Rămâi conectat

Actualitate

„Resursele naturale, potenţialul geografic şi dezvoltarea durabilă a Munţilor Apuseni”

Publicat

în

    La  Gârda şi Scărişoara, într-o zonă de o mare complexitate geografică şi cu un peisaj de un pitoresc deosebit, suprapusă Parcului Natural Apuseni, s-a desfăşurat timp de două zile simpozionul anual de geografie al Filialei Alba a Societăţii de Geografie din România. Tema aleasă a fost „Resursele naturale, potenţialul geografic şi dezvoltarea durabilă a Munţilor Apuseni”, ne-a informat prof. Marcel Arăboaei, secretarul organizatoric al SGR Alba.
Simpozionul i-a provocat pe geografi şi specialiştii invitaţi la o tematică vastă şi de mare actualitate referitoare la problema resurselor naturale, a potenţialului zonei montane şi a formelor de dezvoltare durabilă. La simpozion au participat profesori de geografie din învăţământul preuniversitar  judeţean, profesori şi specialişti din domenii apropiate geografiei, profesori universitari de la  Cluj – Napoca, Alba Iulia şi Bucureşti, geografi din alte judeţe, reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei locale din Munţii Apuseni.
În prima zi a avut loc, la Consiliul Judeţean Alba, întâlnirea unei delegaţii a Filialei Alba a SGR (prof. Marian Munteanu, prof. Marcel Arăboaei, Ioan Sprinjean, conf. univ. dr. Nicolae Luduşan şi Ioan Ardelean) cu preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, în cadrul căreia reprezentantul Academiei Române pe lângă Institutul Naţional de Geografie, prof. Şerban Dragomirescu, a reliefat importanţa realizării şi editării dicţionarului geografic al judeţului Alba. În cadrul discuţiilor s-a amintit că realizarea acestui tip de lucrare a fost începută cu mulţi ani în urmă, perioadă în care au fost culese şi fişate datele de către profesorii de geografie de atunci, în proporţie de peste 70%, după care realizarea ghidurilor a rămas blocată vreme de peste 30 de ani. Prof. dr. Şerban Dragomirescu s-a referit la forma, structura, conţinutul, dimensiunile şi la modalităţtile de realizare a ghidului geografic pentru judeţul Alba, pentru care a cerut sprijinul Consiliului Judeţean în acest demers, peşedintele Ion Dumitrel oferind asisgurări că CJ Alba va sprijini realizarea unui ghid geografic de calitate, aşa cum a fost realizat şi ghidul turistic, care a fost primit şi apreciat de toţi participanţii la simpozionul de geografie.
Simpozionul a prilejuit prezentarea a 15 comunicări pe diferite probleme importante actuale, între care amenajarea spaţiului geografic şi a teritoriului: prof. univ. dr. Vasile Surd, Facultatea de Geografie Cluj-Napoca, prof. Laura şi Marcel Arăboaei Colegiul Tehnic „Apulum”, respectiv Colegiul Naţional „HCC” Alba Iulia, Nicolae Rusalin Sicoe din Ciuruleasa, lucrări pe tema conservării mediului: geografii Ioana, Octavian şi Marian Muntean din Alba Iulia şi Aiud, dr. Christian Ciubotărescu de la Asociaţia Speologică „Sfinx” Gârda, valorificarea resurselor naturale şi a potenţialului geografic: conf. univ. dr. Nicolae Luduşan de la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Alexandru Simu şi Livia Muresan, din Blaj, Adela Pleşa şi Simona Boncuţiu din Câmpeni, Iuliana Ursaleş din Zlatna, profesori din Bistriţa-Năsăud şi Hunedoara, dezvoltarea durabilă: profesorii Geanina Vancea, Cristina Câmpean, Mioara Bulbucan din Sebeş, educaţie ecologică şi durabilă: prof. Ioan Pletea, din Alba Iulia şi Cristian Suciu, din Sebeş.
De asemenea, a avut loc o aplicaţie practică în zona carstică cea mai importantă şi spectaculoasă a judeţului, pe Valea Ordâncuşii şi a platoului Ocoale – Gheţar, cu vizitarea şi analiza actuala a peşterilor Poarta lui Ionele şi Scărişoara, aplicaţie care a fost dens presărată cu explicaţii şi clarificări de actualitate ale speologului dr. Christian Ciobotărescu. Cu prilejul simpozionului a avut loc întâlnirea cu primarul comunei Gârda, în care au fost punctate aspectele specifice zonei şi s-a arătat faptul că amenajarea drumului şi accesul până la Peştera Scărişoara, la fel şi lucrările de  amenajare pentru vizitarea celor două peşteri reprezintă realizari remarcabile care vor avea un impact important în dezvoltarea zonei respective şi, în mod deosebit, a turismului.

Robert GHERGU

Publicitate

Actualitate

Persoanele nevaccinate riscă să fie reinfectate cu COVID-19 o dată la 16 luni. Studiu al cercetătorilor din Marea Britanie

Publicat

în

Persoanele nevaccinate riscă să fie reinfectate cu COVID-19 o dată la 16 luni. Studiu al cercetătorilor din Marea Britanie

Odată cu numărul crescut al cazurilor noi de COVID-19, în valul patru al pandemiei, tot mai multe persoane raportează că s-au infectat cu coronavirus pentru a doua sau chiar a treia oară.

Un nou studiu făcut în Marea Britanie sugerează că persoanele nevaccinate riscă să fie reinfectate cu COVID-19 o dată la 16 luni, în medie.

Electrica Furnizare Discount

Mai mulți oameni de știință au avertizat că reinfectările ar putea pune mai multă presiune pe sistemul de sănătate și au cerut extinderea programului de vaccinare la toți elevii, inclusiv două doze pentru adolescenți.

„Dacă ai o prevalență mare și o expunere frecventă la virus, așa cum se întâmplă în școli, vei vedea din ce în ce mai mulți oameni care se reinfectează, în ciuda vaccinării adulților”, a spus Stephen Griffin, profesor asociat de virologie la Universitatea din Leeds.

În urmă cu un an se credea că, deși s-ar putea produce reinfectări, acestea erau relativ neobișnuite, fiind înregistrate puține cazuri.

Acum știm că imunitatea naturală la SARS-CoV-2 începe să scadă în timp. Un studiu danez a sugerat că persoanele cu vârste sub 65 de ani au avut o protecție de aproximativ 80% timp de cel puțin șase luni, în timp ce persoanele peste 65 de ani au avut doar 47% protecție.

Apariția variantei Delta a complicat și mai mult situația.

„În cadrul angajaților din domeniul sănătății pe care i-am studiat, există mulți oameni care au avut un nivel decent de anticorpi după ce au fost infectați anterior, unii chiar vaccinați, dar care s-au infectat din nou”, a spus Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra.

Datele publicate în 6 octombrie în Marea Britanie arată că dintre 20.262 de britanici care au fost testați pozitiv pentru COVID-19 între iulie 2020 și septembrie 2021, au existat 296 de reinfectări – definite ca un nou test pozitiv la 120 de zile sau mai mult după un prim test inițial pozitiv – cu o medie de 203 zile între testele pozitive.

Iar riscul de reinfectare pare să fie fost mai mare începând din mai 2021, când Delta a început să devină variantă predominantă.

Alte date din SUA, unde diferite state au început acum să urmărească și să raporteze ratele de reinfectare, susțin ideea că există un risc substanțial mai mare de reinfectare cu Delta.

În Oklahoma, care are o populație de aproximativ 3,9 milioane de locuitori, au fost raportate 5.229 de reinfectări în septembrie (echivalentul unei rate de reinfecție de 1.152 la 100.000 de oameni), iar reinfectările au crescut cu 350% din luna mai.

Cercetarea, publicată în The Lancet Microbe, sugerează că reinfectările vor deveni din ce în ce mai frecvente pe măsură ce imunitatea scade, în special atunci când numărul de cazuri este ridicat.

„Dacă nu avem niciun control al infectărilor, nimeni nu poartă mască și nu respectă distanțarea și nu vaccinăm, ar trebui să ne așteptăm la reinfectare după o perioadă de trei luni până la cinci ani”, a spus profesorul Jeffrey Townsend de la universitatea Yale.

„Dacă nu te-ai vaccinat, ar trebui să faci acest lucru și, dacă ai fost infectat, ar trebui să te vaccinezi oricum, deoarece acest lucru va prelungi durata protecției”, în fața virusului, a adăugat el.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

I-a fost blocat accesul la un joc online și a amenințat că se sinucide. Copil din Buzău, identificat de către Interpol

Publicat

în

I-a fost blocat accesul la un joc online și a amenințat că se sinucide. Copil din Buzău, identificat de către Interpol

După ce aministratorul unui joc online i-a blocat contului, un copil din Buzău a amenințat că se sinucide. Mesajul minorului a ajuns în cadrul Interpol, care l-a indentificat pe micuț.

„Un copil, utilizator al unei platforme de jocuri online, a alertat autorităţile la nivel mondial, prin transmiterea unui mesaj care conţinea ameninţări cu suicid. Totul a plecat de la disputa pe care a avut-o cu un alt utilizator al platformei, în urma căreia contul lui a fost blocat de către administrator.

Electrica Furnizare Discount

Fiindu-i imposibil să îşi continue jocurile, minorul a transmis un mesaj prin care a ameninţat că se sinucide dacă nu îşi recuperează contul de joc”, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a Poliţiei Române, potrivit Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, reprezentanţii site-ului au alertat imediat Interpol Washington, iar în urma verificărilor făcute a reieşit că utilizatorul este din Buzău.

„Cu ajutorul colegilor noştri de la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău, s-a reuşit identificarea minorului şi înlăturarea stării de pericol”, se mai menţionează în postare.

În acest caz a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de determinarea sau înlesnirea sinuciderii, sub forma tentativei.

Poliţiştii le reamintesc părinţilor că, potrivit Legii 272/2004 privind promovarea şi respectarea drepturilor copilului, supravegherea minorului este necesară inclusiv în mediul cibernetic.

Citește mai mult

Actualitate

Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori”

Publicat

în

Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori”

Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a declarat în cursul zilei de miercuri, faptul că vaccinarea cu schema completă reduce cu cel puțin 20 de ori riscul de deces, iar la momentul de față nu există niciun medicament care să facă acest lucru în cazul infectării cu COVID-19.

„În momentul de faţă, cel mai bun tratament împotriva COVID-19 este vaccinarea. Nu avem altă soluţie. (…) Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori. Nu există niciun medicament care să facă acest lucru în momentul de faţă pentru COVID-19. Persoanele de peste 60 de ani au risc de o sută de ori mai mare să moară din cauza COVID-19, comparativ cu cei din grupa de vârstă 16-39 de ani”, a susţinut medicul militar la evenimentul de lansare a Forumului Român Pro-Vaccinare.

Electrica Furnizare Discount

El a subliniat că riscul de deces scade cu cel puţin 60% încă de la administrarea primei doze de vaccin.

„Vaccinarea în celelalte ţări este privită ca un gest de normalitate. Oamenii sunt obişnuiţi să se vaccineze, asta fac de ani de zile şi nu a fost nimic ieşit din comun că astăzi este important să te vaccineze ca să controlezi consecinţele unei maladii extrem de crunte, care în momentul de faţă ucide în fiecare zi sute de oameni. (…) Încă de la prima doză administrată, undeva după 10-14 zile, riscul de decese scade cu cel puţin 60%”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.

Medicul Valeriu Gheorghiţă a fost prezent la lansarea Forumului Român Pro-Vaccinare.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare