Rămâi conectat

Sport

Se “îngheață” Liga a 3-a: Unirea Alba Iulia și Industria Galda de Jos – scapă de grijile retrogradării, vezi ce spun oficialii conjudețenelor | Se modifică sistemul de promovare: baraj în trei pentru accederea în eșalonul terț

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După ultimele discuții între reprezentanții Federației Române de Fotbal și echipele ce activează în eșalonul terț s-a decis ca actualul sezon din Liga a 3-a să fie “înghețat”, urmând să nu retrogradeze nicio echipă (peste 50 din cele 78 rămase active optând pentru această variantă).

De această decizie beneficiază două dintre conjudețene, Unirea Alba Iulia (locul 12 în momentul întreruperii, cu 16 puncte) și Industria Galda de Jos (poziția a 14-a, 11 puncte), ce activau în Seria a 5-a, ce erau angrenate în lupta pentru evitarea retrogradării. Măsura nu afectează din punct de vedere sportiv cealaltă echipă din Alba, Metalurgistul Cugir, plasată în apropierea podiumului, pe poziția a 4-a, cu 28 de puncte, după disputarea singurei etape din acest an.

Actualul sezon va fi suspendat definitiv, iar prima clasată din fiecare serie va promova în Liga a 2-a. De asemenea, s-a modificat și sistemul de promovare rezervat campioanelor din Liga a 4-a, ce vor disputa un baraj în trei, pe teren neutru, asta în condițiile în care în campionatul următor în Liga a 3-a vor fi 5 serii a câte 18 echipe (în loc de 16 câte activau în stagiunea în curs). Așadar, pauză forțată pentru divizionarele terțe, ce se văd puse în postura ca până în august, când este preconizat startul viitoarei ediții, să aibă un singur meci oficial la activ, dar și o întrerupere îndelungată a activității. Așadar, din cauza pandemiei, la nivelul Ligii a 3-a s-a tras cortina peste sezonul 2019/ 2020, iar despre viitor, deocamdată multe semne de întrebare: când se va putea desfășura normal pregătirea, care vor fi bugetele, câte cluburi vor mai continua în condiții de recesiune financiară.

*Mihai Manea: “Ne-am dorit să terminăm campionatul pe teren”

“Mă așteptam să jucăm, după ce am stat două luni acasă, înghețarea campionatului nu ne aduce niciun avantaj. Din punctul meu de vedere, aș fi terminat campionatul pe teren, părere împărtășită și de jucători și oficialii clubului. Regulile impuse de autorități, Ministerul Sănătății și Ministerul Tineretului și Sportului, nu pot fi respectate de majoritatea echipelor din Liga a 3-a. Vom continua să ne antrenăm online și așteptăm cu nerăbdare momentul în care vom reveni la pregătirea pe teren. S-a pierdut foarte mult la nivelul pregătirii fizice în această perioadă, ebuie să recuperăm în perspectiva următoarei ediții”, a spus Mihai Manea, antrenorul Unirii Alba Iulia.

*Marcel Georgiu: “Suntem avantajați, dar este cea mai justă decizie”

Am spus-o încă din momentul întreruperii campionatului că nu se mai poate relua campionatul. Trebuie să privim realist ce avem în ogradă și ce putem face noi, la acest nivel: este primordială sănătatea jucătorilor și a celor din preajma fenomenului. Noi, Industria Galda, suntem avantajați, însă consider că s-a luat cea mai justă decizie. În actuala situație, de pandemie, nu putea fi toată lumea mulțumită, dar consider că propunerea de înghețare a sezonului convine majorității echipelor. Trebuia un efort financiar foarte mare pentru a implementa toate cerințele medicale”, a precizat Marcel Georgiu, președintele Industriei Galda de Jos.

*Promovare și baraj

În următorul sezon, în Liga a 3-a vor activa mai multe echipe, 90 în loc de 80, repartizate tot în cinci serii (propunerea urmând să fie validă după ce va fi aprobată de Comitetul Executiv al FRF). Până atunci însă, promovatele în eșalonul superior vor fi formațiile clasate pe prima poziție, cu o condiţie, astfel că liderul seriei trebuie să aibă un avantaj mai mare de patru puncte faţă de următoarea clasată pentru a beneficia de acest privilegiu, în situația respectivă regăsindu-se Aerostar Bacău (Seria I, 7 puncte avans) și U Craiova 1948 (Seria a 4-a, 13 puncte avans). În cazul în care între locul 1 şi locul 2 diferenţa de puncte este mai mică de trei puncte, atunci, cele două echipe ar urma să joace un baraj tur-retur. Echipele aflate în această postură sunt Unirea Slobozia (loc 1) – ACS Mostiştea Ulmu (loc 2) în Seria a II-a, Progresul Spartac (loc 1) – CSM Slatina (loc 2) în Seria a III-a, ACS Fotbal Comuna Recea (loc 1) – Minaur Baia Mare (loc 2) în Seria a V-a.

De asemenea, barajul pentru promovarea în Liga a III-a va suferi modificări, interesată în acest sens fiind campioana din Alba (lupta la vârf se dă între CS Ocna Mureș și CS Universitatea Alba Iulia, cu 5 puncte avans în acest moment pentru “Soda dragă”). FRF intenţionează să organizeze mini-turnee (ce vor fi stabilite printr-o tragere la sorți) de câte trei echipe care vor juca fiecare cu fiecare pe teren neutru (inițial Alba trrebuia să întâlnească echipa campioană în Brașov). Echipele vor putea relua pregătirea în jurul datei de 15 iunie şi competiţiile judeţene au termen de finalizare data de 31 iulie. Meciurile de baraj ar urma să se desfăşoare în perioada 4– 5 august. De precizat este faptul că datorită acestui sistem, în Liga a III-a vor promova 15 echipe, nu 21 cum era până în prezent. Echipele care vor promova sunt echipele câştigătoare ale mini-turneelor, dar şi cel mai bun loc 2.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Rezultate excelente obținute de sportivii de la Dojokan Activ Aiud, la Campionatul National de Copii WUKF de la Mediaș

Unirea Ziarul

Publicat

în

Rezultate excelente obținute de sportivii de la Dojokan Activ Aiud, la Campionatul National de Copii WUKF de la Mediaș În zileie de 6 și 7 aprilie 2024, la Medias a avut loc Campionatul National de Copii WUKF, unde au participat 664 sportivi de la 56 cluburi, scrie aiudinfo.ro Câstigătorii aiudeni sunt: – Maier Sara Locul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea