Rămâi conectat

Actualitate

Tradiţiile româneşti şi săseşti reînviate la Pianu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

 

Duminică, 14 august a.c., peste 1000 de localnici, dar şi numeroşi invitaţi din ţară şi de peste hotare au luat parte la frumoasa sărbătoare locală „Fiii Pianului”, ajunsă la cea de-a doua ediţie. Manifestările au debutat în jurul amiezii cu o slujbă religioasă ţinută în Biserica Evanghelică din Pianu de Jos pentru numeroasele familii de saşi venite de peste hotare pentru a-şi revedea cu drag plaiurile natale, precum şi unele rude rămase aici. După slujba religioasă cei prezenţi, în frunte cu primarul Marin Petruse şi cu consilierii locali, au depus coroane de flori la Cimitirul săsesc, precum şi la Monumentul Eroilor din Pianu de Jos. La ora 16.00, pe strada principală din centrul localităţii a urmat o frumoasă paradă a portului popular. Cei prezenţi au putut admira frumoasele costume populare româneşti şi săseşti prezentate de formaţii artistice din localităţile Pianu, Săliştea, Vinţu de Jos, Petreşti -Sebeş, precum şi de Ansamblul folcloric „60 Plus” din Alba Iulia. În continuare, pe scena special amenajată din centrul localităţii, primarul Marin Petruse a înmânat Diplome de Excelenţă unor personalităţi locale, judeţene, din ţară şi din străinătate care au avut sau au merite deosebite în dezvoltarea economico-socială a localităţii, a învăţământului local, precum şi în promovarea imaginii comunei. Au primit Diplome de Excelenţă din partea Primăriei şi Consiliului Local Pianu următoarele personalităţi (unele dintre ele nemaifiind în viaţă): înv. Ana Adam, înv. Elena Bena, Ioan Bena, Ioan Cărăuş, Elena Cărăuş, Ilisie Ivan, Silviu Lupu, Ioan Lupu, Maria Ordean, Ioan Santei, Silvia Savu, Maria Savu, Ioan Săscioarean, Dumitru Stănilă, Minodora Elena Turcan, Vasile Ţâmpea, Firuţa Ursu, Brigitte Oettcher, Alexandru Vâtcă, Maria Voişan, Nicolae Voişan, Petru Vlad, dr. Nicolae Todor, Ioan Androne, Nicolae Savu, pr.Petru Marta, pr. Savu Savu, prof.univ.dr. ing. Ioan Achim Moise – rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof.univ. Ioan Gânfălean – decanul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Alexandru Pereş -senator de Alba şi totodată vicepreşedinte al Senatului României, Ştefan Bardan – prefectul judeţului Alba, Ioan Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Vasile Crişan – director general Romarm Bucureşti. Totodată nu au fost uitaţi şi au fost răsplătiţi cu Diplome de Excelenţă pentru întreaga activitate desfăşurată domnii Nicodim Dobra, Ioan Oancea, Ioan Stănuş şi Ioan Şeflea, foşti primari ai comunei Pianu, precum şi Ioan Lutsch, în vârstă de 80 de ani – primul sas plecat în Germania (acesta a primit diploma cu ochii în lacrimi), precum şi fiul acestuia – Mihai Lutsch, patronul renumitului complex turistic „LUTSCH 2000″din zona Sebeş.
Începând cu ora 17.00, a debutat un frumos spectacol folcloric. Rând pe rând au evoluat pe scenă în desele aplauze ale celor prezenţi Ansamblul judeţului Alba condus de dl. Alexandru Pal, Cătălin Haşa, Ansamblul folcloric de la Săliştea, Ansamblul folcloric „Vinţana” din Vinţu de Jos, Ansamblul folcloric „Pianu”, Fanfara din Petreşti, Formaţia locală de dansuri tradiţionale săseşti, Maricica Nehoianu, Nea Mitică de la Vaslui, Traian Jurchelea şi Ionuţ Fulea. În jurul orei 22.00 cei prezenţi au putut admira un frumos foc de artificii, după care tinerii s-au distrat şi au dansat până târziu în noapte pe frumoasele melodii ale formaţiilor de muzică uşoară „TOP 40” din Augsburg – Germania şi ale formaţiei de muzică rock „DAY ONE” din Alba Iulia.
În final mai amintim că au fost alături de cei prezenţi la frumoasa sărbătoare a localităţii d-nii Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Alexandru Pereş – vicepreşedinte al Senatului României, Sorin Bumb -vicepreşedinte al CJ Alba, prof. univ.dr. ing. Ioan Achim Moise – rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof. univ. Ioan Gâmfălean – decanul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918”, Vasile Crişan – director general al Romarm Bucureşti, Mihai Nicuşor – consilier judeţean, Cosmin Lupu – consilier al prefectului de Alba, precum şi mai mulţi primari, viceprimari şi consilieri locali din zonă.
Manifestările s-au încheiat ieri după-amiază cu o frumoasă ieşire în aer liber, în satul Strungari, şi o masă câmpenească tradiţională oferită aici în cinstea invitaţilor din ţară şi de peste hotare.
Tinu MATEŞ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

TRAGEDIE în Alba: Tânăr de 36 de ani DECEDAT după ce a fost lovit, în cap, de un copac

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

TRAGEDIE în Alba: Tânăr de 36 de ani DECEDAT după ce a fost lovit, în cap, de un copac

În această după amiază, în jurul orei 13,30, un tânăr de 36 de ani, din comuna Roșia Montană, în timp ce tăia, împreună cu tatăl său, arbori de pe un teren împădurit situat pe raza orașului Abrud, în locul numit ”Cornet Soropostu”, ar fi fost lovit, în zona capului, de un arbore în cădere

În urma leziunilor suferite, în ciuda eforturilor echipajelor medicale deplasate la fața locului, din păcate, tânărul a decedat.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Dentiștii sunt luați la țintă de ANAF: Urmează controale la sânge în cabinete, în cazul veniturilor nedeclarate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dentiștii sunt luați la țintă de ANAF: Urmează controale la sânge în cabinete, în cazul veniturilor nedeclarate

Medicii stomatologi vor primi scrisori de informare din partea ANAF pentru a declara toate veniturile, spune președintele ANAF, Lucian Heiuș.

El solicită pacienților să ceară bonuri fiscale. „NU ascund că identificăm și suntem în faza finală de analiză pentru a identifica și alte domenii unde activează persoane fizice și care au un grad mare de neconformare. Discutam cu directorii mei o informare că există un grad mare de neconformare la stomatologi, unde gradul de conformare fiscal este redus. Vom încercam să facem niște ghiduri, să includem și acest domeniu de activitate în acest mecanismul de prevenție și de informare și, inevitabil, se ajunge și la controale mai devreme sau mai târziu”, spune Lucian Heiuș, scrie Mediafax.

Elit - Gustul Desăvârșit

El spune că și pacienții trebuie să solicite bon fiscal, „așa cum este normal când pătesc sume de bani”.

De asemenea, președintele ANAF spune că există un grad mare de neconformare a declarării veniturilor în rândul celor care închiriază locuințe „cu ziua” prin intermediul platformelor online.

„Este un fenomen, iar aici suntem în discuții avansate pentru a încerca să găsim mecanisme pentru a încerca să descoperim și pe cei care închiriază cu ziua prin platfome, pentru că și acolo există un risc de neconformare la declararea veniturilor”, afirmă Heiuș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Populația româniei scade: sporul natural al țării este negativ

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Populația româniei scade: sporul natural al țării este negativ

În luna septembrie 2022 numărul căsătoriilor și numărul divorțurilor a scăzut față de luna septembrie a anului 2021, cât și față de luna august 2022.

În septembrie 2022 s-a înregistrat nașterea a 17.460 de copii, 688 mai puține nașteri decât în luna august a 2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

Numărul deceselor înregistrate în luna septembrie 2022 a fost de 19.774, cu 3.370 mai puține decât în luna august a anului curent.

Datele unui studiu INS arată că populatia a scăzut constant din 1990 şi până în prezent, cu aproape cinci milioane de locuitori, cu un impact considerabil asupra forţei de muncă şi a dezvoltării economice în ansamblu.

Populaţia României a scăzut în ultimul an cu 0,4 procente, la 19,9 milioane de persoane, din cauza numărului de decese în creştere faţă de cel al naşterilor înregistrate – anunţă Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit datelor publicate, aproape jumătate sunt bărbaţi, iar cea mai numeroasă categorie pe grupe de vârstă a populaţiei este cea cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care depăşeşte 56 de procente.

La începutul anului, populaţia României număra 19,75 milioane de persoane şi reprezenta sub 4% din populaţia Europei. Mai mult, România se numără printre cele câteva ţări a căror populaţie scade accelerat, cu peste 5% anual.

sursa: romania-actualitati.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea