Rămâi conectat

Actualitate

Proiectul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Baia de Arieş intră în faza de execuţie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    În Strategia judeţeană în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei drepturilor copilului 2008 – 2013, elaborată de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba este cuprins planul de restructurare a instituţiilor rezidenţiale de tip clasic destinate persoanelor cu certificat de încadrare în grad de handicap. În acest plan se regăseşte şi restructurarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Galda de Jos unde, în prezent, supraaglomerarea periclitează calitatea serviciilor de îngrijire, de recuperare şi de integrare/reintegrare socială. Astfel, în 30 martie 2009, DGASPC Alba a depus proiectul – “Restructurarea sistemului de servicii acordate persoanelor cu handicap la nivelul judeţului Alba – Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Baia de Arieş” în cadrul Programului de Incluziune Socială. Finanţarea Programul de Incluziune Socială este asigurată din împrumutul acordat Guvernului României de către Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în conformitate cu prevederile Acordului de Împrumut nr. 4825 RO încheiat între România şi BIRD şi ratificat prin Legea nr. 40/2007 şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi de la bugetul local, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.
Scopul proiectului îl constituie restructurarea sistemului de servicii acordate persoanelor cu certificat de încadrare în grad de handicap neuropsihic la nivelul judeţului Alba prin diminuarea numărului de beneficiari ai CRRN Galda de Jos, unde în prezent sunt asistate un număr de 347 de persoane cu certificat de încadrare în grad de handicap. Această unitate de asistenţă socială, furnizează, în special, servicii medicale şi de cazare, iar cele de recuperare şi socializare nu satisfac în totalitate nevoile beneficiarilor, carenţa fiind determinată, în special, de insuficienţa spaţiului raportat la numărul mare de persoane asistate. Supraaglomerarea centrului a determinat restrângerea unor spaţii destinate recuperării şi relaxării beneficiarilor, pregătirii hranei şi servirii mesei în condiţii optime, activităţile de tratament se desfăşoară în condiţii improprii, iar cele de terapie ocupaţională şi cele destinate socializării se realizează sporadic, în spaţii necorespunzătoare.
În aceste condiţii, înfiinţarea unui centru de îngrijire şi asistenţă care să preia 50 de persoane asistate în CRRN Galda de Jos, va conduce, datorită diminuării numărului de asistaţi, la îmbunătăţirea condiţiilor de locuit şi asistenţă pentru persoanele care rămân în vechiul centru şi va favoriza creşterea calităţii vieţii acestora. Cele 50 de persoane care vor fi preluate în noul serviciu, vor avea condiţii de locuit în conformitate cu standardele în vigoare, vor beneficia de asistenţă medicală specializată, de servicii de recuperare, vor fi implicate în activităţi de ergoterapie şi socializare, fiind stimulate să participe activ la activităţile cotidiene din cadrul centrului şi la activităţile comunităţii.
În baza Hotărârii de Guvern nr. 456 din 04.05.2011, în luna noiembrie 2011, DGASPC Alba a semnat cu MMFPS Contractul de finanţare nr. 13/ 03.11.2011 pentru implementarea proiectului „Restructurarea sistemului de servicii acordate persoanelor cu handicap la nivelul judeţului Alba” prin înfiinţarea Centrului de îngrijire şi asistenţă Baia de Arieş pentru un număr de 50 de beneficiari. După această dată, DGASPC Alba a trecut la implementarea proiectului. Prima etapă a constat în elaborarea Proiectului tehnic care a fost avizat favorabil de Unitatea de Management al Proiectului din cadrul MMFPS la data de 01.02.2012. În paralel, s-a trecut la elaborarea Documentaţiei de licitaţie pentru realizarea obiectivului de construcţie CIA Baia de Arieş, astfel că, pe 06.02.2012 s-a publicat anunţul de participare la licitaţie, având ca termen limită de depunere a ofertelor data de 09. 03.2012. Un număr de 13 firme s-au prezentat la sediul DGASPC Alba pentru a ridica documentele de licitaţie, iar până la data limită de 09.03.2012, ora 10,30 au depus ofertele un număr de trei firme. În momentul de faţă, DGASPC Alba a trecut la analiza acestor oferte urmând ca până la sfârşitul lunii martie să desemneze câştigătorul şi să semneze contractul cu firma câştigătoare. Valoarea totală a proiectului este de 4 550 000 lei din care suma de 3 807 000 lei este asigurată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale din Împrumut BIRD 4825 RO şi suma de 743 000 lei este asigurată de Consiliul Judeţean Alba, centrul urmând a fi dat în folosinţă în luna februarie 2013. Centrul de îngrijire şi asistenţă Baia de Arieş va fi construit pe un teren cu o suprafaţă de 2568 mp. Terenul a fost dat în administrare, pe o perioadă de 49 de ani, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţiei Copilului Alba prin Hotărârea nr. 120/29.11.2011 a Consiliul local Baia de Arieş. După implementarea proiectului, serviciul nou înfiinţat va funcţiona pentru o perioadă de cel puţin 15 ani, Consiliul Judeţean Alba asigurând resursele financiare necesare funcţionării în condiţiile prevăzute de standardele specifice de calitate. Partener în cadrul acestui proiect este Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, care va contribui cu resurse umane la implementarea proiectului şi va desfăşura împreună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba activităţi de socializare a beneficiarilor şi după încetarea contractului de finanţare.
Alexandra MATEŞ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Piața de retail din România rămâne printre cele mai profitabile din regiune. Ce planuri există pentru județul Alba?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Piața de retail din România rămâne printre cele mai profitabile din regiune. Ce planuri există pentru județul Alba?

Piața de retail din România rămâne printre cele mai profitabile din regiune și există branduri noi care mai doresc să vină aici în acest an, a declarat directorul agenției de retail Colliers România, Liana Dumitru, la o conferință de specialitate, vineri trecută.

„Am încheiat un an destul de dificil cu multe provocări, dar și cu rezultate peste așteptări. Am asistat la o revenire rapidă a consumului după ridicarea restricțiilor, odată cu venirea verii, trafic ridicat în centrele comerciale, consum pe cap de locuitor cu niveluri peste țări. în regiune.Deși în 2022 aveam în jur de 150.000 de metri pătrați de proiecte de retail anunțate, doar jumătate dintre ele au fost livrate, majoritatea fiind amânate până în acest an.Piața din România rămâne în continuare printre cele mai profitabile din regiune, așa că există noi branduri care încă doresc să intre pe piață anul acesta. Anul trecut am văzut mărci precum Primark, Footlocker și Teddy și-au deschis primele magazine locale. Ne așteptăm ca și alte mărci să ni se alăture anul acesta. S-ar putea să vedem astfel de tendințe venind de pe piețele din Polonia. Polonia este, totuși, în mod tradițional o poartă de intrare în regiune pentru mărcile occidentale, dar am observat un interes crescut și din partea țărilor baltice, nordice și Ucraina. companiile care sunt deja prezente pe piață cu unele dintre mărcile din portofoliu să vină cu noi concepte, pentru a-și consolida în continuare cotele de piață”, a subliniat Dumitru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit lui Dumitru, factorii de incertitudine care au planat asupra întregii piețe în 2022 au fost creșterea costurilor de construcție, utilități și finanțare, ceea ce a îngreunat atât de mult întregul proces decizional la nivel de companie.

„Din cei puțin peste 75.000 de metri pătrați care au fost livrați anul trecut, majoritatea au fost proiecte de parcuri cu amănuntul sau extinderi ale proiectelor existente. Am văzut extinderi în București, Craiova, Baia Mare sau în zone satelit, comunități satelit, proprietăți de zonă rezidențială în apropierea marilor orașe precum precum Timisoara, Cluj, Iasi, chiar si Bucuresti.Anul acesta arata mult mai efervescent.Avem 240.000 de metri patrati anuntati la livrare si am putea spune ca este cea mai mare livrare din ultimii zece ani.Desigur, pot fi mai multe schimbari, dar ne asteptam sa se adevereasca undeva in jur de 200.000 de metri patrati.Peste jumatate din proiectele anuntate sunt proiecte de retail park.Anul acesta, Aradul va fi vedeta cu doua proiecte anuntate, dar vom vedea si alte orase – Alba Iulia, Pitesti, Giurgiu, Vaslui, Campulung – primesc noi proiecte.De asemenea, dupa o pauza de mai bine de sase ani, vom avea si o prima livrare a unui mare centru comercial traditional in Craiova – Promenada Mall – o suprafata de 65.000 mp. proiect de metru urmând să fie livrat spre sfârșitul anului”, a spus Liana Dumitru.

Dumitru a adăugat că, în ceea ce privește cererea, majoritatea categoriilor de retail au avut creșteri semnificative în 2022, atât față de 2000, cât și chiar față de 2021.

Unii dintre cei mai importanți jucători din industria imobiliară au participat vineri la evenimentul „Real Estate & Construction Forum”, unde a fost discutată stadiul actual al industriei imobiliare, cu accent pe retail, industrial și logistică și birouri și sectoare rezidentiale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Scutiri de la plata impozitului pe profit pentru 10 ani: Cine ar putea beneficia de facilitățile pe care le pregătește Guvernul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Scutiri de la plata impozitului pe profit pentru 10 ani: Cine ar putea beneficia de facilitățile pe care le pregătește Guvernul

Un pachet de propuneri de facilități fiscale sunt pregătite de Executivul de la București pentru a crește atractivitatea zonelor libere din România și să atragă mai mulți investitori, dar și forță de muncă de peste hotare.

Proiectul legislativ propus de reprezentanții coaliției de guvernare prevede că, în zonele libere, concesionarii terenurilor și construcțiilor ar putea fi scutiţi de la plata impozitului pe profit în primii 10 ani de activitate. Proiectul mai prevede ca pentru întreaga durată a contractului de concesiune să fie scutiţi și de la plata impozitului pe clădiri şi terenuri.

Totodată, propunerea legislativă mai prevede că administraţiile zonelor libere să fie scutite de la plata impozitului pe clădirile din proprietate. Cu condiția ca acestea să nu fie închiriate sau concesionate. De asemenea, administrațiile vor putea da în arendă terenurile agricole libere neînchiriate şi neconcesionate, unor persoane juridice autorizate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul legislativ, inspirat de modelul Lituaniei de gestionare a zonelor libere, mai prevede că după scutirea de la plata impozitului pe profit în primii 10 ani de activitate, concesionarii să achite doar 7,5% în următorii șase ani.
Liber la asociere cu investitorii străini

Pentru că, în prezent, regiile autonome ale zonelor libere nu beneficiază de posibilitatea de a desfăşura activităţi de marketing pentru a atrage operatori economici, proiectul aduce o modificare și în acest sens. Astfel, propunerea prevede că administrațiile zonelor libere și operatorii se vor putea asocia cu persoane fizice sau juridice, române ori străine, ”pentru promovarea activităţilor din zonele libere şi identificarea de participanţi la procedurile de concesionare/închiriere”.

O altă modificare inclusă este referitoare la clădirile din interiorul zonelor libere care vor putea fi amenajate ca spații de cazare temporare pentru angajaţii operatorilor economici din zona liberă. Prevederea anterioară este că “clădirile din interiorul zonelor libere nu pot fi folosite ca locuinţe” cu excepţia locuinţelor de serviciu.
Facilități pentru atragerea de forţă de muncă din afară

Conform inițiatorilor proiectului necesitatea modificării regimului clădirilor arată că din întâlnirile cu operatorii/concesionarii de pe platforma Curtici a Regiei a reieşit necesitatea cazării personalului în interiorul zonei libere. Din feedback-ul primit a reieșit că principalele priorități sunt scăderea costurilor cu cazarea și transportul angajaţilor, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă prin eliminarea timpului necesar deplasării la/de la locul de muncă, respectiv creşterea confortului angajaţilor.

Prin argumentele aduse de autorii proiectului pentru crearea unui pachet de facilități fiscale special pentru zonele libere se numără și situaţia geopolitică actuală privind Ucraina. Potrivit acestora, conflictul din țara vecină determină anumiţi investitori să își relocheze producţia industrială către zona României, iar crearea acestuipachte ar crește atractivitatea ofertei. Totodată, conform autorilor, criza acută de forţă de muncă din România obligă operatorii economici să recurgă la la atragerea de forţă de muncă din state terţe, conform unei analiza Profit.ro.

Sursa: infofinanciar.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Reforma pensiilor 2023: Nici o pensie să nu fie mai mare decât salariul la momentul pensionării

Ziarul Unirea

Publicat

în

Reforma pensiilor 2023: Nici o pensie să nu fie mai mare decât salariul la momentul pensionării

Daniel Fenechiu, liderul senatorilor liberali a declarat la RFI că o renunțare la reforma pensiilor speciale ar fi o glumă. Ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș, a avansat această ipoteză, precizând că sunt țări care au renunțat la mari reforme din PNRR. Daniel Fenechiu spune că nu se va renunța la reforma pensiilor speciale din PNRR.

„Nimeni nu-și dorește să ne asumăm o renunțare și acum eu pot vorbi doar în numele PNL, reforma pensiilor de serviciu a fost o reformă care a fost asumată de PNL de mai multă vreme. De câțiva ani de zile, noi am discutat pe tema asta. Primul Guvern liberal din 2019, a încercat să rezolve această problemă. Ulterior, a fost al doilea Guvern, condus de Florin Cîțu, când a fost inclusă în PNRR această obligație, care a fost practic asumată de România, aș putea spune că nu a fost impusă. În continuare, Guvernul actual condus de Nicolae Ciucă își dorește să rezolve această problemă. Deci ideea să renunțăm la PNRR de bună voie pentru a proteja pensiile de serviciu este o glumă, din păcate o glumă nu foarte bună, pe care nici măcar ca glumă nu ne dorim să o discutăm. Deci în ceea ce ne privește, facem tot ce este posibil ca să rezolvăm această problemă, iar faptul că utilizăm timpul care ne-a fost dat de către CE nu e altceva decât o dovadă a faptului că chiar încercăm să venim cu o variantă care să fie o variantă solidă. De aia nu ne-am grăbit”, afirmă liderul senatorilor PNL, informează Mediafax.

El afirmă că Marcel Boloș a prezentat o ipoteză neasumată de Executiv.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Haideți să vă spun un lucru, e foarte ușor să renunți, dar în contextul în care țara are nevoie de investiții, de infrastructură, de o serie de lucruri care sunt prinse în finanțările din PNRR, nu este o soluție bună să te gândești la a renunța. Eu cred că prin dialogul care-l avem constant cu Comisia Europeană, premierul Nicolae Ciucă are o relație extrem de bună cu toți decidenții din Comisia Europeană, eu cred că soluția care se va găsi va fi o soluție care va satisface exigențele CE, pentru ca să nu blocăm PNRR-ul”, adaugă fenechiu.

El apreciază că reforma pensiilor speciale reprezință „un cartof fierbinte”.

„Este un cartof fierbinte, dar și cartofii fierbinți trebuie gestionați. Eu cred că acest cartof fierbinte va fi gestionat. Problema este legată de faptul că soluția care va trebui să fie legiferată va trebui să fie o soluție care să permită continuarea PNRR-ului. Din punctul ăsta de vedere, sunt niște lucruri care deja au fost stabilite, în sensul ca nici o pensie să nu fie mai mare decât salariul aflat în plată la momentul pensionării, separat de treaba asta, introducerea contributivității, eventual cu suportarea unei diferențe, pentru a nu bulversa corpul celor care ar urma să se pensioneze. Deci sunt niște lucruri care se află în momentul de față în discuție, eu nefiind implicat direct în stabilirea soluțiilor, nu mi-aș dori să aleg foarte mult, pentru că există posibilitatea ca lucruri care le văd eu astăzi mâine sau poimâine să fie altfel structurate în ceea ce urmează să vină în Parlament. Eu am încredere în toți decidenții politici atât din PNL, cât și din PSD, cât și din UDMR că cu toții ne dorim să avem acces la fondurile din PNRR și că vom reuși să-i dăm de capăt acestei probleme, făcând o lege care să reziste și controlului de constituționalitate, care în opinia mea este principala problemă a proiectului care ar urma să fie adoptat”, încheie Fenechiu.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare