Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sănătatea și natură

Roşiile cresc rezistenţa organismului împotriva atacurilor infecţioase

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Multă vreme s-a crezut că pătlăgeaua roşie este bogată în oxalaţi, dar M. A. Gautier şi Abahary au dovedit că aceştia nu există decât în cantităţi infime (0,003 mg după părerea primului autor, 0,001 mg după cel de-al doilea). Ea a fost considerată multă vreme un aliment neindicat suferinzilor de reumatism, gută şi litiază; dimpotrivă, datorită sărurilor sale acide, ea are proprietatea de a alcaliniza sângele şi, în consecinţă, poate, după cum recomandă şi A. Gautier, să intre în regimul bolnavilor de artrită, cărora le este recomandată, printre altele, pentru conţinutul său caloric scăzut şi, mai ales, pentru conţinutul său extrem de scăzut în elemente azotate. Pentru că numeroşi autori sunt de această părere, este nejustificat ca bolnavii să fie frustraţi de un aliment care le poate ameliora starea de sănătate. Pătlăgeaua roşie este un aliment de primă importanţă pentru sporirea rezistenţei organismului împotriva atacurilor infecţioase. Înzestrată cu calităţi dezintoxicante, ea este foarte utilă suferinzilor de arterioscleroză şi artrită. „Prin apa din compoziţia sa, reprezentând 90% din volum, roşia aduce în sânge, odată cu sărurile alcaline pe care le transportă şi în care este foarte bogată, şi alte elemente preţioase şi necesare pentru a menţine sângele în stare de fluiditate perfectă, pentru alcalinizarea sângelui, dacă acesta devine prea acid – cum este cazul la artritici – şi pentru a scădea concentraţia de uree şi elimină deşeurile rezultate din degradarea proteinelor. „În afară de acţiunea sa purificatoare asupra sângelui, pătlăgeaua roşie combate aciditatea gastrică şi putrefacţiile intestinale. Regeneratoare a celulei prin vitamina A pe care o conţine, ea luptă împotriva tulburărilor legate de degenerescenţă. Prăjită într-o grăsime oarecare sau transformată în sos, pătlăgeaua roşie pierde o mare parte din substanţele active; consumând-o crudă, se profită la maximum de preţioasele sale calităţi. Roşia combate constipaţia, deoarece sâmburii şi coaja stimulează mişcările peristaltice intestinale, eliberând intestinul prin „răzuirea” lui şi strângerea reziduurilor până şi din pliuri. Persoanelor care nu doresc să consume meniuri vegetariene, le recomand o hrană uşoară, fără grăsime. Bogată în vitamina C, roşia mai conţine o substanţă minerală rară, bromul, care are calităţi sedative (de calmare a excitaţiei nervoase) remarcabile. Alegeţi întotdeauna roşii sănătoase şi bine coapte. Cura cu suc de roşii, dimineaţa pe stomacul gol, contribuie la redobândirea sănătăţii. Dacă vi se pare că are un gust prea acid puteţi să-l neutralizaţi, amestecându-l cu suc de morcovi, de pătrunjel proaspăt sau de ţelină, ceea ce îi va spori calitaţile tonice şi antianemice. În sfârşit, pentru a uşura digestia amidonului şi a produselor făinoase, folosiţi pătlăgeaua roşie asociată cu acestea. Deoarece nu conţine zahăr, roşia poate fi consumată de diabetici. Datorită faptului că nu conţine sare, cardiacii şi hipertensivii trebuie să o includă în alimentaţia lor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea