Proprietarii mașinilor parcate pe locurile închiriate din Alba Iulia nu mai scapă de amendă. Vezi ce ”surpriză” le pregătește primăria

ParcareRegulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice de reședință de pe raza municipiului se va schimba, iar proprietarii de autoturisme parcate pe locurile închiriate nu mai pot scăpa de amendă, chiar dacă evită să se apropie de mașină când Poliția Locală este prin preajmă.

Astfel, potrivit unui proiect de hotărâre ce va fi dezbătut săptămâna viitoare, în ședința Consiliului Local Alba Iulia, alin.3 al art.22 din Regulament va fi modificat, după cum urmează:

În cazul în care persoanele fizice sau juridice care săvârșesc fapte de natura celor prevăzute la art. 19 din Regulament (n.r. ”Ocuparea fără drept a unui loc de parcare de reşedinţă, semnalizat corespunzător, constituie contravenție”), nu pot fi identificate pe loc, agentul constatator va completa și va lipi pe parbrizul autovehiculului un colant autoadeziv (…), va fotografia autovehiculul/ locul săvârșirii faptei, va trece la identificarea posesorului autovehiculului cu ajutorul dispecerului de serviciu de la sediul Poliției Locale, prin interogarea bazei de date privind evidența persoanelor, prin prezentarea contravenientului la sediul Poliției Locale în termenul stipulat în colantul autoadeziv, prin solicitare de informații Serviciilor de Evidență a Persoanelor/ Serviciilor de Înmatriculări Auto din județul unde este înmatriculat autovehiculul, sau prin orice alt mijloc permis de lege. După obținerea datelor de identificare ale contravenientului, procesul-verbal de constatare a contravenției se comunică acestuia prin mijloacele prevăzute de lege”.

Decizia a fost luată la cererea Poliției Locale Alba Iulia și în urma sesizărilor făcute beneficiarii locurilor de parcare, care au semnalat faptul că, în momentul în care constată că locul a fost ocupat fără drept, identificarea contravenienților și eliberarea parcării se face cu mare greutate.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

40 Comentarii

HH 24 septembrie 2014 at 22:09

CHESTIA ASTA E DE BINE ?!
NU MAI BINE S-AR CONSTRUI PARCARI, S-AR INCHIRIA LOCURILE DE PARCARE RIVERANILOR DOAR INTRE 18;00 SI 8;00, SI S-AR EVITA CONFLICTELE SI DISCORDIA INTRE CETATENI ?!

michelangelo 26 septembrie 2014 at 0:44

dar ti se pare normal prietene daca inchiriezi un apartament sa stai in el numai intre 18:00 și 8:00?

Doru 26 septembrie 2014 at 8:56

Nu se pune problema asa ” frate michelangelo”, locul de parcare nu intra in proprietatea ta pe perioada inchirierii, acolo iti parchezi doar masina, nu e al tau pe perioada respectiva, e proprietate publica !!!

y 26 septembrie 2014 at 11:32

cand concesionezi ceva frațziuer nu te poate deranja nici macar primarul, in nici un caz alt proprietar de masina. in limite legale poti face ce vrei cu el. ai concesionat pe perioada de un an 24 de ore din 24 si poti sa-ti lasi masina acolo un an de zile daca vrei. prostiile astea cu concesionatul de la ora 18:00 pana la ora 8:00 sunt ineptii ale unora carora li se pare normal ca altii sa plateasca si ei sa foloseasca ca asa ”vrea” muschii lor si ca ”e” români și facem chestii de genul, ”lasă mă că merge și așa”.

haiducu 26 septembrie 2014 at 14:10

Ideea este urmatoarea: daca intre 8 si 18 se parcheaza o alta masina pe acel loc de parcare, nu este penalizat. Daca acel loc de parcare nu este ocupat de “proprietar”, desigur 😀

haiducu 26 septembrie 2014 at 14:08

ba da

Dan 24 septembrie 2014 at 22:22

asa sa va ajute dumnezeu dupa cum dati amenzi cu japca !

VAI VAI 24 septembrie 2014 at 22:33

DA DOMNULE INTRE 18:00 si 8:00 PERFECT DE ACCORD…cine initiaza actiunea?????????? — adica unu care nu face nimic toata ziua si sta acasa are dreeptul la lux si eu care muncesc la acele ore de imi sar capacele nu pot sa parchez de penisonarul care imi rade in fata sau de somerul cu dacia pe locul lui luat cu atata truda cu un milion jumate pe an….halal primariei, halal consilieri

eu 24 septembrie 2014 at 22:52

cumparati fratilor 2-3 masini de ridicat !! 🙂 sau nu mai are politia comunitara ce sa lucreze?

ceasca 24 septembrie 2014 at 23:06

Sa îi spuna careva D-lui HH că nu se postează comentarii cu majuscule. E bătrân si pe vremea Dumnealui asa se scria, de tipar dar intre timp vremurile s-au schimbat.

Romania 24 septembrie 2014 at 23:53

Cumparati-va locuri de parcare disperatilor. Eu platesc 2 locuri de parcare si voi vreti sa am dreptul l ele doar d l 18?termin serv la 16. Ce fac cu masina pana la 18 inteligentule? Vrei loc d parkre d bani nu vrei s dai.

HH 25 septembrie 2014 at 23:22

”INTELIGENTULE” DUPA ORA 18;00 AI “EXCLUSIVITATE” PANA ATUNCI PUTEM PARCA TOTI , INCLUSIV TU DACA ESTE LIBER !

cici1800 25 septembrie 2014 at 7:30

propun inca un amendament: daca esti asa prostalau si ai platit pentru un loc de parcare atunci ai voie sa parchezi doar pe acel loc de parcare in tot orasul. Daca esti prins ca ai parcat in alta parte sau la kaufland sou oriunde, atunci sa fii amendat.
Pai nu?, prostul merita calarit cu orice ocazie si in orice pozitie! 😉

gogu 25 septembrie 2014 at 8:35

Nu e prostalau ca a si platit pentru un loc de parcare. E un cetatean care a vrut sa fie corect si sa plateasca taxe ca intr-o tara civilizata si sa i se respecte drepturile pe care le are si sa beneficieze de serviciile pe care le-a platit. Dar ca de obicei in tara tuturor posibilitatilor Romania, unde numai prostii platesc taxe si altii destepti beneficiaza de servicii fara plata ( parcheaza pe trotuare, sub geamurile locatarilor, pe pistele de biciclete, etc) ne conformam. Ne lipseste gradul de civilizatie si respectul fata de ceilati, ne intereseaza doar interesul propriu fara sa ne pese ca deranjam pe ceilati si ca nu traim in padure si ca toata lumea are dreptul la viata. Atata timp cat legile vor fi facute in tara asta “cu exceptia” si nu suntem in stare sa respectam acele legi si tot timpul ne gandim cum sa mergem pe langa nu se va schimba nimic . Ne meritam soarta.

marius 25 septembrie 2014 at 9:19

Si cei care stau la casa sau nu sunt din Alba, dar totusi lucreaza in oraş sau merg in vizita la prieteni nu prea mai au pe unde sa parcheze pt ca toate parcarile sunt platie si de aceea sunt masini pe trotuar sau in alte locuri …….mai ganditiva si la aspectul asta…..cel mai bine ar fi varianta 18-08….

@marius 25 septembrie 2014 at 12:47

De ce ti se pare corecta varianta 18-08? Ca sa vin eu de la serviciu la 16 si sa parchez la vreo 2-3 strazi dinstanta, pe trotuar, asta desi am platit un loc de parcare? Sau poate sunt un pensionar care a plecat pentru 30 de minute cu masina la piata. Ce fac? Parchez pe trotuar pana eliberezi tu locul PLATIT de mine? Dute pana in Cluj, Sibiu sau alte localitati civilizate si vezi daca poti parca fara bani. De ce ar trebui sa beneficiezi tu GRATIS de ceva ce au am platit? La asta te gandesti?

Transportatorul 25 septembrie 2014 at 9:25

Buna ziua.
Problema nu sunt locurile de parcare, sunt unii cetateni(nu le pot spune oameni) care au impresia ca au dreptul asupra acestora.
Va dau un exemplu(mentionez ca nu locuiesc in Alba Iulia):
– o vecina din scara blocului unde locuiesc s-a facut stapana pe un loc de parcare “tipand in gura mare” ca acela este locul lor de parcare deoarece ei locuiesc in aceasta scara de bloc de 26 de ani si eu doar de 7 ani(deci are vechime mai mare?!):
– eu am parcat pe acel loc dupa ce baiatul ei care avea masina s-a insurat si nu mai locuieste in apropiere:
– practic ei nu mai detin alta masina si nu au nevoie de parcare, dar trebuie sa stea libera pentru atunci cand vine baiatul insuratel in vizita:
– pe acelasi considerent, avand in vedere ca mai are 3 copii, ar trebui sa le retina fiecaruia cate un loc de parcare(celui mic pana creste mare si o sa isi cumpere masina, pentru cel care vine vara in concediu din Germania si pentru celalalt care locuieste prin apropiere);
In urma discutiei purtate cu dansa(dupa amenintari ca imi arata ea mie, si face, si drege,….) am renuntat eu, deoarece putea ajunge si pe la Primarie si sa sugereze posibilitatea de a inchiria locul de parcare. Binenteles ca daca vin doua, trei exemplare de’astea la Primarie, se va rezolva problema in stilul caracteristic(bani pe parcari si pe amenzi).
Mentionez de asemenea ca sunt suficiente locuri de parcare in zona.
Totusi nu cred ca am procedat corect lasand lucrurile asa, deoarece asa se intampla peste tot in tara si in orice situatie, cel mai bun cedeaza iar “ne-bunul” da inainte si il vezi pe cele mai inalte culmi ale “progresului”.
Asa ca rezolvarea este simpla, vorba aceea: “trebuie mutat nebunul”.

gelu 25 septembrie 2014 at 13:24

pe strada unde stau eu e cam acelasi lucru. vreo 4-6 personae nu si-au mai plati si anul acesta locul de parcare, dar inca il ocupa in continuare. am vrut si eu sa parchez masina pe unul din locuri pentru ca stiam ca e liber dar a iesit imediat pe geam si a inceput sa ameninte ca e locul lui desi anul acesta nu a mai platit locul de parcare.

altul are scris numarul de la masina pe bordura desi anul acesta nu a mai platit locul de parcare. pentru ca legea sa fie respectata trebuie aplicata si sa reziste macar 50 de ani.

eu chiar si in weekend imi parchez masina pe trotuar desi sunt peste 30 de locrui libere si asta pentru ca sunt platite si nu pot parca acolo

. 25 septembrie 2014 at 9:29

In mod normal primaria trebuia sa nu se lacomeasca si sa prevada si locuri libere pt situatii ca cele de mai sus.
Asa doar primaria castiga in dauna cetateanului, de cand a pus taxa pe parcari nu mai ajung locurile si asa putine din oras.

alina 25 septembrie 2014 at 9:56

faceti dom’le locuri de parcare…

Status-Quo 25 septembrie 2014 at 10:28

Alba Iulia este un oras din ce in ce mai primitor.

Adica daca vine unu din Sibiu cu o treaba la Alba Iulia si vrea saracu sa-si parcheze masina intre blocuri in locul unuia care este plecat cu masina la serviciu atunci intervine ospitalitatea locala si-l amendeaza corespunzator. Sa simta si el ca exista ordine.

Bravo Alba Iulia! Capitala ospitalitatii.

colonelu' gogu 25 septembrie 2014 at 10:34

si daca toata lumea pleaca la servici pe jos sau cu autobuzul unde mai parcheaza ala din sibiu?
daca esti asa de ospitalier poti sa inchiriezi mai multe locuri pe banii tai si sa le tii libere pentru oaspeti.

Status-Quo 26 septembrie 2014 at 18:26

@gogu’

Bai colonele,

o sa inchiriez un loc (pe banii mei, evident) si o sa scriu pe el, cu vopsea verde – ideea lu’ colonelu’ gogu. Sa vezi bai colonele ce aglomeratie o sa fie pe un loc denumit dupa o asemenea personalitate.

N-ai inteles nimic din ce am vrut sa spun. Tipic pentru un militar… salt inainte-culcat-salt inainte-culcat… + cinci ture de platou cu masca si echipament complet!

dolfi 25 septembrie 2014 at 11:52

nu mai construiti crashme si beserici intre blocuri… ci… parcari subterane si etajate. Inchiriate contra cost doritorilor.

Acidutzu 25 septembrie 2014 at 12:26

Ai drepate @ dolfi, dar din păcate ăsta e „nivelul” românilor, a celor mai mulţi : se duc la crîşmă, trag o duşcă, două, trei, adică „hai să bem, futui amaru” după care se duc la biserică, fac cîte o mătanie, după caz şi apoi se roagă „dă-mi Doamne, ajută-mă Doamne”, cu muncă mai puţin, dacă se poate. Si cel puţin de vreo zece ani încoace, Dumnezeu „ne-a dat” din plin: şi cîrciumi, şi biserici. Dar ca să fie tacîmu’ complet, ne-a dat şi un preşedinte pe măsură: unu’ care specialist fiind, ne învaţă binevoitor „arta” nobilă a consumului de whisky, după care mergem la biserică să ne rugăm la Dumnezeu să ne scăpam de el, adică de preşedinte, bineînteles. Si uite aşa îmbinăm „plăcutul” cu „utilul” (necesarul) !!

Don 25 septembrie 2014 at 11:54

Am ajuns sa platim si parcarea ..ca sa le bagam bani in buzunar celor de la primarie ..nu mai bine era primul sosit primul servit …nu sa ajungi sa te omori pt un loc de parcare ..numa no asta-i Romania :-j

y 26 septembrie 2014 at 0:51

asa e daca nu ai nimic de lucru si pazesti toata ziua locul de parcare

Status-Quo 26 septembrie 2014 at 18:30

Pai daca parcarile cu plata s-au dus… trebuia musai gasit ceva in loc. Asa ca astea-s numa bune.

Toate blocurile-s pline de hieroglife scrise cu vopsea ”loc rezervat AB-04-BOU”.

Bai blocanilor, singurul loc cu adevarat ”rezervat” e in cimitir… restul locurilor sunt temporare.

. 26 septembrie 2014 at 20:55

bai boule care locuiesti la casa ce ai zice ca sa-mi parchez masina in fata casei tale desi tu NU platesti pe locul ala, ti-ar place?

@Don 27 septembrie 2014 at 14:51

Don draga, daca o sa-ti scoti capul di currr si o sa iesi un pic din tara o sa vezi ca peste tot platesti parcarea. Nu vrei cumva sa ti-o faca Primaria cadou (parcarea)? Doar ca… in alte tari exista mai multe locuri de parcare. Nu peste tot, daca te duci la Viena o sa-ti creasca tensiunea pana gasesti un loc de parcare.

MLG 25 septembrie 2014 at 12:26

Daca nu s-ar mai face atatea giratorii si statii de metrou (la preturi de Dubai) ar fi fonduri si pentru parcari, gen subterane, supraterane, etc.
Domnul “Havela” a “tras” cel mai mare kitch european, care poate gazdui ‘nşpe mii de zeci de vizitatori, dar daca vin 100 de masini s-au ocupat toate locurile de parcare din Cetate. Noroc ca nu sunt mai mult vizitatori/turisti, ca atunci ar exista cu adevarat o problema a parcarilor.
Cu alte cuvinte, pe dom’ primar si şleahta lui ii doare undeva de noi, cetatenii, dar prefera sa ne amendeze sa mai stranga bani la buget, sa ii imparta intre firmele lui de casa, pentru ridicarea diverselor mausoleuri si panselute la preturi demne de o tara din zona Golfului Persic.

Acidutzu 25 septembrie 2014 at 12:30

@ Adm. Astept sa apara si comentariul meu … Multumesc !

gelu 25 septembrie 2014 at 13:29

daca sunt locuri libere politia locala sa isi faca dotoria si sa nu ii mai lase sa se puna stapani peste locurile libere – adica sa isi puna boltarul su piatra pe locul de parcare, sau sa isi puna stalp cu placuta de metal pe care e scris numarul de la masina sau pe bordura sa fie scris numarul de la masina.

si ce e mai tragic e ca si astia tineri s-au luat dupa pensionarii comunisti si si ei au inceput sa isi scrie numarul de la masina pe locul de parcare

unu 25 septembrie 2014 at 14:32

Logic si normal ar fi de la ora 16 la ora 7, mergeti in Piatra Neamt de ex si vedeti ce bine e asa.

cetatean 25 septembrie 2014 at 20:13

Felicitari pentru comentariu MLG. In rest numai de bine printre atitia prosti!

Dany 25 septembrie 2014 at 21:34

Cum stim noi, ca locul acela este platit, in un se pun placute de la primarie stantate cu anul in care Ai platit, daca Ai placuta cu 2013 atunci poate sa parcheze oricine pe locul acela, este inchiriat pt un an nu pt o viata si platesti un an.

Dany 25 septembrie 2014 at 21:35

Cum stim noi, ca locul acela este platit, in ue se pun placute de la primarie stantate cu anul in care Ai platit, daca Ai placuta cu 2013 atunci poate sa parcheze oricine pe locul acela, este inchiriat pt un an nu pt o viata si platesti un an.

unu' 25 septembrie 2014 at 22:43

in marile orase locurile de parcare sunt rezervate in intervalul 17-8 sau 18-8. depinde mult de programul institutiilor publice. ganditi-va cum ar fi ca in centru parcarile sa stea goale in timpul zilei iar cei care vin cu treaba acolo (fie ca-s din alba iulia sau din alte orase) sa nu aiba unde parca. ganditi-va la locatii unde exista un flux mare de persoane in timpul zilei (cabinete medicale, spital, taxe si impozite, agenti comerciali, servicii publice etc.) care sunt lipsite de locuri de parcare. si inevitabil se parcheaza pe trotuar sau carosabil ceea ce ne deranjaza pe toti.

iar tu fericitule care lucrezi pana la 16 de ajungi la parcare si gasesti ocupat “domeniul” tau parchezi pe alt loc liber si-ti ridici coorul din pat si la 18 iti duci masina pe tarlaua ta. ca locul e concesionat nu e mostenire de la mamica. si cand mergi intr-unul din locurile enumerate mai sus te sfatuiesc sa nu te duci cu masina fiindca nu o sa ai unde parca. mai bine ia metroul sau elicopterul.

Don 26 septembrie 2014 at 12:43

Numa la noi in Alba se poate asa ceva …semafor-sens giratoriu -semafor …

Toma 28 septembrie 2014 at 16:38

Pentru cosilierii opozitiei, cateva intrebari:
– de ce acceptati inchirierea de locuri de parcare pe drumurile publice? Fiind loc public, trebuie sa aiba acces toti cetatenii, nu sa fie atribuit discretionar de primarie.
– de ce acceptati inchirierea, non stop, a parcarilor publice in conditiile in care chiriasul nu le utilizeaza nici 50%? Asta inseamna ca acel loc de parcare, cu toate ca este liber, nu poate fi folosit de altcineva,in conditiile in care locurile de parcare sunt insuficiente, pentru ca risca sa fie amendat sau agresat de ,,propietarul” acelui loc de parcare.
– stiti ca 90% din locurile de parcare atribuite de primarie nu sunt semnalizate corespunzator? In acest caz nu se stie care loc este inchiriat si care nu. Daca parchezi pe un loc care pare neinchiriat,nefiind marcat, risti sa fii agresat de ,,propietarul” parcarii. Eu am fost in aceasta situatie.
Astept sa va faceti cunoscuta pozitia in consiliul local si sa uzati de mijloacele legale pentru a curma aceste abuzuri. Ma adresez in special d-lui consilier, avocat Ovidiu Jidveian

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...