SÂMBĂTĂ: La Museikon, proiecția filmului “Inima Nomadă a Marii Uniri”. Documentar mărturie despre rolul Reginei Maria în timpul Primului Război Mondial

Sâmbătă, la Museikon, proiecția filmului “Inima Nomadă a Marii Uniri”. Documentar mărturie despre rolul Reginei Maria în timpul Primului Război Mondial

Asociația pentru Dialog Intercultural vă invită sâmbătă, 10 noiembrie 2018, ora 12.00, la Alba Iulia, la Museikon, la proiecția filmului “Inima Nomadă a Marii Uniri”, un documentar mărturie despre rolul Reginei Maria în timpul Primului Război Mondial, producție a proiectului Inima Nomadă a Marii Unirii finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul aniversării Centenarului Marii Uniri. Proiecția filmului va fi urmată de o dezbatere cu tema “Primul Război Mondial și Încoronarea de la Alba Iulia”.

ELIT

Cu ocazia Centenarului este necesară scoaterea în evidență a celei mai importante personalități feminine din timpul Primului Război Mondial, Regina Maria, cea fără de care eforturile celor care au luptat pe front ar fi rămas sterile în consecințe istorice. Prin acest film se evidențiază rolul internațional de excepție pe care l-a jucat regina in timpul Conferinței de Pace de la Paris, în SUA și în Marea Britanie. Maria, Regina României, a fost cea care i-a împiedicat pe regele Ferdinand și guvernul condus de Ion I.C. Brătianu să accepte o pace umilitoare, întorcând spatele Antantei și, în acest fel, implicit să rateze crearea României Mari. A fost recunoscută drept ctitora diplomatică a întregirii României de presa occidentală a vremii. Documentarul “Inima Nomadă a Marii Uniri”, realizat de către specialiști în domeniu, face cunoscută publicului o altă perspectivă a istoriei românilor, lucruri mai puțin cunoscute despre Regina Maria și accentuează rolul femeilor în Primul război mondial și în Adunarea Națională de la Alba Iulia. Au dat curs invitației de a participa la realizarea documentarului oameni de cultură și specialiști în domeniul istoriei monarhiei, precum: prof. univ. dr. Maria Bucur, specialist de anvergură internațională în studierea Primului Război Mondial, profesor la Indiana University, SUA; prof. univ. dr. Mihaela Miroiu, cea care a introdus feminismul în România, profesor la SNSPA;  prof. Doru Dumitrescu, istoric, expert în istoria monarhiei României; Ștefan Dumitrache, istoric, directorul Muzeului Municipal Curtea de Arges; Înalt Preasfințitul Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.

“Inima Nomadă a Marii Uniri”, care pornește pe urmele Reginei Maria, se adresează în special elevilor, studenților și tinerei generații, pentru că prezintă o parte necunoscută sau prea puțin cunoscută a istoriei românilor. Filmul va fi trimis la Casele Corpului Didactic din țară și la Inspectoratele Școlare, cu scopul de a fi folosit ca material didactic auxiliar la cursuri.

Mihail David - 2020

Filmul documentar “Inima Nomadă a Marii Uniri” va avea timp de o lună proiecții în toată țara, însoțite de dezbateri, conferințe și mese rotunde despre istoria românilor. De asemenea, pe 24 noiembrie documentarul va ajunge la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bặlti, Republica Moldova, urmând ca ultima proiecție să fie la Curtea de Argeș, pe data de 1 Decembrie 2018. În data de 27 noiembrie 2018 “Inima Nomadă a Marii Uniri” va participa la cea de-a treia ediție a Galei UNESCO.

Proiectul Inima Nomadă a Marii Uniri, inițiat și organizat de către Asociația pentru Dialog Intercultural, are ca parteneri: Comisia Naţională a României pentru UNESCO, Muzeul Naţional Cotroceni, SNSPA, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești , Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Municipal Curtea de Argeș CEPC (Onești), Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, R. Moldova.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...