SMURD-ul nu se desfiinţează. Încă.

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

    Fondatorul SMURD, Raed Arafat, este secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi în această calitate a fost consultat la redactarea proiectului pentru noua Lege a Sănătăţii, aflată în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
În expunerea de motive elaborată de Ministerul Sănătăţii în susţinerea proiectului de lege se arată „Titlul V Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat. Se păstrează acuala organizare a sistemului de urgenţă, introducându-se suplimentar posibilitatea furnizării acestor servicii de către orice furnizor care este omologat, în scopul diversificării surselor de finanţare şi a implementării principiilor de concurenţă reglementată.”
„Titlul V, Cap. 3 Asistenţa medicală de urgenţă
Art. 66. (1) Asistenţa integrată de urgenţă prespitalicească include misiunile de salvare terestră,aeriană şi navală. (2) Asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească terestră din cadrul sistemului naţional integrat de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat este asigurată de servicii de ambulanţă omologate de Ministerul Sănătăţii, precum şi de echipajele integrate ale Serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD), aflate în structura inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, a autorităţilor administraţiei publice locale şi a spitalelor omologate prin ordin al ministrului sănătăţii în acest sens”.
Prin urmare, SMURD, este menţionat expres în lege, ca având acelaşi rol ca şi până acum. Nici vorbă de desfiinţarea SMURD.
Noul proiect de lege a sănătăţii păstrează serviciul SMURD, dar oferă cadrul legal pentru angajarea de operatori omologaţi, nu neapărat privaţi, cum ar fi ministere cu structură proprie (de ex. MApN). Întrebarea este dacă societatea civilă şi autorităţile vor permite sau nu operatorilor privaţi să penetreze (pe căi mai mult sau mai puţin discutabile) asistenţa de urgenţă…

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

dana 10 ianuarie 2012 at 6:02

Smurd nu se desfiinteaza? Dar ce motive ai sa pui labele pe ceva care inca mai merge bine in Romania?Aceleasi motive pe care Basescu le-a avut mereu:sa distruga cu buna stiinta tot ce ne-a mai ramas bun, dupa care sa minta senin ca nu este vina lui, ci probabil a lui Tariceanu, asa cum zice el la absolut orice. Chiar ca suntem rau mamaligari…ne meritam soarta pe care singuri ne-o facem.

Bogdan 12 ianuarie 2012 at 8:44

Da, Dănuta. V-o meritati !

Comentariile sunt oprite