Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Un asteroid cât un zgârie-nori a fost descoperit în apropierea Pământului. Este considerat „potential periculos”

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un asteroid cât un zgârie-nori a fost descoperit în apropierea Pământului. Este considerat „potential periculos”

Astronomii descoperă un asteroid masiv, ascuns de Calea Lactee și potențial periculos pentru Pământ.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Astronomii au făcut o descoperire remarcabilă atunci când au identificat un asteroid de dimensiunea unui zgârie-nori, denumit oficial 2022 SF289, aflat în apropiere de Pământ. Această roca spațială are un diametru de 180 de metri și este considerată un asteroid potențial periculos (PHA), adică una dintre cele aproximativ 2.300 de obiecte care ar putea reprezenta un risc de coliziune cu Terra și ar putea provoca distrugeri în masă în cazul unui impact direct.

Asteroidul a trecut relativ aproape de Pământ în septembrie 2022, dar a fost „ascuns” de lumina emisă de stelele din Calea Lactee, ceea ce a făcut dificilă detectarea sa în datele telescopice de atunci. Cu toate acestea, recent, astronomii au reușit să identifice prezența acestuia în momentul în care au testat un nou algoritm conceput pentru a detecta asteroizi mari și potențial letali.

Descoperirea acestui asteroid ascuns reprezintă o mare victorie pentru noul algoritm numit HelioLinc3D, care a fost folosit pentru a analiza datele culese de Observatorul Vera C. Rubin, un telescop de ultimă generație din munții din Chile. Observatorul Rubin urmează să își înceapă operațiunile de detectare a asteroizilor în 2025, iar astronomii sunt încrezători că algoritmul va fi capabil să descopere mai multe astfel de obiecte în fiecare noapte.

Această descoperire sugerează că 2022 SF289 ar putea fi doar unul dintre numeroșii asteroizi „ascunși” care orbitează în jurul Pământului și evită detectarea. Astronomii sunt cu atât mai interesați să monitorizeze aceste obiecte potențial periculoase pentru a evalua riscurile de coliziune cu planeta noastră și pentru a putea lua măsuri preventive în viitor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament

Bogdan Ilea

Publicat

în

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament România este a 3-a țară cu cea mai mică speranță de viață din UE, doar două țări fiind mai slabe la acest capitol decât noi. La partea opusă a clasamentului se află țări precum Spania sau […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea