Rămâi conectat

Sport

Sâmbătă, ora 17.00, pe “Cetate”, Unirea Alba Iulia – Metalurgistul Cugir! ”Alb-negrii” nu au mai câștigat din 2017!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Primul derby “de Alba” al stagiunii se va disputa sâmbătă, 4 septembrie, de la ora 17.00, pe Stadionul “Cetate”, între Unirea Alba Iulia și Metalurgistul Cugir, conjudețene dezamăgite după rezultatele înregistrate în runda inaugurală a Seriei a 9-a a Ligii a 3-a (“alb-negrii”, 0-3 la Ungheni; “roș-albaștrii”, remiză sub Drăgana cu “virușii verzi”).

Rivalitatea dintre cele două conjudețene este arhicunoscută, și intensă mai ales până în anii ’90, perioadă în care combatantele își disputau supremația în Alba, cu episoade incendiare petrecute în Divizia B. Între timp, orgoliile s-au mai estompat, dar și așa un meci Alba Iulia – Cugir reprezintă un eveniment așteptat cu sufletul la gură de cei implicați, dar mai ales de suporteri.

În acest moment, tradiția este una total defavorabilă grupării din Cetatea Marii Uniri, care de la revenirea pe a treia scenă a câștigat un singur duel din cele 7 disputate. În rest cugirenii au făcut legea, iar anul trecut, în urmă cu aproape un an, și-au umilit adversarii, cu un 4-1 aspru pe “Cetate”, în 12 septembrie 2020.

*În 2017, gol I. Grozav… pentru Unirea

La acel duel din 8 septembrie 2017, primul după foarte multă vreme între cele două formații, Unirea Alba Iulia a câștigat cu 2-1 (0-1), meci contând pentru Seria a 5-a. Scorul a fost deschis de Făgărășanu, iar spre finalul jocului I. Grozav (actualmente la Cugir) și Davidaș au întors rezultatul în câteva zeci de secunde, pentru prima victorie repurtată de trupa lui Adorian Himcinchi (ce era în pericol dacă pierdea). În retur, pe “Arena CSO” a fost o remiză, în 16 martie 2018, primul punct obținut de uniriști sub comanda lui Adrian Bicheși (cu două eliminări, M. Neagu și Lăsconi).

În ediția următoare, dar în Seria a 4-a, a fost tot un egal fără goluri, pe “Cetate”, antrenori aceiași Adrian Bicheși și Călin Moldovan. Un “șah etern”, Lucian Itu – actualul antrenor, purtător al banderolei oaspeților și un final încrâncenat, cu accidentarea gravă a uniristului Ad. Matei în prelungiri (arcadă spartă, fractură de pomete). Era 21 septembrie 2018, iar Unirea Alba Iulia avea peste câteva zile meci, la Zlatna, în “16”-imile de finală ale Cupei României, cu FCSB. În retur, în martie 2019, Metalurgistul Cugir a câștigat cu 2-0 (1-0), dublă Cârstean (actalmente la CSC Șelimbăr), cu aceleași bănci tehnice. Era primul eșec al albaiulienilor, după doi ani și 10 întâlniri, contra conjudețenelor.

În camionatul următor, s-a disputat un singur joc în Seria a 5-a, din cauza pandemiei de coronavirus, ce a dus la înghețarea stagiunii în primăvara anului 2020. Tot pe “Cetate”, în 12 octombrie 2019, tot scor egal, dar de data aceasta cu goluri, 1-1 (1-0), și noi antrenori: Mihai Manea (Unirea Alba Iulia), respectiv Lucian Itu (Metalurgistul). Frăsineanu (25) a deschis scorul, iar Șuteu (90) a adus egalarea în final, intarea lui Itu în teren, la pauză, revitalizând evoluția propriei formații.

*Septembrie 2020, Cugirul a făcut spectacol în “Cetate”

Anul trecut Cugirul a făcut spectacol în “Cetate” împotriva rivalei, cu un 4-1 (1-1), și “căpitanul” Șaucă cu o evoluție entuziasmantă. Selagea (16) a deschis scorul, un simplu foc de paie, întrucât Cugirul a egalat până la pauză (M. Lupu, 35), preluat frâiele ostilităților și a întors rezultatul cu stil.

“Roș-albaștrii” au dominat confruntarea orgoliilor și au câștigat în premieră pe arena albaiuliană, după revenirea Unirii în eșalonul terț (antrenori Adrian Bicheși și Lucian Itu). Primele 10 minute după pauză au fost șocante pentru “alb-negri”, ce au primit trei lovituri. Mai întâi Scrob (47) a fost eliminat, iar de inferioritatea numerică a profitat rapid trupa lui Lucian Itu, ce a punctat rapid prin Șaucă (51, “căpitanul” oaspeților fiind cel mai bun de pe teren) și ex-uniristul P. Păcurar (56, din penalty). Zarurile fiind aruncate, M. Lupu (72) a desăvârșit umilința cu un nou penalty transformat.

Tot anul trecut, dar în 14 noiembrie, după 7 săptămâni s-a disputat și returul, adjudecat de amifitrioni, scor 1-0 (0-0), în condiții incredibile: a marcat Lupu (84). Gazdele au avut numai 14 jucători, fără portar de rezervă, lipsind 11 fotbaliști, inclusiv antrenorul Lucian Itu, din cauza COVID-19.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Volei Alba Blaj, în semifinalele Diviziei A1

Dan HENEGAR

Publicat

în

Calificare în semifinalele Diviziei A1 pentru Volei Alba Blaj Volei Alba Blaj a câștigat seria cu Dinamo București în minimum de meciuri și s-a calificat în semifinalele Diviziei A1 la volei feminin. După 3-1, la Blaj, campioana în exercițiu s-a impus cu 3-0 (28-26, 25-21, 25-21) în disputa din Capitală cu Dinamo. În primul parțial, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea