Rămâi conectat

Sport

Să fii ultimul clasat nu este o performanţă în niciun sport ! *Drept la replică trimis de Marius Ceteraş, antrenorul şahistului Mihnea Costachi

Publicat

în

Marius Ceteras Gala Sporturilor1Domnule Ovidiu Pănăzan, deoarece în articolul “Un copil care practică powerliftingul nu este cu nimic inferior celui care practică şahul şi performanţa trebuie respectată publicat în ziarul Unirea în 22 decembrie 2014 (n.r. – titlul aparţine ziarului) aţi făcut unele afirmaţii fără legătură cu realitatea şi m-aţi făcut mincinos, pentru corecta informare a cititorilor ziarului Unirea voi scrie câteva rânduri.

În primul rând eu nu am afirmat niciodată ceea ce spuneţi dumneavoastră în titlu. Am tot respectul pentru copiii care practică sportul, indiferent de performanţele lor. Ceea ce eu am criticat a fost diletantismul “specialiştilor” în sport ai DJST Alba, pentru care a fi ultim clasat este o performanţă, iar a fi cvadruplu ultim clasat valorează mai mult decât un titlu mondial. Acesta era mesajul principal al scrisorii mele deschise adresată directorului DJST Alba, dar se pare că şi domnul Adrian Paştină şi dumneavoastră va prefaceţi că nu l-aţi înţeles.

În ceea ce priveşte afirmaţia mea legată de parteneriatul Zamolxis-PSD Alba, ea are la bază articolul apărut în presă în 17 mai 2014, după conferinţa de presă organizată la sediul PSD Alba, la care aţi participat şi dumneavoastră şi în care “deputatul Ioan Dîrzu a anunţat demararea unui parteneriat între organizaţia judeţeană a partidului şi Asociaţia Zamolxis Alba Iulia, ce are ca scop promovarea sănătaţii în rândul cetăţenilor din Alba, prin practicarea sportului” (sursă: ziarul Unirea).

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru ca cititorii ziarului Unirea să îşi formeze o imagine corectă despre cum se obţin unele rezultate la powerlifting, pe care domnul Ovidiu Pănăzan le numeşte performanţe şi pe care DJST Alba le-a luat în calcul la alcătuirea Top 10 al celor mai buni sportivi ai anului, iată câteva informaţii interesante preluate de pe site-ul Federaţiei Române de Powerlifting. În anul 2014 s-au organizat 3 competiţii naţionale majore de powerlifting: Campionatul Naţional de cadeţi, Campionatul Naţional de seniori, tineret şi juniori şi Campionatul Naţional de împins din culcat. La aceste competiţii au participat 106 sportivi, 64 reprezentând 6 cluburi din judeţul Alba şi 42 reprezentând 10 cluburi din alte judeţe. În total la cele 3 competiţii, din cele 1014 (!!!) medalii puse în joc la secţiunile de seniori, tineret, juniori şi cadeţi, s-au acordat 627 de medalii, 387 rămânând neacordate, deoarece la multe categorii nu au fost minim 3 participanţi. Mai exact, din cele 338 de probe pe categorii de vârstă, Ovidiu Panazan Zamolxis Alba Iulia1greutate şi sex la care în anul 2014 au fost disponibile 1014 medalii naţionale de aur, argint şi bronz, concurenţa a fost următoarea:

–        la 40 de probe nu s-a prezentat niciun participant

–        la 102 probe s-a prezentat câte un singur concurent, care implicit a obţinut medalia de aur

–        la 63 de probe s-au prezentat câte 2 concurenţi, care implicit au obţinut medaliile de aur şi argint

–        la 73 de probe s-au prezentat câte 3 concurenţi, care implicit au obţinut medaliile de aur, argint şi bronz

–        la 40 de probe s-au prezentat câte 4 concurenţi

–        la 17 probe s-au prezentat câte 5 concurenţi

–        la două probe s-au prezentat câte 6 concurenţi

–        la o singură probă s-au prezentat 8 concurenţi.

Deci, dintr-un total de 627 medalii de aur, argint şi bronz acordate în competiţiile naţionale, 447 de medalii (adica 71,19% din total) au fost obţinute în probe la care au participat maxim 3 concurenţi!!! Dată fiind definiţia din DEX a termenului performanţă ca fiind “un rezultat deosebit de bun obţinut într-o competiţie sportivă”, las cititorii să decidă singuri dacă obţinerea unei medalii într-o competiţie cu 1, 2 sau 3 participanţi poate fi considerată o performanţă, aşa cum o consideră domnii Pănăzan si Paştină.

Având deja o imagine a ceea ce înseamnă compeţitii naţionale de powerlifting, nu trebuie să ne surprindă că dintre cei 106 sportivi participanţi în campionatele naţionale 101 au obţinut cel puţin o medalie la categoriile seniori, tineret, juniori şi cadeţi, alţii 2 au fost medaliaţi la veterani şi doar 3 participanţi au avut neşansa să rămână fără vreo medalie câştigată în campionatele naţionale din 2014, la fel cum nu trebuie să ne surprindă că din cei 106 participanţi în campionatele naţionale, 56 au obţinut cel puţin un titlu de campion naţional.

Cele mai multe medalii naţionale au fost cucerite de o sportivă albaiuliană, care a obţinut 16 titluri de campioană naţională, concurând de fiecare dată de una singură, precum şi 3 medalii de argint şi 4 de bronz în probe în care la start s-au aflat câte 3 concurente!!! O asemenea recoltă de medalii, unică probabil în tot sportul romanesc în anul 2014, nu avea cum să rămână neapreciată de “specialiştii” în sport ai DJST Alba, care au clasat-o pe o poziţie fruntaşă în Top 10 al sportivilor din judeţul Alba, înaintea unei campioane mondiale la powerlifting. No comment!

Şi uite aşa, vrând-nevrând, am revenit la Top 10 realizat de DJST Alba, în care pe primele 9 locuri au fost clasaţi 9 sportivi de la powerlifting, lăsând astfel în afara Top 10 performerii de la alte discipline sportive. La baza alcătuirii acestui clasament au stat 133 de rezultate individuale obţinute în competiţiile interne de powerlifting şi rezultatele de la Campionatele Mondiale de powerlifting pentru juniori.

Cele 133 de rezultate din competiţiile interne de powerlifting s-au obţinut astfel:

–          30 locuri 1 în competiţii cu un singur participant, 16 locuri 2 în competiţii cu 2 participanţi, 14 locuri 3 în competiţii cu 3 participanţi, 5 locuri 4 în competiţii cu 4 participanţi (în total 65 de cazuri în care competitorii nu au întrecut pe nimeni)

–          16 locuri 1 în competiţii cu 2 participanţi, 11 locuri 2 în competiţii cu 3 participanţi, 3 locuri 3 în competiţii cu 4 participanţi (în total 30 de cazuri în care competitorii au întrecut un singur adversar)

–          14 locuri 1 în competiţii cu 3 participanţi, 7 locuri 2 în competiţii cu 4 participanţi (în total 21 de cazuri în care competitorii au întrecut 2 adversari)

–          11 locuri 1 în competiţii cu 4 participanţi

–          3 locuri 1 în competiţii cu 5 participanţi

–          un loc 1 în competiţii cu 6 participanţi.

La Campionatele Mondiale de powerlifting pentru juniori, cei 5 participanţi din judeţul Alba au intrat în 20 de clasamente, fiecare în câte 3 probe plus total cumulat. Cele 20 de clasări la mondiale considerate de DJST Alba performanţe notabile au fost următoarele:

–          un loc 1 din 6 participanţi şi titlul mondial la proba împins din culcat pentru Olimpia Olariu. Felicitări Olimpiei pentru acest rezultat excelent, care din păcate nu i-a impresionat pe “specialiştii” DJST Alba, care o consideră doar a 5-a performeră din powerliftingul judeţean în 2014!!!

–          un loc 6, un loc 11 şi un loc 13 din 16 participanţi pentru Laurenţiu Avram, indiscutabil primul dintre ele un rezultat bun care merită apreciat

–          un loc 3 din 4 participanţi şi 1 loc 7 din 8 participanţi

–          14 clasări pe ultimul loc.

Las cititorii să aprecieze singuri câte dintre rezultatele de mai sus sunt performanţe veritabile, aşa cum le consideră domnii Adrian Păştină (DJST Alba) şi Ovidiu Pănăzan (Zamolxis & PSD Alba), şi câte sunt pseudo-performanţe sau contra-performanţe. De asemenea las cititorii să aprecieze dacă a fi CVADRUPLU ULTIM CLASAT la un campionat mondial de juniori este o performanţă care să te propulseze în fruntea sportivilor din judeţul Alba, în detrimentul unei campioane mondiale la powerlifting şi a altor sportivi din judeţ cu performanţe remarcabile, aşa cum consideră domnii Paştină şi Pănăzan.

Închei urând tuturor sportivilor din judeţ un an 2015 plin de performanţe veritabile! Iar dumneavoastră, domnule Ovidiu Pănăzan, vă doresc să fiţi mai sincer în anul care vine măcar cu elevii dumneavoastră şi să le spuneţi adevărul: SĂ FII ULTIMUL CLASAT NU ESTE O PERFORMANŢA ÎN NICIUN SPORT!

Marius Ceteraş, maestru al Federaţiei Internaţionale de Şah


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

Handbalista Teodora Damian, la Campionatele Mondiale de junioare | Vară încărcată pentru “diamantul” din Războieni-Cetate

Publicat

în

Talentata handbalistă Teodora Damian, originară din Războieni-Cetate, a făcut parte din lotul României la recenta ediție a Campionatelor Mondiale de junioare, competiție de anvergură disputată în Macedonia de Nord, la care reprezentativa noastră a terminat abia pe poziția a 14-a.

Legitimată la Liceul Teoretic “Liviu Rebreanu” Turda, jucătoarea ce va împlini 16 ani în 9 decembrie a fost cooptată în efectivul “tricolor” la o categoria de vârstă superioară. A fost o vară fierbinte și încărcată pentru Teo, ce a făcut naveta timp de două luni între două loturi reprezentative, cel de cadete (categoria sa de vârstă) și cel de juniori. Cu primul a reușit luna trecută să se claseze pe locul secund la Openul European din Suedia, Teodora Lavina Damian fiind golgeterul României, cu 41 de reușite (a treia în topul realizatoarelor turneului).

Revenind la Mondiale, România condusă de antrenorul Aurelian Roșca a jucat în Grupa E, unde a jucat în ordine cu: Guineea, scor 39-27 (19-13), Damian – două reușite; Slovenia, scor 35-25 (15-12), Damian – două goluri; și Olanda, scor 29-29 (16-14). Junioarele noastre au terminat grupa neînvinse, pe locul secund și s-a calificat în grupele principale cu un punct. Primul meci pierdut s-a înregistrat cu Coreea de Nord, 31-33 (16-17), meci în care Damian a punctat în 3 rânduri. Cu Germania, partidă devenită decisivă, a fost un nou eșec, 27-28 (12-12), ratându-se calificarea în sferturile de finală (Damian a înscris o singură dată). Înfrângerea la limită a dus România pe ultimul loc și în turneul pentru locurile 13-16, departe de obiectivul fixat de FRH, o clasare între primele 6. Au mai urmat partidele cu Iran, succes 38-30 (12-13), Teodora Damian a punctat o dată, și în meciul pentru locurile 13-14, duelul pierdut cu Portugalia (ce învinsese Brazilia), scor 32-35 (20-17), cu două reușite ale Teodorei.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

Ana Rodean și Mihaela Acatrinei (CS Unirea Alba Iulia), la Campionatele Europene de atletism, în 16 august

Publicat

în

Mărșăluitoarele Ana Rodean (38 de ani) și Mihaela Acatrinei (27 de ani), ambele legitimate la CS Unirea Alba Iulia, au parte săptămâna viitoare de ultima provocare majoră a unui an extrem de încărcat: Campionatele Europene de atletism.

A 25-a ediție a Campionatului European de atletism se va desfășura între 15 și 21 august pe Stadionul Olimpc din München. Este a doua oară când Münchenul va găzdui un asemenea aveniment, prima dată în 2002, iar Campionatul European de Atletism face parte din a doua ediție a Campionatelor Europene Polisportive. Cursa de 35 kilometri marș este prevăzută în dimineața zilei de marți, 16 august, la nici 3 săptămâni distanță de proba similară din cadrul Campionatelor Mondiale de atletism din USA, în 22 iulie, la Eugene/Oregon, unde Ana Rodean a terminat pe poziția a 26-a (rezultatul 3:01.29, SB, al doilea timp din carieră) iar colega sa de club a abandonat, din motive medicale, la kilometrul 28.

În ranking-ul continental Ana este pe locul 20, iar Mihaela pe poziția a 23-a, însă nu ne putem propune obiective mărețe. Fetele vor da totul, fără a ne planifica poziții în clasament. Nu și-au revenit încă după Campionatul Mondial, refacerea durează aproximativ 3 săptămâni la un asemenea nivel. Noi, în ultimele luni nu am putut face antrenamente de acumulare, cu multitudinea de competiții majore”, a spus antrenorul Gabriel Avram (CS Unirea Alba Iulia), inclus în delegația oficială a României ce cuprinde un lot de 31 de atleți.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu Mondiale și Europene, 2022 este cel mai încărcat an din ultimele decenii la nivelul particiărilor internaționale, fiind numeroase competiții de anvergură pentru cele două sportive albaiuliene. În martie, la Campionatul Mondial de marș pe echipe, din Muscat (Oman), Rodean a abandonat din motive medicale, iar Acatrinei a încheiat pe locul 30 pe distanța de 20 kilometri. În aprilie, la Atena, la Campionatele Balcanice, Ana Rodean a câștigat medalia de aur, cu rezultatul 3:05.40, în proba de 35 kilometri, iar Mihaela a devenit vicecampioană balcanică în proba “scurtă”. Spre finele aceleiași luni, în Slovacia, la puternicul Grand Prix de la Dudince, disputat concomitent cu Campionatele Naționale ale României, Rodean a luat al doilea titlu național (cu timpul 3:01.56, în respectiva cursă realizând calificarea la Mondiale și Mihaela Acatrinei, locul secund cu 3:08.38).

La fel ca la Mondiale, și la Europene Mihaela Acatrinei se regăsește în postura de debutantă, în vreme ce Ana Rodean bifează a doua participare: precedenta, la Berlin, în 2018, locul 19, cu cel mai bun timp al cariere pe 20 kilometri (o oră 33 de minute și 39 secunde).

Este cel mai greu sezon de când mă ocup de marș. Infernal, de-a dreptul, cu 3 campionate naționale și alte 4 curse internaționale de obiectiv. Cel mai bun rezultat al unei eleve de ale mele a fost în 1993, la Europenele de Sală, de la Paris, unde Norica Câmpean a închieat pe locul al 9-lea la 3000 de metri”, a conchis Gabriel Avram.

Reputatul antrenor activează de peste 36 de ani, a contribuit la prezența atletelor din Alba la Jocurile Olimpice, începând din 1996, (Norica Câmpean, Ana Maria Groza și Ana Rodean)  și în 2021 a fost desemnat al 7-lea an la rând antrenorul anului în Alba (Ia 21-a oară în ultimii 28 de ani). (H.D.M.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

Decizie istorică: Unirea Alba Iulia a fost preluată de Primăria municipiului Alba Iulia! Un nou început pentru clubul fanion al Albei!

Publicat

în

AFC Unirea 1924 Alba Iulia a fost preluată de Primăria municipiului Alba Iulia, în urma votului în unanimitate al aleșilor locali în cadrul unei Ședințe extraordinare a Consiliului local, mutarea fiind făcută prin intermediul Clubului Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia.

„Acest vot, pentru istoria fotbalului albaiulian reprezintă un omagiu adus generațiilor de fotbaliști alb-negri, la un club aproape centenar. Din păcate, mulți nu mai sunt printre noi să se bucure, ultimul plecat fiind nea Nică Smadea„, a concluzionat Gabriel Pleșa.

Unirea nu moare” a fost sloganul ultimului an în fotbalul din Cetatea Marii Uniri, iar prin decizia din 9 august, dezideratul s-a înfăptuit, iar simbolul fotbalistic al Albei a fost salvat de la dispariție. Practic decizia primăriei albaiuliene așază activitatea fotBalistică alături de celelalte divizionare terțe din Alba, Metalurgistul Cugir și CS Ocna Mureș în prezent, Performanța Ighiu și Industria Galda, în trecut, susținute din fonduri publice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Un moment istoric, de cotitură, pentru formația din Cetatea Marii Uniri, ce s-a chinuit în anonimat în ultimii ani, la limita subzistenței, din cauza lipsei resurselor financiare sigure, “alb-negrii’ trăind eminamente grație transferurilor lui Nicolae Stanciu. Din 2009, pe când promova în ultima dată în Liga 1, Unirea Alba Iulia nu s-a mai aflat sub tutela autorităților locale, și doar în ultimii doi ani s-au primit sporadic fonduri dinspre primărie. Concret, pe termen scurt, CS Municipal Unirea Alba Iulia va evolua în ediția viitoare a Ligii 3 (în loc de AFC Unirea 1924 Alba Iulia, ce și-a cesionat dreptul de participare), iar în următorii ani tot ce ține de istorie (brand, palmares, culori) o să treacă la CSM Unirea Alba Iulia. Un club care peste doi ani, în 2024, va aniversa Centenarul și speră să promoveze în al doilea eșalon, și-a găsit, în sfârșit matca, iar Alba Iulia încearcă prin această decizie ce salvează o echipă în colaps, să depășească momentele critice, să spargă mediocritatea și să revină în prim-plan.

*Buget de 500.000 de lei

Bugetul estimat se cifrează la aproximativ 500.000 de lei pentru acest campionat, din fonduri publice (urmează să fie votat în sedința din 30 august), la care se va adăuga și aportul sponsorilor privați. Jucătorii vor trece la CSM Unirea Alba Iulia, va fi adus un nou antrenor și se speră în renașterea echipei-simbol a Albei.

Citește și: Moment istoric pentru fotbalul albaiulian: AFC Unirea 1924, preluată de primărie, prin CS Municipal. Consilierii au votat cesionarea

“Unirea este un brand al orașului, o echipă ce a avut o istorie zbucuimată în ultimii ani. Ca și alte primării avem obligația să ducem mai departe activitatea unei asemenea echipe aproape centenare. Îl susțin cu tărie și sufletește și legal, acest proiect. Avem o strategie pe termen mediu și lung. E nevoie de un management serios și nu ascund faptul că vom avea alături și parteneri privați, cu care am discutat și în zilele acestea”, a punctat primarul Gabriel Pleșa.

*Datorii și depunctare

Problemele arzătoare ale unei situații complexe, respectiv depunctarea de 20 de puncte (ce se speră să fie redusă până la startul sezonului, chiar spre zero) și datoriile către jucători, au fost abordate în discuțiile despre preluarea echipei. Banii care vor veni din China în contul transferului lui Nicolae Stanciu vor fi dirijați tot spre achitarea restanțelor vechilor echipieri, cuvântul de ordine fiind o stabilizare a clubului pe termen scurt, până la finele acestui an.

Cu siguranță nu vor fi bani publici dirijați spre plata datoriilor”, a conchis Pleșa.

Există posibilitatea ca depunctarea să fie redusă, să primim o hotărâre favorabilă din partea FRF până la startul sezonului”, a punctat Mihai Dăscălescu. La CSM Unirea Alba Iulia, secția de fotbal, vor fi 2-3 posturi noi, în organigramă, tocmai pentru a se ocupa de echipa de seniori din Liga 3.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare