Rămâi conectat

Cultură Educație

Stilul de viaţă şi sănătatea (partea a 2-a)

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În ceea ce proveşte consumul de alcool, vreau să precizez următoarele: alcoolul conţine calorii, la fel ca şi alimentele, mai ales băuturile superalcoolice, tip coniac, wiski, lichior, ţuică, rom, etc.
Se recomandă în schimb, în fiecare zi, dacă nu sunt contraindicaţii medicale, un pahar de vin roşu pentru femei şi cel mult două pentru bărbaţi, după mâncare. În loc de vin se poate bea o doză de bere sau un păhărel de 50 de ml de băuturi superalcoolice amintite. Oricum, cel mai recomandat pentru sănătate este vinul roşu, care are proprietăţi antioxidante.
În doze mari şi în mod cronic dăunează ficatului (ciroză, cancer hepatic), stomacului (gastrite, ulcer), inimii (cardiopatie alcoolică), dependenţă şi alte patologii.
Persoanele în vârstă, ca şi femeile şi copiii, sunt mai sensibile la alcool.
Deci alcoolul utilizat în mod cronic şi în doze peste cele amintite este considerat un factor de risc pentru sănătate.
Nu se recomandă a merge la culcare imediat după ce am mâncat, cu stomacul încărcat, ci după golirea sa, care intervine la două ore de la mâncare. De asemenea, nu este indicat imediat după mâncare a face sport, gimnastică, mişcare fizică intensă, în acea perioadă de două ore de la mesele principale. Se recomandă, în schimb, a se face o plimbare cu pas vioi cca 10-15 minute după ce am mâncat, pentru a favoriza digestia, tranzitul intestinal.
A mastica bine alimentele e foarte important pentru o digestie bună, de aceea a nu se neglija dantura (vezi persoanele în vârstă şi copiii mici care au încă dentiţia de lapte, cu carii netratate).
Referitor la problema apei de băut, trebuie să subliniez următoarele: un individ are nevoie, în medie, de cca 3 litri de apă pe zi (mai mult vara şi mai puţin iarna). Trebuie să bem cel puţin 2 litri de apă potabilă pe zi, pentru că un litru îl luăm, de fapt, din alimente (fructe, supe, ciorbe, alcool, cafea). Se recomandă să se consume mai multe lichide vara, când se transpiră mai mult, se face mai multă mişcare şi deci, organismul pierde mai multă apă, săruri minerle, etc.
Vârstnicii nu au senzaţia de sete, de aceea se recomandă a bea cantitatea amintită mai sus, chiar fără senzaţia de sete.
Organismul elimină apa prin urină, transpiraţie, respiraţie şi defecaţie.
Dacă nu bem apă în cantitate suficientă, se ajunge la deshidratarea corpului şi apar simptome precum: cefaleea (durere de cap), apatie, confuzie, crampe musculare, ulcer gastro-duodenal, piele uscată, acumulare în exces de grăsimi, etc.
Cea mai indicată apă de băut e cea naturală (plată) îmbuteliată, de la magazin sau cea de la izvor, robinet, dar să fie în mod sigur potabilă, adică controlată de personalul sanitar competent periodic, pentru că altfel riscăm boli infecţioase, unele foarte grave.
Corpul uman conţine cca 70% apă, ce scade cu vârsta. De exemplu între 60 şi 70 de ani este de 55%.
Se spune că „Suntem ceea ce mâncăm”. E adevărat, dar contează şi a avea o evacuare intestinală bună (defecaţie), care tot cu vârsta şi la sedentari, ca şi la copiii foarte mici care nu se pot deplasa încă fără ajutor, este încetinită (constipaţie funcţională).
O alimentaţie bogată în fibre vegetale (fructe, legume, cereale, etc.), mişcarea în general, ca şi consumul de apă în cantitatea amintită, ajută la evacuarea intestinală. Se poate face şi masaj abdominal, în sensul acelor de ceasornic, de către personal calificat sau chiar şi de bolnav sau membrii familiei, dar cu atenţie. Masajul este recomandat mai ales pentru cei imobilizaţi la pat, de trei ori pe zi, cca 5 minute, la două ore după mese.
Când apare constipaţia (mai puţin de 3 scaune pe săptămână) şi durează mai mult, e bine să ne adresăm medicului, mai ales dacă e vorba de persoane în vârstă, pentru a exclude o eventuală tumoră malignă a cavităţii abdominale (cel mai frecvent cancerul de colon, rect). Există şi alte cauze ce determină frecvent constipaţia, exemplu hipotiroidismul (scăderea funcţiei tiroidei), stresul, etc.
Prin procesul de evacuare intestinală se elimină ceea ce nu e bun în organism: reziduuri şi toxine alimentare. Când se simte stimulul de evacuare intestinală şi necesitatea de a urina, nu e recomandabil a amâna mersul la toaletă.
Fructele şi legumele să fie bine spălate înainte de a fi consumate, curăţate de coajă (exemplu: mere, pere, etc.) înainte de a fi mâncate, pentru că pot fi stropite cu substanţe dăunătoare organismului, precum insecticidele.
Când mergem la cumpărături de alimente, a nu se omite citirea etichetelor de pe pachete, cutii, sticle, ş.a.m.d. (termen de valabilitate şi ingrediente).
Alimentele cele mai indicate pentru sănătatea organismului sunt fructele, inclusiv cele de pădure, fructele uscate, zarzavaturile, cerealele, peştele, ouăle (fără exces), laptele şi produsele lactate, pastele făinoase, carnea slabă de vită, pui, curcan, cartofii. Cu cât aceste alimente sunt mai proaspete, cu atât mai bine. A nu se consuma şi pielea sau zgârciurile.
Pentru îndulcirea alimentelor (cafea, cafea cu lapte, ceai), se recomandă folosirea mierii, a zahărului nerafinat: exemplu cel din trestie de zahăr.
Sunt de evitat afumăturile, conservele, prăjelile, cremele, grăsimile naturale.
Ca şi grăsimi sunt indicate cele vegetale, precum uleiul de măsline şi de floarea soarelui.
Referitor la sare ca şi condiment, se recomandă sarea marină şi cea iodată.
Apa carbogazoasă, băuturi tip Pepsi ori Coca-Cola, nu sunt indicate pentru sănătate. Se poate folosi sucul de fructe la sticlă, dar se recomandă diluat cu apă potabilă, fără a se exagera.
Referitor la problemele de igienă personală, aş vrea să mai fac câteva precizări: micozele, fiind foarte frecvente mai ales la nivelul spaţiilor interdigitale ale picioarelor, în zonele unde există plică (precum zona submamelară, inghinală, axilară) este important a respecta următoarele reguli: spălare cu apă şi săpun şi uscarea zonei respective cât mai des, mai ales vara, pentru că în zonele respective se transpiră mai mult.
În general se recomandă duş puţin mai rece dimineaţa, pentru înviorare, iar seara, mai ales înainte de culcare, se recomandă un duş cu apă caldă, care are şi efect sedativ, calmant. După baie caldă nu se recomandă ieşirea afară dacă temperatura este scăzută, decât după două ore.
Dr. Viorel POPA
– va urma –


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea