Rămâi conectat

Actualitate

Un gigant petrolier din Abu Dhabi va intra în sectorul petrochimic din Europa. Va prelua o participație de 24,9% din OMV

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Un gigant petrolier din Abu Dhabi va intra în sectorul petrochimic din Europa. Va prelua o participație de 24,9% din OMV

Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) a ajuns la un acord pentru a cumpăra o participație de 24,9% în cadrul grupului austriac de petrol și gaze OMV, din cadrul fondului de stat din Abu Dhabi Mubadala Investment Company, anunță cele două companii în cursul zilei de miercuri.

La finalizarea tranzacţiei, ADNOC îşi va mări acţionariatul atât la producătorul petrochimic european Borealis, cât şi la firma petrochimică Borouge, listată la Abu Dhabi, au precizat cele două companii într-un document de reglementare.

Holdingul de stat austriac Österreichische Beteiligungs AG (ÖBAG), care deţine o participaţie de 31,5% la OMV, a declarat, într-o declaraţie separată, că a fost informat cu privire la tranzacţie.

„În cazul în care toate aprobările de reglementare vor fi acordate, ADNOC ar deveni un partener strategic, orientat pe termen lung, în toate domeniile de activitate ale OMV. Obiectivele strategice pe termen lung ale ÖBAG de creştere a valorii OMV şi de promovare a intereselor economice ale Austriei rămân neschimbate”, a precizat ÖBAG în declaraţie.

Participaţia Mubadala în OMV este evaluată la aproximativ 4,1 miliarde de dolari, potrivit datelor Refinitiv.

Tranzacţia, care este supusă aprobărilor de reglementare, „marchează următoarea etapă majoră pentru ADNOC pe măsură ce îşi accelerează ambiţioasa strategie de creştere internă şi internaţională în domeniul produselor chimice şi, de asemenea, se aliniază cu strategia de investiţii pe termen lung a Mubadala”, se arată în comunicat.

Tranzacţia are loc după ce Mubadala Petroleum s-a rebranduit în septembrie în Mubadala Energy pentru a urmări noi sectoare energetice, inclusiv hidrogenul albastru şi captarea carbonului, şi în timp ce ADNOC din Abu Dhabi încearcă să îşi sporească prezenţa la nivel internaţional prin fuziuni şi achiziţii.

În luna aprilie a acestui an, ADNOC a convenit să achiziţioneze de la Mubadala o participaţie de 25% din producătorul petrochimic european Borealis, deţinut în proporţie de 75% de OMV.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului

Unirea Ziarul

Publicat

în

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat din 2022. Conform […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea