Rămâi conectat

Economie

Tariful RCA crește pentru persoanele până în 30 de ani, dar scade pentru alte categorii de vârstă. Cât o să te coste polița RCA în funcție de ani și capacitate cilindrică

Publicat

în

Tariful RCA crește pentru persoanele până în 30 de ani, dar scade pentru alte categorii de vârstă. Cât o să te coste polița RCA în funcție de ani și capacitate cilindrică

Tarifele de referinţă la poliţele RCA, publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), vin cu creşteri pe anumite segmente, comparativ cu tarifele de referinţă la RCA raportate în martie 2021, în funcţie de vârsta asiguratului şi capacitatea cilindrică a autovehiculului.

Ritmul de creştere al primei brute de referinţă pentru categoria de vârstă de sub 30 de ani este cuprins între 0,9% şi 2,8%, în funcţie de capacitatea cilindrică a autovehiculului, în timp ce la restul categoriilor de vârstă se observă şi scăderi ale tarifelor.

Prin urmare, o persoane cu vârsta de până în 30 de ani, pentru un autovehicul cu o capacitate cilindrică cuprinsă în­tre 1.601 cmc şi 1.800 cmc, tariful de referinţă este de 1.495 lei, cu 3,2% mai mult comparativ cu ultima perioadă de raportare a tarifelor de refe­rin­ţă RCA din martie 2021. Aceasta este şi cea mai mare creştere observată, dintre toate cate­go­riile de vârstă ale persoanelor şi dintre toate tipurile de motoare.

Electrica Furnizare Discount

Pe de altă parte, noile tarife de referinţă la poliţele RCA vin şi cu anumite scăderi, cele mai mari fiind pe categoria de vârstă cuprinsă între 51 şi 60 de ani, pentru autovehicule cu capacitate cilindrică de 1.801 cmc-2.000 cmc şi 2.001 cmc-2.500 cmc, respectiv o scădere cu 3,4% şi 4% a tarifului de referinţă.

Având în vedere riscul pe care îl prezintă per­soanele tinere la volanul unui autovehicul, din cau­za experienţei reduse pe care o au, era de aşteptat ca acest segment de vârstă de până în 30 de ani să înregistreze creşteri uşoare ale tarifului de referinţă.

În acelaşi timp, este important de menţionat că tarifele de referinţă RCA nu sunt preţurile efective ale poliţelor practicate de asigurători, ci o bază de referinţă calculată de ASF în urma datelor colectate a evenimentelor din ultimii cinci ani anteriori datei de referinţă.

De exemplu, preţul unei poliţe RCA poate să varieze de la sub 1.000 de lei la categoria de vârstă de sub 30 de ani – deşi tariful de referinţă pentru această categorie de vârstă publicată de ASF depăşeşte 1.000 de lei -, şi poate ajunge până la aproximativ 3.000 de lei.

Publicitate

Economie

Anunț de presă – Începerea proiectului ,,REABILITAREA, MODERNIZAREA ȘI EXTINDEREA SISTEMULUI DE ILUMINAT PUBLIC AL MUNICIPIULUI ALBA IULIA – LOCALITĂȚI COMPONENTE: OARDA DE SUS, OARDA DE JOS, PÂCLIȘA, MICEȘTI ȘI BĂRĂBANȚ”, cod SMIS 126923

Publicat

în

Comunicat de presă

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de Autoritate de Management pentru POR, prin Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Organism Intermediar pentru POR şi U.A.T. Alba Iulia, în calitate de beneficiar, implementează,  incepând  cu  data   de   26/01/2016,  proiectul ,, REABILITAREA, MODERNIZAREA ȘI EXTINDEREA SISTEMULUI DE ILUMINAT PUBLIC AL MUNICIPIULUI ALBA IULIA – LOCALITĂȚI COMPONENTE: OARDA DE SUS, OARDA DE JOS, PÂCLIȘA, MICEȘTI ȘI BĂRĂBANȚ”, cod SMIS 126923, finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională prin Regio – Programul Operaţional Regional  2014-2020,  Axa prioritară  3 – Sprijinirea  tranziției  către  o  economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de Investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor Operațiunea C – Iluminat public.

Electrica Furnizare Discount

Contract de finanțare nr. 5614/ 25.06.2020

Valoarea totală a proiectului este de: 8.726.128,54 lei din care:

Valoarea eligibilă nerambursabilă FEDR este de: 6.036.254,52 lei

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea eficienței energetice, începând cu anul 2022 în sistemul de iluminat public al Municipiului Alba Iulia care în prezent înregistrează consumuri energetice mari.      

Obiectivele specifice ale proiectului:

*Scăderea consumului anual de energie primară în iluminat public la nivelul Municipiului Alba Iulia – Localități Componente: Oarda de Sus, Oarda de Jos, Pâclișa, Micești și Bărăbanț de la 389.636,00 (kWh/an) – valoare dinaintea implementării proiectului, la 205.501,52 kWh/an, începând cu anul 2021 prin reabilitarea și modernizarea a 46.587 ml, respectiv extinderea cu 5.000 ml a sistemului de iluminat public în zona vizată prin proiect, care include și instalații, echipamente eficiente din punct de vedere al consumului de energie electrică;

*Scăderea gazelor cu efect de seră, datorate sistemului de iluminat public la nivelul Municipiului Alba Iulia – Localități Componente: Oarda de Sus, Oarda de Jos, Pâclișa, Micești și Bărăbanț de la 86,65 echiv. tone de CO2/an – valoare dinaintea implementării proiectului, la 45,70 echiv. tone de CO2/an începand cu anul 2021, prin reabilitarea și modernizarea a 46.587 ml, respectiv extinderea cu 5.000 ml a sistemului de iluminat public în zona vizată prin proiect, care include şi folosirea de materiale reciclabile, ecologice respectiv a unor sisteme alternative de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie;

*Îmbunătățirea accesului persoanelor cu dizabilități (persoane cu deficiențe de vedere, persoane cu dizabilități motorii etc.), la serviciul de iluminat public la nivelul Municipiului Alba Iulia – Localități Componente: Oarda de Sus, Oarda de Jos, Pâclișa, Micești și Bărăbanț, prin reabilitarea și modernizarea a 46.587 ml, respectiv extinderea cu 5.000 ml a sistemului de iluminat public în zona vizată prin proiect și iluminarea a unui număr de 2 treceri de pietoni, incluzând sisteme bazate pe senzori de prezență care vor comanda creșterea fluxului luminos al aparatelor de iluminat public (la trecerile de pietoni) începând cu anul 2021.

Perioada de implementare a proiectului este de 75 luni, respectiv între data 26.01.2016 și data 31.03.2022, aceasta cuprinzând și perioada de desfāşurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.

Informații suplimentare: Manager public: SEEMANN Maria-Elena, e-mail: [email protected], tel: 0372 586 428,  fax: 0258 812 545.

Citește mai mult

Economie

La Sebeș a început distribuirea pubelelor pentru colectarea deșeurilor menajere către persoanele fizice care locuiesc la casă

Publicat

în

La Sebeș a început distribuirea pubelelor pentru colectarea deșeurilor menajere către persoanele fizice care locuiesc la casă

Primăria Municipiului Sebeș informează cetățenii că noua firmă de salubritate, RER VEST S.A., care va opera pe raza municipiului Sebeș începând cu data de 1 noiembrie 2021, a demarat activitatea de distribuire a pubelelor pentru colectarea deșeurilor menajere la persoanele fizice care locuiesc la casă.

Această acțiune se va desfășura în Sebeș, Lancrăm, Petrești și Răhău, începând cu data de 19 octombrie 2021.

Citește mai mult

Economie

FOTO| Târgu’ lu’ pește a atras mulți vizitatori interesați de preparatele pregătite de bucătari pasionați special pentru acest eveniment

Publicat

în

Târgu’ lu’ pește a atras mulți vizitatori interesați de preparatele pregătite de bucătari pasionați special pentru acest eveniment

Ziua de sâmbătă, 16 octombrie a fost una plină pentru participanții la evenimentul culinar “Târgu’ lu’ pește”, deoarece aceștia au avut parte de o ofertă bogată de preparate din pește, de care au profitat cu toții din plin.

Pe lânga oferta bogată de mâncare din pește, organizatorii au oferit celor prezenți posibilitatea de a participa la diverse activități distractive pentru copii, competiții și nu în ultimul rând o tombolă.

Bucătarii pasionați s-au întrecut în a oferi gurmanzilor o mare diversitate de preparate din pește și aici amintim ciorba și tocănița dar și micii și cârnații gătite din pește. O mare căutare a avut și păstrăvul prăjit cu mămăliguță dar și zacusca de pește.

Electrica Furnizare Discount

Oferte interesante, pentru cei ce iubesc mâncarea în regim fast-food, au avut-o prietenii noștri de la Păstrăvăria Bușteni care au venit până în Alba Iulia ca să pregătească hamburgheri din pește, chifteluțe și frigărui din pește cu cartofi prăjiti dar și cu multe alte bunătățuri cu specific pescăresc.

O surpriză plăcută ne-au făcut și cei de la restaurantul La Pescăriţa şi Vânătorul din Satu Mare, care ne-au oferit ineditul papricaș de somn cu lăști dar și hamsii, icre de pește și multe alte bunătăți și nu în ultimul rând trebuie să îi menționăm pe cei de la rulota Cozmuleanu Adrian Mihai IF din Hunedoara care ne-au preparat tigaie de crap picant, sarmale și păstrăv prăjit dar și pe Dacul Bucătar cu Duba împreună cu chef Adrian Truță care ne-au gătit pe piatră.

Ne bucurăm de interesul manifestat de vizitatori pentru produsele din pește și considerăm că am reușit prin acest eveniment să încurajăm consumul de pește care după cum bine știm, este foarte sănătos.

Sperăm să ne putem întâlni cât mai des la asemenea evenimente care încurajează consumul de pește dar și interacțiunea piscicultorilor cu consumatorii prin intermediul unei palete de produse cât mai diversificate și cu o prezență puternică pe rafturile magazinelor.

Mulțumim Primăriei Alba Iulia pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment.

Următorul eveniment “Târgu’ lu’ pește” va avea loc la Conacul Zăicești din Botoșani în data de 30 Octombrie. Vă așteptăm și acolo!

“Târgu’lu′pește” este un eveniment organizat în cadrul proiectului „INTERACTIUNE INTRE PISCICULTORI – UN CONCEPT SUSTENABIL PENTRU PROMOVAREA PESTELUI” având ca parteneri FLAG Prahova – lider de proiect, FLAG Satu Mare, FLAG Bazinul Mureșului, Secașelor și a afluenților acestora, FLAG Iazurile Moldovei.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare