Rămâi conectat

Cultură Educație

Tratamente fitosanitare la viţa-de-vie şi pomii fructiferi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Viţa-de-vie se află în această perioadă sub un nou asalt al manei şi putregaiului cenuşiu, care pot cauza pierderi la recoltarea strugurilor, rezultă dintr-un buletin de avertizare emis de Unitatea Fitosanitară Alba. Pentru prevenire şi combatere se recomandă executarea tratamentului al VIII-lea la viţa-de-vie. Folosiţi unul din produsele sau din amestecurile de mai jos, după caz (cantitatea de soluţie recomandată este de 1000 l/ha): lproduse pentru mană şi putregai cenuşiu: 1. CHAMPION 500 WP = 0,2% + CHORUS 75 WG = 0,05% sau 2. ALCUPRAL 50 PU = 0,3% + TELDOR 500 SC = 0,1% sau 3. CHAMP 77 WG = 0,3% + MYTHOS = 0,3% sau 4. ZEAMĂ BORDELEZĂ = 0,5% + ROVRAL 500 SC = 0,1%. Vor fi înştiinţate de asemenea şi circumscripţiile sanitar – veterinare.
Şi speciile de sâmburoase ale pomilor fructiferi (pruni, piersici, caişi) trebuie stropite împotriva viermilor, pătării roşii, ciuruirii, moniliozei şi păduchelui din San Jose. Pentru prevenire şi combatere se recomandă executarea tratamentului III pentru Generaţia 2 la viermele prunului, tratamentul II la Generaţia 2 pentru păduchele din San Jose – vară şi acarieri. Tratamentul se execută pe toate parcelele, la soiurile cu coacere târzie. Folosiţi unul din amestecurile de mai jos, după caz (cantitatea de apa folosită va fi de 1500-2000 l/ha, în funcţie de talia pomilor): 1. CALYPSO 480 SC = 0,02% + DITHANE M – 45 = 0,2% + ENVIDOR 240 SC = 0,04% sau 2. ACTARA 25 WG = 0,01% + ALCUPRAL 50PU = 0,2% + VERTIMEC 1,8% EC = 0,1% sau 3. KARATE ZEON = 0,02% + ROVRAL 500SC= 0,1% + NISSORUN 10 WP = 0,03%.
N-au scăpat de atacurile bolilor şi dăunătorilor nici merii, perii şi gutuii, condiţiile climatice din ultimele zile favorizând apariţia şi dezvoltarea păduchelui lânos, moliei pieliţelor fructelor, moniliozei şi păduchelui din San Jose, care pot cauza pagube la culturile de seminţoase.
Pentru prevenire şi combatere se recomandă executarea tratamentului XI la seminţoase (tratamentul III pentru Generaţia 2 la viermele merelor, molii miniere, molia pieliţei fructelor, păduche lânos, afide, acarieni, rapăn, făinare, tratamentul II pentru Generaţia 2 la păduchele din San Jose – vară) pe toate parcele. Folosiţi unul din produsele sau din amestecurile de mai jos, după caz (cantitatea de apă folosită va fi de 1500-2000 l/ha, în funcţie de talia pomilor): 1. CALYPSO 48O SC = 0,02% + TOPSIN 500 SC = 0,14% + ENVIDOR 240 SC = 0,04% sau 2. ACTARA 25 WG = 0,01% + CHORUS 75 WG = 0,02% + NISSORUN 10 WP = 0,03% sau 3. KARATE ZEON = 0,02% + SCORE 250 EC = 0,015% + VERTIMEC 1,8 EC = 0,1%. Tratamentul se execută pe toate parcelele şi se vor trata soiurile cu coacere târzie. Respectaţi timpul de pauză până la recoltare! În toate cazurile pot fi utilizate şi alte produse omologate pentru bolile şi dăunătorii de mai sus iar perioada optimă de tratament este 17 – 21 august, dar se va evita executarea tratamentului la temperaturi de peste 25 de grade Celsius.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea