Rămâi conectat

Curier Județean

Tradiții și obiceiuri de Crăciun în Moldova

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Tradiții și obiceiuri de Crăciun în Moldova. În Moldova se zice ca spre Crăciun se pun din toate mâncărurile într-o strachina, pe prispa, sub fereastra, dar nu trebuie nimeni sa guste din mâncare, caci noaptea vine ursitorul, degusta si atunci il vezi prin fereastra.

Păgânii credeau ca grânele au un spirit pe care, de obicei, il identificau cu un animal, astfel se explica o serie de credinței si superstiții. De exemplu, in Bucovina si in Moldova, din turtele făcute de Crăciun se păstrează pana primăvara când sunt puse intre coarnele vitelor când pornesc la arat. Se spune ca acești colaci, care se fac de Crăciun, trebuie sa fie rotunzi precum Soarele si Luna.

Citeşte şi: mesaje de craciun

In Botoșani nu se da nimic din casa in ziua de Ajun, nici gunoiul nu se arunca din casa; nu se împrumuta nimic. In ajunul Crăciunului si al Bobotezei, se ia din toate mâncărurile de deasupra: grâu, găluște etc., iar apoi si doua plăcinte, una o dai întâi argatului care e la vite, dar trebuie sa fie mâncăcios, ca apoi mănâncă bine vitele peste an si cealaltă o rupi in bucatele s-o dumici in mâncarea vitelor. Când le dai sa mănânce zici: „Cinați sănătos ca si noi cinam”.

Mai exista o tradiție sa se pună sub fata de masa fan, si de toate semințele ca sa rodească, apoi sa le dea la vite, si mai ales la vaci, ca sa nu le poată strica nimeni.

In unele zone, in seara de Ajun se pune sub fata de masa coasa, ca sa fie toți sănătoși, iar sub picioare toporul; alții stau pe topor, ca sa fie sănătoși si tari peste an ca fierul. Sub masa pun cofa cu apa, sa le meargă bine la vite.

Pe la sate mai exista credința ca in noaptea de Crăciun animalele ar vorbi. Sătenii se tem ca nu cumva sa le audă ca acesta ar fi semn rău.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ADMITERE jandarmi 2024: Jandarmeria Alba recrutează candidați pentru Școlile de Subofițeri din Drăgășani și Fălticeni. Condiţii şi acte necesare la înscriere

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE jandarmi 2024: Jandarmeria Alba recrutează candidați pentru Școlile de Subofițeri din Drăgășani și Fălticeni. Condiţii şi acte necesare la înscriere În perioada 24 aprilie – 14 mai a.c., Jandarmeria Alba desfășoară o nouă campanie de recrutare pentru cei care doresc o carieră militară în Jandarmeria Română. La școlile militare de subofițeri de jandarmi „Gr. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea