Ştirea zilei
Dureri de gât sau cap și oboseală, principalele simptome ale variantei Omicron. Care sunt diferențele comparativ cu varianta Delta
Dureri de gât sau cap și oboseală, principalele simptome ale variantei Omicron. Care sunt diferențele comparativ cu varianta Delta
Principalele simptome detectate în cazul infectării cu varianta Omicron sunt durerile de gât și de cap, oboseală sau chiar nasul care curge, arată datele aplicației Zoe, sistemul britanic care permite analizarea răspândirii COVID-19 în țară.
Cercetătorii au analizat datele cele mai recente de pe teritoriul Londrei. Jumătate din persoanele care au declarat simptome de guturai au avut un test PCR pozitiv, cum era cazul când varianta Delta era dominantă în Regatul Unit. Totuşi, numai jumătate dintre ei prezentau şi cele trei simptome clasice ale variantei Delta: febră, tuse, pierderea mirosului şi gustului.
„Am constatat-o şi în Africa de Sud, pierderea mirosului şi gustului este mult mai puţin frecventă la varianta Omicron, în vreme ce oboseala este foarte frecventă”, a explicat recent Marc Van Ranst pentru „Nieuwsblad”.
Grupul de experţi britanici crede că populaţia trebuie să fie informată în legătură cu aceste schimbări de simptome.
„Site-urile oficiale arată în continuare că apariţia bruscă a unei tuse puternice, febra şi pierderea mirosului şi gustului sunt principalele semne ale unei infectări cu coronavirus. Şi este deci un indiciu pentru a testare şi izolare”, se îngrijorează profesorul Tim Spector în paginile „The Guardian”.
„De fapt, la majoritatea oamenilor, Omicron se resimte ca un guturai şi începe cu nasul care curge, o durere în gât şi o durere de cap. Pentru a salva vieţi, este urgent să se modifice informaţiile puse la dispoziţia publicului”.
Ştirea zilei
FOTO| SUBIECTELE la ISTORIE la Simulare Bacalaureat 2023: Ce au avut de rezolvat elevii de liceu
SUBIECTELE la ISTORIE la Simulare Bacalaureat 2023: Ce au avut de rezolvat elevii de liceu
Marți, 28 martie, continuă simulările pentru Bacalaureat, cu proba la Istorie. Accesul în sălile de examen se face între 08:00 și 08:30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară la începutul lunii, iar elevii de liceu trebuie să aibă cu ei un document de identitate: carte de identitate ori pașaport, potrivit informațiilor transmise în școli.
CITEȘTE ȘI: BACALAUREAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME din anii precedenți
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”.
Citește și: EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a din anii trecuți: 2018, 2019, 2020, 2021, 2022
Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.
Calendarul simulărilor la clasele a XII-a / a XIII-a din acest an școlar. Sunt exceptate câteva conținuturi din programă
Iată calendarul simulării Bacalaureatului 2023 pentru absolvenții claselor a XII-a sau a XIII-a:
27 martie 2023: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
28 martie 2023: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
29 martie 2023: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
30 martie 2023: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
6 aprilie 2023: Comunicarea rezultatelor
Programa pentru simularea examenului de Bacalaureat (BAC) 2023, pentru elevii de clasa a XII-a, prevede eliminarea unor conținuturi de Matematică, Istorie, Anatomie și fiziologie umană, Geografie, dar și la celelalte discipline, după cum a scris Edupedu.ro luna trecută.
Ştirea zilei
CRUZIME fără margini într-o comună din Alba: Doi tineri care au UCIS un câine cu o sapă, REȚINUȚI de polițiști
CRUZIME fără margini într-o comună din Alba: Doi tineri care au UCIS un câine cu o sapă, REȚINUȚI de polițiști
Doi tineri din comuna Rădești au fost reținuți de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor. Unul ar fi omorât un câine, iar celălalt l-ar fi ajutat să îl captureze.
La data de 27 martie 2023, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 29 de ani, din Leorinț, comuna Rădești și față de unul de 30 de ani, din aceeași localitate, care sunt cercetați pentru uciderea, cu intenția a animalelor, fără drept, respectiv complicitate la uciderea, cu intenție, a animalelor, fără drept.
Se pare că, în seara zilei de 23 martie 2023, cei doi ar fi urmărit câinele unui vecin, care scăpase din curtea acestuia și l-ar fi prins în curtea unuia din ei, context în care cel de 29 de ani i-ar fi aplicat mai multe lovituri, cu o sapă.
Câinele ar fi reușit să sară gardul imobilului, iar ulterior a fost găsit mort, pe un câmp, de către proprietar, care a anunțat poliția.
Cercetările sunt continuate.
Foto: arhivă
Ştirea zilei
Admitere școala de poliție, jandarmi, pompieri 2023: Numărul locurilor scoase „la bătaie” se DUBLEAZĂ. Vezi ce școli postliceale sunt disponibile
Admitere școala de poliție, jandarmi, pompieri 2023: Numărul locurilor scoase „la bătaie” se DUBLEAZĂ. Vezi ce școli postliceale sunt disponibile
Numărul locurilor la școlile postliceale de poliție, jandarmi și pompieri va fi dublat, pentru anul școlar 2023-2024, față de anul trecut, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern, document avizat în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educației. Ședința a avut loc vineri, 24 martie, conform surselor Edupedu.ro.
Pentru anul școlar 2023-2024, școlile postliceale de poliție, jandarmi și pompieri au alocate 5.760 de locuri.
În anul școlar 2022-2023, numărul locurilor a fost de 2.880, ceea ce înseamnă că a fost dublat numărul acestora.Lista școlilor postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne:
Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina: specializarea agent de poliție;
Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”- Cluj-Napoca: specializarea agent de poliție;
Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea: specializarea agent de poliție de frontieră;
Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” – Drăgăşani: specializarea subofițer de jandarmi;
Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” – Fălticeni: specializarea subofițer de jandarmi;
Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldeşti
În privința școlilor postliceale ale Ministerului Apărării Naționale, numărul locurilor a crescut cu peste 27%, față de anul 2022-2023. Concret, pentru anul școlar viitor sunt alocate 1.653 de locuri, în timp ce pentru anul curent (2022-2023) au fost 1.296.
Conform Ministerului Apărării Naționale, unităţile de învăţământ postliceal militar (studii postliceale) sunt:
Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, Pitești, județul Argeș;
Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”, Boboc, județul Buzău;
Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, Constanța;
Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică, Sibiu;
Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”, Chitila, județul Ilfov;
Amintim că, în anul 2022, numărul tinerilor care s-au înscris pentru admiterea la școlile militare de subofițeri s-a redus aproape la jumătate față de anul 2021, după cum apare în nota de fundamentare a unui proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.
„Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal”, conform sursei citate.
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Mesaje de Florii 2023. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Mesaje de Florii 2023. FELICITĂRI și URĂRI în Duminica Floriilor pentru apropiați, rude și cunoștințe
-
Actualitateacum 15 ore
Atenție la falșii angajați ai băncilor: Poliția avertizează asupra unei fraude în mediul online
-
Ştirea zileiacum 19 ore
DEFINITIVAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME pe discipline, publicate de Ministerul Educației
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
FOTO| Albaiulianca Palcău Ioana, sărbătorită la venerabila vârstă de 103 ani de familie și apropiați
-
Ştirea zileiacum 17 ore
EXCLUSIV| Hotelul „Cetate” din Alba Iulia ar putea fi cumpărat de Universitatea „1 Decembrie 1918”! Cât valorează imobilul și ce destinație ar putea avea pentru UAB