Actualitate
Speranţe privind scăderea preţului la apă potabilă pentru populaţie
Preţul apei potabile ar putea să scadă în perioada următoare, potrivit ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb. În cadrul conferinţei “Tehnologii noi de epurare a apelor uzate”, organizată în cadrul celei de-a 14-a ediţii a Forumului Regional al Apei, aceasta a afirmat că preţul corect al apei se află în atenţia autorităţilor, care încearcă să identifice soluţii în vederea diminuării tarifului la apa potabilă pentru beneficiarul final, respectiv pentru cetăţean.
Ministrului Mediului susţine că, atât autorităţile, cât şi Guvernul, trebuie să lucreze pentru asigurarea accesului tuturor cetăţenilor la serviciile de apă potabilă şi la infrastructura de canalizare, până în anul 2018, şi la diminuarea preţului la apa potabilă. Ea a precizat că soluţiile referitoare la diminuarea tarifului la apă potabilă vor fi discutate cât mai curând. “Autorităţile, respectiv Guvernul, trebuie să lucreze pe două paliere. Pe de o parte, trebuie să asigurăm, în conformitate cu angajamentele asumate de România, accesul cetăţenilor în proporţie de 100% la serviciile de alimentare cu apă potabilă până în 2018, respectiv la infrastructura de canalizare, tratare a apei uzate, dar cred că avem şi datoria să venim în sprijinul beneficiarului final, al cetăţeanului, cu soluţii constructive în vederea diminuării preţului la apa potabilă”, a declarat Rovana Plumb. (B.P.)

Actualitate
ALERTĂ alimentară: Kaufland a retras un lot de fistic prăjit. A fost depistat cu conținut ridicat de Ocratoxina A
ALERTĂ alimentară: Kaufland a retras un lot de fistic prăjit. A fost depistat cu conținut ridicat de Ocratoxina A
Kaufland a retras de la comercializare un lot de „K-Classic Fistic prăjit fără sare 100 g”, după ce a fost depistat cu conținut ridicat de Ocratoxina A.
Produsul menţionat are data de valabilitate 22.04.2023, lot 21029/220726001.
Conform sursei citate, producătorul Carl Wilhelm Clasen GmbH retrage produsul „voluntar şi preventiv, din motive ce ţin de protejarea consumatorilor”.
„În cadrul controalelor de rutină s-a identificat un conţinut ridicat de Ocratoxina A. Deoarece în cazul consumului pe termen lung al produsului nu poate fi exclus un risc asupra sănătăţii, clienţii sunt rugaţi să acorde atenţie acestei informări şi să nu consume articolul cu datele de identificare menţionate mai sus. Kaufland a reacţionat imediat şi a retras produsul de la vânzare. (…) Producătorul Carl Wilhelm Clasen GmbH îşi cere scuze pentru această situaţie.”, se menţionează în comunicat.
Astfel, clienţii se pot prezenta în orice magazin Kaufland pentru a returna acest produs şi vor primi contravaloarea sa, fără a mai fi necesară prezentarea bonului fiscal.
Actualitate
Alertă ALIMENTARĂ: Un produs al magazinelor LIDL a fost retras de pe raft. Suspiciune de infectare cu bacteria Listeria
Alertă ALIMENTARĂ: Un produs al magazinelor LIDL a fost retras de pe raft. Suspiciune de infectare cu bacteria Listeria
Un lot de chifteluțe de cod a fost retras de la vânzare de către supermarketul Lidl, fiind suspect că a fost contaminat cu bacteria Listeria Monocytogenes. Clienții care au achiziționat produsul sunt rugați să nu îl consume.
Producătorul Jeka Fish recheamă preventiv produsul „Sødergaarden Chifteluțe de cod, în stil scandinav 340g“ (cod de bare 20295271), cu termenele de valabilitate 15 septembrie și 25 noiembrie 2022, ca urmare a unei suspiciuni de contaminare cu bacteria Listeria Monocytogenes, arată ANSVSA, informează Mediafax.
Clienții care au cumpărat acest produs sunt rugați să nu îl consume.
Produsul poate fi returnat în orice magazin Lidl, iar contravaloarea acestuia va fi restituită fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.
Din motive ce țin de siguranța consumatorului, Lidl a scos produsul de la vânzare.
Rechemarea vizează exclusiv produsul „Sødergaarden Chifteluțe de cod, în stil scandinav 340g” (cod de bare 20295271), cu termenele de valabilitate 15.09.2022 și 25.11.2022.
Chifteluțele au fost distribuite în toată rețeaua de magazine Lidl.
Listeria monocytogenes este o bacterie care cauzează listerioza. Este unul dintre agenții patogeni ai virusului alimentar cel mai virulent, cu 20-30% dintre infecțiile cu listerioză alimentară. Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele măduvei spinării și fluxul sanguin. Un risc crescut îl reprezintă femeile însărcinate, bebelușii, pacienții imunodeprimați sau persoanele cu afecțiuni precum diabetul zaharat.
Actualitate
Vești bune pentru români: Salariul mediu net a crescut, în luna septembrie a anului 2022. Datele INS
Vești bune pentru români: Salariul mediu net a crescut, în luna septembrie a anului 2022. Datele INS
Salariul net în România a crescut în luna septembrie a anului 2022, ultima lună în care au fost calculate statisticile la nivel național, arată INS.
Mai mult, există un domeniul în care salariul net a depășit suma de 16.000 de lei în septembrie, la nivel național. În luna septembrie, salariul mediu net în România a fost 4.003 lei, în creștere cu 70 lei față de luna precedentă. În același timp însă inflația a ajuns la 15,3% în această perioadă.
Conform acelorași date comunicate de INS, cele mai mari salarii din țară au fost încasate de cei care lucrează în domeniul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului (16.085 lei). La polul opus, cele mai mici salarii se înregistrează în domeniul HORECA (2.233 lei).
Sunt și români mai norocoși decât ceilalți și care câștigă peste 16.000 de lei lunar, adică mai mult 3.000 de euro. Astfel, codul CAEN 19 (din care face parte fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului) include: transformarea petrolului brut si a carbunelui în produse finite, este aria de activitate care înregistrează cele mai mari creșteri financiare, chiar mai mari decât în domeniul IT.
În majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut în luna septembrie a acestui an, față de luna august 2022. Acest lucru se datorează, în primul rând, primelor ocazionale care au fost acordate (prime trimestriale, anuale, bonusuri pentru management, pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), dar și drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, sumelor din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
Totodată, creșterile câştigului salarial mediu net din România s-au datorat și realizărilor de producţie ori a încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).
Este vorba de o serie de majorări la pensii, alocaţii, ajutor pentru facturi, alimente sau lemne de foc. Într-o intervenție la Antena3 CNN, Sorin Grindeanu a dezvoltat acest subiect, precizând care vor fi majorările pe care le vor primi românii din ianuarie 2023.
– Alocaţii: un plus de 5,1%
– Pensii: majorare de 15% fără ajutor sau de 11,92% plus ajutor, ceea ce va însemna 4.000 lei în luna ianuarie
– Ajutor pentru mâncare – 250 de lei
– Ajutor pentru facturi: 1.000 lei un singur ajutor sau 100 – 150 de lei/ lună
– Ajutor lemne – până la 350 de lei, în funcţie de venit
– Salariul minim: 3.000 lei brut.
Peste 4,4 milioane de pensionari ar putea primi în prima lună a anului un venit total 4.000 de lei, potrivit unei propuneri a PSD. Este vorba despre 95% din numărul total al pensionarilor. Este o variantă asumată public de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, iar suma se referă la pensie plus un ajutor one-off.
La începutul acestui an, de un astfel de ajutor au beneficiat doar cei care aveau o pensie mai mică de 1600 de lei pensia, venitul total nu trebuia să depășească 2.200 de lei. Acum vor fi mult mai mulți beneficiari, spune Marcel Ciolacu, astfel că pot primi toţi cei care au pensie mai mică de 4.000 de lei.
Cine se poate încadra la acest ajutor
Vârstnicii cu o pensie de 2.500 de lei vor primi în luna ianuarie în plus de 1500 de lei, adică 4000 de lei. De asemenea, cei cu o pensie de 1.900 de lei ar urma să primească în ianuarie un ajutor de 2200 de lei, astfel că totalul va ajunge tot la 4000 de lei.
„Pensiile nu cresc cu același procent pentru toată lumea”, a anunţat, în urmă cu câteva zile ministrul Marius Budăi. „Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent.
Eu sunt susținătorul unei majorări pentru toată lumea, pentru că toți au contribuit, unii mai mult, alţii mai puțin, dar trebuie, de altfel să fim și conștienți de perioada grea pe care o traversează întreaga lume, nu numai România, acum să sprijinim categoriile vulnerabile. Practic, trebuie să facem tot posibilul să nu lăsăm pe mine la marginea societății”, a punctat ministrul Muncii, Marius Budăi.
-
Actualitateacum 4 ore
Alertă ALIMENTARĂ: Un produs al magazinelor LIDL a fost retras de pe raft. Suspiciune de infectare cu bacteria Listeria
-
Actualitateacum 12 ore
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
VIDEO OFICIAL| S-A DESCHIS Târgul de Crăciun de la Sibiu: SURPRIZE la ediția cu cel mai mare număr de căsuțe
-
Curier Județeanacum 2 ore
UPDATE FOTO| Bărbatul de 63 ani, dat DISPĂRUT, a fost GĂSIT de polițiști pe raza comunei Galda
-
Actualitateacum 23 de ore
FOTO | Fenomen extrem de rar, surprins în Munții Rodnei
-
Sportacum 22 de ore
FOTO: Industria Galda, campioana turului în Liga a 4-a, după victoria de la Zlatna, în nocturnă
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
DREPT LA REPLICĂ| Primarul Pleșa a camuflat autobuzele în tufe, în loc să le puna in circulație pe traseele din municipiu!
-
Politică Administrațieacum 22 de ore
Începe transformarea din temelii a arterelor principale din Alba Iulia: Marți demarează lucrările pentru lotul 1 din primul proiect de mobilitate