Rămâi conectat

Ştirea Ta

Știrea ta| Copiii dintr-un sat din Alba riscă să rămână fără educație. Părinte: „Nu ne permitem să facem naveta zilnic”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Știrea ta| Copiii dintr-un sat din Alba riscă să rămână fără educație. Părinte: „Nu ne permitem să facem naveta zilnic”

După ce singura școală din satul Tomuțești, comuna Vadu Moților, a fost închisă, deoarece nu mai erau destui copii, mai mulți părinți sunt revoltați pentru că trebuie să facă naveta aproximativ 30 de kilometri pe zi, în timpul iernii, pentru a-i putea duce la școală pe cei mici.

Drumul spre unitatea de învățământ este unul anevoios și potrivit unui răspuns al primăriei Vadu Moților la solicitarea unui părinte, nu se poate asigura transportul copiilor din fața casei până in stație deoarece primăria nu deține un autoturism care să poată transporta copii în condiții de siguranță, microbuzul școlar fiind foarte vechi iar utilizarea lui pe acea porțiune de drum de piatră, respectiv maxim 2.5 km până la cea mai îndepărtată locuință, ar duce la deteriorarea lui in totalitate.

„Consilul local Vadu Moților acordă lunar în buza unei HCL burse sociale care au drept scop asigurarea cheltuielilor suplimentare cu naveta pentru copiii aflați în altă localitate față de școala din localitatea de domiciliu, sume care credem că sunt suficiente pentru acoperirea cheltuielilor cu transportul copiilor până în stație, ținând cont că dețineți un autoturism atât dumneavoastră cât și ceilalți părinți. Menționăm că avem toată disponibilitatea de a vă sprijini în găsirea unei soluți pentru ca copiii dumneavoastră să beneficieze de dreptul la educație”, se arată în răspunsul primăriei.

Ce spun părinți

„Iată cu cât ne plătește primăria de la Vadu Moților ca să ne ducem copiii cu mașina personală la școală, ca să nu ne dea transport. Menționez că sunt 7,5 km într-o parte și trebuie să îi ducem, să venim să lucrăm acasă încă 7,5 km, iar după ce ies de la ore să mergem după ei încă 7,5 km dus și 7,5 km întors. Asta e pe timpul iernii când nu iese deloc microbuzul școlii, iar acum facem 10 km pt a nu lipsi copii de la școală. Suntem nevoiți să retragem copiii de la școală pentru că nu ne permitem să facem naveta zilnic. A zis Domnul primar că e de obligația noastră să îi ducem la școală și ne-a amenințat că dacă nu ducem la școală copiii vor face demersuri pentru a ne decădea din drepturi. E normal așa ceva?”, ne-a transmis mama unui elev.

Contactat de ziarulunirea.ro, în urmă cu două săptămâni, primarul comunei, Lazea Nicolae, a declarat că unitatea din satul Tomuțești a servit ca și o structură pe lângă cea din Vadu Moților, iar aceasta a fost închisă prin ordinul ministrului Educației, în ciuda eforturilor sale de a ține unitatea deschisă pentru elevi. Edilul a mai transmis de asemenea că se urmărește oferirea condițiilor de transport până la școala din Vadu Moților pentru copiii afectați de această decizie.

Suma de 200 de lei acordată prin Hotărârea nr. 1138/14.09.2022, pentru aprobarea cuantumului minim al burselor lunare, este de multe ori prea mică pentru a acoperi cheltuielile cu transportul ale elevilor din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea Ta

Ştirea Ta

VIDEO ȘTIREA TA: Groapă de gunoi improvizată în Alba Iulia: Mormane de deșeuri pe marginea drumului, în apropierea unor cămine studențești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Groapă de gunoi improvizată în Alba Iulia: Mormane de deșeuri pe marginea drumului, în apropierea unor cămine studențești Deșeuri menajere și alimentare, resturi din construcții, bucăți de mobilier sau saci cu alte gunoaie, dar mai ales o imagine dezolantă! Asta se vede și se simte pe strada Pinului din municipiului Alba Iulia, mai precis în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea