Rămâi conectat

Societate

Primarul Mugurel Sârbu trimite cazurile sociale din Sebeş să le rezolve… ziarul „Unirea”

Publicat

în

Sătulul nu crede flămândului…

Cititorii noştri fideli îşi mai aduc aminte, poate, de un caz social deosebit de grav care a fost rezolvat anul trecut, cu sprijinul nostru. Era vorba despre familia Bejinariu, din Lancrăm, compusă din tatăl bolnav, operat, mama fără serviciu şi 7 copii!!! Dintre cei 7 copii 4 se aflau în diferite aşezăminte sociale, iar 3, cei mai mici, acasă, alături de părinţi. Cei de acasă, împreună cu părinţii, 5 persoane, locuiau (şi mai locuiesc şi acum) într-un fost grajd de tauri, friguros şi umed. Trăind doar din ajutorul social şi din alocaţiile de stat ale copiilor, familia Bejinariu a acumulat multe datorii, atât la chirie cât şi la utilităţi. Atunci doamna Bejinariu a venit şi ni s-a plâns de faptul că nu a găsit înţelegere din partea primarului Mugurel Sârbu, care a ameninţat-o cu evacuarea, pentru o datorie de circa 1.000 de lei, la chirie. Noi am făcut public acest caz şi, iată, cineva s-a ivit şi a ajutat familia Bejinariu să treacă peste „prăpastia” evacuării, achitându-i integral datoria la chirie şi asigurându-i alimentele necesare pentru câteva luni de zile. Era vorba despre omul de afaceri Nicolaie Matei (Nichi Ardeal). Lăcrămioara Bejinariu ne-a relatat atunci pe larg despre situaţia copiilor, şi m-a impresionat profund. I-am vizitat acasă şi i-am văzut pe cei mici: curaţi, frumuşei, cu note bune la şcoală. Aceasta în ciuda faptului că învaţă la lumânare, pentru că nu mai au curent electric de vreo trei ani de zile… Mai mare mila de ei, pentru că au avut neşansa să se nască într-o familie sărmană. Fiica cea mare a familiei Bejinariu, Florina, era chiar studentă la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (şi acum este tot studentă şi locuieşte într-un centru de tranzit din municipiul nostru). Pentru ea am reuşit să obţin sprijin din partea altui om de afaceri din Alba Iulia: Nicolae Puşcaş, de la Hotel „Parc”. Acesta a suţinut-o financiar, de-a lungul întregului an universitar precedent şi poate că o mai susţine încă, în mod discret, fără a se împăuna cu facerea lui de bine!
Au trecut de atunci vreo 7-8 luni de zile şi, în data de 18 ianuarie 2012 (chiar alaltăieri) în biroul meu a intrat Lăcrămioara Bejinariu, gâtuită de plâns, cu cel mai mic dintre copii de mână: un băieţel frumos ca o fată, cuminte şi sfios. Femeia mi-a solicitat din nou ajutorul, pentru că se află într-o situaţie şi mai grea decât anul trecut. Ajutorul social i-a fost anulat şi acum întreaga familie trăieşte din alocaţiile copiilor, care însumează (cu alocaţiile complementare cu tot) abia vreo 220 de lei! Cum să hrăneşti ditamai familia o lună întreagă cu banii ăştia? Fireşte că au acumulat din nou datorii la chirie, în valoare de 1.150 de lei. Ca şi anul trecut, femeia ne-a rugat să-i găsim un loc de muncă, şi la mătură dacă se poate şi, de asemenea, să facem din nou public cazul, pentru a încerca să găsim vreun om cu suflet de creştin şi cu dare de mână, care să o ajute să iasă din impas. Ceea ce şi fac, în momentul de faţă, rugându-vă pe voi, dragi cititori ai ziarului „Unirea”, în numele acestei nefericite mame şi al copiilor ei necăjiţi, să o ajutaţi. Dumnezeu vă va răsplăti iar rugăciunile acestor copii nevinovaţi vor mijloci pentru voi la Tatăl din ceruri.
Din nefericire, pe lângă motivul de amărăciune pe care l-am avut miercuri, 18 ianuarie, aflând că această familie se află iar în dificultate, am mai avut unul. În declaraţia pe care mi-a dat-o Lăcrămioara Bejinariu a arătat şi atitudinea pe care a avut-o faţă de ea primarul Mugurel Sârbu: „Când l-am rugat pe domnul primar să mă mai amâne cu datoria la chirie şi să mă ajute să-mi găsesc şi eu un loc de muncă, oriunde şi orice, acesta mi-a râs în nas şi mi-a spus răutăcios că n-am decât să merg, ca şi anul trecut, la domnul Hănţulescu, la ziar, că mă rezolvă el. Oare am fost bună numai când am avut tricoul portocaliu al PDL pe mine, în campanie, şi când am votat pentru el? După aceea, când m-am dus la el să mă ajute m-a făcut în toate felurile, inclusiv prostituată, m-a batjocorit şi a râs de mine…” Hm, urât acest lucru din partea dumneavoastră, domnule primar Mugurel Sârbu, dacă aţi procedat aşa cum afirmă doamna Bejinariu. Şi înclin să-i dau dreptate, pentru că nu este singura persoană din rândul alegătorilor dumneavoastră cu care vă comportaţi aşa. Într-un comentariu la un articol recent, un cetăţean din Petreşti vă aducea aminte că nu aţi făcut nimic pentru localitatea respectivă, nici pentru romi şi nici pentru săraci, deşi tocmai petreştenii, romii şi săracii v-au făcut primar. Nu vreau să mai adaug nimic, doar faptul că sunt indignat de atitudinea dumneavoastră vindicativă şi răutăcioasă faţă de o femeie sărmană, precum şi de faptul că aşteptaţi de la subsemnatul şi de la ziarul „Unirea” să rezolve cazurile sociale pe care ar trebui să le rezolvaţi dumneavoastră! Dumnezeu va judeca cine are dreptate acum, ca şi altădată, dar nu cred că vă veţi schimba vreodată atitudinea, pentru că, vorba românului: „Sătulul nu crede flămândului…”
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| Noaptea muzeelor la Biblioteca Batthyaneum: Zeci de oameni nemulțumiți de întreruperea vizitării după ce au stat câteva ore la coadă

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| Noaptea muzeelor la Biblioteca Batthyaneum: Zeci de oameni nemulțumiți de întreruperea vizitării după ce au stat câteva ore la coadă

Zeci de oameni care au venit la Noaptea Muzeelor să viziteze Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, au fost nemulțumiți de faptul că vizitarea a fost întreruptă pe parcursul unui concert desfășurat în exterior.

Oamenii spun că după ce au stat mai multe ore la coadă, li s-a transmis că vizitarea bibliotecii se va întrerupe în timpul concertului orchestrei de cameră „Harmony of Sounds”. Deși aceștia le-au spus organizatorilor că acest lucru nu este trecut în programul evenimentului, li s-ar fi răspuns că deși nu scrie pe site că se întrerupe, acest lucru se subînțelege.

Grupul care a fost mai vocal a fost lăsat să intre, însă nu se știe ce se va întâmpla cu restul, destul de mulți, rămași afară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Biblioteca ar trebui să fie deschisă pentru vizitare timp de 5 ore, de la 18.00 la 23.00.

UPDATE: „Inițial, da, ne gândeam să facem pauză, că oamenii să fie atenți la concert, însă în 5 minute s-a schimbat totul, ne-au atras atenția oamenii și am zis că au dreptate”, a transmis Cristian Mladin, șef birou al Bibliotecii Batthyaneum, filiala Bibliotecii Naționale a României.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare