Rămâi conectat

Cultură Educație

Salariile au crescut doar pe hârtie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Cu toată scăderea de 25% a lefurilor de la stat, şi chiar în condiţiile în care în majoritatea domeniilor de activitate veniturile angajaţilor au scăzut, datele comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată un salariu mediu net pe economie mai mare în noiembrie 2010 decât cel din noiembrie 2009.
Concret, la finele toamnei 2010, salariul mediu net a fost de 1.377 de lei, în creştere cu 11 lei (0,8%) faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 37 de lei (2,8%) faţă de cel din luna anterioară. Cum a fost posibil? În primul rând, efectivul de salariaţi din economie a scăzut, în perioada analizată, cu aproape 257.000 de persoane. Iar „când au rămas mai puţini salariaţi, strict contabil revine mai mult fiecăruia, dar acesta e doar un efect statistic”, a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu. El a mai arătat că „şi baza de pornire (n.n.- cifrele statistice referitoare la salariile din noiembrie 2009) a fost oarecum favorabilă contabilizării unei creşteri, pe hârtie, a mediei din noiembrie 2010”.
O altă explicaţie vine chiar de la INS: avansul câştigului mediu salarial ar fi o „urmare a acordării de premii, tichete de masă şi tichete-cadou, dar şi a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari, a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic sau a disponibilizărilor de personal cu salarii mici”. Într-adevăr, în domenii precum turism, hoteluri şi restaurante sau în industria textilă, unde salariile sunt cele mai mici din economie, au fost consemnate cele mai multe disponibilizări. De cealaltă parte, în grupele cu venituri mari – intermedieri financiare, transporturi aeriene şi la nivelul personalului de conducere din administraţia publică – nu au fost prea multe disponibilizări, însă salariile au scăzut semnificativ. De unde rezultă o medie generală salarială puţin mai mare decât în perioadele anterioare.
lSalarii mai mari, preţuri şi mai mari
Creşterea modică a salariului mediu, consemnată în noiembrie 2010, este net depăşită de media scumpirilor – inflaţia – celor 12 luni anterioare. Preţurile au crescut cu 7,7% per ansamblu şi, ceea ce e mai rău, costurile vieţii au fost mai mari cu aproape 10%.
Pentru ca puterea de cumpărare să se menţină cel puţin la acelaşi nivel din 2009, salariul mediu ar fi trebuit să avanseze la fel ca preţurile (+7,7%), adică să ajungă în noiembrie 2010 la 1.471 de lei, cu aproape 100 de lei mai mult decât a fost în realitate. Or, până să depăşim acest deficit va trece încă destulă vreme, mai ales că puterea de cumpărare a românilor a ieşit demult de pe agenda de preocupări a Guvernului. (A.V.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Din cauza catastrofei de la BAC, patru licee din județul Alba nu vor mai putea organiza admitere în clasa a IX-a

Unirea Ziarul

Publicat

în

Din cauza catastrofei de la BAC, patru licee din județul Alba nu vor mai putea organiza admitere în clasa a IX-a, din anul viitor Din cauza promovabilității foarte proaste la sesiunile de vară și de toamnă ale examenului de bacalaureat din anul 2023, 4 licee din județul Alba nu vor mai avea dreptul să organizeze […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea