Rămâi conectat

Actualitate

Rabla electrocasnice 2018: Cine se va putea înscrie în program și ce bunuri se vor putea da la schimb

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Înscrierea candidaților în programul Rabla pentru electrocasnice, recent oficializat,, se va face numai dacă sunt îndeplinite de către solicitant anumite condiții. Ca să poată obține un voucher de câteva sute de lei, va trebui dus la schimb un frigider, o mașină de spălat sau un aparat de aer condiționat, dar voucherul obținut va putea fi folosit doar la cumpărarea unui produs de aceeași natură. Se vor putea obține chiar și mai multe vouchere per persoană, dar nu pentru cumpărarea unor produse din aceeași clasă energetică.

Rabla pentru electrocasnice se adresează tuturor românilor care îndeplinesc anumite criterii de eligibilitate, dar sumele alocate de la buget nu vor fi nelimitate. Se estimează însă de către oficiali că peste 50.000 de români vor putea beneficia de pe urma acestui program. De asemenea, se vor putea cumpăra doar mașini de spălat rufe, aparate de aer condiționat, frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice din categoriile A++ și A+++. Iar aparatele vor putea fi cumpărate doar de la comercianții care se înscriu în program (o să avem o listă oficială a acestora în viitorul apropiat, pe site-ul celor de la AFM).

Atunci când se va da startul înscrierilor, doritorii se vor folosi de o aplicație online pusă la dispoziție de AFM. Este prematur să vorbim însă despre aplicație, pentru că nu știm exact cum va arăta aceasta și când va fi pusă în funcțiune concret.

Care sunt condițiile pe care solicitantul trebuie să le îndeplinească, potrivit ordinului de ministru, ca să primească aprobare:

  • domiciliul în țară;
  • vârsta de minimum 18 ani, împliniți la momentul înscrierii în aplicația online;
  • să aibă un buletin/carte de identitate valabilă la momentul înscrierii în aplicație;
  • să nu aibă datorii la bugetul de stat și la bugetul local; deci, toate taxele și impozitele la care s-a ajuns la scadență să fie plătite;
  • și să își dea acordul cu privire la prelucrarea datelor personale de către AFM.

Ce aparate vor putea fi duse la schimb, pentru a valorifica voucherele obținute la cumpărarea noilor electrocasnice? Conform actului publicat, cine vrea să cumpere un frigider, va trebui să ducă la schimb un frigider. Vor putea fi duse la schimb chiar două frigidere, dar se va putea da doar un voucher pentru a cumpăra un frigider din clasa A++ și doar unul pentru A+++, nu pentru a cumpăra două din aceeași clasă energetică.

„Persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui EEE (echipament electronic și electrocasnic – n.red.) eligibil, în schimbul predării unui EEE (echipament electronic și electrocasnic care constituie deșeu – n.red.) uzat echivalent. Schimbul se face în sistem 1:1. Persoana fizică poate achiziţiona mai multe EEE-uri în schimbul predării unui număr echivalent de EEE uzate, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie”, se precizează, mai exact, în ordin.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea