Rămâi conectat

Actualitate

Tupeu fără limite

Publicat

în

Serbările ţinute la Blaj cu ocazia Jubileului Astrei, 150 de ani de la înfiinţare (1861) şi-au atins scopul datorită în primul rând aportului deosebit al Consiliului Judeţean Alba, a domnului Ion Dumitrel personal, care a fost cel mai des pomenit de către vorbitori, care au apreciat importanţa pe care o dă domnia sa actului de cultură la nivel judeţean şi chiar naţional (a fost factorul determinant prin ajutorul dat la editarea de către Academia Română a operei complete a lui Ion Budai Deleanu). Domnul Ion Dumitrel apreciază în mod deosebit Blajul pe care îl numeşte „Capitală a iluminismului românesc, leagăn al şcolilor ardelene şi nu în ultimul rând, centru al naşterii naţiunii române”. Tot dânsul spune că „Astra” este rodul strălucitului program al Revoluţiei de la 1848 citit pe Câmpul Libertăţii la Blaj, care a fixat obiectivul naţiunii române în veacurile ce urmau până la Unirea cea mare (1918)”. Am citat din Cuvântul înainte al cărţii „Astra 150” apărută cu ocazia acestui jubileu şi semnat Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.
Am ţinut să fac acest preambul tocmai pentru a înţelege şi unii care nu iubesc acest popor, sunt departe de idealurile lui, ba mai mult depun eforturi (căutând să influenţeze şi pe alţii) ca cele două focare de adevărat românism –  „Astra” şi „Liga pentru unitatea poporului român de pretutindeni” – să dispară. Un asemenea specimen este ungurul  Ion (Ianoş) Moldovan, aciuat într-un loc călduţ pe lângă Mitropolia greco-catolică Blaj (ce paradox!), absolvent de „Ştefan Gheorghiu”, fost secretar al Uniunii Tineretului Comunist (UTC) deci în rândul comuniştilor, care au făcut cel mai mare rău bisericii greco-catolice, desfiinţând-o (1948). Cum o fi ajuns acest individ cu un asemenea trecut şi cu un puternic filon unguresc în sânul bisericii greco-catolice din Blaj, e greu de înţeles!
Atitudinea acestui ungur (a se vedea denumirile din familie şi a unchilor, Frenki, Janoş, Ondraş, Molnar, Piştea) care e contra românilor, a ieşit în evidenţă în zilele când la Blaj se sărbătorea jubileul a 150 de ani de la înfiinţarea Astrei, unde au participat români din toată ţara precum şi din Moldova de dincolo de Prut, Serbia, Ucraina, Bulgaria etc.
În două seri, 16 şi 17 septembrie 2011, cu tupeu şi o insolenţă ieşite din comun, a interzis membrilor „Astra” să intre în sala mare a Centrului cultural „Iacob Mureşianu” sub pretextul că aici se desfăşoară spectacole la care se intră doar cu invitaţie dar să vedeţi ce spectacole: în prima seară (16), o piesă scrisă de Bităneasca, artistă de la Bucureşti, care e cunoscută numai prin râsul ei, o creaţie sub orice critică (a doua oară iau plasă blăjenii, a mai fost odată la Blaj cu o asemenea porcărie).

Unii care au fost în sală mi-au spus că a fost un spectacol derizoriu (ce zice Ianoş, las că românii din Blaj înghit orice tâmpenie!!) În a doua seară (17), un spectacol cu un cvartet de coarde şi doi solişti, Daniela Vlădescu – soprană şi Ciprian Done – tenor. Dacă instrumentistele au fost într-o notă acceptabilă, nu acelaşi lucru se poate spune despre solişti şi despre repertoriul ales. Ambii solişti au cântat playback ajutaţi de butoane, vocea Danielei Vlădescu (care e mai mult cunoscută ca ultima amantă a lui Nicu Ceauşescu) era de acum 25 de ani, iar tenorul care e cântăreţ de operetă, era penibil dacă nu existau butoanele să-i amplifice vocea, în special în aria ducelui din Rigoletto, de G. Verdi (La donna e mobile), chiar şi aşa observându-se mai multe carenţe. Dar ce a jignit cel mai mult la acel spectacol care pe program avea scris „Astra Iso” 1861 – 2011, şi care s-a ţinut în plin festival „George Enescu”, a fost repertoriul ales de acest ungur care a regizat şi a reuşit ca sala să răsune de „ceardaşele” lui E. Kalmann şi Fr. Lehar care au fost incluse în proporţie de 40% din program!! Nici vorbă de vreun român: G. Enescu, C. Porumbescu, Iacob Mureşianu, T. Brediceanu, S. Toduţa, C. Cherebeţiu etc.!!! Parcă noi sărbătoream pe Ştefan al II-lea, cu care a început asuprirea de aproape 1000 de ani a românilor din Transilvania de către unguri care aşa cum se ştie au fost cei mai crunţi ocupanţi ai teritoriului românesc. Marele romancier, academician Nicolae Breban a părăsit sala după 15 minute în acordurile unui înfocat „ceardaş” (cel mai reprezentativ dans unguresc), acest mare român maramureşean neacceptând jignirea adusă de impostorul erijat drept consilier cultural.
Pentru adevăraţii cunoscători ai actului de cultură ambele spectacole au fost un fiasco de care blăjenii nu au nevoie, ei având cu totul alte pretenţii nu cum crede acest ungur care prin ce a făcut a împietat dorinţele celor care trăiesc în capitala iluminismului românesc.
Cum e posibil ca la prezentarea ultimului roman a celui mai mare romancier român în viaţă, acad. Nicolae Breban, secondat de notabilităţi de seamă ai culturii româneşti, acad. Eugen Simion, acad. Dumitru Protase, prof. univ. dr. Victor Crăciun, preşedintele Ligii culturale a românilor de pretutindeni, prof. univ. dr. Dumitru Acu, preşedintele „Astra” România şi alţi distinşi profesori univesitari doctori şi scriitori (care au avut fericirea să prindă un loc) să fie înghesuiţi în sala mică a Centrului cultural „Iacob Mureşianu” unde au încăput vreo 40 de persoane, alte vreo 200 rămânând pe dinafară, în timp ce sala mare a centrului cultural era golă, că vezi-Doamne urma acel spectacol de doi bani de care am amintit mai sus, deşi discuţiile au fost savuroase între Nicolae Breban, Eugen Simion, Ion Brad şi Aurel Pantea, totuşi am observat că dânşii erau ofensaţi auzind glasurile celor de afară care nu puteau participa la un aşa eveniment deosebit ştiind şi văzând că sala mare e goală, aici putând încăpea cu toţii pentru a savura discuţiile acestor somităţi pe care nu ştiu când le vom mai vedea într-un număr aşa de mare la Blaj.
Dar ce a fost de-a dreptul revoltător a fost atitudinea acestui ungur care nu a lăsat (stând la uşă) pe membrii Astrei care coborau din sala mică şi pe unii care erau pe holul de la intrare, să intre în sală pentru a viziona „celebrul” spectacol. Mă îndreptam spre intrarea din sala mare când mai mulţi membrii care erau pe hol m-au atenţionat că nu am voie să intru pentru că sunt astrist!! Totuşi am intrat în sală şi imediat am fost asaltat de acest individ, I. Moldovan, că sunt membru Astra şi nu am invitaţie! Eu i-am replicat: „Da, sunt membru fondator al Astrei Blaj, şi dacă nu mă laşi, atunci totuşi rămând din postura de ziarist!” Nu a mai avut ce zice, dar cu obrăznicie şi neismţire mi-a zis să merg în ultimul rând că acolo e liber, ceea ce am şi făcut.
Uite pe mâna cui a ajuns Blajul, simbolul românismului care se reazămă pe Câmpia Libertăţii, locul unde ţăranii români au venit cu zecile de mii, îmbrăcaţi în cămăşi de câlţi (atât de săraci erau) cu spatele plin de sânge după bătăile grofilor unguri pentru a-şi cere drepturile de scăpare de iobăgie şi de egalitate cu celelalte naţiuni. Aceşti unguri continuă şi acum să ne batjocorească la noi acasă, spânzurând pe Avram Iancu, punând inscripţii cu însemnele ungureşti pe primării, terfelindu-ne prin toată Europa prin instigatorul Tokes care vrea să facă enclave ungureşti în mijlocul  României etc. Aş vrea să-i spun acestui Tokes al Blajului, Ianoş Moldovan că Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA) a luat fiinţă datorită Blajului (1848) şi e normal ca cele mai importante jubilee să se ţină aici, el neavând nici un drept să întineze aspiraţiile poporului român care prin jertfe şi sânge au scăpat de asuprirea cruntă a ungurilor.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

Aurel ROMAN, Blaj


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Adrian Câciu: „Este exclusă înghețarea pensiilor și salariilor anul acesta”

Publicat

în

Adrian Câciu: „Este exclusă înghețarea pensiilor și salariilor anul acesta”

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, miercuri, că este „exclus” să se ia în calcul o îngheţare a pensiilor şi salariilor în acest an, iar datoria publică creşte pe seama unor împrumuturi angajate de stat pentru a face investiţii.

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, dacă s-a discutat despre îngheţarea pensiilor şi a salariilor pentru a face o economie la bugetul de stat.

„Exclus. Şi am spus acest lucru de când a început o emoţie referitoare la depăşirea ponderii datoriei publice la 50%, pentru că, odată cu această depăşire, pe site-ul ministerului aveţi şi o informare, o notă care spune cum va scădea datoria publică sub 50%. Or, nu este cazul în acest an de o astfel de măsură. De altfel, datoria publică creşte pe seama unor împrumuturi angajate de statul român pentru a face investiţii. Or, pentru investiţii, acea prevedere din cadrul fiscal, din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, trebuie citită în spiritul ei, unu la mână, şi, doi, trebuie văzut că evaluarea nu se face lunar”, a explicat Câciu, potrivit Agerpres.

Elit - Gustul Desăvârșit

El a mai spus că eficientizarea activităţii administraţiei trebuie să plece de la atribuţii, obiective, operaţionalizarea sistemelor.

„Eficientizarea activităţii administraţiei nu trebuie să plece de la calculul cinic al sumelor de bani folosite, ci trebuie să plece de la obiective, atribuţii, necesar, operaţionalizarea sistemelor şi a proceselor şi apoi, pe cale de consecinţă, ai avea un efect asupra diminuării unor cheltuieli sau, de ce nu, în anumite cazuri a suplimentării, pentru că depinde de fiecare instituţie. Deci, chestiunea aceasta face parte într-adevăr din ceea ce unora le place – contabilitate, numai că administraţia, dar şi o corporaţie nu se conduc pe elemente strict contabile, ci pe elemente de eficienţă”, a transmis ministrul Finanţelor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ungaria taxează companiile cu profituri mari: Încasările merg către armată şi plata energiei

Publicat

în

Ungaria taxează companiile cu profituri mari: Încasările merg către armată şi plata energiei

Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei şi marile lanţuri de supermarketuri să plătească la bugetul de stat o mare parte din profiturile lor ”în exces”, a anunţat miercuri premierul Viktor Orban, potrivit agenţiilor Reuters şi MTI.

Viktor Orban a precizat că aceste taxe speciale se vor aplica anul acesta şi anul viitor. Băncile şi companiile care obţin profituri suplimentare în actuala situaţie dificilă în contextul războiului din Ucraina şi al creşterii preţurilor vor trebui să contribuie la finanţarea consolidării armatei ungare şi a plafonării preţurilor la energie pentru populaţie, a indicat el într-un mesaj video pe Facebook.

Şeful guvernului de la Budapesta a subliniat angajamentul acestuia de a proteja familiile, pensionarii, locurile de muncă şi reducerile de preţuri la utilităţi chiar şi în situaţia de război prelungit în Ucraina vecină.

Elit - Gustul Desăvârșit

Războiul prelungit şi politica de sancţiuni a UE, care nu arată nicio îmbunătăţire, vor provoca împreună creşteri de preţuri drastice, a explicat Orban, subliniind în continuare că armata ungară trebuie consolidată fără întârziere.

Prin urmare, le cerem şi ne aşteptăm de la cei care fac profituri în exces în această situaţie de război să ajute oamenii şi să contribuie la cheltuielile de apărare ale ţării, a concluzionat Viktor Orban, care marţi a declarat starea de urgenţă din cauza conflictului armat din Ucraina. Detaliile deciziei sale anunţate acum vor fi publicate joi, notează Agerpres.

În Ungaria a fost decretată Stare de Urgență, imediat după ce miniștrii noului cabinet al lui Viktor Orbán au depus jurământul.

„Războiul a fost o amenințare constantă pentru țară, iar sancțiunile de la Bruxelles au dus la o imensă tulburare economică și creșteri drastice ale prețurilor”, a comentat Viktor Orbán, subliniind că lumea se află în pragul unei crize economice.

Actuala Stare de Urgență va permite guvernului maghiar „să răspundă imediat și să protejeze țara și cetățenii prin toate mijloacele posibile”, a spus premierul, potrivit Bloomberg.

Președintele Ungariei, Novak Katalin, a declarat că:

„Astăzi am semnat amendamentul la Legea fundamentală votat de Parlament, care permite luarea rapidă a deciziilor guvernamentale în vremurile războiului care se desfășoară în vecinătate…”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

A murit Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului: La vârsta de 13 ani a fost deportată în Transnistria

Publicat

în

A murit Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului: La vârsta de 13 ani a fost deportată în Transnistria

Medicul cercetător Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului, a încetat din viață, anunță Institutul Cantacuzino.

„Născută la 24 iunie 1927, la Câmpulung-Moldovenesc, medicul cercetător Sylvia Hoișie rămâne în memoria noastră și în istoria medicinei românești, drept inventatoarea Polidinului. Cunoscută, drept «mama» acestui produs unic, marca Institutul Cantacuzino, doamna Sylvia Hoișie și-a dedicat, mai bine de jumătate din viață, activității de cercetare aplicată în domeniul sănătății publice din România”, precizează Institutul Cantacuzino.

Ca absolventă a Facultății de Medicină din Iași, specialitatea Igienă, după susținerea examenelor finale, a fost repartizată de către Ministerul Sănătății, la Institutul Cantacuzino din Iași, înființat în anul 1953, ca o secţie a celui de la Bucureşti. Aici l-a avut ca îndrumător pe bacteriologul Petre Condrea, profesor la Facultatea de Medicină din Iaşi şi fost elev al profesorului Ion Cantacuzino, fondatorul Institutului de seruri și vaccinuri ce-i poartă numele. Inspirați din alte țări, precum, Franţa, Germania, Elveţia şi Polonia, unde se foloseau preparate imunostimulatoare pentru creşterea imunităţii, pentru ca organismul să poată lupta împotriva infecţiilor bacteriene, s-au început cercetările și la noi, atât la Iași, cât și la București, pentru fabricarea unui produs asemănător la care s-au folosit doar ingrediente româneşti.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Fire deschisă, flexibilă, tenace și optimistă, încrezătoare în reușită atunci când faci echipă cu oameni care au același crez și iubesc aceleași valori, s-a reușit, după 6 ani de muncă, obținerea produsului propus, respectiv Polidinul. Munca de producţie a fost grea la început, pentru că nu exista aparatură şi se realiza fiolarea produsului doar manual. Apoi, în anii ’70 s-au folosit maşini de fiolat şi aparatură, astfel că, dacă la început se producea mai puţin, în anii 1998-2000, se produceau cam 15 milioane de fiole pe an. Fiecare lot era controlat pe animale”, potrivit sursei citate.

Alte preparate obţinute la Iaşi, de către echipa Sylviei Hoișie au fost: Bronhodin, Aerodin, IBC 10, Orostim, Zoodin (pentru animale).

„Sylvia Hoișie a dat dovadă de același spirit entuziast și după ieșirea la pensie, în anul 2003 muncind voluntar cu același drag și dovedind capacitate de adaptare la nou, fiind în pas cu vremurile continuând să îndrume și să împărtășească din bogata sa expriență profesională și din înțelepciunea omului dedicat. Mereu distinsă în gesturi și în cuvinte, plăsmuind mesaje frumoase venite din suflet, ne-a etalat maniera etică în care s-a format, a muncit și trăit, valori transmise prin generații de Profesorul Ion Cantacuzino. Prin realizările sale, doamna doctor Sylvia Hoișie face parte din galeria personalităților care au marcat istoria Institutului „Cantacuzino”. Noi, cercetătorii de astăzi din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, avem în desfășurare un proiect de cercetare-dezvoltare a unui produs imunomodulator de tip Polidin, urmărindu-se punerea acestuia pe piață cât mai curând, astfel ca, munca depusă de echipa medicului Sylvia Hoișie să dăinuie, ca un arc peste timp ce îmbrățișează generații întregi sub jurământul lui Hypocrate și dragostea de neam. Drum lin în Lumea Drepților!”, se încheie mesajul transmis de Institutul Cantacuzino.

La vârsta de 13 ani, Sylvia Hoișie, de origine evreică, a fost deportată în Transnistria.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare