalți în mod necondiționat, știind că numai împreună vom putea reuși.

Am legat prietenii durabile și am ajuns să ne simțim ca într-o mare familie.

Citește și: FOTO: Elevii Școlii ”Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, vizită la Stația de tratare a apei Sebeșel și Stația de epurare a apelor uzate Alba Iulia

Obținerea celei mai mari medii din colegiu a fost mereu unul dintre obiectivele noastre principale. Indiferent de materia la care excelează, fiecare dintre noi a contribuit la atingerea lui, prin împărtășirea propriilor cunoștințe și deprinderi. Concurența nu a făcut decât să ne motiveze și mai mult, astfel că implicarea noastră a fost una deplină, iar odată obținută această performanță, ne dorim să ne menținem poziția de frunte în clasamentul colegiului și pe viitor.

Rezultatele muncii noastre nu s-au lăsat prea mult așteptate. Weekendul trecut am mers într-o bine-meritată excursie la Timișoara, ca răsplată pentru toate eforturile depuse. O plimbare prin centrul vechi al orașului și apoi prin parcul botanic, câteva ore de relaxare la Aqua Park și o cină într-o ambianță selectă, au fost momentele care ne-au adus bucurie și dorința de a mai organiza astfel de excursii. Amintirile pe care le-am creat cu această ocazie sunt dintre cele mai frumoase”, a spus elev caporal Flavius Taflan.

Excursia recompensă nu vine doar ca o apreciere a efortului depus ci și ca o încurajare de a continua performanțele școlare. Felicitări tuturor pentru reușită și mult succes în continuare!


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare