Răţoieli ministeriale

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Fiul unei bune prietene a trecut ieri pe la mine şi mi-a spus cu patosul acela pe care doar vârsta de 18 ani
ţi-l poate da: „Eu înţeleg că poate unii dintre noi n-am fost destul de bine pregătiţi (pentru BAC – n.a.) dar nu înţeleg de ce vor cu orice preţ să ne bage în sperieţi şi să ne umilească”. Deşi tânărul meu interlocutor şi-a luat BAC-ul „din prima”, cu o notă mare, cred că a folosit pluralul din spirit de solidaritate cu colegii săi, despre care mi-a spus că, în majoritatea lor, nu merită calificativele de „leneşi” şi „tâmpiţi” ce le-au fost atribuite cu voluptate după eşecul din prima sesiune a BAC-ului 2011 şi cu atât mai puţin insinuarea că fiecare dintre ei este un virtual infractor pe care doar ochiul vigilent al camerei de luat vederi îl poate feri de ispita copiatului. Eu sunt perfect de acord cu el, mai întâi pentru că îl consider foarte inteligent şi dotat cu multe alte calităţi între care discernământul este de prim plan. În al doilea rând, l-am văzut şi eu pe Daniel Funeriu răţoindu-se la toată lumea în timp ce anunţa menţinerea şi chiar întărirea măsurilor de supraveghere la BAC şi toleranţă zero faţă de orice eventuală infracţiune şi m-a revoltat stilul său agresiv, nedemn de un ministru al Învăţământului. Mi-am amintit automat ce timid, ce amnezic şi ce ascultător era dl ministru când îşi iţea urechea pentru a percepe şoaptele salvatoare ale Oanei Badea la o conferinţă de presă. Păi ce să fi fost la mijloc? Incompetenţa dlui ministru sau stresul indus de camerele de luat vederi?
N-aş vrea să se înţeleagă că pledez pentru slăbirea supravegherii la examene sau, şi mai rău, pentru copiat. Să-mi fie iertată lipsa de modestie, dar eu chiar am fost o elevă de nota 10 şi acest lucru poate să-l confirme multă lume, în frunte cu dascălii mei din Blaj, cărora le sunt şi le voi fi mereu recunoscătoare pentru rolul jucat în formarea mea. Deoarece am muncit din greu pentru toate performanţele mele din perioada preuniversitară şi de după, urăsc impostura iar copiatul la examene este una dintre faţetele ei deloc benigne şi deci inacceptabile. La fel de inacceptabilă mi se pare însă şi teoria potrivit căreia pentru rezultatele dezastruoase de la prima sesiune a BAC-ului de vină sunt mai ales elevii şi profesorii, primii pentru că ar fi leneşi, tâmpiţi şi indolenţi iar ceilalţi din motive de corupţie.
Eu cred cu toată convingerea că sistemul de învăţământ în sine este falimentar şi că a fost adus în această stare prin conjuncţia mai multor factori. Unul dintre ei ar fi subfinanţarea (deliberată) a sistemului, care face ca dascălii să se simtă marginalizaţi, demotivaţi, stresaţi. Capitolul stres este alimentat şi de instabilitatea din sistem cultivată cu o fervoare (politică) demnă de cauze mai bune. În al doilea rând, sistemul de învăţământ, asemenea celorlalte sisteme din statul numit România, nu este nici pe departe unul meritocratic. Ca să fie promovat, dascălul român nu trebuie să fie talentat şi bine pregătit, ci înarmat cu carnet de partid sau măcar bine plasat în raport cu guvernarea. Exact ca în regimul trecut sau chiar mai rău.
Cât despre elevi, când majoritatea lor pică BAC-ul, e clar că tot sistemul, cu adânci rădăcini în trecut, e vinovat. Ei primesc în şcoală o educaţie autoritară şi abstractă, livrată de nişte dascăli puternic marcaţi de problemele menţionate mai sus. Nici relaţia profesori-elevi nu este una strălucită. Şi asta nu doar pentru că cei dintâi au ajuns din pricina sărăciei sub limita care le-ar îngădui să nu se simtă sfidaţi de tinerii cu stare şi tupeu pe măsură, ci şi pentru că sistemul, aşa cum este el acum, nu le permite să testeze acele calităţi ale elevilor de a căror descoperire depinde orientarea lor profesională ci… memoria şi cam atât.
Maria Lucia MUNTEANU
P.S. Memoria mea n-a înregistrat niciun caz în care politrucii autohtoni, căţăraţi în fotolii de şefi de agenţii şi în alte locuri rupte din raiul bugetar, să fi dat examene sub ochii camerelor de luat vederi. Păpuşarii acestor examene s-au temut, probabil, să nu orbim văzând atâta deşertăciune.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

17 Comentarii

Dorin 27 august 2011 at 7:59

Bravo d-na Munteanu ,te-ai dat bine cu elevii , cu parintii si , bineinteles , cu profesorii , toti acestia neavand nicio vina , si toata vina o poarta Funeriu cu ai lui politruci 🙂 .Nu ai auzit si vazut o puzderie de elevi care se drogheaza ,care chiulesc de la scoala , care copiaza , care sfideaza profesorii , care nu stiu vorbi si scrie corect romaneste ? ; nu ai vazut si auzit despre foarte multi profesori care nu iau note de trecere la examene de titularizare , carora li se scurg ochii dupa protocoale si cadouri , care permit elevilor sa se ia de bracinare cu profesorii ? Sa existe toate acestea din cauza subfinantarii ( mai precis , din cauza ca nu le dubleaza salariile ) ? Apropos , cunosc multe cazuri de pensionari profesori , care au pensii mult mai mari decat ingineri -sefi de sectii la mari intreprinderi din Alba Iulia , la aceeasi vechime , primii lucrand 4-5 ore/zi , iar in fabrica 8 ore/zi ,profesorii cu vacante totale de cca 4 luni/an , inginerii cu concedii de 25 zile/an ,primii predand aceeasi materie 40 de ani , inginerii avand in fiecare zi noi probleme de rezolvat in conditii grele de munca ( caldura, frig , praf , zgomot ) .Andronescu si Marga nu au nicio vina pentruca le-au creeat atatea facilitati si asa salarii mari profesorilor universitari in raport cu profesorii din preuniversitar ? ( nuuuuu , pentruca ei insisi si membri de familie predau in universitati ) ;de ce sa fie asa diferenta de salarii intre un profesor cu 40 ani vechime si unul cu 10 ani vechime , predand acelasi numar de ore , la aceeasi materie , cand ,de multe ori profesorul mai tanar o preda mai bine? Disparitia scolilor profesionala este tot din vina lui Funeriu ? Cand veti putea odata sa fiti si dvs obiectiva ,si sa critcati echidistant pe toti cei vinovati ?

matahala 27 august 2011 at 10:16

Dorin este Ciprian Badila secretar executiv al PDL Alba Iulia. Ceea ce scrie dansul este de fapt propaganda de partid si nu trebuie bagata in seama

Dorin 27 august 2011 at 10:58

Na , priviti stimati forumisti , despre ce este vorba in propozitie , si ce comenteaza aceasta matahala ;acesta-i stilul de replica si solutiile simpatizantilor actualei opozitii .Acesta-i dialogul care poate fi purtat cu asemenea specimene !

matahala 27 august 2011 at 11:08

stimati forumisti, priviti la Dorin si va minunati: acesta este stilul de comunicare al PDL-ului 🙂

vigilante 27 august 2011 at 12:20

@Dorin. Calitatea invatamantului s-a degradat de la Revolutie incoace. Ca si in multe alte domenii libertatea a fost prost inteleasa atat de catre elevi cat si de catre cadrele didactice. In momentul in care elevii iau medii mari la BAC si ajunsi in facultate se constata ca pregatirea lor si nivelul de cunostinte nu este nici macar corespunzatoare unui liceu nu mai e nimic de zis. Daca oricine indiferent de nivelul de pregatire, de cunostinte, de cultura generala merita sa termine o facultate doar pentru ca acei profesori universitari sa incaseze salarii grase predand unii dintre ei la 3-4 facultati inseamna ca sistemul e putred si nu de acum ci de 20 de ani incoace, perioada in care s-a incurajat mediocritatea, intratul pe pile sau bani atat in facultate cat si in servici. Sunt profesori bine pregatiti, motivati si care isi fac meseria atat la catedra (pe banii aia putini) dar mai si dau ore in particular si la urma urmei nu ii impiedica nimeni sa-si rotunjeasca veniturile daca sunt intr-adevar buni si pregatesc bine elevii. Pe de alta parte exista si multe „putori” ale invatamantului care pe langa faptul ca iau notele pe care le iau la concursuri nu au nimic de a face cu meseria de dacal. Multi din cei de la tara nu stiu cum sa ajunga mai repede acasa (nu pt a-si pregati lectiile pentru a doua zi) pentru a merge la sapa si la coasa ca reminiscenta a comunismului: omul multilateral..angajat. Merg la scoala sau in fabrica nu pentru ca imi place ceea ce fac ci doar „ca sa am servici”. In conditiile astea nu se poate face educatie de calitate. Nu poti fi cu mainile si pe coarnele plugului si pe mansa avionului. Neamtul lucreaza toata viata intr-un domeniu dar ceea ce face face bine. Elevii nu invata pt ca societatea le ofera „modele” de a ajunge bine prin frauda, parvenitism, smecherie. Cate stiri avem despre elevi talentati in diverse domenii? Poate ca X a spart serverul nu stiu carei banci sau agentii si unii il admira ca ce „bun” e el in lo sa il considere ceea ce este de fapt: un infractor. Ca sa nu mai vb de promovarea columbencelor, zavorencelor, a prostului gust, nesimtirii, nemuncii, tiganiei, mahalagismului, castigului facil de bani..fara numar. Astea sunt din pacate modele in societatea romaneasca. Astia suntem si ne comportam ca atare…unii

Dorin 27 august 2011 at 13:06

Mass media oare nu are nicio vina ? Eu i-as face la fel de vinovati pe politicieni cu jurnalistii , judecatorii si sindicalistii , bineinteles cu mici exceptii .Formatorii de opinie-jurnalistii au o mare responsabilitate .

vigilante 27 august 2011 at 13:25

Jurnalistii au format o piata si evident ca alimenteaza acea piata de un nivel cultural submediocru cu „stiri” care fac audienta acelei piete. Citeam undeva ca in Romania (apropo de faptul ca a revenit pe micile ecrane un concurs de cultura generala) nu au „tinut” mult in audienta concursuri in care se promovau cunostintele, valorile. Inseamna ca ratingul e facut de un public virgula care prefera scandaluri, showuri aranjate si de o calitate indoielnica, stiri despre asa zis staruri (starlete mai bine zis). Societatea cere un anumit nivel, asta i se ofera si se intretine acel nivel din considerente clare: cele de ordin financiar. Cum zicea un producator de la o televiziune privata:” de ce sa pun in grila o emisiune culturala ca nu se uita nimeni si nu am rating, nu castig bani” . Si in acordarea licentelor CNA a stabilit in caietul de sarcini un procent obligatoriu de emisiuni culturale si cu caracter educativ. Eu la televiziunie private din Romania nu gasesc asa ceva. Parca toate sunt pe acelasi calapod, facute pentru cei….da’ multi.

Costel 27 august 2011 at 13:36

Vigilante televiziunea si ziarele se tin cu bani. Pe noi nimeni nu ne opreste nimeni sa studiem chiar daca am trecut de anii de scoala

observator 29 august 2011 at 11:01

Obiectiv asa ca tine,Cipriene,biet mercenar fara convingeri care bate apa in piua toata ziulica?

doru 29 august 2011 at 11:19

Cum adica s-a pus bine cu elevii ,cu profesorii si mai stiu eu cu cine?
Doamna ziarista candideaza undeva?.As vrea sa stiu ca s-o votez.
Ma tem insa ca pe liste ma voi intalni cu de-al de tine si cu sefii tai.

Costel 27 august 2011 at 11:30

Domnilor la invatamant este un ministru bun . . . rezolva cu multe succesuri inalta sarcina de partid si de stat Basista in care se spune ca *scola scoate tampiti* si domnul ministru si cu renumita noastra conjudeteana Oana Badea fac tot ce pot ca multi copii pregatiti sa dea cat mai multe rateuri, sarcina este sarcina cu atat mai mult ca este *portocalie* . . .

Dorin 27 august 2011 at 12:11

hahahaha… multi copii pregatiti… , care iau note de 1 si 2 :))) Sunteti cel mai comic pe ziua de azi ,domnule Costel ! Sigur Abramburica v-ar angaja secretar de stat daca ar fi ministru , si ar decreta promovabilitate 100%;daca…

Robespierre 27 august 2011 at 12:31

Doamna Maria Lucia Munteanu,
Nu stiu cum se face( dar se face) ca din nou sunt de acord cu pozitia dvoastra, desi, ma vad nevoit sa ma repet, eu prin suflet sunt de stanga, iar dvoastra prin convingeri sunteti de dreapta…
Citindu-va articolul m-am simtit cuprins de nostalgie, de acei fiori pe care ti-i da aducerea amintea a vremurilor scolii. Si, Dumnezeule doamne, ce scoala se facea, stimata doamna Munteanu, pe vremea atat de hulitei perioade postdecembriste! Am trecut si eu, efemer, prin scolile Albei, ale Blajului, ale Clujului, si , chiar daca nu am fost un elev de 10 cum ati fost dvoastra, mi-e un dor teribil de toti profoserii pe care i-am avut. Mi-e dor de scoala din trecut, asa blamata cum e ea de niste impostori de azi…
Revenind la „oile” noastre, nu pot decat sa subscriu pozitiei dvoastra referitoare la cei doi „mameluci” din fruntea educatiei romanesti: Funeriu si Badea.
In lunga mea viata revolutionara, alaturi de Danton si Saint Just, nu am vazut o rautate mai mare decat la astia doi. Vorbele scrasnite, ura din priviri, satisfactia teribila ca au „reusit sa puna la punct” ( de fapt la pamant) sistemul de invatamant ( care dealtfel schiopata si pana la ei, sa nu ne ferim sa o spunem), artagosenia, tupeul, otrava ce emana din intregul comportament al acestora, sunt greu de descris. Si stiti care-i culmea? Ca se potrivesc perfect. Tanda si Manda, sacul si peticul, turcul si pistolul. Aroganti, suficienti, tupeisti, rai, veninosi ( indeosebi conjudeteana noastra), inregimentati politic pana la plasele.
M-am gandit si eu, de multe ori, la cele spuse de dvoastra. Si ma intreb in continuare, pastrand proportiile binenteles: nu cumva acel „soptit” al Badei la urechea agramatului si balbaitului Funeriu, nu imbraca o forma de „ilicit moral” din partea amandurora? Mai clar, dupa umila mea parere de ghilotinat, obisnuit cu intransigenta morala dusa la extrem, vinovati sunt atat soptitorul cat si „receptorul”. Un elev, in examen, daca ar fi soptit unui coleg, ar fi fost dat afara. Poate chiar si o soapta nevinovata, mai ales daca ar fi dat peste un supraveghetor absurd, pus sa duca politica portocalie a „exigentei” la absurd.
Cum mama lui proces verbal sa mearga scoala cu asemenea conducatori, cu un ministru balbait, agramat, plin de suficienta si cu o „soptitoare” aroganta, inregimentata politic pana in plasele, plina de ura, de venin si la fel de suficienta ca si „receprorul”? Si, mai ales, sa-i si compari pe cei doi cu Marga sau Andronescu ( asa abramburica cum ii spun detractorii)… E ca si cum ai compara dealul Berghinului cu varful Biharia, sau liceul pedagogic absolvit de Oana Badea ( liceul nu e amarat , sa fim bine intelesi , ci absolventa) cu Oxfordul.
Si, revenind la politrizarea fara precedent a sistemului de invatamant, trebuie sa spunem ca cei doi din capul ministerului au, la nivel local, un corespondent la fel de zelos, la fel de obedient, care duce aceasta politizare pana la ultima femeie de serviciu de la scoala din Cenade, de exemplu,, si anume o doamna cu numele de Andronescu ( „Androneasca” cum o alinta profesorii, cu spaima ca iar le cere contributii, activitati, tabele, implicare, toate cu iz de citrice). Aceasta femeie, comisar sovietic la fel ca Oana Badea, a instaurat in sistemul de invatamant judean o teroare pe care numai in vremea Revolutiei franceze am intalnit-o. Nimic nu misca fara acordul acestor „doamne” si totul trece prin livezile de portocali ale judetului, pastorite de Dumitrel, Hava, Peres si alti urmasi ai lui Avram Iancu. Nu ma credeti, intrebati-i pe amaratii de profesori , invatatori sau educatori…
Cu sarutari de maini, doamna Munteanu,
„R”
Revenind la politizarea

Robespierre 27 august 2011 at 12:40

Erata: era vorba de perioada antedecembrista si nu postdecembrista cum, luat de valul pledoariei, am postat la inceputul demersului meu. Ghilotina, caldurile, patosul sunt de vina Pentru ca „di vina” nu e nici Oana Badea si nici „Androneasca”. Si nici n-au cum fi.

Da! 28 august 2011 at 19:10

…de vina este faptul ca avem prea multi profesori universitari (cu 2-3 norme),prea multi doctori ,…facuti la apelul de seara ……tot invatamantul e o afacere grasa din care castiga IMPOSTORII

observator 29 august 2011 at 10:37

Daca invatamantul si sanatatea sunt afaceri cum pot fi numite tepele ,tunurile
intr-un cuvant jaful ciocoilor agramati de astazi,al toapelor care ne otravesc viata?
Si unde ai vazut tu,forumistule. doctori facuti la apelul de seara? Te-ai intrebat
de ce nu exista facultati particulare de medicina in timp ce tara s-a umplut de pseudo-facultati unde se percepe taxa pe prostia oportunistilor care au nevoie de tadule ca sa ocupe functii nemeritate?

Costel 29 august 2011 at 11:20

Adevarat graiesti, vad aici un Dorin baiat destept ma gandesc, care spune ca Abramburica nu este atat de pregatita si de exigenta ca si conjudeteana noastra doamna Oana Badea …

Comentariile sunt oprite