Scandal între foştii angajaţi de la Grup Corint

Fostul conducător al echipei de restauratori desfiinţează criticile aduse lucrărilor din Cetatea Alba Carolina

De curând în presa online şi la TV au fost lansate “dezvăluirile senzaţionale” ale unui fost angajat al SC Grup Corint, referitoare la modul în care s-au executat lucrările de restaurare din Cetatea Alba Carolina.Vizate erau în primul rând reconstrucţia Porţii a II-a a Cetăţii; restaurarea şi reconstituirea Porţii de Sud a Castrului Legiunii a XIII-a Gemina. Călin Hăbian acuză folosirea unor materiale şi tehnici inadcvate. În opinia lui, lucrările la care, în ultimii trei ani a participat, sunt făcute de mântuială.

ELIT

Valentin Ştefan, cel care a condus până în martie 2011 echipa de restauratori a Grup Corint a absolvit Facultatea de Istorie şi Muzeologie din cadrul Universitatii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, specializarea “Conservarea si restaurarea patrimoniului cultural” şi a făcut studii aprofundate (masterat, stagii de specializare cu specialişti străini) în protejarea şi valorificarea patrimoniului istoric cu lucrarea de dizertaţie la master: „Fortificaţia Vauban din Alba Iulia”. Dosarul său este în curs de acreditare la Ministerul Culturii şi Cultelor, fiind printre puţinii restauratori din Alba care îndeplinesc condiţiile pentru acest nivel de recunoaştere profesională.

Precizăm că Grup Corint este firma de restaurare a monumentelor istorice  cu cele mai multe lucrări de reconstrucţie şi restaurare din România, cu activitate desfăşurată în toate marile centre istorice din România (Iaşi, Sibiu, Sinaia, Alba Iulia, Ploieşti, Braşov, Hunedoara, Câmpina sau Timişoara). În anul 2008, în calitate de şef de şantier la Poarta a III-a, Valentin Ştefan l-a angajat pe Călin Habian pe şantierul de restaurare, unde au lucrat în echipă pană cand Ştefan s-a retras de la Grup Corint pentru a-şi  continua activitatea pe alte şantiere importante din ţară, prin propria s-a firmă.

„Călin Hăbian susţine că există nereguli majore în derularea lucrărilor, iar constructorii au folosit piatră falsă, făcută din ciment, umplutură cu cărămidă şi polistiren. A afirmat că nu a ieşit cu aceste declaraţii pentru că era legat de firma Grup Corint cu o clauză de confidenţialitate”(Adevărul de Alba).

Ştefan a explicat cum aceste elemente prezentate trunchiat în massmedia au fost scoase din context, devenind astfel grave acuzaţii. În plus, afirmaţiile referitoare la folosirea unor materiale nepotrivite, cum ar fi căramida celulară şi polistirenul sunt total nefondate. Au creat o imagine neadevărată asupra modului în care specialiştii au făcut aceste lucrări.

Tehnica de zidire utilizând blocuri de piatră la faţa zidului şi umplutura între cele două feţe era folosită încă din Antichitate (murus dacicus) pentru a diminua costurile în muncă şi materiale. Chiar şi zidul cetăţii Vauban are doar în partea din faţă zidărie simetrică de cărămidă, spatele fiind realizat din umplutură de spărturi de cărămidă, bucăţi de piatră şi mortar de var (umplutură). La arcele de la Poarta Castrului s-au folosit blocuri de piatră (13 per arc), care împreună însumează peste 10 tone iar dacă zidăria ar fi fost realizată din polistiren sau alte materiale mai slabe, atunci nu ar fi rezistat la descărcările de sarcină şi s-ar fi dărâmat.

În ceea ce priveşte grosimea blocurilor de piatră utilizate la reconstituirea celor 2 stâlpi de la Poarta a II-a poate fi verificată cu ochiul liber de către orice pieton deoarece se vad rosturile de îmbinare şi deci afirmaţia cum că s-ar fi folosit doar “placaj de 7 cm” este „falsă şi rău intenţionată” a explicat Ştefan.

Afirmaţiile despre folosirea “materialelor irevesibile” (care nu pot fi înlăturate decât prin metode speciale) la restaurarea Porţii a III-a ” îl descalifică profesional pe Călin Habean şi sugerează tuturor faptul că a urmarit alte scopuri decât prezentarea realitaţii, pentru că este un lucru foarte uşor de evaluat de către un specialist, că mortarele şi blocurile de piatră utilizate în acest caz pot fi înlăturate mecanic”.

„Despre folosirea materialelor reversibile se poate vorbi în special la piesele realizate din materiale organice (piele, hartie, textile), dar la un monument unde se pune problema rezisţenţei în timp se folosesc materiale care nu se descompun chimic, mai ales sub acţiunea principalului factor dăunător – apa. Toate materialele utilizate sunt materiale omologate de Ministerul Culturii şi au fost verificate în laborator de către specialişti autorizaţi.” În plus, pentru mai multe luni, la începutul lucrărilor de restaurare din Cetate, în 2006, Ştefan a participat la mai multe seminarii de pregătire pentru a se familiriza cu materialele speciale care se folosesc în această activitate.

Alba Iulia a beneficiat de cunoştinţa şi conştiinţa unor experţi în restaurare

Opinile lui Ştefan sunt împartaşite de toţi cei avizaţi şi calificaţi care au participat la transformarea Cetăţii din Alba Iulia într-un obiectiv istoric şi turistic unic in Europa de Est. Reputaţia este esenţială în această profesie datorită faptului că la nivel naţional există un număr restrâns de specialişti şi o reputaţie pătată poate duce la pierederea unor contracte şi la o imagine negativă în rândul specialiştilor restauratori din ţară.

“Numai anul acesta am participat la lucrările de conservare în cadrul Ansamblului Brâncovenesc – Palatul Mogoşoaia sau la restaurarea faţadei de piatră a Palatului Karoly din Carei, monumente foarte importante pentru patrimoniul naţional”, spune Valentin Stefan, „şi nu imi convine ca un simplu angajat să arunce cu noroi peste eforturile şi reuşitele unei echipe de profesionişti”.

“Poate pentru că dincolo de pătarea imaginii foştilor colegi, să îţi sacrifici reputaţia de resaurator înseamnă sinucidere profesională şi nu cred ca Hăbian Călin a realizat preţul pe care îl va plăti minţind.”

Porţile Cetăţii Alba Carolina vor bucura milioane de oameni pentru sute de ani

“Un aspect esenţial care trebuie subliniat este că în ceea ce priveste Poarta Castrului şi cei doi stâlpi centrali ai Porţii a II-a nu este vorba despre o restaurare ci de o reconstituire, deoarece conform Cartei de la Veneţia (biblia restauratorilor) poate fi vorba de o restaurare doar dacă se păstreaza 60% din aspectul original. Diferenţa dintre restaurare şi reconstituire este fundamentală şi implică reglementări legislative, criterii şi tehnici de lucru total diferite” a declarat Valentin Ştefan.

Ceea ce a fost descoperit în urma săpăturilor arheologice la Poarta de Sud a Castrului, mai precis fundaţiile celor două turnuri şi a pilonului central precum şi cele trei-patru rânduri de piatră (asize) reprezintă mai puţin de 5% din construcţia originală. Asupra acestor elemente originale ale Castrului Roman s-au aplicat tehnici şi materiale specifice restaurării, iar pentru partea reconstituită s-au folosit materiale noi, profesionale, care vor dura zeci şi sute de ani.

„Despre clauza de confidenţialitate pot să spun că este o minciună, nici eu şi după cunoştinţa mea nici un alt angajat al Grup Corint nu a semnat aşa ceva. Mai mult decât atât din punct de vedere juridic, afirmaţia lui Hăbian este absurdă şi chiar dacă această confidenţialitate ar fi existat în contract, atunci efectul ei s-ar fi întins şi după încetarea contractului de muncă” a încheiat restauratorul.

Bogdan PRESECAN

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

13 Comentarii

lore 8 decembrie 2011 at 20:56

Asta e replica Grup Corint sau doar asa se intelege din ce ati pus pe site? Domnu Bogdan, fii jurnalist nu portavoce!

Bogdan.Presecan 9 decembrie 2011 at 11:51

Oricine pune la indoiala, in ceea ce ma priveste, deontologia sau scopul exclusiv de a prezenta o realitate il invit sa ma caute la redactie sau sa imi scrie pe bogdanpresecan@yahoo.com. Sunt convins ca o sa isi largeasca perspectiva asupra acestui subiect – asa cum mi s-a intamplat si mie, dupa ce am discutat cu fostul meu coleg de facultate Valentin Stefan, un om pe care il apreciez inca de pe atunci.

Ana 9 decembrie 2011 at 14:19

Inca una „din bombele” pe care Piticul Atomic, le-a folosit cu scopul de „al detrona pe Hava”, s-a consumat „intr-um mare fassss”. Un partid politic ca ori ce institutie poate fi distrus(sau distrusa) in mod democratic doar din interior(dictatura interzice si aresteaza), iar Piticul Atomic este personajul cel mai recomandat, alaturi de mafiotul Albanii sa „puna pe butuci”, PPL in Alba. Succes Florinel, vezi ca sa nu mai ramana nimeni si nimic in PNL!

Dorin 9 decembrie 2011 at 18:47

Pe bdul Transilvaniei am vazut cativa tei strambati , si n-ar fi exclus ca acesti ticalosi sa se ocupe si de asemenea actiuni .(cand se plantau , comenta cineva pe forum :stai sa vedem cati se prind din acesti copaci !).Ar trebui montate camere de luat vederi in toate zonele periclitate , chiar daca ne costa ceva bani ; macar s-ar putea prinde si amenda zdravan asemenea neispraviti )

TR 9 decembrie 2011 at 17:53

Nu ma dau in vant dupa Hava si sleahta lui de hoti, dar Florin Roman a incercat un atac murdar profitand de incostienta lui Habian. Ce idiot ar fi crezut ca poarta a II-a si cea a castrului roman sunt facute din polistiren? Cu asa politicieni de 2 bani cred ca nu mai scapam de Hava 20 de ani.

alexandria 9 decembrie 2011 at 18:28

mai fratilor…ati citit atent articolul? Este o ametire de vorbe in jurul persoanei restauratorului si atingeri tangentiale ale subiectului adevarat. Este totul scris in asa fel incit nu ofera date certe si poate fi interpretat in diferite feluri depinde din unghiul in care privesti. Nici nu neaga nici nu aproba clar interviul lui Habean, doar se „scalda intre doua ape”.
Pe mine nu m-a convins acest domn in nici un fel iar articolul este destul de ambiguu.
In continuare, fara sa exageram, cred ca mare parte din ceea ce a spus Habean este adevarat iar acest Stefan doar a trebuit sa salveze onoarea lui si a sefilor.
Pe de alta parte a ramas fara raspuns intrebarea „De ce sint cheltuielile restaurarii atit de mari fata de costuiel reale?” Vorbim de diferente de sute de mii de euro

TR 9 decembrie 2011 at 19:07

Habian spune niste ineptii si tampenii atat de evidente incat e clar ca omul e dus tare. Nu sunt jurnalist, nu am nici cea mai mica legatura cu presa, dar nu ti se pare normal ca cei care i-au luat interviul lui Habian sa ii fi intrebat si pe cei de la Corint sau pe alti restauratori ?
Ai dreptate doar in ce priveste costurile. Si eu mi-am pus intrebarea de ce au costat asa mult lucrarile din Cetate dar asta e o problema generala a Romaniei . De la PSD, PNL si pana la hotii actuali de la PDL, toti au umflat lucrarile si au jefuit banul public.

alexandria 9 decembrie 2011 at 19:34

se poate verifica foarte usor cine are dreptate.doar lucrarile sint acolo…nu?:)
In plus cei de la Corint au refuzat sa faca orice fel de declaratie.
Oare de ce? Chiar si acest domn Stefan nu mai este angajat la Corint.

TT 12 decembrie 2011 at 11:09

E pe langa subiect acest Stefan, toata interventia lui se limiteaza la doua paliere: sa ne arate cat e el de destept si calificat (ceea ce denota frustrari grave) si sa nege fara argumente ce zicea Habian. Se vede si ca „interviul” e mult ticluit, ceea ce justifica si intarzierea enorma de a-i da replica lui Habian.

Ando. 10 decembrie 2011 at 8:12

și cum rămîne cu Sabău cu fossta firmă și banii datori la Bancorex?

gigi 10 decembrie 2011 at 9:29

Stefan nu mai lucreaza la Corint nu ca l-ar fi dat afara, vezi doamne, ci pt ca are firma lui acum ,satul sa tot astepte sa fie platit la timp atat el cat si echipa de muncitori.Eu am lucrat cu Vali si pot sa afirm ca pune suflet in tot ce face pe langa faptul ca e f competent si harnic si are calificare nu gluma!

ion 10 decembrie 2011 at 11:04

mare este gradina ta doamne.Eu nu sunt restuarator de locuri si obiecte istorice, dar am lucrat in constructii 40 de ani si imi dau seama imediat daca un lucru este facut bine s-au nu din punct de vedere technic, piatra caramida, mortare,sisteme de angajare pentru diferite lucrari, imi pare rau de porcariile care le aruncati asa sa fie contra unor lucruri facute bine profesional

Bob 10 decembrie 2011 at 17:35

Emotinant comentariul dumneavoastra! Indeed!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...