Rămâi conectat

Cultură Educație

Sindicatul Învăţământ Alba se duce cu scandalul cotizaţiei la Bruxelles

Publicat

în

Dacă FSLI nu reuşeşte anularea ordinului MECTS în contencios – Sindicatul Învăţământ Alba se duce cu scandalul cotizaţiei la Bruxelles – De ce nu vor liderii FSLI să vorbească despre cotizaţiile sindicaliştilor?
  La sediul Sindicatului Învăţământ Alba a avut loc şedinţa Colegiului Liderilor SIA, pe ordinea de zi aflându-se informarea cu privire la acţiunile Biroului Operativ privind Ordinul MECTS nr. 4576/2011, intrat în vigoare la 1 noiembrie, prezentarea stadiului proceselor aflate pe rolul instanţelor (reducerea cu 25 la sută a indemnizaţiei de concediu şi suma de 100 de euro).
Preşedintele SIA, prof. Ioan Stanca, a menţionat că ordinul MECTS încalcă prevederile mai multor acte normative. Astfel, conform Legii. 62/2011, cotizaţia plătită de membrii de sindicat este deductibilă în cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat, iar impozitul datorat se reţine lunar şi se determină inclusiv din deducerea personală şi deducerea cotizaţiei la sindicat. În plus, deşi a intrat în vigoare la 1 noiembrie, prevederile acestuia se aplică retroactiv, producând efecte asupra veniturilor angajaţilor din învăţământ aferente lunii octombrie a.c. Mai mult, Codul Muncii stipulează că este interzisă orice intervenţie a autorităţilor publice de natură a limita drepturile sindicale sau a împiedica exercitarea lor legală. „Din punct de vedere legal, cotizaţia către sindicat trebuie reţinută obligatoriu pe statul de plată de către angajator, având în vedere deducerea lunară de impozit. În acest moment, cotizaţia către sindicat nu poate fi colectată în niciun mod legal. SIA a cerit intervenţia de urgenţă a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), la care este afiliat, privind suspendarea ordinului, acţiune care poate fi realizată în instanţa de contencios administrativ”, a declarat prof. Ioan Stanca. La rândul său, prof. Petru Damo, vicepreşedinte al SIA şi preşedinte al SIZ Aiud, a spus că SIZ Aiud a transmis o scrisoare deschisă către FSLI, care conţine 14 propuneri concrete de acţiune, reacţia FSLI fiind însă una de „ignorare şi non-combat”.
De altfel, prof. Ioan Stanca a spus că liderii FSLI ar fi reproşat SIA că a reacţionat imediat prin presă despre problema cotizaţiei şi cu mare întârziere a trimis plângerile prealabile către cele 3 ministere responsabile, în vederea retragerii ordinului sau modificării lui, fără a acţiona atunci în instanţa de contencios Ministerul Educaţiei, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. În 9 noiembrie, a fost convocat de urgenţă Consiliul Naţional al Liderilor FSLI, care a decis cu unanimitate de voturi depunerea unui plângeri penale împotriva ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, abia după finalizarea procesului la instanţa de contencios administrativ, pentru a nu bloca anularea ordinului, SIA cerând urgentarea introducerii acţiunii în contencios. „Din cauza frustrărilor, conducerea FSLI a hotărât să picheteze zilnic sediul MECTS începând din 15 noiembrie, dar din cu totul alte motive decât ordinul respectiv, Alba fiind singurul judeţ care s-a opus pichetării, deoarece activitatea sindicală este acum aproape blocată din cauza ordinului. Statutul sindicatului prevede că orice membru care nu îşi achită cotizaţia îşi pierde calitatea de membru, în contextul actual îi asigur pe membrii de sindicat că cel puţin în următoarele 3 luni nu se va întâmpla acest lucru, iar SIA va continua procesele, având calitate procesuală pasivă”, a declarat preşedintele SIA.
Ne întrebăm de ce nu vor liderii FSLI să vorbească despre cotizaţiile sindicaliştilor? Au ceva de ascuns?
În cadrul şedinţei, Colegiul Liderilor SIA a hotărât trimiterea unor împuterniciri, în nume propriu, prin care FSLI să acţioneze în contencios administrativ cele 3 ministere, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla până marţi, 15 noiembrie, SIA va acţiona în nume propriu în contencios administrativ, fapt pe care-l poate face chiar orice persoană fizică lezată în dreptul său de o instituţie publică. De asemenea, a decis strângerea de semnături din partea membrilor SIA pentru a acţiona apoi ca intervenient în interes propriu, ca entitate şi reînnoirea adreselor către şcoli din partea sindicaliştilor cu privire la faptul că sunt de acord şi solicită reţinerea pe statul de plată a cotizaţiei lunare către sindicat.
La propunerea preşedintelui SIZ Aiud, prof. Petru Damo, liderii sindicali au hotărât, de asemenea, să îl împuternicească pe acesta să întocmească adrese către principalele confederaţii sindicale europene şi internaţionale (ETUC, ITUC, PERC, CESE), pe care să le prezinte la Bruxelles, la şedinţa din 26 – 30 noiembrie, unde acesta va participa la reuniunea ITUC. Totodată, el va face demersuri pentru solicitarea unei audieri la Parlamentul European (P.E.) şi Comisia pentru drepturi şi libertăţi fundamentale a P.E., prin care Parlamentul European să ceară Guvernului României să-şi exprime poziţia.
De asemenea, prof. Petru Damo va depune o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării împotriva celor 3 miniştri şi a conducerii firmei SIVECO, care a realizat programul informatic EDUSAL, pe care-i acuză de discriminare profesională faţă de alte categorii bugetare, deoarece numai în învăţământ cotizaţia nu mai poate fi reţinută pe statul de plată.
Un alt demers propus de prof. Petru Damo este apelarea la parlamentarii USL Alba, cu care SIA a încheiat un acord de parteneriat, ca aceştia să facă o interpelare în Parlamentul României pentru anularea ordinului. Nu în ultimul rând, SIA va solicita specialiştilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice să comunice oficial dacă există o altă posbilitate de reţinere a cotizaţiei, ţinând cont de deducerile de impozit, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
FSLI, FSI „Spiru Haret” şi FEN au înregistrat vineri, 11 noiembrie, la Secţia VIII Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Bucureşti cererea de suspendare a executării ordinului respectiv.

Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare