// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

VIDEO: Minune de Bobotează. În fiecare an, apele râului Iordan, în care a fost botezat Iisus Hristos, își schimbă cursul

În fiecare an, de Bobotează, în râul în care a fost botezat Iisus Hristos, după aruncarea crucilor în apă, are loc un miracol. De 2000 de ani în această zi apele râului Iordan curg în sens opus cursului obișnuit. Minunea întoarcerii apelor cutremură pe orice creştin care ajunge aici.

Iordanul este principala apă curgătoare a Țării Sfinte. Această apă izvorăște din Munții Libanului, apoi traversează Marea Galileii și, după un lung și sinuos traseu, se varsă în Marea Moartă. Pe o distanță de 180 de kilometri, Iordanul alcătuieste granița naturală dintre Israel și Iordania, lungimea totală a acestuia fiiraul_iordan2nd însă de aproape 360 de kilometri.

Așa cum se procedează și în apele noastre, la Ierusalim, Patriarhul aruncă în apă trei cruci, ce urmează a fi recuperate de cei mai curajoși tineri. Acesta este momentul în care apele râului Iordan își schimbă efectiv sensul, spre uimirea credincioșilor strânși să vadă minunea. În plus, în locul unde crucile cad, apa începe să ”fiarbă”, iar minunea durează de peste 2000 de ani.

Procesiunea care se desfășoară în această zi la Iordan începe în zori, dupa ce autoritătile locale deschid portile zonei de frontieră dintre Israel și Iordania, zona extrem de securizată. Pe un culoar special amenajat pătrund cu această ocazie nenumărate autobuze și masini, pline cu oficialităti si pelerini din toată lumea.

Credincioșii care participă la slujba de sfințire dau mărturie că, pentru câteva clipe, apele Iordanului se întorc înapoi, curgand dinspre Marea Moarta spre Marea Galileii, adică dinspre vărsare spre izvoare, spre a cinsti astfel, în felul lor, marele praznic.

Citește și: mesaje de Sfântul Ioan

Râul Iordan

Iordanul este pomenit des în Sfântă Scriptură, cel mai important moment în care apare acesta fiind însă, fără îndoială, Botezul Domnului, consemnat de către raul-iordan-590x399toți cei patru sfinți evangheliști (Matei 3, 13-17; Marcu 1, 9-11; Luca 3, 21-22 si Ioan 1, 29-34). Potrivit acestora, Sfântul Ioan Botezătorul săvârșea „botezul pocăinței” în apele râului Iordan.

În acest loc a venit din Galilea și Iisus pentru a se boteza de la Ioan. „Și botezându-se Iisus, când a ieșit din apă, îndată cerurile s-au deschis și Duhul lui Dumnezeu s-a văzut pogorându-se peste El ca un porumbel, iar glasul Tatălui s-a auzit din ceruri zicând: Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru care am binevoit, pe Acesta să-L ascultați” (Matei 3, 16-17). Natura însăși l-a recunoscut pe Creator, apele Iordanului întorcându-se înapoi, ca o plecăciune înaintea ziditorul lor.

Întoarcerea înapoi a râului Iordan, dinspre Marea Moartă (apa extrem de sărată, lipsită de viețuitoare), înspre Marea Galileii (apa dulce, cu mulți pești și vegetație abundentă), trimite încă din momentul Botezului spre activitatea Mântuitorului de a întoarce lumea de la moarte la viață.

Potrivit calendarului iulian și al celui gregorian, între care există un decalaj de 13 zile, Boboteaza este sărbătorită în România la 6 ianuarie, iar în Israel, țara în  care Mântuitorul a fost botezat, la 19 ianuarie.

sursa: crestinortodox, romaniatv, foto – ganduridinierusalim

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Răspunsuri la VIDEO: Minune de Bobotează. În fiecare an, apele râului Iordan, în care a fost botezat Iisus Hristos, își schimbă cursul

 1. arabel 05.01.2017 la 14:29

  Ceva comentarii de la PENTICOSTEL și Penticorenel?
  Nu cumva suflă preoții și patriarhii în Iordan ca sa curgă invers?
  Cu curaj fraților.
  Ce mai aberati?
  Sunt nerăbdător să citesc.

 2. dolfi 05.01.2017 la 19:19

  Surferii din toata lumea se bat in aceste zile cu Dragonul de Argint. Este vorba despre un urias val mareic, care apare o data pe an, in China.
  Din cauza lui, apele unui rau din estul tarii curg in amonte si nu invers, cum ar fi normal. Totul este legat de complicatul dans cosmic dintre Pamant si Luna.

  Pare o imagine obisnuita, numai ca valul pe care pluteste acest surfer nu s-a produs in largul marii, ci pe cursul lui Qiantang, un afluent al faimosului Yangtze, Fluviul Albastru.

  O data pe an, mareea este atat de puternica, incat apa marii incepe sa urce pe fagasul raului. Un spectacol exceptional, asteptat cu nerabdare.
  Fenomenul nu este unic. Apare si in America de Sud, pe cursul Amazonului, dar si in sudul Asiei, unde apele Mekongului curg invers, transformand pentru cateva luni un lac din Cambogia intr-o mare interioara.

 3. Pentru arabel coada de p... 06.01.2018 la 15:42

  Mai arabel tu esti prea indoctrinat, manipilat si orbit de lumea ta simplista.De ce primeste salariu patriarhul Deny 20.000 lei net /luna ,cand el a facut legamantul calugariei ??? Nu ti se pare ca totul e doar o goana dupa bani si de aceea umbla sa va îndoctrineze ca sa rămâneți sub papucii lor pt ca ei sa primească BANI de la Stat ?

 4. Jianu Ontanu 06.01.2018 la 15:47

  Nu mai credeti toate aberațiile,manipulările si tradițiile pagane transmise de poki. Mai bine luminati-va ,citind singuri SCRIPTURILE . Popii au un scop bine definit.Daca nu ar mai primii salarii de la Stat toti ar fugii de ortodoxie. Insa si raman acolo pt salarii si beneficii mari. Ex # de boboteaza fiecare popa face cam 40.000 Ron ….ce mai vrei ….?