Slujba de sfințire a apei de Bobotează: Credincioșii sunt așteptați sâmbătă la Catedrala din Alba Iulia să ia Agheasma Mare

Credincioșii sunt așteptați, sâmbătă, la slujba de Bobotează la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia și la Sfințirea cea Mare a Apei. La final, ca în fiecare an, oamenii vor duce Aghiasma în casele lor.

Sfințirea cea Mare a Apei va începe în jurul orei 12.30 după Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Până la ora transmiterii acestei știri, Arhiepiscopia de Alba Iulia nu a publicat programul zilei de sâmbătă. Revenim cu detalii pe măsură ce le avem.

Ca în fiecare an, sfințirea apei va avea loc în fața Catedralei, iar slujba va fi oficiată de un sobor de preoți.

Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos. Citește și: mesaje de Sfântul Ioan

Botezul Mântuitorului în Iordan, poartă și denumirea de „Epifanie” sau „Teofanie”, termeni care provin din limba greaca si înseamnă „arătare”, „descoperire”.

Praznicul reprezintă reactualizarea momentului în care Fiul lui Dumnezeu Iisus Hristos, la 30 de ani, vine la Iordan, se botează cu botezul pocăinţei – a lui Ioan –, El Cel fără de păcat, asumând păcatele întregii omeniri, pe care le va răscumpăra prin scump sângele Său, pe Golgota.

Această slujbă s-a oficiat în toate bisericile ortodoxe, iar cei prezenți au putut să ia apă sfințită

Aghiasma mare se poate consuma în fiecare zi, pe nemâncate, înainte de Anafură, până în data de 14 ianuarie, când este Odovania Praznicului Botezului Domnului.

Agheasma mare se păstrează vreme îndelungată la fel de proaspătă, de curată şi de bună la gust ca atunci când a fost scoasă din izvor, iar credincioşii o păstrează la loc de cinste, în sticle curate, în care se pune, de obicei, un fir de busuioc. Din această apă se gustă, pe nemâncate, în zilele de post sau la sărbătorile mari.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...