Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

RĂZBOI în UCRAINA, ziua 13: Zelenski apare în biroul său din Kiev. Rusia anunță pentru marți încetări ale focului în mai multe orașe din Ucraina

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

RĂZBOI în UCRAINA, ziua 13: Zelenski apare în biroul său din Kiev. Rusia anunță pentru marți încetări ale focului în mai multe orașe din Ucraina

Potrivit oficialilor americani, 95% din capacitatea de luptă a Rusiei este masată în Ucraina. Volodimir Zelenski a cerut din nou ajutorul Occidentului. El crede că sancțiunile impuse până acum Rusiei nu sunt suficiente și cere mai mult sprijin pentru țara sa.

UPDATE 06:28 Rusia va declara un „regim de tăcere” și este gata să ofere coridoare umanitare în Ucraina la ora 10:00, ora Moscovei (07:00 GMT), au declarat rapoartele presei de stat ruse. Ei citează oficialii rusi ai Ministerului Apărării care spun că acest lucru va fi făcut pentru a evacua civilii din orașele Kiev, Cernihiv, Sumy, Harkov și Mariupol.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

UPDATE 06:21 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AEIA) a declarat luni că a primit informaţii conform cărora obuze de artilerie au avariat o instalaţie de cercetare nucleară din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, fără „consecinţe radiologice”, informează marţi AFP.

Potrivit agenţiei ONU cu sediul în Viena, autorităţile ucrainene au informat despre un atac care a avut loc duminică, adăugând că nu a fost raportată nicio creştere a nivelului de radiaţii.

UPDATE 06:16 Dmytro Zhyvytsky, care conduce Administrația Militară Regională Sumy, a declarat într-un videoclip postat pe Facebook că, după ora locală 23:00, avioane de război rusești au efectuat lovituri asupra nord-estului orașului, iar printre persoanele ucise se află și copii.

UPDATE 06:03 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat țările occidentale că războiul nu se va opri în Ucraina, iar un atac asupra libertăților de acolo va afecta tot restul lumii. Acesta a cerut mai mult implicare din partea președintelui american joe Biden. (citește AICI).

UPDATE 05:35 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky va ține o alocuție ”istorică” în Camera Comunelor din Marea Britanie, marți, la ora 19:00 (ora României).

Zelenski se va adresa membrilor parlamentului printr-un link video. Este prima dată când are loc un asemenea moment în cadrul Camerei Comunelor. În timpul discursului liderului de la Kiev, activitățile parlamentare oficiale vor fi suspendate, potrivit unui comunicat de presă al Camerei Comunelor, precizează Antena 3.

UPDATE 05:10 Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat luni că vrea să păstreze ţara neutră în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, relatează DPA. „Austria a fost neutră, Austria este neutră şi Austria va rămâne neutră”, le-a spus Nehammer jurnaliştilor în timpul unei vizite efectuate în Qatar.

„Neutralitatea este importantă”, a afirmat el, adăugând că subiectul neutralităţii Austriei este unul închis, scrie Agerpres.

UPDATE 04:45 Reprezentantul UE pe politică externe, Josep Borrell, susține că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru 5 milioane de refugiați din Ucraina.

„Trebuie să fim pregătiți să primim cinci milioane de oameni. Știm că în timpul crizei din Siria din anii 2015-2016, care a fost criza migranților în Europa, vorbeam despre aproximativ 1,5 milioane de oameni, acum vor fi mai mulți”, a declarat Borrell, potrivit CNN, înainte de o ședință a miniștrilor de externe care se desfășoară la Montpellier, în Franța.

Diplomatul european a mai spus că UE nu trebuie să se mobilizeze doar pentru a acorda ajutor umanitar, dar și pentru a aloca resurse țărilor care au granițe cu Ucraina prin care intră refugiați.

UPDATE 03:00 Rusia recrutează mercenari sirieni cu experienţă în războiul de gherilă urbană pentru a lupta în Ucraina, a confirmat luni un purtător de cuvânt al Pentagonului, transmite AFP.

‘Credem că informaţiile conform cărora (ruşii) recrutează luptători sirieni pentru a-şi consolida forţele în Ucraina sunt adevărate’, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de apărării, John Kirby. ‘Este interesant că domnul Putin ajunge să recurgă la luptători străini’, a continuat el, în contextul în care, potrivit Pentagonului, Rusia a angajat în Ucraina practic toate forţele sale de luptă masate în ultimele luni la graniţă, prezenţă militară estimată de Washington la peste 150.000 de soldaţi.

Wall Street Journal a informat duminică că Moscova a început în ultimele zile să recruteze luptători sirieni pentru a-i folosi în preluarea zonelor urbane. Un oficial american mai declarase pentru această publicaţie că unii luptători sirieni se află deja în Rusia, unde se pregătesc să se alăture luptei din Ucraina. Cu toate acestea, Pentagonul nu are o ‘vizibilitate perfectă’ asupra numărului şi identităţii luptătorilor care sunt recrutaţi, a precizat John Kirby, informează Agerpres.

UPDATE 02:25 Vladimir Putin a anunţat luni că nu va trimite recruţi sau rezervişti să lupte în Ucraina, asigurând că ofensiva este realizată de profesionişti care îndeplinesc obiectivele stabilite, transmite AFP.

‘Vreau să subliniez faptul că soldaţii care efectuează serviciul militar nu participă şi nu vor participa la lupte. De asemenea, nu va exista nicio recrutare suplimentară a rezerviştilor’, a afirmat preşedintele Putin într-un discurs televizat, cu ocazia sărbătoririi zilei internaţionale a femeii, pe 8 martie. ‘Obiectivele stabilite sunt implementate doar de militari profesionişti. Sunt sigur că ei asigură în mod eficient securitatea şi pacea poporului rus’, a continuat liderul de la Kremlin, potrivit Agerpres.

UPDATE 02:10 Generalul-maior Vitaly Gerasimov, care a participat la al doilea război cecen, războiul din Siria și anexarea Crimeei, a fost ucis în luptele de lângă Harkov, transmite agenția Nexta.

Este al doilea general important al Armatei Ruse care moare în Ucraina, după ce ceneralul-maior Andrei Sukhovetsky, comandant al temutelor trupe de operatiuni speciale Spetsnaz, ar fi fost ucis de un lunetist ucrainean. Informația referitoare la uciderea generalului-maior Vitaly Gerasimov a fost confirmată și pe canalele de Telegraf folosite de propaganda rusă.

„Generalul-maior Vitaly Petrovici Gerasimov, șeful Statului Major – Prim-adjunct al Comandantului Armatei 41 Combinate din Districtul Militar Central, a murit eroic astăzi în luptele de lângă Harkov. Vitaly Petrovici a fost lângă soldații săi până la urmă, nu s-a retras nici măcar un pas și a luptat ca un adevărat erou”, transmit rușii.

Sursa: dcnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

MÂINE: Polițiștii locali ies la protest în fața Guvernului. Vor bani pentru zilele libere lucrate şi condiţii mai bune de muncă

Ziarul Unirea

Publicat

în

MÂINE: Polițiștii locali ies la protest în fața Guvernului. Vor bani pentru zilele libere lucrate şi condiţii mai bune de muncă Sindicaliștii din cadrul Federației Naționale a Sindicatelor Unite din Poliția Locală anunță că miercuri, 8 mai 2024, vor organiza un protest în fața Guvernului României. Polițiștii locali cer aplicarea condițiilor legale de muncă pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea