Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Proiectul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Baia de Arieş intră în faza de execuţie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

    În Strategia judeţeană în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei drepturilor copilului 2008 – 2013, elaborată de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba este cuprins planul de restructurare a instituţiilor rezidenţiale de tip clasic destinate persoanelor cu certificat de încadrare în grad de handicap. În acest plan se regăseşte şi restructurarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Galda de Jos unde, în prezent, supraaglomerarea periclitează calitatea serviciilor de îngrijire, de recuperare şi de integrare/reintegrare socială. Astfel, în 30 martie 2009, DGASPC Alba a depus proiectul – “Restructurarea sistemului de servicii acordate persoanelor cu handicap la nivelul judeţului Alba – Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Baia de Arieş” în cadrul Programului de Incluziune Socială. Finanţarea Programul de Incluziune Socială este asigurată din împrumutul acordat Guvernului României de către Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în conformitate cu prevederile Acordului de Împrumut nr. 4825 RO încheiat între România şi BIRD şi ratificat prin Legea nr. 40/2007 şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi de la bugetul local, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.
Scopul proiectului îl constituie restructurarea sistemului de servicii acordate persoanelor cu certificat de încadrare în grad de handicap neuropsihic la nivelul judeţului Alba prin diminuarea numărului de beneficiari ai CRRN Galda de Jos, unde în prezent sunt asistate un număr de 347 de persoane cu certificat de încadrare în grad de handicap. Această unitate de asistenţă socială, furnizează, în special, servicii medicale şi de cazare, iar cele de recuperare şi socializare nu satisfac în totalitate nevoile beneficiarilor, carenţa fiind determinată, în special, de insuficienţa spaţiului raportat la numărul mare de persoane asistate. Supraaglomerarea centrului a determinat restrângerea unor spaţii destinate recuperării şi relaxării beneficiarilor, pregătirii hranei şi servirii mesei în condiţii optime, activităţile de tratament se desfăşoară în condiţii improprii, iar cele de terapie ocupaţională şi cele destinate socializării se realizează sporadic, în spaţii necorespunzătoare.
În aceste condiţii, înfiinţarea unui centru de îngrijire şi asistenţă care să preia 50 de persoane asistate în CRRN Galda de Jos, va conduce, datorită diminuării numărului de asistaţi, la îmbunătăţirea condiţiilor de locuit şi asistenţă pentru persoanele care rămân în vechiul centru şi va favoriza creşterea calităţii vieţii acestora. Cele 50 de persoane care vor fi preluate în noul serviciu, vor avea condiţii de locuit în conformitate cu standardele în vigoare, vor beneficia de asistenţă medicală specializată, de servicii de recuperare, vor fi implicate în activităţi de ergoterapie şi socializare, fiind stimulate să participe activ la activităţile cotidiene din cadrul centrului şi la activităţile comunităţii.
În baza Hotărârii de Guvern nr. 456 din 04.05.2011, în luna noiembrie 2011, DGASPC Alba a semnat cu MMFPS Contractul de finanţare nr. 13/ 03.11.2011 pentru implementarea proiectului „Restructurarea sistemului de servicii acordate persoanelor cu handicap la nivelul judeţului Alba” prin înfiinţarea Centrului de îngrijire şi asistenţă Baia de Arieş pentru un număr de 50 de beneficiari. După această dată, DGASPC Alba a trecut la implementarea proiectului. Prima etapă a constat în elaborarea Proiectului tehnic care a fost avizat favorabil de Unitatea de Management al Proiectului din cadrul MMFPS la data de 01.02.2012. În paralel, s-a trecut la elaborarea Documentaţiei de licitaţie pentru realizarea obiectivului de construcţie CIA Baia de Arieş, astfel că, pe 06.02.2012 s-a publicat anunţul de participare la licitaţie, având ca termen limită de depunere a ofertelor data de 09. 03.2012. Un număr de 13 firme s-au prezentat la sediul DGASPC Alba pentru a ridica documentele de licitaţie, iar până la data limită de 09.03.2012, ora 10,30 au depus ofertele un număr de trei firme. În momentul de faţă, DGASPC Alba a trecut la analiza acestor oferte urmând ca până la sfârşitul lunii martie să desemneze câştigătorul şi să semneze contractul cu firma câştigătoare. Valoarea totală a proiectului este de 4 550 000 lei din care suma de 3 807 000 lei este asigurată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale din Împrumut BIRD 4825 RO şi suma de 743 000 lei este asigurată de Consiliul Judeţean Alba, centrul urmând a fi dat în folosinţă în luna februarie 2013. Centrul de îngrijire şi asistenţă Baia de Arieş va fi construit pe un teren cu o suprafaţă de 2568 mp. Terenul a fost dat în administrare, pe o perioadă de 49 de ani, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţiei Copilului Alba prin Hotărârea nr. 120/29.11.2011 a Consiliul local Baia de Arieş. După implementarea proiectului, serviciul nou înfiinţat va funcţiona pentru o perioadă de cel puţin 15 ani, Consiliul Judeţean Alba asigurând resursele financiare necesare funcţionării în condiţiile prevăzute de standardele specifice de calitate. Partener în cadrul acestui proiect este Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, care va contribui cu resurse umane la implementarea proiectului şi va desfăşura împreună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba activităţi de socializare a beneficiarilor şi după încetarea contractului de finanţare.
Alexandra MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ești pregătit să te înscrii pentru a urma un program de studii universitare, dar nu știi care dintre acestea ți se potrivește? Accesează platforma YTM.ro, oferită gratuit de Universitatea de Vest din Timișoara

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ești pregătit să te înscrii pentru a urma un program de studii universitare, dar nu știi care dintre acestea ți se potrivește? Accesează platforma YTM.ro, oferită gratuit de Universitatea de Vest din Timișoara UVT pune la dispoziția elevilor din întreaga țară, în mod gratuit, servicii permanente de consiliere individuală în carieră. Platforma YTM este o […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea