Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Recoltare de probe pentru depistarea anemiei infecţioase ecvine

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba a demarat o amplă campanie de recoltare de probe de sânge de la cabaline, în vederea depistării animalelor bolnave de anemie infecţioasă ecvină (AIE), cunoscută în termeni populari ca “SIDA cailor”, ne-a declarat directorul DSVSA Alba, dr. Vasile Bereş.
Anemia infecţioasă ecvină este o boală incurabilă produsă de un virus care se transmite direct de la cal la cal sau prin intermediul unor muşte. Afecţiunea se manifestă prin variaţii bruşte de temperatură corporală la extreme, hemoragii, apatie, scăderea în greutate, anemie, iar în 2 – 3 săptămâni calul poate muri.
Cabalinele care vor fi depistate seropozitiv vor fi dirijate spre sacrificare în abatoare, proprietarii urmând să fie despăgubiţi la valoarea de piaţă a cabalinelor, stabilită de o comisie de evaluare. Potrivit HG nr. 1214/2009, actualizată, comisia este formată din reprezentanţi ai DSVSA Alba, medicul veterinar concesionar, reprezentanţi ai primăriei locale, un membru al centrului local de combatere a bolilor desemnat de prefect şi un specialist al OARZ Alba. Autorităţile veterinare subliniază că vor fi despăgubiţi doar proprietarii de cabaline microcipate şi care au paşaport. Acţiunea de eliminare a cabalinelor bolnave de AIE a început în anul 2010, când au fost întocmite 311 dosare de despăgubire, valoarea totală a sumelor plătite proprietarilor fiind de 507377 de lei, adică, în medie 1600 de lei/animal, iar anul trecut, în cele două campanii de recoltare au fost întocmite 149 de dosare de despăgubire, valoarea acestora totalizând 312440 de lei, adică, în medie, aproape 2100 de lei/cal. Mai mult, DSVSA Alba a venit în sprijinul proprietarilor de cabaline, efectuând examene gratuite pentru depistarea AIE la caii achiziţionaţi din banii primiţi ca despăgubire, lucru care se va întâmpla şi în acest an.
„Atenţionăm proprietarii de cabaline că recoltarea de probe, cât şi obligativitatea extragerii animalelor bolnave de anemie infecţioasă ecvină este obligatorie, amenda fiind de 2400 lei. De asemenea, proprietarii care au fost amendaţi nu mai pot fi despăgubiţi”, ne-a declarat dr. Ioan Tătucu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba. El a precizat că rezultatele acţiunii de eradicare a anemiei infecţioase ecvine deja se văd: dacă în anul 2010 în judeţul Alba au fost depistate 680 de cabaline bolnave, în anul 2011 doar 149 de ecvine bolnave. Specialiştii DSVSA avertizează ca este foarte importantă eliminarea animalelor bolnave de „SIDA cailor”, deoarece boala se transmite atât prin contactul direct al animalelor bolnave cu cele sănătoase, cât şi prin intermediul insectelor hematofage.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Declarația Unică 2024: Care este termenul limită de depunere. Amenzi pentru oamenii care nu vor respecta data

Bogdan Ilea

Publicat

în

Declarația Unică 2024: Care este termenul limită de depunere. Amenzi pentru oamenii care nu vor respecta data Românii care, în cursul anului trecut, au obținut venituri suplimentare din surse precum chirii, investiții, dobânzi sau activități independente, sunt obligați să completeze și să depună Declarația unică până la data de 27 mai, anunță Radio România Actualități. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea