Rămâi conectat

Societate

Un măslin din Peninsula Iberică, pentru Lucian Blaga!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Nu s-a spus încă suficient despre amplele manifestări culturale desfăşurate în prima jumătate a lunii mai, în judeţul nostru. Mă refer la Festivalul Internaţional „Lucian Blaga” şi la Târgul de carte „Alba Transilvana”, aşa că revin cu un ecou care trebuie auzit de către publicul cititor. Un scriitor, traducător şi istoric român, albaiulian de-al nostru (născut în apropiere de Ocna Mureş) a emigrat acum aproape un deceniu în Spania, stabilindu-se la Alcala de Henares. El a pus acolo bazele Asociaţiei Culturale „Juan Ramon Jimenez şi Lucian Blaga”, una dintre cele mai active promotoare ale culturii române peste hotare. De ce Blaga şi Jimenez? Pentru că acesta este omul de cultură iberic în favoarea căruia Lucian Blaga a pierdut, în anul 1956, Premiul Nobel (cu concursul autorităţilor comuniste de la noi, din acea vreme). Gheorghe Vinţan este nelipsit de la festivalul dedicat lui Lucian Blaga şi, în fiecare an, îi surprinde pe organizatori prin originalitatea lui. Aşa că, anul acesta, el a venit cu un măslin din Peninsula Iberică, pentru a-l planta la mormântul lui Blaga. Este modul de a-l cinsti, români şi spanioli deopotrivă, pe marele poet şi filosof român, sau, dacă vreţi, încă o apropiere între Jimenez şi Blaga, peste timp, sub semnul păcii. Trebuie precizat, în acest context, că printre ţările în care Lucian Blaga a desfăşurat activitate diplomatică, s-a aflat şi Portugalia, iar spaţiul cultural spaniol şi portughez i-au fost familiare.
Aşadar, măslinul trimis de iberici în cinstea lui Blaga, nu numai că şi-a luat locul lângă mormântul lui Lucian Blaga, dar a fost şi sfinţit de însuşi Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, fostul nostru arhipăstor de la Alba Iulia, ÎPS Andrei. Aceasta a fost, se pare, ultima slujbă oficiată de înaltul ierarh în judeţul nostru, în calitate de arhiepiscop interimar. Au fost prezenţi la acest eveniment reprezentanţii tuturor instituţiilor administrative locale şi judeţene, precum şi numeroşii participanţi la Festivalul „Lucian Blaga”. (I.H.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea