Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Tradiții și obiceiuri de Crăciun, sărbătoarea creștină care semnifică nașterea Domnului Iisus Hristos

Publicat

în

Obiceiuri și tradiţii de Crăciun, sărbătoarea creștină care semnifică nașterea Domnului Iisus Hristos

Una dintre cele mai frumoase, iubite și apreciate sărbători creștine este Crăciunul, celebrat în fiecare an în data de 25 decembrie. Crăciunul este cea mai veche sărbătoare a omenirii care semnifică nașterea Domnului Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, trimis pe Pământ să ajute oamenii sa devina mai buni, mai credincioși, mai îngăduitori si responsabili, mai toleranți și răbdători.

Citește și: MESAJE de SARBATORI. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Crăciun

Electrica Furnizare Discount

Obiceiuri si tradiţii de Crăciun

Primii creștini nu celebrau nașterea lui Iisus pe 25 decembrie, considerând ca aceasta a avut loc in luna septembrie, odată cu Ros Hashana (sărbătoare din calendarul iudaic).

In anul 264, Saturnaliile au căzut pe 25 decembrie si împăratul roman Aurelian a proclamat aceasta data „Natalis Solis Invicti”, festivalul nașterii invincibilului Soare.

In anul 320, papa Iuliu I a specificat pentru prima data oficial data nașterii lui Iisus ca fiind 25 decembrie.

In 325, împăratul Constantin cel Mare a desemnat oficial Crăciunul ca sărbătoare care celebrează nașterea lui Iisus. De asemenea, el a decis ca duminica sa fie „zi sfântă” într-o săptămâna de șapte zile si a introdus Pastele cu data variabila.

Cu toate acestea, cele mai multe tari nu au acceptat Crăciunul ca sărbătoare legala decât din secolul al XIX-lea. Mai mult de un mileniu, creștinii au sărbătorit Anul Nou in ziua de Crăciun (25 decembrie), in imediata apropiere a solsiarna in Cetatea Alba Carolina02tițiului de iarna: in Franța pana in anul 1564, in Rusia pana in vremea tarului Petru cel Mare, iar in Tarile Romane pana la sfârșitul secolului al XIX-lea.

In Statele Unite, Alabama a fost primul stat care a adoptat Crăciunul ca sărbătoare legala, in 1836. Oklahoma a fost ultimul stat, in 1907.

Unul dintre cele mai îndrăgite obiceiuri de Crăciun, colindatul, era pe vremuri interzis. Cel care a decis ca muzica este nepotrivita pentru o zi solemna cum este Crăciunul a fost Oliver Cromwell, care, in secolul al XVII-lea, a interzis colindele.

Cel mai vechi cântec creștin de Crăciun este „Jesus refulsit omnium”, compus de St. Hilary din Poitiers, in secolul al IV-lea. Cea mai veche transcriere dupa un colind englezesc ii aparține lui Ritson si dateaza din 1410.

Citește și: Povestea sau legenda lui Moș Crăciun

In 1818, ajutorul de preot austriac Joseph Mohr a fost anunțat cu o zi înaintea Crăciunului ca orga bisericii sale s-a stricat si nu poate fi reparata la timp pentru slujba de Crăciun. Foarte trist din aceasta pricina, el s-a apucat sa scrie trei piese care sa poată fi cantate de cor si acompaniate la chitara. Una dintre ele era „Silent Night, Holy Night”, care in prezent este cantata in peste 180 de limbi străine de milioane de persoane.

Colindatul este unul dintre obiceiurile de Crăciun care se păstrează cel mai bine si in satele romanești. Pe lângă mesajul mistic, multe obiceiuri practicate in aceasta zi sunt legate de cultul fertilității si de atragerea binelui asupra gospodăriilor.

In unele sate se păstrează si un alt obicei: cel mai in vârsta membru al familiei trebuie sa arunce in fata colindătorilor boabe de grâu si de porumb. Bătrânii spun ca, daca boabele peste care au trecut colindătorii vor fi date găinilor, acestea vor fi spornice la ouat. Ei cred, de asemenea, ca vor avea o recolta foarte buna in anul următor daca vor amesteca sămânța pe care o vor pune in brazda cu boabele folosite in ajun la primirea colindătorilor.

In satele de pe Valea Mureșului, Crăciunul este încă legat de anumite credințe populare care se păstrează si in prezent, iar obiceiul de a oferi daruri își are originile într-o legenda pe care numai bătrânii o mai cunosc.

In satul Hapria, daca primul care intra in casa de Crăciun este un bărbat, oamenii cred ca este un semn de bunăstare si sănătate pentru anul următor. Pentru a atrage binele asupra caselor lor, oamenii țin masa întinsa toata noaptea.

Citește și: Mesaje de Anul Nou. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou

O alta poveste despre Crăciun, mai puțin cunoscuta, spune ca, in secolul al VII-lea, călugării foloseau forma triunghiulara a bradului pentru a descrie Sfântă Treime. In jurul anului 1500, oamenii au început sa vadă in bradul de Crăciun un simbol al copacului din Paradis si au atârnat in el mere roșii, simbol al păcatului originar. In secolul al XVI-lea, însă, familiile creștine au început sa decoreze brazii cu hârtie colorata, fructe si dulciuri. Dar mai înainte, in secolul al XII-lea, oamenii obișnuiau sa atârne brazii de Crăciun in tavan, cu vârful in jos, ca simbol al creștinătății.

Reprezentările lui Moș Crăciun s-au schimbat de-a lungul vremii, astfel ca intre imaginea acestuia in vechea cultura populara – de frate mai bogat si mai inimos al lui Moș Ajun – si imaginea contemporana – de personaj iubit de copii – exista mari diferențe.

Tradițiile contemporane despre „sfanțul” Crăciun, despre Moșul „darnic si bun”, „încărcat cu daruri multe” sunt printre putinele influente livrești pătrunse in cultura populara de la vest la est si de la oraș la sat.

Din vechime se știe ca Maica Domnului, fiind cuprinsa de durerile nașterii, i-a cerut adăpost lui Moș Ajun. Motivând ca este sărac, el a refuzat-o, dar i-a îndrumat pașii spre fratele lui mai mic si mai bogat, Moș Crăciun. In unele legende populare si colinde, Moș Ajun apare ca un cioban sau un baci la turmele fratelui sau. In cultura populara românească, Crăciun apare ca personaj cu trăsături ambivalente: are puteri miraculoase, ca eroii si zeii din basme, dar are si calități tipic umane. El este bătrân (are o barba lunga) si bogat (de vreme ce are turme si dare de mana).

Citește și: Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi

Pe de alta parte, ideea de spiriduși de Crăciun vine din credința străveche ca gnomii păzeau casa omului de spiritele rele. Spiridușii au fost iubiți si urați, pentru ca, deși uneori se purtau cu bunăvoința, puteau foarte ușor sa se transforme in ființe răutăcioase si nesuferite, atunci când nu erau tratați cum se cuvine. Percepția cea mai răspândita era ca ei se purtau precum persoana cu care aveau de-a face, fiind fie răutăcioși, fie drăguți. In Evul Mediu, in loc sa ofere daruri, spiridușii mai degrabă așteptau sa le primească. Abia pe la mijlocul secolului al XIX-lea spiridușii au devenit prieteni ai lui Moș Crăciun.

Scriitorii scandinavi, cum ar fi Tuile, Tullius si Rydberg, au combinat cele doua trăsături oarecum contradictorii ale personajelor: ei ii prezentau pe spiriduși puțin răutăcioși, dar buni prieteni si ajutoare de nadejde ale lui Moș Crăciun. Unii spun ca sunt 13 spiriduși, alții sunt convinși ca este vorba de noua, alții – de șase. Intra-o vreme se credea ca Moș Crăciun si spiridușii săi se simt foarte bine in casa lor de la Polul Nord. In 1822, poetul american Clement Clark a publicat lucrarea „A Visat From St. Nicholas” (cunoscuta si ca „The Night Before Christmas”), in care el l-a descris pe Mos Craciun ca pe un spiridus bătrân si bland, care zboara in jurul lumii intr-o sanie trasa de opt reni. In 1885, Thomas Nast a desenat doi copii privind la o harta a lumii si urmarind calatoria Mosului de la Polul Nord in Statele Unite, deci se presupunea ca acolo, in îndepărtatul Nord, locuiește bătrânul cel bun. Dar in 1925 s-a descoperit ca nu exista reni la Polul Nord, așa ca toți ochii s-au întors spre Finlanda, unde exista multe astfel de animale.

Citește și: MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări de Sf Ion. Sms-uri şi felicitări de „La mulţi ani” pentru cei care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul

In 1927, Markus Rautio, un prezentator de emisiuni pentru copii la postul national de radio finlandez, a declarat ca Mosul locuiește pe un munte in Laponia. Astazi pare aproape sigur însă ca Moș Crăciun si cei 11 spiriduși ai lui stau bine ascunși undeva pe muntele Korvatunturi in Laponia, Finlanda, in apropiere de granita cu Rusia. Pepper Minstix, unul dintre spiridusi, este paznicul credincios al satului lui Mos Crăciun.
Cum reuseste acesta sa se miste atat de repede, intr-o noapte, din Laponia pana in casele tuturor copiilor din lume? Cu foarte multa vreme in urma, Moș Crăciun si spiridușii săi au descoperit formula speciala, secreta, a prafului magic pentru reni, care ii face sa zboare. Acest praf magic este împrăștiat peste fiecare ren cu puțin timp înainte de a pleca din Laponia, in ajunul Crăciunului. Este suficient pentru a-i face sa zboare întreaga noapte in jurul lumii. Zborul este, de altfel, foarte rapid: aproape de viteza luminii.

Rudolph este cel mai celebru ren, fiind conducatorul celorlalti opt, pe nume Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer si Vixen. Cand Rudolph era pui, nasul sau a fost atins de Magia Crăciunului si de atunci este stralucitor si rosu.

Pe teritoriul romanesc, Crăciunul este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinilor, printre care se mai numără Pastele si Rusaliile.

In tradiția populara se spune ca Fecioara Maria trebuia sa-l nască pe fiul lui Dumnezeu si umbla, însoțita de Iosif, din casa in casa, rugând oamenii sa-i ofere adăpost. Ajunsa la casa bătrânilor Crăciun si Craciunoaie, aceștia nu o primesc pentru a nu le „spurca” locuința prin nașterea unui copil conceput din greșeala. Ajunsa la capatul puterilor, Maria a intrat in ieslea vitelor, unde au apucat-o durerile nașterii. Craciunoaia a auzit-o si i s-a facut mila, astfel incat a ajutat-o in rol de moasa. Crăciun a aflat, s-a supărat si i-a tăiat bătrânei mâinile, apoi, de frica, a fugit de acasă. Craciunoaia a umplut, cum a putut, un ceaun cu apa, l-a încălzit si l-a dus sa spele copilul. Maria i-a zis sa încerce apa si când a băgat cioturile mâinilor, acestea au crescut la loc. In alta varianta a povestii, Maria sufla peste mâinile Craciunoaiei si acestea cresc la loc.

Citește și: VIDEO: Minune de Bobotează. În fiecare an, apele râului Iordan, în care a fost botezat Iisus Hristos, își schimbă cursul. Explicația științifică a întoarcerii apelor Iordandului

In ajunul Crăciunului, copiii merg cu colindul si cu Steaua, pentru a vesti nașterea lui Iisus. Originea colindelor, texte rituale dedicate Crăciunului si Anului Nou, nu este cunoscuta cu exactitate in istoria romanilor. Copiii merg la colindat, la casele frumos impodobite, cantand „Steaua sus rasare” si „Buna dimineata la Mos Ajun!” si alte cantece, si sunt rasplatiti de gazde cu fructe, covrigi, dulciuri si bani.

In ceea ce privește obiceiurile culinare, creștinii romani obișnuiesc sa tina post timp de 40 de zile înainte de Crăciun, acesta încheind-se in seara de Crăciun. Un moment gastronomic important care preceda Crăciunul este ziua de Ignat (20 decembrie), când se taie porcul si se prepara mâncăruri specifice, precum carnații, chișca, toba, răcituri, sarmalele, caltaboș, care, alături de tradiționalul cozonac, vor sta pe masa de Crăciun.

Publicitate

Opinii - Comentarii

Horoscop CHINEZESC 2022: Anul Tigrului de Apă. Ce aduce anul chinezesc fiecărui semn zodiacal

Publicat

în

Horoscop CHINEZESC 2022. Zodiac pentru: șobolan, bivol, tigru, iepure, dragon, șarpe, cal, capră, maimuță, cocoș, câine, mistreț

Noul an chinezesc 2022 va fi anul Tigrului de Apă. Pentru mulţi, anul ce urmează va unul cu multe provocări, cu câştiguri astronomice, dar mai sunt şi nativi care nu sunt atât de norocoşi. Iată care sunt cele mai norocoase zodii.

Citește și: HOROSCOP 2022, previziunile anului, pentru fiecare zodie: berbec, taur, gemeni, rac, leu, fecioară, balanță, scorpion, săgetător, capricorn, vărsător, pești

Anul 2022 va aduce schimbări pe toate planurile, dar mai ales în cel profesional. Nativii din Șobolan vor avansa în carieră, vor primi poziții de conducere sau vor primi un salariu mai bun decât au avut anul trecut scrie wowbiz.ro

Electrica Furnizare Discount

Horoscop CHINEZESC 2022 Șobolan

Anul 2022 va aduce schimbări pe toate planurile, dar mai ales în cel profesional. Nativii din Șobolan vor avansa în carieră, vor primi poziții de conducere sau vor primi un salariu mai bun decât au avut anul trecut.
Schimbările vor fi benefice, atâta timp cât aceștia le vor primi cu inima deschisă. Anul Tigrului de Apă nu îi va afecta din punct de vedere financiar.

Horoscop CHINEZESC 2022 Bivol

Nativii din Bivol vor avea de tras mai mult în Anul Tigrului de Apă. Aceștia vor trebuie să depună eforturi considerabile ca să primească ceea ce își doresc și să muncească dublu.
Însă, Noul An Chinezesc le va aduce noroc în dragoste și înțelegere în familie. Este posibil ca anul 2022 să se finalizeze cu o logodnă sau căsătorie.

Horoscop CHINEZESC 2022 Tigru

Anul Tigrului de Apă este un an extrem de favorabil pentru nativii din Tigru, care se vor simți tenace, feroce și gata de atac. Anul 2022 va fi încununat de succes, dacă vor face față luptelor interioare cu care se vor confrunta.
Totodată, Noul An Chinezesc le va aduce Tigrilor mult noroc de bani, bunuri materiale, case și alte avuții.

Horoscop CHINEZESC 2022 Iepure

Noul An Chinezesc le va aduce nativilor din zodia Iepurelui o mulțime de oportunități de avansare în carieră, dar și oferte de joburi în străinătate.

În Anul Tigrului de Apă, Iepurele va reuși să îți învingă fricile și să îți ia viața în piept. Din punct de vedere amoros, Noul An le va aduce Iepurilor și o nouă iubire.

Horoscop CHINEZESC 2022 Dragon

Anul Tigrului de Apă le va deschide nativilor din zodia Dragon, porțile către succes. În Noul An Chinezesc, Dragonii vor fi mai apreciați la locul de muncă, ba chiar vor deveni indispensabili. Însă, pe plan familial, nativii din Dragon vor avea parte de o pierdere imensă și ireversibilă. Vindecarea le va lua mult timp, însă vor merge înainte cu capul sus.

Horoscop CHINEZESC 2022 Șarpe

Noul An Chinezesc le poate aduce nativilor din zodia Șarpelui un nou membru în familie. Poate fi vorba de un nou născut sau o înrudire prin căsătorie. În Anul Tigrului de Apă, Șerpii se vor simți mai inspirați la locul de muncă, cu mai multă putere de decizie, dar și cu mai mulți bani în portofel, dat fiind că vor urca pe scara profesională.

Horoscop CHINEZESC 2022 Cal

Noul An Chinezesc le va aduce nativilor din zodia Calului, proiecte noi, preocupări inedite și situații neprevăzute. Totodată, în Anul Tigrului de Apă, Caii se vor simți pregătiți să își asume noi responsabilități, atât la serviciu, cât și pe plan personal. Din punct de vedere amoros, anul 2022 va fi unul extrem de favorabil.

Horoscop CHINEZESC 2022  Capră

Pentru nativii din zodia Capră, anul 2022 va fi unul extrem de agitat, din punct de vedere spiritual. Capra nu își va mai găsi locul niciunde și va intra într-o nouă etapă de regăsire și împlinire sufletească. La finalul acestui proces, nativii din Capră se vor simți mai maturi, mai responsabili și mai abili, ca să facă față provocărilor vieții.

Horoscop CHINEZESC 2022 Maimuță

Anul Tigrului de Apă le va duce nativilor din zodia Maimuță, împlinire pe plan personal, dar și o cerere în căsătorie. Nu este exclus ca până la finalul anului 2022 să apară și un copil în familia Maimuței. Din punct de vedere profesional, Noul An Chinezesc va fi încununat de succes, dar și de o mărire de salariu.

Horoscop CHINEZESC 2022 Cocoș

Anul Tigrului de Apă îi va învăța pe nativii din zodia Cocoșului să fie mai responsabili, mai atenți la nevoile celor din jurul lor, dar și mai maturi din punct de vedere spiritual. În 2022, Cocoșii se vor confrunta cu mai multe situații limită, dar vor avea tăria de caracter necesară pentru a face față tuturor provocărilor.

Horoscop CHINEZESC 2022 Câine

În Noul An Chinezesc, nativii din zodia Câinelui vor reuși să își schimbe locul de muncă și să renunțe la anumite obiceiuri nesănătoase. Totodată, în anul 2022, nativii din zodia Câinelui vor învăța să se bucure de lucrurile mărunte și nu vor mai cere lucruri imposbile de la viață. Nu este exclus ca în Anul Tigrului de Apă, aceștia să-și întâlnească iubirea.

Horoscop CHINEZESC 2022 Mistreț

Mistreții de vor bucura în 2022 de mai mult timp liber, de vacanțe incredibile și călătorii în locuri de vis. Anul Tigrului de Apă le este prielnic din punct de vedere material, însă nici pe plan personal nu o duc rău. Deși vor sta departe de familie și de prieteni, nativii din zodia Mistreț vor reuși să îți facă amici noi.

Horoscop 2022 – Zodiac CHINEZESC 2022. Vezi în ce zodie ești, în funcție de anul nașterii

Zodiacul chinezesc este format din 12 semne, respectiv 12 animale, care potrivit tradiției chineze, s-au prezentat la adunarea convocată de Budha pentru a-și lua rămas bun.

În zodiacul chinezesc se ține cont de anul nașterii pentru a se stabili în ce zodie te-ai născut. Pentru a afla în ce zodie chinezească te-ai născut, verifică anii din rândurile următoare.

Șobolan: 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008
Bivol: 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009.
Tigru: 1914, 1926, 1938, 1950, 1962. 1974, 1986, 1998, 2010.
Iepure (Pisică): 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011.
Dragon: 1916 1928 1940 1952 1964 1976 1988 2000 2012.
Șarpe: 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013.
Cal: 1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014.
Capră (Oaie): 1919 1931 1943 1955 1967 1979 1991 2003 2015.
Maimuță: 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016.
Cocoș: 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017.
Câine: 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018.
Mistreț (Porc): 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019.

Sursa: wowbiz.ro

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

27 ianuarie: Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români, împlinește 86 de ani

Publicat

în

27 ianuarie: Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români, împlinește 86 de ani

La 27 ianuarie 1936, la Cluj, se năștea Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români. A absolvit Liceul de băieţi nr. 3 din Cluj (fostul Seminar Pedagogic), apoi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1957, fiind coleg de generaţie cu artişti precum Leopoldina Bălănuţă, Ioana Bulcă, Ica Matache, Lucia Mara, Dumitru Furdui, Cosma Braşoveanu şi alţii, conform site-ului http://www.istoriafilmuluiromanesc.ro.

Spectacolul său de absolvire a fost „Peer Gynt” de Henrik Ibsen, iar doi ani mai târziu a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, obţinând rolul principal în „Discipolul diavolului” de George Bernard Shaw. Au urmat roluri în piesele „Tragedia optimistă” de Vsevolod Vişnevski, „Oameni şi şoareci” de John Steinbeck sau „Orfeu în Infern” de Tennessee Williams, care i-au scos în evidenţă talentul şi naturaleţea, scrie site-ul Teatrului Naţional Bucureşti – www.tnb.ro.

Electrica Furnizare Discount

Pe parcursul bogatei sale cariere, a interpretat zeci de roluri pe scena Naţionalului bucureştean, în piese ca „Act veneţian” de Camil Petrescu, „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Dale Wasserman, „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, „Idiotul” după F.M. Dostoievski , „Logodnicele aterizează la Paris” de Marc Camoletti, „Cartea lui Ioviţă” de Paul Everac şi multe altele, conform tnb.ro.

Celebritatea şi popularitatea actorului nu se datorează doar rolurilor sale de pe scenă, ci şi celor interpretate în cinematografie. Florin Piersic are o bogată activitate în filmul românesc, jucând în peste 55 de pelicule. Debutul în film s-a produs cu „Ciulinii Bărăganului”, în 1957, interpretând rolul lui Tănase, potrivit site-ului https://www.imdb.com/. Şi-a evidenţiat talentul în „Neamul Şoimăreştilor” (1965), regizat de Mircea Drăgan, apoi în filmul care l-a făcut cunoscut – „De-aş fi… Harap Alb” (1965), regizat de Ion Popescu-Gopo.

Citește și: Peripețiile lui Florin Piersic la volanul Fordului de lux condus în comunism: ”L-am adus de la Viena în două zile, n-aveam carnet, n-aveam nimic“

Din bogata sa filmografie amintim: „Celebrul 702” (1961), „Tunelul” (1966), „Şapte băieţi şi o ştrengăriţă” (1967), „Columna” (1968), „Mihai Viteazul” (1971), „Aventuri la Marea Neagră” (1972), „Explozia” (1973), „Fraţii Jderi” (1974), „Un August în flăcări” (1974), „Ştefan cel Mare – Vaslui 1475” (1975), „Elixirul tinereţii” (1975), „Pintea” (1976), „Cuibul salamandrelor” (1976), „Eu, tu şi… Ovidiu” (1978), „Regăsire” (1977), „O lebădă iarna” (1983), „Rămăşagul” (1985), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), „Fix alert” (2004), „Eminescu versus Eminem” (2005) – în ultimele două filme amintite jucând împreună cu fiul său Florin Piersic jr., care semnează regia şi scenariul, precizează site-ul https://www.imdb.com/.

Rolurile sale celebre din filme rămân cele de haiduci – Anghel Şaptecai sau Grigore Pintea, însă cel mai cunoscut şi îndrăgit rol, cu care se identifică în conştiinţa publicului, este Mărgelatu – personajul cu pălărie şi mantie neagră, purtând o armă cu opt ţevi scurte şi având în mână o „pălărie” de floarea-soarelui din care mănâncă seminţe – din seria filmelor regizate de Doru Năstase şi Gheorghe Vitanidis, în care făcea un cuplu artistic greu de egalat cu personajul Buză de Iepure, interpretat actorul şi cascadorul Szobi Cseh.

Florin Piersic a apărut în numeroase emisiuni de divertisment, atât la radio, cât şi la televiziune, în care a dovedit că poate să şi cânte. De altfel, el a jucat şi în filmul muzical ”Rămăşagul”, regizat de Ion Popescu Gopo, unde a interpretat rolul Zmeului, a fost personaj principal în musicalul ”Corina” de Edmond Deda (după ”Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian), în ambele având-o parteneră de duete muzicale pe Angela Similea, cu care a colaborat şi în emisiuni de divertisment TV.

În luna decembrie 2006, Florin Piersic a lansat la Cluj-Napoca DVD-ul „Omul cu 100 de chipuri”, cu înregistrări şi un interviu realizat de TVR Media, scie site-ul http://enciclopediaromaniei.ro/.

Spectacolul de teatru „Străini în noapte” de Eric Assous, în regia maestrului Radu Beligan, a avut premiera în 2007, adunând, pe parcursul a 13 ani, peste 1.280 de reprezentaţii. La început, parteneră de scenă în acest spectacol i-a fost actriţa Emilia Popescu, ulterior Florin Piersic jucând împreună cu actriţa Medeea Marinescu.
În 2009, a lansat albumul muzical ”Hoinărind printre amintiri”, care cuprinde zece piese compuse de Dan Iagnov, toate cântate de marele actor. Titlul albumului a fost şi titlul spectacolului-omagiu, din 2010, când Florin Piersic a fost sărbătorit pe scena Sălii Palatului din Capitală, la împlinirea a peste 50 de ani dedicaţi scenei şi cinematografiei româneşti.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) ”pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. La 30 mai 2002 a fost decorat de Preşedinţia României cu Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, alături de alţi actori, ”pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”, iar în ianuarie 2016 a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer, „în semn de înaltă apreciere pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute pe cele mai importante scene din ţară, pentru dragostea, înţelegerea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale şi cinematografice şi a tinerelor talente”.

În 2008, a primit din partea Primăriei Capitalei diploma „In Honoris”. Universitatea de Vest din Timişoara i-a acordat, în 2014, titlul de Doctor Honoris Causa Artis.

Actorului Florin Piersic i-a fost acordat, pe parcursul anilor, titlul de ”Cetăţean de Onoare” al mai multor oraşe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Bucureşti şi Galaţi. În ianuarie 2011, numele său a fost atribuit cinematografului „Republica” din Cluj-Napoca, în incinta căruia funcţionează şi restaurantul ”La Mărgelatu”.

Actorul Florin Piersic a sosit la ceremonia de inaugurare a cinematografului care îi poartă numele călare pe un cal, fiind îmbrăcat cu o haină care amintea de personajul Mărgelatu, 2011.

La 31 ianuarie 2011, Florin Piersic a primit prima stea pe Walk of Fame-ul bucureştean, în cadrul unui proiect cultural inaugurat în Piaţa Timpului din Capitală. În 2016, actorului i-a fost acordat Premiul pentru întreaga carieră în cadrul celei de-a zecea ediţii a Galei Premiilor Gopo.

Florin Piersic a urcat pe scena Sălii Thalia alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, pentru prima dată în istoria instituţiei, la 1 februarie 2018, pentru a interpreta rolul de narator în Suita „Peer Gynt” de Edvard Grieg.

Un spectacol dedicat aniversării actorului a fost organizat la cinematograful din Cluj care îi poartă numele, la 27 ianuarie 2019, când actorul a împlinit 83 de ani.

La 14 mai 2019, Florin Piersic a primit, la cea de-a XXVII-a ediţie a Premiilor Galei UNITER care a avut loc la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, Premiul pentru întreaga activitate, care i-a fost înmânat de Ion Caramitru. În iunie, acelaşi an, actorul a fost omagiat în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Serile Filmului Românesc desfăşurate la Iaşi, primind şi prima stea din cele cinci de pe „The Wall of Fame”, o iniţiativă a unui hotel ieşean, dar şi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Iaşi.

Marele artist are doi fii – Florin jr. (din prima căsătorie, cu actriţa Tatiana Iekel) şi Daniel (din a doua căsătorie, cu actriţa Ana Szeles).

Sursa: agerpres.ro

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

27 ianuarie – Ziua prăjiturii cu ciocolată. Idei de rețete pentru deserturi delicioase

Publicat

în

27 ianuarie – Ziua prăjiturii cu ciocolată. Idei de rețete pentru deserturi delicioase

27 ianuarie este ziua care sărbătorește prăjitura cu ciocolată! Și cum probabil toată lume iubește acest desert, aveți nevoie și de o rețetă perfectă unei astfel de ocazii.

Prăjitura cu ciocolată este cel mai apreciat desert la nivel mondial și oferă o varietate foarte mare în ceea ce privește rețetele și amestecul ingredientelor.

Ciocolata – ingredientul cu gust bogat

Ciocolata, ingredientul care se obține din cacao, zahăr, uneori lapte și arome speciale, a apărut în America Centrală acum aproximativ 4.000 de ani. Fructele arborelui de cacao erau prăjite și pisate, iar praful obținut era folosit inițial la prepararea unor băuturi utilizate de indigeni la ritualuri religioase.

Electrica Furnizare Discount

Adusă în Europa, spaniolii își preparau băutura de ciocolată la fel ca nativii americani, dar au adăugat un singur ingredient, zahărul, care avea să transforme pudra amăruie de cacao în cel mai iubit aliment dulce. În momentul actual, Africa de Vest este principalul producător de cacao din lume, datorită climei care permite creșterea unei varietăți de arbori de cacao.

Gustul deosebit, gama largă de sortimente (cu lapte, fără zahăr, cu alune, cu umpluturi de fructe sau alcool) și caracteristicile nutritive ale ciocolatei o fac un desert apreciat de întreaga familie.

Idei de rețete pentru prăjituri delicioase cu ciocolată

Toți iubitorii acestui desert sărbătoresc ziua mondială a prăjiturii de ciocolată pe 27 ianuarie prin rețete gustoase, numai bune de încercat, indiferent de motiv. Își propunem trei rețete cu care să încânți papilele gustative ale oricui îți trece pragul casei.

Prăjitură deșteaptă cu ciocolată
  • Este o prăjitură cu un grad redus de dificultate, cu un aspect final mătăsos și gust inconfundabil.Ingrediente necesare:
    • 4 ouă mari,cu albușurile separate de gălbenușuri
    • 120 de grame de unt
    • 600 de mililitri de lapte
    • 110 grame de zahar pudră
    • 100 de grame de zahăr
    • 50 de grame de cacao pudră
    • 110 grame de făină
    • 1 praf de sare
    • o jumătate de linguriță de oțet
    • 1 lingură de extract de vanilie
    • 30 de mililitri de cafea tare

Citește și: 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Mod de preparare:

Setează cuptorul la 180 de grade Celsius.
Topește încet untul și încălzește laptele treptat.
Amestecă făina cu praful de cacao până obții o compoziție omogenă.
Unge bine cu unt solid o tavă de aproximativ 20×28 centimetri.
Amestecă gălbenușurile împreună cu zahărul pudră.
Adaugă făina amestecată cu cacao, esența de vanilie, cafeaua și untul topit.
Adaugă laptele și amestecă.
Separat, bate albușurile spumă tare cu sarea și adaugă oțetul și zahărul (până ajung la consistența unei bezele lucioase).
Amestecă albușurile spumă cu compoziția de lapte, cacao și gălbenușuri.
Toarnă compoziția în forma unsă bine cu unt. Coace-o în cuptor la 180 de grade Celsius, timp de 45 de minute.
Lasă prăjitura să se răcească înainte de a o scoate din formă, după care o poți tăia în porții după plac.
Adaugă zmeură sau zahăr pudră.

Prăjitură pufoasă cu ciocolată albă

Este un tip de prăjitură ușoară, pe care o consumi cu plăcere și care se face foarte repede.

Ingrediente necesare:

Pentru blat:

  • 5 ouă
  • 5 linguri de zahăr
  • 2 linguri de ulei
  • 5 linguri de făină
  • 5 linguri de nucă măcinată
  • un vârfde linguriță de praf de copt
  • esență de vanilie
  • 2 picături de esență de migdale

Pentru cremă:

  • 3 linguride amidon
  • 3 linguri de zahăr pudră
  • 500 de mililitri de lapte
  • 200 de grame de ciocolată albă
  • o linguriță de zeamă de lămâie

Mod de preparare blat pufos:

Bate albușurile cu un praf de sare până se fac spumă.
Adaugă zaharul și mixează până obții o spumă densă și lucioasă.
Freacă gălbenușurile cu ulei, esență de vanilie și de migdale, apoi toarnă-le peste albușuri și amestecă ușor.
La sfârșit, încorporează făina amestecată cu praful de copt și nuca măcinată amestecând ușor.
Toarnă compoziția în tava (20×30 de centimetri) tapetată cu hârtie de copt și setează cuptorul la o temperatură medie de 160 de grade Celsius, pentru aproximativ 30 de minute.
Scoate blatul din tavă și lasă-l la răcit cu tot cu hârtia de copt.

Mod de preparare cremă de ciocolată albă:

Într-o oală de inox pune amidonul și zahărul, apoi toarnă laptele câte puțin, amestecând bine cu un tel, să nu se formeze cocoloașe.
Fără să dea în clocot, fierbe compoziția la foc mic, până se îngroașă. Pune-o deoparte și încorporează ciocolata ruptă în bucățele.
Las-o să ajungă la temperatura camerei, apoi acoperă bine crema cu folie alimentară și pune-o în frigider, să se răcească foarte bine.
În crema răcită, pune zeamă de lămâie, după gust.

Pregătirea prăjiturii:

Taie blatul răcit în 3 părți.
Pune deoparte 2-3 linguri de cremă (o vei folosi la finisarea prăjiturii).
Împarte restul cremei în două și unge uniform blaturile.
La final, învelește prăjitura în folie alimentară și păstreaz-o în frigider până în momentul servirii.

Prăjitură de ciocolată fără făină

Cu o consistență cremoasă și un gust intens, această prăjitură o să devină în scurt timp preferata ta, mai ales dacă adaugi alături o cupă de înghețată de fistic și vanilie. Pentru un rezultat delicios, folosește o ciocolată amăruie de cea mai bună calitate.

Ingrediente necesare:

  • 300 de grame de ciocolată amăruie cu conținut ridicat de cacao
  • 175 de grame de zahăr
  • 185 de grame de unt (82% grăsime)
  • 5 ouă medii
  • 70 de grame de cacao
  • o păstaie de vanilie

Mod de preparare:

Taie ciocolata și untul în bucățele și pune-le într-o oală de inox, la foc mic, pentru a se omogeniza.
Amestecă până compoziția capătă o consistență cremoasă, oprește focul, apoi las-o să se răcească.
Pune ouăle într-un vas, adaugă sarea, semințele din păstaia de vanilie și zahărul, apoi mixează până când compoziția își triplează volumul.
Adaugă mixul de ciocolată și unt și amestecă bine, de jos în sus, până la omogenizare.
Adaugă praful de cacao în vas și amestecă.
Toarnă compoziția în forma tapetată cu unt și hârtie de copt și coace prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 25-30 de minute.
După ce s-a copt, lasă prăjitura de ciocolată în formă timp de 5 minute, apoi răstoarn-o pe un platou și las-o să se răcească.
Pudrează prăjitura cu cacao sau zahăr pudră și servește-o cu înghețată sau cu frișcă.

Sfaturi pentru cele mai bune prăjituri cu ciocolată

Orice gospodină are propriile trucuri în bucătărie, dar, pentru a obține cele mai gustoase prăjituri de ciocolată, poți folosi sfaturile de mai jos cu încredere:

Folosește ingrediente care sunt la temperatura camerei, în special ouăle. Acestea conferă blatului o textură pufoasă și ajută prăjitura să crească mai frumos.

Dacă vrei să folosești un truc pentru a aduce rapid ouăle de la frigider la temperatura camerei, poți să le lași în apă fierbinte pentru un minut, apoi să le pui în apă caldă pentru 5 minute.

Folosește lapte bătut – acest ingredient o să facă prăjitura mai zemoasă.

Pune hârtie de copt pe tava în care coci aluatul, pentru ca acesta să nu se lipească, apoi unge-o cu unt sau ulei.

Dacă ai pregătit o prăjitură de ciocolată și dorești să o congelezi, ai grijă ca în momentul introducerii în congelator aceasta să fie complet răcită. De asemenea, acoper-o bine cu o folie de plastic sau folosește o pungă alimentară care se închide ermetic. O poți păstra la congelator până la o lună.

Fie că este o prăjitură dulce, cu straturi dense și interior cremos, sau una ușoară, cu o consistență pe care o poți consuma oricând, prăjitura de ciocolată îți oferă un binemeritat moment de răsfăț, pe care îl poți împărți cu cei dragi.

Sursa: blog.doraly.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare