Rămâi conectat

Curier Județean

Un afacerist judecat pentru o ţeapă de 2,6 milioane de lei a scăpat de închisoare după ce Curtea de Apel Alba Iulia a constatat prescrierea faptei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Omul de afaceri Viorel Roman din Iaşi a scăpat de închisoare şi de plata unor daune de peste 3 milioane de lei către o femeie de afaceri din Alba pe care a înşelat-o în urmă cu aproape 10 ani. Curtea de Apel Alba Iulia a constatat prescrierea infracţiunii de înşelăciune.

Afaceristul, cunoscut în zona Moldovei şi în Bucureşti pentru mari investiţii imobiliare, a scăpat de dosarul penal în care era judecat la Alba Iulia pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în dauna unei femei de afaceri, fost administrator al firmei Albaplast SRL.

Curtea de Apel Alba Iulia a constatat, în 13 februarie 2019, prescrierea răspunderii penale a inculpatului pentru infracţiunea dedusă judecăţii. Instanţa de fond, Judecătoria Alba Iulia, l-a condamnat pe omul de afaceri, în 11 septembrie 2018, la 3 ani de închisoare cu executare şi l-a obligat să plătească părţii vătămate sumele de 2.595.000 de lei reprezentând daune materiale şi 500.000 de lei, daune morale. În apel, însă, omul de afaceri a beneficiat de prescrierea faptei.

”Admite apelul declarat de inculpatul Roman Vireol împotriva Sentinţei penale nr. 391/11.09.2018 pronunţată de Judecătoria Alba Iulia în dosarul penal nr. 310/176/2016. Desfiinţează sentinţa penală atacată sub aspectul soluţionării laturii penale şi al laturii civile a cauzei şi, rejudecând cauza în aceste limite: Admite excepţia prescripţiei răspunderii penale a infracţiunii deduse judecăţii, invocată din oficiu”, se precizează în minuta deciziei de la Curtea de Apel. Instanţa a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă exercitată în cauză de partea civilă, dar a menţiunt măsura asiguratorie a sechestrului instituită asupra bunurilor inculpatului şi a soţiei acestuia soţia. Această măsură ar urma să înceteze de drept dacă persoana vătămată nu va introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 de zile de la pronunţarea acestei decizii, prin care va putea solicita să fie despăgubită pentru daunele materiale şi morale suferite.

Dosarul a fost trimis de procurori în instanţa de judecată în 2016. În actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, că, începând cu luna ianuarie 2009, în calitate de reprezentant al societăţii Scala Real Estate SA, inculpatul Roman Viorel a indus şi menţinut în eroare pe O. A., reprezentantă a Albaplast SRL, cu scopul de a o determina să încheie un contract de cesiune, urmat de emiterea unor instrumente de plată pentru achitarea unei părţi a preţului cesiunii ce au fost ulterior refuzate la plată de instituţia bancară. De asemenea, afaceristul a convins persoana vătămată din Alba să radieze notarea contractului de cesiune din cuprinsul cărţii funciare a unui teren în suprafaţă de 50.000 metri pătraţi situat în Timişoara, totul în scopul de a nu achita preţul la care s-a obligat prin contractul de cesiune, provocându-i, în acest mod, persoanei vătămate un prejudiciu de 2.595.000 de lei. Faptele au avut loc în perioada 2008 – 2011. Instanţa a constatat că în acest caz se aplică prevederea din Codul penal potrivit căreia termenul de prescripţie a răspunderii penale pentru infracţiunea de înşelăciune de care era acuzat inculpatul este de 5 ani.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2007 – 2008 firma din Alba a încheiat cu societatea IoromTrading SA, în prezent în faliment, mai multe contracte, precum şi antecontracte de vânzare-cumpărare a unor imobile. În iunie 2008, între firma afaceristului din Iaşi şi cea menţionată anterior a fost încheiat un contract de vânzare cumpărare avand ca obiect vanzarea a doua parcele de teren extravilan arabil in suprafaţa de 75.000 mp, din Timi;oara, la preţul de 1.500.000 euro. În decembrie 2008, reprezentantul Iorom Trading SA a solicitat solicita societăţii Scala Real Estate SA Iaşi ca suma de 2.600.000 lei, ramasa neachitata din contractul de vanzare cumpărare sa fie virata către Albaplast SRL Teleac, în contul datoriei pe care o avea de achitat ca urmare a contractelor anterioare. În ianuarie 2009, Albaplast SRL, în calitate de cedent, a cesionat către Scala Real Estate (cesionar) o creanţa în valoare de 2.600.000 lei, pe care o avea de încasat de la Iorom Trading, în calitate de debitor cedat, echivalentul sumei de aproximativ 666.000 euro.

Preţul cesiunii urma să fie achitat la data vânzării de către cesionar a terenului extravilan arabil, în suprafaţă de 50.000 mp, deţinut în Timişoara, indiferent de preţul ce urma să fie încasat de cesionat, vanzare care urma să aiba loc pană la data de 26 decembrie 2010. Termenul de plată a fost prelungit, printr-un act adiţional, până în 27 iunie 2011, afaceristul angajându-se să plătească suma de 300.000 de lei până în 27 decembrie 2010, sens în care a emis şi un bilet la ordin, respins, ulterior, de bancă pe motivul ”lipsei mandatului semnatarului”.

”Având garanţia plăţii unei părţi de 300.000 lei din suma totală 2.600.000 lei, în baza biletului la ordin, partea civilă, în calitate de reprezentant al Albaplast SRL, la solicitarea inculpatului Roman Viorel şi în urma promisiunilor realizate de către acesta, a fost de acord, ca Real Estate SA să constituie garanţie imobiliară in favoarea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi, asupra terenului terenul extravilan în suprafaţa de 50.000 mp, din mun. Timişoara, cu privire la care Albaplast SRL avea înscrisă o notare, în vederea garantării preţului cesiunii de creanţă”, se precizează în motivarea deciziei de la Judec[toria Alba Iulia. În acest mod, firma din Alba a pierdut terenul respectiv şi întreaga sumă pe care trebuia să o primească în schimbul acestuia. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit luni seara, în localitatea Spătac. Intervin pompierii din Blaj pentru stingerea flăcărilor. Garda de intervenție Blaj intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Spătac. Din primele informații, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea