Rămâi conectat

Cultură Educație

Stilul de viaţă şi sănătatea (partea a 2-a)

Publicat

în

În ceea ce proveşte consumul de alcool, vreau să precizez următoarele: alcoolul conţine calorii, la fel ca şi alimentele, mai ales băuturile superalcoolice, tip coniac, wiski, lichior, ţuică, rom, etc.
Se recomandă în schimb, în fiecare zi, dacă nu sunt contraindicaţii medicale, un pahar de vin roşu pentru femei şi cel mult două pentru bărbaţi, după mâncare. În loc de vin se poate bea o doză de bere sau un păhărel de 50 de ml de băuturi superalcoolice amintite. Oricum, cel mai recomandat pentru sănătate este vinul roşu, care are proprietăţi antioxidante.
În doze mari şi în mod cronic dăunează ficatului (ciroză, cancer hepatic), stomacului (gastrite, ulcer), inimii (cardiopatie alcoolică), dependenţă şi alte patologii.
Persoanele în vârstă, ca şi femeile şi copiii, sunt mai sensibile la alcool.
Deci alcoolul utilizat în mod cronic şi în doze peste cele amintite este considerat un factor de risc pentru sănătate.
Nu se recomandă a merge la culcare imediat după ce am mâncat, cu stomacul încărcat, ci după golirea sa, care intervine la două ore de la mâncare. De asemenea, nu este indicat imediat după mâncare a face sport, gimnastică, mişcare fizică intensă, în acea perioadă de două ore de la mesele principale. Se recomandă, în schimb, a se face o plimbare cu pas vioi cca 10-15 minute după ce am mâncat, pentru a favoriza digestia, tranzitul intestinal.
A mastica bine alimentele e foarte important pentru o digestie bună, de aceea a nu se neglija dantura (vezi persoanele în vârstă şi copiii mici care au încă dentiţia de lapte, cu carii netratate).
Referitor la problema apei de băut, trebuie să subliniez următoarele: un individ are nevoie, în medie, de cca 3 litri de apă pe zi (mai mult vara şi mai puţin iarna). Trebuie să bem cel puţin 2 litri de apă potabilă pe zi, pentru că un litru îl luăm, de fapt, din alimente (fructe, supe, ciorbe, alcool, cafea). Se recomandă să se consume mai multe lichide vara, când se transpiră mai mult, se face mai multă mişcare şi deci, organismul pierde mai multă apă, săruri minerle, etc.
Vârstnicii nu au senzaţia de sete, de aceea se recomandă a bea cantitatea amintită mai sus, chiar fără senzaţia de sete.
Organismul elimină apa prin urină, transpiraţie, respiraţie şi defecaţie.
Dacă nu bem apă în cantitate suficientă, se ajunge la deshidratarea corpului şi apar simptome precum: cefaleea (durere de cap), apatie, confuzie, crampe musculare, ulcer gastro-duodenal, piele uscată, acumulare în exces de grăsimi, etc.
Cea mai indicată apă de băut e cea naturală (plată) îmbuteliată, de la magazin sau cea de la izvor, robinet, dar să fie în mod sigur potabilă, adică controlată de personalul sanitar competent periodic, pentru că altfel riscăm boli infecţioase, unele foarte grave.
Corpul uman conţine cca 70% apă, ce scade cu vârsta. De exemplu între 60 şi 70 de ani este de 55%.
Se spune că „Suntem ceea ce mâncăm”. E adevărat, dar contează şi a avea o evacuare intestinală bună (defecaţie), care tot cu vârsta şi la sedentari, ca şi la copiii foarte mici care nu se pot deplasa încă fără ajutor, este încetinită (constipaţie funcţională).
O alimentaţie bogată în fibre vegetale (fructe, legume, cereale, etc.), mişcarea în general, ca şi consumul de apă în cantitatea amintită, ajută la evacuarea intestinală. Se poate face şi masaj abdominal, în sensul acelor de ceasornic, de către personal calificat sau chiar şi de bolnav sau membrii familiei, dar cu atenţie. Masajul este recomandat mai ales pentru cei imobilizaţi la pat, de trei ori pe zi, cca 5 minute, la două ore după mese.
Când apare constipaţia (mai puţin de 3 scaune pe săptămână) şi durează mai mult, e bine să ne adresăm medicului, mai ales dacă e vorba de persoane în vârstă, pentru a exclude o eventuală tumoră malignă a cavităţii abdominale (cel mai frecvent cancerul de colon, rect). Există şi alte cauze ce determină frecvent constipaţia, exemplu hipotiroidismul (scăderea funcţiei tiroidei), stresul, etc.
Prin procesul de evacuare intestinală se elimină ceea ce nu e bun în organism: reziduuri şi toxine alimentare. Când se simte stimulul de evacuare intestinală şi necesitatea de a urina, nu e recomandabil a amâna mersul la toaletă.
Fructele şi legumele să fie bine spălate înainte de a fi consumate, curăţate de coajă (exemplu: mere, pere, etc.) înainte de a fi mâncate, pentru că pot fi stropite cu substanţe dăunătoare organismului, precum insecticidele.
Când mergem la cumpărături de alimente, a nu se omite citirea etichetelor de pe pachete, cutii, sticle, ş.a.m.d. (termen de valabilitate şi ingrediente).
Alimentele cele mai indicate pentru sănătatea organismului sunt fructele, inclusiv cele de pădure, fructele uscate, zarzavaturile, cerealele, peştele, ouăle (fără exces), laptele şi produsele lactate, pastele făinoase, carnea slabă de vită, pui, curcan, cartofii. Cu cât aceste alimente sunt mai proaspete, cu atât mai bine. A nu se consuma şi pielea sau zgârciurile.
Pentru îndulcirea alimentelor (cafea, cafea cu lapte, ceai), se recomandă folosirea mierii, a zahărului nerafinat: exemplu cel din trestie de zahăr.
Sunt de evitat afumăturile, conservele, prăjelile, cremele, grăsimile naturale.
Ca şi grăsimi sunt indicate cele vegetale, precum uleiul de măsline şi de floarea soarelui.
Referitor la sare ca şi condiment, se recomandă sarea marină şi cea iodată.
Apa carbogazoasă, băuturi tip Pepsi ori Coca-Cola, nu sunt indicate pentru sănătate. Se poate folosi sucul de fructe la sticlă, dar se recomandă diluat cu apă potabilă, fără a se exagera.
Referitor la problemele de igienă personală, aş vrea să mai fac câteva precizări: micozele, fiind foarte frecvente mai ales la nivelul spaţiilor interdigitale ale picioarelor, în zonele unde există plică (precum zona submamelară, inghinală, axilară) este important a respecta următoarele reguli: spălare cu apă şi săpun şi uscarea zonei respective cât mai des, mai ales vara, pentru că în zonele respective se transpiră mai mult.
În general se recomandă duş puţin mai rece dimineaţa, pentru înviorare, iar seara, mai ales înainte de culcare, se recomandă un duş cu apă caldă, care are şi efect sedativ, calmant. După baie caldă nu se recomandă ieşirea afară dacă temperatura este scăzută, decât după două ore.
Dr. Viorel POPA
– va urma –

Publicitate

Cultură Educație

„Biblioterapia” din nou la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba : „Despre scenariul de viață. Rupe lanțurile unei lumi trecute”

Publicat

în

„Biblioterapia” din nou la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba : „Despre scenariul de viață. Rupe lanțurile unei lumi trecute”

La final de lună iulie, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vă propune o nouă întâlnire la atelierul de psihoterapie care se desfășoară în cadrul proiectului 3.30 Biblioterapia. Alături de dezbaterea susținută de invitatul permanent Cosmin Bara, psihoterapeut, cu acest prilej va fi promovată și colecția de carte de specialitate a bibliotecii. Tema întâlnirii lunii iulie este „Despre scenariul de viață. Rupe lanțurile unei lumi trecute”.

Evenimentul va avea loc marți, 27 iulie 2021, ora 18:00 și va fi transmis live pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, la adresa www.facebook.com/BibliotecaJudețeanăLucianBlagaAlba. Alături de sfaturile primite de la psihoterapeutul Cosmin Bara, atelierul va conține și prezentări de cărți de psihologie și psihoterapie, care pot fi împrumutate de la sediul central al bibliotecii, aflat în Alba Iulia, pe strada Trandafirilor, la nr. 22. Informații suplimentare despre proiect sau programul și colecțiile bibliotecii pot fi accesate pe site-ul www.bjalba.ro

Electrica Furnizare Discount

Activitatea face parte din programul 3ANIMAȚIE CULTURALĂ/3.30 Biblioterapia și este parte componentă a Programului managerial al bibliotecii pentru perioada 2021-2024.

Citește mai mult

Cultură Educație

BACALAUREAT 2021: Subiectele la proba la alegere a profilului, publicate ASTĂZI, pe site-ul Ministerului Educației

Publicat

în

BACALAUREAT 2021: Subiectele la proba la alegere a profilului, publicate ASTĂZI, pe site-ul Ministerului Educației

La ultima probă scrisă de la Bacalaureat 2021, cea la alegere a profilului și specializării, se poate opta pentru una din următoarele discipline: Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică.

Astfel, absolvenții liceelor cu profilul Umanist, specializările Filologie și Științe sociale, pot alege între Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie și filosofie.

Absolvenii liceelor cu profil Real, specializările Matematică-informatică și Științele naturii, pot alege între Fizică, Chimie, Biologie și Informatică.

Reamintim că cea de-a doua probă scrisă, cea obligatorie a profilului, este Matematica pentru elevii de la profilul Real, Servicii, Resurse naturale și protecția mediului, Tehnic Militar, respectiv Istorie, pentru profilul Uman, Artistic, Pedagogic și Teologic.

Elevii care au urmat liceul într-o limbă a minorităților naționale vor susține în plus o probă la Limba maternă.

Regulile după care se desfășoară examenul de Bacalaureat 2021

Examenul de bacalaureat se desfășoară cu respectarea unor reguli, cele mai multe dintre ele fiind aplicate și la sesiunile din anii anteriori. Astfel, candidații care participă la probele scrise de la Bac 2021 nu au voie să intre în sala de examen cu: telefoane mobile, căști, mijloace electronice de calcul sau de comunicare, ghiozdane, rucsace, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor.
Toate aceste obiecte vor fi păstrate, până la finalizarea probei, în sala special stabilită în acest scop de comisia de bacalaureat. Cei care refuză predarea obiectelor nu vor fi primiți în examen.

În sălile de examen, candidații nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Absolvenții care sunt prinși încălcând aceste reguli sunt eliminați din examen.

Calendar Bac 2021, sesiunea de vară

Calendarul complet de desfășurare a primei sesiuni de Bacalaureat 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial, în septembrie 2020.

31 mai – 4 iunie 2021 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
14-16 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A (proba va fi echivalată, nu se susține)
16-17 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B (proba va fi echivalată, nu se susține)
18-23 iunie 2021 Evaluarea competențelor digitale – proba D (proba va fi echivalată, nu se susține)
23-25 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C (proba va fi echivalată, nu se susține)
28 iunie 2021 Limba și literatura română – proba scrisă
29 iunie 2021 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă
30 iunie 2021 Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă
1 iulie 2021 Limba și literatura maternă – proba scrisă

Când se afișează rezultatele la Bac 2021, sesiunea iunie-iulie

5 iulie 2021 Afișarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12:00
5 iulie 2021 – orele 12:00 – 18:00 – Depunerea contestațiilor
6 – 9 iulie 2021 Rezolvarea contestațiilor
9 iulie 2021 Afișarea rezultatelor finale

Publicitate

Astfel, după ultima probă, cea la alegere a profilului și specializării, candidații vor aștepta cu emoție afișarea rezultatelor. Înscrierile la Bacalaureat 2021 au început pe data de 31 mai și se vor desfășura până pe data de 4 iunie, potrivit calendarului de pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Citește mai mult

Cultură Educație

BACALAUREAT 2021: SUBIECTELE la Limba și Literatura Română, publicate astăzi, pe site-ul Ministerului Educației

Publicat

în

BACALAUREAT 2021: SUBIECTE la Limba și Literatura Română, publicate astăzi, pe site-ul Ministerului Educației

Examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2021, începe luni, 28 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 29 iunie, se va desfășura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării. Ultima probă scrisă, proba la Limba și literatura maternă, este programată joi, 1 iulie. Examenul este organizat în 12 centre din județul Alba.

Pentru susținerea probelor scrise s-au înscris 2453 de candidați, dintre care 2149 de candidați din promoția curentă, respectiv 304 de candidați din promoțiile anterioare.

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 12:00). Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), afișarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

CITEȘTE ȘI: BACALAUREAT 2021: Modele de SUBIECTE, teste de ANTRENAMENT și BAREME

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Reamintim că, în acord cu prevederile legale în vigoare, în sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire și protecție:

 • fiecare centru de examen va dispune de de asistență medicală, echipamente și materiale de protecție (dezinfectanți, măști etc.).
 • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat.
 • în sălile de clasă în care se desfășoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidați o distanță de 1 metru unul față de celălalt, pe rânduri și între rânduri.
 • în situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximă posibilă.
 • fiecare persoană care are drept de acces în școală va primi câte o mască la sosire și, dacă solicită, și la plecare.
 • sălile de clasă vor avea dezinfectanți pentru mâini.
 • în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecție.
 • colectarea măștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate.

În același timp, este interzis schimbul de obiecte personale

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor in sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a examenului de Bacalaureat, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a Bacalaureatului.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Publicitate

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

 • recunoașterea/echivalarea/ susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
 • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
 • obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.

Ministerul Educației/ISJ ALBA pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100/0800816258 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 28 iunie – 1 iulie, între orele 8:00 – 16:00.

Mult success tuturor absolvenților!

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea