Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Șoferii care sunt prinși că transmit LIVE pe FACEBOOK, fac POZE sau scriu pe WHATSAPP rămân fără permis de conducere-proiect de modificare a Codului Rutier

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Șoferii care sunt prinși că transmit LIVE pe FACEBOOK, fac POZE sau scriu pe WHATSAPP, rămân fără permis de conducere-proiect de modificare a Codului Rutier • Conform propunerilor de modificare a legislației rutiere, șoferii și bicicliștii nu mai au voie să țină în mână telefonul mobil sau orice alt dispozitiv mobil de înregistrare și fotografiere în timp ce conduc.

Noi reguli pentru șoferi sunt prevăzute într-un proiect de Ordonanță privind modificarea Codului Rutier. Conform noilor prevederi, permisul poate fi suspendat dacă cei care conduc un vehicul sunt prinși că transmit live pe Facebook, fac poze sau scriu pe Whatsapp.

Un proiect de Ordonanță privind modificarea Codului Rutier a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne pe site-ul Guvernului. Conform propunerilor de modificare a legislației rutiere, șoferii și bicicliștii nu mai au voie să țină în mână telefonul mobil sau orice alt dispozitiv mobil de înregistrare și fotografiere în timp ce conduc.

„În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”, se arată în proiectul elaborat de MAI, citat de Digi24.

De asemenea, „ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, aflat în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia” este contravenție și se pedepsește cu amendă de până la 1200 de lei și ridicarea permisului de conducere, în cazul șoferilorÎn expunerea de motive a proiectul de ordonanță, ministerul amintește cazurile unor accidente grave provocate de șoferi care foloseau telefonul pentru a transmite live pe Facebook:

„La data de 12.10.2018 pe DN59, între localitățile Voiteni și Jebel din județul Timiș, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a lovit din spate un tractor agricol ce se deplasa în același sens, a fost proiectat pe sensul opus intrând în coliziune cu un alt autoturism ce se deplasa regulamentar.

În urma accidentului a rezultat decesul șoferului din primul autoturism și a unui minor de 9 ani din autoturismul cu care a intrat în coliziune.

De asemenea, alte 4 persoane grav rănite (printre care și un copil de 3 ani) au fost tran sportate la spital. La data de 30.09.2018, pe strada Calea București din municipiul Craiova, județul Dolj, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a intrat într-un stâlp de iluminat. În urma accidentului, conducătorul auto turismului și-a pierdut viața. La data de 19.07.2018, în județul Vrancea, un autoturism în care se aflau 4 tineri care transmiteau live pe Facebook, a intrat într-un cap de pod de pe marginea drumului. Accidentul s-a soldat cu decesul a două persoane si rănirea gravă a altor două.

”Același proiect prevede că șoferii își pot recupera permisul suspendat doar în urma unui examen de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.

Pentru cei care au o perioadă de suspendare de 90 de zile, examenul poate fi susținut la cerere, după 30 de zile, pentru scurtarea perioadei de suspendare.

sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea