Rămâi conectat

Actualitate

Simptome Covid-19: Ce are în comun coronavirusul cu tuberculoza. Diferențe și asemănări

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Simptome Covid-19: Ce are în comun coronavirusul cu tuberculoza. Diferențe și asemănări

Tuberculoza și COVID-19, cele mai răspândite boli ce se transmit pe calea aerului, au simptome destul de asemănătoare. Acestea constau în principal în tuse, strănut, nas înfundat, febră și dureri de cap. Totuși, există și diferențe între cele două afecțiuni.

COVID-19 şi tuberculoza sunt printre cele mai frecvente boli cu transmitere aeriană. Deși pot fi prevenite și tratate, în unele situații pot fi fatale, mai ales pentru pacienții cu comorbidități (vârsta peste 60 de ani, obezitatea, diabetul, hipertensiunea, bolile de ficat, de inimă, de rinichi, cancerul etc.).

Te poți infecta cu noul coronavirus dacă nu respecți măsurile de distanțare, nu porți corect masca de protecție, nu ești vaccinat anti-COVID și intri în contact cu o persoană infectată. Te poți infecta și dacă ești vaccinat și intri în contact cu o persoană infectată, însă riscul de a face forme grave de COVID-19 sunt reduse la minimum. Simptomele COVID-19 pot apărea în decurs de 5 până la 7 zile de când ai luat virusul.

CITEȘTE ȘI: Care sunt simptomele Omicron, noua varianta de COVID-19: Ce spune managerul Institutului „Marius Nasta”

Pe de altă parte, manifestările tuberculozei pot apărea după săptămâni sau chiar ani. Te poți îmbolnăvi de tuberculoză dacă ai stat aproximativ 4 ore într-un spațiu închis și neaerisit cu o persoană bolnavă care nu ia tratament şi este contagioasă.

Diferențe și asemănări între COVID-19 și tuberculoză

COVID-19 și tuberculoza pot avea în comun câteva simptome:

  • febră
  • frisoane
  • tuse
  • oboseală
  • stare de slăbiciune
  • dificultăți în respirație

Există însă și diferenţe între COVID-19 și tuberculoză:

CITEȘTE ȘI: Dureri de gât sau cap și oboseală, principalele simptome ale variantei Omicron. Care sunt diferențele comparativ cu varianta Delta

  • microbii răspunzători sunt diferiţi: unul este virus, celălalt bacterie
  • simptomele apar la intervale diferite de timp
  • au şi multe simptome care diferă
  • se tratează cu medicamente specifice
  • Orice simptom ai avea, anunţă-ţi medicul de familie sau mergi direct la spital dacă starea ţi s-a înrăutăţit brusc. Nu ezita să chemi salvarea dacă simţi că nu poţi să respiri.

Nu te gândi că ţie nu ţi se poate întâmpla. Şi tu respiri şi nu ai de unde să ştii ce e în aer. Orice ar fi, e mai bine să previi decât să tratezi, deci ai grijă de tine şi de sănătatea ta!

O campanie de informare derulată de Fundația Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) și Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea