Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Actualitate

Târgul APULUM AGRARIA 2011 – Pledoarie pentru hărnicie şi bogăţie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Judeţul Alba sărbătoreşte bogăţia toamnei cu ocazia celei de-a XX-a ediţii a Târgului APULUM AGRARIA, organizată de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba şi Asociaţia „Ţara Vinului” Alba în perioada 23 – 25 septembrie 2011, între orele 10.00 şi 18.00, în spaţiul expoziţional din zona Pieţei Pascu – cartierul Cetate din Alba Iulia.
Ca în fiecare an târgul Apulum Agraria, cea mai importantă manifestare expoziţională dedicată agricultorilor din judeţul Alba se tranformă într-o pledoarie pentru hărnicie şi bunăstare rezultată din munca cinstită şi serioasă a câmpului. Pentru că acum anul agricol care se apropie de ora bilanţului a fost unul foarte bun, la ediţia din acest an standurile producătorilor agricoli individuali şi firmelor vor fi mai încărcate cu fructe şi legume, produse de panificaţie şi patiserie, ouă, ciuperci, brânzeturi, preparate din carne, conserve de carne şi de legume, miere de albine şi produse apicole, sucuri de fructe, vinuri, butaşi de trandafiri, pomi fructiferi. Producătorii de produse tradiţionale şi ecologice din judeţul Alba vor fi negreşit printre expozanţi şi sunt aşteptaţi şi reprezentanţii judeţelor înfrăţite din Ungaria: Bacs Kiskun şi Tolna.
În cadrul acestei manifestări, tot mai complexă de la o ediţie la alta, vor fi organizate o serie de activităţi menite să promoveze o viaţă sănătoasă bazată pe consumul de legume şi fructe. Nu vor lipsi nici momentele distractive cum ar fi: parada bicicletelor decorate cu legume şi fructe, concursul „Dovleacul hazliu”, precum şi activităţi de educaţie a gustului pentru copii, acestea din urma încadrate de conceptul Slow Food şi realizate de Conviviumul Slow Food Alba Transilvania.
Pitorescul târgului va fi asigurat de o mustărie cu… must, evident, şi pastramă de oaie la grătar şi un cuptor de pâine unde sub ochii privitorilor vor fi coapte produse tradiţionale de panificaţie.
Şi sectorul zootehnic va avea partea lui de reprezentare prin mai multe standuri de expoziţie pentru păsări şi animale mici, dar vor fi prezente şi standuri unde sunt expuse utilaje, maşini şi echipamente agricole.
Atmosfera de sărbătoare va fi întreţinută de Ansamblul folcloric Augustin Bena a judeţului Alba şi de un program de dansuri populare susţinute de artişti din Almaşu Mare, Cergău şi Cetatea de Baltă. Un moment deosebit îl va constitui Opera în piaţă, moment îndrăgit de vizitatorii târgului şi pe care Consiliul Judeţean Alba îl pune în scenă pentru a face o promovare altfel producătorilor agricoli locali şi produselor acestora.
Noutatea acestei ediţii este participarea grupurilor şcolare agricole din Jidvei, Blaj şi Ciumbrud dar şi sprijinul în organizarea şi desfăşurarea activităţilor târgului al echipei de studenţi voluntari de la specializarea Marketing a Facultăţii de Ştiinte din Alba Iulia.
Parteneri: Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Alba, Camera Agricolă Judeţeană Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Asociaţia Crescătorilor de Ovine din Judeţul Alba, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Bovine Alba, Asociaţia Judeţeană a Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Alba, Filiala Judeţeană Alba a Asociaţiei „Amicii Rozelor” din România, Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Alba Transilvania, Conviviumul Slow Food Alba Transilvania, Asociaţia Alba AFRODA.

I


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

COVID 16 august 2022, în România: 3.600 de cazuri noi de coronavirus și 15 decese, în ultimele 24 de ore

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

COVID 16 august 2022, în România: 3.600 de cazuri noi de coronavirus și 15 decese, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.600 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 1.346 mai multe față de ziua anterioară. 693 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 176 persoane au fost reconfirmate pozitiv. În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.975 cu 235 mai multe față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 280 persoane, cu 1 mai puțin față de ziua anterioară. Din cei 280 pacienți internați la ATI, 247 sunt nevaccinați, scrie Mediafax.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din totalul pacienților internați, 555 sunt minori, 552 fiind internați în secții, cu 59 mai mulți față de ziua anterioară și 3 la ATI, cu 2 mai mulți decât în ziua anterioară. Până astăzi, 66.375 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat. În intervalul 15.08.2022 (10:00) – 16.08.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 18 decese (8 bărbați și 10 femei), dintre care 3 raportate anterior intervalului de referință.

Dintre cele 18 decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 1 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 2 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 3 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 10 la categoria de vârstă peste 80 de ani. Toți pacienții decedați prezentau comorbidități și 6 erau vaccinați. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 2.288 teste RT-PCR ( 1.397 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 891 la cerere) și 12.060 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.374.705 teste RT-PCR și 11.015.304 teste rapide antigenice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Indicele ROBOR continuă să scadă, după ce guvernatorul BNR a „certat” băncile: Care este cotația de marți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Indicele ROBOR continuă să scadă, după ce guvernatorul BNR a „certat” băncile: Care este cotația de marți

Datele publicate de Banca Națională a României, arată că, marți, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat la 7,96%, în scădere faţă de vineri, când a fost cotat la 7,98%.

Într-o conferință de presă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a transmis bancherilor că au sărit calul cu creșterea ROBOR, iar din acel moment acesta a început să scadă ușor.

Tot marți, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut de la 8,13% la 8,12%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni a rămas neschimbat – 8,27%, informează Mediafax.

Elit - Gustul Desăvârșit

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cumpărarea de vechime în muncă: Ce le transmite șeful CNPP celor care vor să-și completeze stagiului de cotizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Cumpărarea de vechime în muncă: Ce le transmite șeful CNPP celor care vor să-și completeze stagiului de cotizare

Peste 17.000 de români şi-au cumpărat vechimea în muncă pentru a beneficia de pensie. Directorul Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu a oferit informații de ultimă oră pe această temă.

Directorul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a precizat că persoanele care vor să-și completeze a stagiului minim de cotizarea a stagiului maxim de cotizare este de ”șase ani, față de actualul act normativ care se limita la cinci ani de zile. Putem să cumpărăm această vechime retroactivă în interval de la data când am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani, până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani.

Prin urmare, a adăugat Daniel Baciu, ”acolo unde au existat goluri în activitatea în muncă, poate fi cumpărată această vechime retroactivă, achitând contribuția de asigurări sociale, încheind un contract de asigurări sociale la casele teritoriale de pensii de care aparțin persoanele respective, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă”, a spus directorul CNPP, într-o intervenție la Antena3.

Elit - Gustul Desăvârșit

În privința sumelor care trebuie plătite, Daniel Baciu a precizat că, potrivit legislației, contribuția de asigurări sociale este de 25%, procent care se aplică la salariul pe care îl avem. ”În momentul de față, la salariul minim pe economie se plătește suma de 635 de lei. În funcție de perioada pe care vrem să o cumpărăm, achităm suma corespunzătoare. Trebuie făcută însă o precizare: este vorba doar de o singură categorie din sistemul public de pensii pentru care putem să aplicăm pentru a cumpăra această vechime în muncă, respectiv cea pentru limită de vârstă”, a spus interlocutorul postului de televiziune menționat.

Sumele pot fi plătite și în rate

Important de știut este, de asemenea, și faptul că ”sumele pot fi plătite și în rate. Se face o convenție între cel care dorește să plătească aceste sume și colegii de la casele teritoriale de pensii unde își au domiciliu persoanele în cauză și această sumă poate fi plătită și în rate”, a subliniat Daniel Baciu.

Pentru a cumpăra vechime în muncă trebuie să depuneți o cerere la Casa de Pensii, alături de o copie după cartea de identitate și o declarație pe propria răspundere. În declarație menționați că nu ați încasat pensie și nici indemnizație de șomaj în perioada pentru care vreți să cumpărați vechime.

Câți bani trebuie scoși din buzunar

1 lună – 638 lei

12 luni – 7656 lei

24 luni – 15 312 lei

48 luni – 30 628 lei

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare