Rămâi conectat

Actualitate

Tradiţiile româneşti şi săseşti reînviate la Pianu

Publicat

în

 

Duminică, 14 august a.c., peste 1000 de localnici, dar şi numeroşi invitaţi din ţară şi de peste hotare au luat parte la frumoasa sărbătoare locală „Fiii Pianului”, ajunsă la cea de-a doua ediţie. Manifestările au debutat în jurul amiezii cu o slujbă religioasă ţinută în Biserica Evanghelică din Pianu de Jos pentru numeroasele familii de saşi venite de peste hotare pentru a-şi revedea cu drag plaiurile natale, precum şi unele rude rămase aici. După slujba religioasă cei prezenţi, în frunte cu primarul Marin Petruse şi cu consilierii locali, au depus coroane de flori la Cimitirul săsesc, precum şi la Monumentul Eroilor din Pianu de Jos. La ora 16.00, pe strada principală din centrul localităţii a urmat o frumoasă paradă a portului popular. Cei prezenţi au putut admira frumoasele costume populare româneşti şi săseşti prezentate de formaţii artistice din localităţile Pianu, Săliştea, Vinţu de Jos, Petreşti -Sebeş, precum şi de Ansamblul folcloric „60 Plus” din Alba Iulia. În continuare, pe scena special amenajată din centrul localităţii, primarul Marin Petruse a înmânat Diplome de Excelenţă unor personalităţi locale, judeţene, din ţară şi din străinătate care au avut sau au merite deosebite în dezvoltarea economico-socială a localităţii, a învăţământului local, precum şi în promovarea imaginii comunei. Au primit Diplome de Excelenţă din partea Primăriei şi Consiliului Local Pianu următoarele personalităţi (unele dintre ele nemaifiind în viaţă): înv. Ana Adam, înv. Elena Bena, Ioan Bena, Ioan Cărăuş, Elena Cărăuş, Ilisie Ivan, Silviu Lupu, Ioan Lupu, Maria Ordean, Ioan Santei, Silvia Savu, Maria Savu, Ioan Săscioarean, Dumitru Stănilă, Minodora Elena Turcan, Vasile Ţâmpea, Firuţa Ursu, Brigitte Oettcher, Alexandru Vâtcă, Maria Voişan, Nicolae Voişan, Petru Vlad, dr. Nicolae Todor, Ioan Androne, Nicolae Savu, pr.Petru Marta, pr. Savu Savu, prof.univ.dr. ing. Ioan Achim Moise – rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof.univ. Ioan Gânfălean – decanul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Alexandru Pereş -senator de Alba şi totodată vicepreşedinte al Senatului României, Ştefan Bardan – prefectul judeţului Alba, Ioan Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Vasile Crişan – director general Romarm Bucureşti. Totodată nu au fost uitaţi şi au fost răsplătiţi cu Diplome de Excelenţă pentru întreaga activitate desfăşurată domnii Nicodim Dobra, Ioan Oancea, Ioan Stănuş şi Ioan Şeflea, foşti primari ai comunei Pianu, precum şi Ioan Lutsch, în vârstă de 80 de ani – primul sas plecat în Germania (acesta a primit diploma cu ochii în lacrimi), precum şi fiul acestuia – Mihai Lutsch, patronul renumitului complex turistic „LUTSCH 2000″din zona Sebeş.
Începând cu ora 17.00, a debutat un frumos spectacol folcloric. Rând pe rând au evoluat pe scenă în desele aplauze ale celor prezenţi Ansamblul judeţului Alba condus de dl. Alexandru Pal, Cătălin Haşa, Ansamblul folcloric de la Săliştea, Ansamblul folcloric „Vinţana” din Vinţu de Jos, Ansamblul folcloric „Pianu”, Fanfara din Petreşti, Formaţia locală de dansuri tradiţionale săseşti, Maricica Nehoianu, Nea Mitică de la Vaslui, Traian Jurchelea şi Ionuţ Fulea. În jurul orei 22.00 cei prezenţi au putut admira un frumos foc de artificii, după care tinerii s-au distrat şi au dansat până târziu în noapte pe frumoasele melodii ale formaţiilor de muzică uşoară „TOP 40” din Augsburg – Germania şi ale formaţiei de muzică rock „DAY ONE” din Alba Iulia.
În final mai amintim că au fost alături de cei prezenţi la frumoasa sărbătoare a localităţii d-nii Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Alexandru Pereş – vicepreşedinte al Senatului României, Sorin Bumb -vicepreşedinte al CJ Alba, prof. univ.dr. ing. Ioan Achim Moise – rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof. univ. Ioan Gâmfălean – decanul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918”, Vasile Crişan – director general al Romarm Bucureşti, Mihai Nicuşor – consilier judeţean, Cosmin Lupu – consilier al prefectului de Alba, precum şi mai mulţi primari, viceprimari şi consilieri locali din zonă.
Manifestările s-au încheiat ieri după-amiază cu o frumoasă ieşire în aer liber, în satul Strungari, şi o masă câmpenească tradiţională oferită aici în cinstea invitaţilor din ţară şi de peste hotare.
Tinu MATEŞ

Publicitate

Actualitate

Număr RECORD de concedii medicale în 2021: Ce sumă uriașă are statul român de plată

Publicat

în

Număr RECORD de concedii medicale în 2021: Ce sumă uriașă are statul român de plată

Concediile medicale acordate bolnavilor în 2021, multe dintre ele cauzate de pandemia de coronavirus, costă statul român un miliard de euro.

Creșterea este uriașă față de anul precedent, cu aproximativ 40 de procente. Astfel, bugetul alocat concediilor medicale de Casa Națională de Asigurări de Sănătate a crescut de la 3,6 miliarde de lei în 2020, la aproape 5 miliarde de lei în 2021. Această sumă ar fi fost mai mult decât suficientă pentru construirea unui spital sau pentru o autostradă peste munți.

România a pierdut în 2020, primul an al pandemiei de coronavirus, aproximativ 30 de milioane de lei lunar pentru concediile medicale acordate bolnavilor de COVID 19 sau celor aflați în carantină. Adică în jur de 44.000 de certificate eliberate, în medie, pe lună.

Electrica Furnizare Discount

Anul trecut, însă, suma pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate trebuie să o plătească acestora pentru concediile medicale s-a dublat, ajungând la aproximativ 60 de milioane de lei lunar. Datele obținute de Digi24 arată că numărul celor care și-au luat concediu medical a crescut vertiginos de la val la val.

Dacă la debutul pandemiei, în perioada martie-aprilie 2020 au fost acordate 48.552 de certificate de concediu medical, în valul 4 au fost eliberate aproximativ 188.000, adică o creștere de 287%.

În total, bugetul alocat concediilor medicale de Casa Națională de Asigurări de Sănătate a crescut de la aproape 3,4 miliarde de lei în 2019, primul an de dinainte de pandemie, la aproape 5 miliarde de lei în 2021, suma pe care statul trebuie să o plătească tuturor pacienților care au nevoie de zile libere, indiferent de boală.

Cele cinci miliarde de lei reprezintă cam 10% din bugetul total al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pe un an întreg. Statul va continua să piardă sume importante și anul acesta, având în vedere că deja s-a ajuns la 16.000 de infectări pe zi. Dacă acest număr crește, există riscul ca unele firme să își oprească activitatea din lipsă de personal, ceea ce va genera costuri noi pentru economie.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

SRI, în căutare de hackeri: Ce salariu are un ofiţer debutant la Cyberint și ce CONDIȚIE de bază trebuie să îndeplinească

Publicat

în

SRI, în căutare de hackeri: Ce salariu are un ofiţer debutant la Cyberint și ce CONDIȚIE de bază trebuie să îndeplinească

Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint și general de brigadă, a discutat, în cadrul unui podcast difuzat pe canalul SRI, faptul că Serviciul a angajat chiar și hackeri, încă de pe băncile facultății.

Citește și: Posturi în învățământ 2022. Angajări MASIVE în EDUCATIE, aprobate de Guvern

Citește și: ADMITERE la școli MAI 2022: La Poliție, pompieri și jandarmi, aproape 3000 de locuri suplimentare. PROBELE concursului

„Avem mai multe metode, da, avem un treasure hunt pe care îl avem ascuns prin nişte site-uri de-ale noastre, şi cei care îl găsesc şi trec de anumite etape, ajung la un număr de telefon, sună şi intrăm într-un dialog”, a explicat Rog, care a adăugat că „un ofiţer debutant la Cyberint câştigă între 5.000 şi 6.000 lei”.

Electrica Furnizare Discount

„Legea ne spune că avem voie să recrutăm hackeri. Pe unii, dacă reuşim să-i angajăm bine, dacă nu, lucrăm altfel cu ei, apropiat, pentru a proteja România. Îi considerăm „white hat”, adică hackeri buni. Cum i-am găsit? Media de vârstă la Centrul Cyberint e stricată de mine, care am 47 de ani, şi asta le-am dus-o pe la 31 de ani sau aşa ceva, că, dacă n-aş fi eu, ar fi media de vârstă mai mică aşa, deci, până în 30 de ani la ofiţerii de execuţie, cum îi numim noi, cei care nu sunt şefi. Şi cum îi recrutăm? Îi recrutăm de pe băncile facultăţilor, îi recrutăm din mediul de hacking.

Citește și: Admitere la Academia de Politie 2022: Probe, înscrieri, cele mai frecvente întrebari

Da, avem mai multe metode, da, avem un treasure hunt pe care îl avem ascuns prin nişte site-uri de-ale noastre, şi cei care îl găsesc şi trec de anumite etape, ajung la un număr de telefon, sună şi intrăm într-un dialog. Aviz hackerilor, da. O singură problemă este la noi. Pentru a fi ofiţer în SRI trebuie să îndeplineşti mai multe condiţii, una este să termini o facultate, şi atunci cei care sunt.. mulţi hackeri nu termină o facultate, dar care sunt foarte buni şi recunoaştem lucrul acesta.

Un ofiţer debutant la Cyberint câştigă între 5.000 şi 6.000 lei. Nu e rău ca un prim job. Eu angajez mai mult din toate zonele”, a explicat Anton Rog, în podcastul TOP (ne) SECRET difuzat pe canalul de YouTube al SRI realizat de către purtătorul de cuvânt al instituţiei Ovidiu Marincea.

El a explicat să ce este Centrul Naţional Cyberint şi cu ce se ocupă.

„Centrul Naţional Cyberint, aşa cum e cunoscut el în afara Serviciului, este unitatea centrală din Serviciul Român de Informaţii care se ocupă cu securitatea cibernetică a infrastructurilor cu valenţe critice.

Citește și: Admitere școli MAI 2022: La Poliție, Jandarmerie și Pompieri, locurile se DUBLEAZĂ, în acest an

Noi trebuie să securizăm acele infrastructuri a căror afectare produce o disturbare a vieţii sociale, a vieţii economice, a pieţelor financiare. Spre exemplu, sistemul bancar, da, de care n-am fost tot timpul aşa apropiaţi, însă acum au înţeles că e mai bine să fie protejaţi şi de noi pe lângă măsurile pe care şi le iau, Guvernul României, ministerele, agenţiile, infrastructuri care transportă utilităţi, şi aşa mai departe, infrastructurile relevante, care au valenţe critice”, a precizat Anton Rog.

Acesta a vorbit şi despre un caz în anul 2020, la începutul pandemiei, o grupare de criminalitate cibernetică ce dorea să cripteze spitalele suport COVID.

„A fost o speţă, chiar la începutul pandemiei, în 2020, în martie – aprilie, în care o grupare de criminalitate cibernetică voia să cripteze spitalele suport COVID ca să-şi mărească faima în cadrul grupului ei de hackeri. Nici măcar nu voiau bani! Nu s-a întâmplat, şi, împreună cu organele de aplicare a legii, în speţă cu DIICOT, oamenii sunt după gratii, ca să mă exprim aşa, plastic. Da, au vrut. Ce se întâmplă dacă criptezi datele dintr-un spital? Se amână operaţii, nu se mai fac tratamente, trebuie reluate analize. Nu s-a ajuns la pierderi de vieţi omeneşti, dar s-a creat un disconfort. S-ar fi putut crea un disconfort major în zona pacienţilor”, a completat şeful Centrului Naţional Cyberint.

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Anton Rog a adus în discuţie şi alte aspecte mai amuzante ale profesiei sale şi anume diverse întrebări pe care le primeşte de la oameni, cum ar fi „În câte minute poţi să-mi spargi telefonul?” sau „Poţi să mă împrieteneşti cu nu ştiu care pe Facebook?”, ori „Îmi bagi şi mie 2000 de like-uri pe Facebook?”.

Sursa: ziare.com

Citește mai mult

Actualitate

Posturi în învățământ 2022. Angajări MASIVE în EDUCATIE, aprobate de Guvern

Publicat

în

Posturi în învățământ 2022. Angajări MASIVE în EDUCATIE, aprobate de Guvern

În cursul zilei de miercuri, 19 ianuarie, Executivul a aprobat suplimentarea posturilor din Educaţie cu 1.175, fiind vorba mai ales de locuri destinate învăţământului preuniversitar de stat, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

CITEȘTE ȘI: Admitere școli MAI 2022: La Poliție, Jandarmerie și Pompieri, locurile se DUBLEAZĂ, în acest an

Potrivit acestuia, hotărârea de Guvern aprobată modifică şi completează HG 369/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei.

„În principal, aceste posturi suplimentare sunt destinate învăţământului preuniversitar de stat, inclusiv învăţământului special, Centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, Centrului municipiului Bucureşti de resurse şi asistenţă educaţională, 1.100 de posturi alocate suplimentar pentru această direcţie”, a afirmat Cărbunaru.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: Admitere la Academia de Politie 2022: Probe, înscrieri, cele mai frecvente întrebari

Potrivit acestuia, suplimentarea este impusă de faptul că, începând cu acest an şcolar, este necesară creşterea gradului de cuprindere a copiilor cu vârste între 3 – 5, 6 ani în învăţământul preşcolar şi a celor cu vârste de 6 – 18 ani în învăţământul obligatoriu.

„Şi este necesară îmbunătăţirea serviciilor de asistenţă psihopedagogică şi consiliere educaţională pentru un număr cât mai mare de elevi şi preşcolari din învăţământul preuniversitar”, a completat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Sursa: economica.net

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare