Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Cultură Educație

Stadiul absorbţiei fondurilor europene în cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Rurală, în judeţul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Judeţul Alba este pe primul loc în ţară la numărul de proiecte depuse în cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pe măsura 1.4.1. – susţinerea formelor de subzistenţă. 5.706 proiecte, din care 3.398 se află în derulare, au fost depuse în Alba. Programul se derulează pe o perioadă de 5 ani de zile, beneficiarii primind în fiecare an câtre 1.500 de euro pentru activităţi în beneficiul creşterii micilor afaceri din gospodăriile proprii. Funtaşe la accesări pe această măsură sunt Zlatna – 195 proiecte, Meteş – 154 proiecte, Săsciori – 152 proiecte, Gârda de Sus – 122 proiecte, Şona – 119 proiecte, localităţile aparţinătoare municipiului Alba Iulia – 118 proiecte, Ighiu – 105 proiecte. Şi pe celelalte măsuri din cadrul PNDR se înregistrează accesări, însă solicitările sunt substanţial mai puţine. Astfel, pe măsura 1.1.2. – stabilirea tinerilor fermieri prin care se acordă 25.000 de euro primă de instalare la ţară, în Alba au fost depuse în total 398 proiecte din care doar 4 finalizate, iar 394 în derulare. Valoarea eligibilă contractată este de 7,7 milioane euro şi s-au efectuat plăţi de 4,72 milioane euro. Zonele din care vin cele mai multe solicitări sunt: satele adiacente municipiului Alba Iulia – 40 solicitări, Blaj – 37, Aiud – 29,Lopadea Nouă – 16, Ighiu – 15, Galda de Jos – 15.
Pe măsura 1.2.1 – modernizarea exploataţiilor agricole au fost depuse 48 de proiecte din care 17 finalizate şi 26 în derulare. Din totalul de 33,3 milioane euro alocaţi acestei măsuri, s-au efectuat plăţi în valoare de 3,38 milioane euro. Interesaţi de accesarea fondurilor europene puse la dispoziţie prin măsura 1.2.3 – procesarea produselor agricole şi forestiere s-au arătat interesaţi 36 de potenţiali beneficiari. 26 de proiecte se află în derulare, 8 proiecte au fost finalizate şi 2 reziliate. Până acum s-au efectuat plăţi de 7,1 milioane euro din totalul de 50,3 milioane euro disponibile. De modernizarea drumurilor forestiere au fost interesate 18 localităţi din Alba, prin măsura 1.2.5.-b. Există disponibile circa 6,5 milioane euro din care nu s-au efectuat încă plăţi întrucât dosarele se află în analiză. În schimb, doar trei comune din judeţ – Berghin, Daia şi Ciugud au aplicat pentru asfaltarea drumurilor tehnologice de hotar pentru agricultură, prin măsura 1.2.5.-a. Nici înfiinţarea grupurilor de acţiune locală (GAL) nu a fost stractivă pentru autorităţile locale din Alba unde doar 3 astfel de solicitări au fost înregistrate.
Tot prin PNDR au fost înfiinţate 10 microîntreprinderi în mediul rural iar alte 64 de proiecte care solicită acelaşi lucru sunt în derulare, fondurile disponibile fiind de 2,250 milioane euro. În cadrul măsurii privind turismul rural au fost înregistrate 57 de solicitări, din care 54 sunt în derulare şi 3 contracte reziliate. S-au efectuat plăţi de doar 470.000 euro. Pentru dezvoltare rurală, prin măsura 3.2.2., care pune la dispoziţie fonduri importante, de peste 51 milioane euro, au aplicat 18 localităţi din Alba. Acestea vizează lucrări ample de infrastructură, de aceea banii se decontează greu, doar 660.922 euro plăţi efectuate până în prezent. Datele au fost prezentate în cadrul conferinţei PDL Alba de către senatorul Alexandru Pereş. (I.P.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare