Rămâi conectat

Actualitate

Proiectul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Baia de Arieş intră în faza de execuţie

Publicat

în

    În Strategia judeţeană în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei drepturilor copilului 2008 – 2013, elaborată de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba este cuprins planul de restructurare a instituţiilor rezidenţiale de tip clasic destinate persoanelor cu certificat de încadrare în grad de handicap. În acest plan se regăseşte şi restructurarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Galda de Jos unde, în prezent, supraaglomerarea periclitează calitatea serviciilor de îngrijire, de recuperare şi de integrare/reintegrare socială. Astfel, în 30 martie 2009, DGASPC Alba a depus proiectul – “Restructurarea sistemului de servicii acordate persoanelor cu handicap la nivelul judeţului Alba – Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Baia de Arieş” în cadrul Programului de Incluziune Socială. Finanţarea Programul de Incluziune Socială este asigurată din împrumutul acordat Guvernului României de către Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în conformitate cu prevederile Acordului de Împrumut nr. 4825 RO încheiat între România şi BIRD şi ratificat prin Legea nr. 40/2007 şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi de la bugetul local, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.
Scopul proiectului îl constituie restructurarea sistemului de servicii acordate persoanelor cu certificat de încadrare în grad de handicap neuropsihic la nivelul judeţului Alba prin diminuarea numărului de beneficiari ai CRRN Galda de Jos, unde în prezent sunt asistate un număr de 347 de persoane cu certificat de încadrare în grad de handicap. Această unitate de asistenţă socială, furnizează, în special, servicii medicale şi de cazare, iar cele de recuperare şi socializare nu satisfac în totalitate nevoile beneficiarilor, carenţa fiind determinată, în special, de insuficienţa spaţiului raportat la numărul mare de persoane asistate. Supraaglomerarea centrului a determinat restrângerea unor spaţii destinate recuperării şi relaxării beneficiarilor, pregătirii hranei şi servirii mesei în condiţii optime, activităţile de tratament se desfăşoară în condiţii improprii, iar cele de terapie ocupaţională şi cele destinate socializării se realizează sporadic, în spaţii necorespunzătoare.
În aceste condiţii, înfiinţarea unui centru de îngrijire şi asistenţă care să preia 50 de persoane asistate în CRRN Galda de Jos, va conduce, datorită diminuării numărului de asistaţi, la îmbunătăţirea condiţiilor de locuit şi asistenţă pentru persoanele care rămân în vechiul centru şi va favoriza creşterea calităţii vieţii acestora. Cele 50 de persoane care vor fi preluate în noul serviciu, vor avea condiţii de locuit în conformitate cu standardele în vigoare, vor beneficia de asistenţă medicală specializată, de servicii de recuperare, vor fi implicate în activităţi de ergoterapie şi socializare, fiind stimulate să participe activ la activităţile cotidiene din cadrul centrului şi la activităţile comunităţii.
În baza Hotărârii de Guvern nr. 456 din 04.05.2011, în luna noiembrie 2011, DGASPC Alba a semnat cu MMFPS Contractul de finanţare nr. 13/ 03.11.2011 pentru implementarea proiectului „Restructurarea sistemului de servicii acordate persoanelor cu handicap la nivelul judeţului Alba” prin înfiinţarea Centrului de îngrijire şi asistenţă Baia de Arieş pentru un număr de 50 de beneficiari. După această dată, DGASPC Alba a trecut la implementarea proiectului. Prima etapă a constat în elaborarea Proiectului tehnic care a fost avizat favorabil de Unitatea de Management al Proiectului din cadrul MMFPS la data de 01.02.2012. În paralel, s-a trecut la elaborarea Documentaţiei de licitaţie pentru realizarea obiectivului de construcţie CIA Baia de Arieş, astfel că, pe 06.02.2012 s-a publicat anunţul de participare la licitaţie, având ca termen limită de depunere a ofertelor data de 09. 03.2012. Un număr de 13 firme s-au prezentat la sediul DGASPC Alba pentru a ridica documentele de licitaţie, iar până la data limită de 09.03.2012, ora 10,30 au depus ofertele un număr de trei firme. În momentul de faţă, DGASPC Alba a trecut la analiza acestor oferte urmând ca până la sfârşitul lunii martie să desemneze câştigătorul şi să semneze contractul cu firma câştigătoare. Valoarea totală a proiectului este de 4 550 000 lei din care suma de 3 807 000 lei este asigurată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale din Împrumut BIRD 4825 RO şi suma de 743 000 lei este asigurată de Consiliul Judeţean Alba, centrul urmând a fi dat în folosinţă în luna februarie 2013. Centrul de îngrijire şi asistenţă Baia de Arieş va fi construit pe un teren cu o suprafaţă de 2568 mp. Terenul a fost dat în administrare, pe o perioadă de 49 de ani, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţiei Copilului Alba prin Hotărârea nr. 120/29.11.2011 a Consiliul local Baia de Arieş. După implementarea proiectului, serviciul nou înfiinţat va funcţiona pentru o perioadă de cel puţin 15 ani, Consiliul Judeţean Alba asigurând resursele financiare necesare funcţionării în condiţiile prevăzute de standardele specifice de calitate. Partener în cadrul acestui proiect este Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, care va contribui cu resurse umane la implementarea proiectului şi va desfăşura împreună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba activităţi de socializare a beneficiarilor şi după încetarea contractului de finanţare.
Alexandra MATEŞ

Publicitate

Actualitate

Plata facturilor la curent și gaze ar putea fi AMÂNATĂ cu 6 luni pentru consumatorii vulnerabili: Amendamentele, votate în Senat

Publicat

în

Plata facturilor la curent și gaze ar putea fi AMÂNATĂ cu 6 luni pentru consumatorii vulnerabili: Amendamentele, votate în Senat

Plata facturilor la curent și gaze ar putea fi amânată cu şase luni, la cerere, conform amendamentelor votate luni de Comisiile economice din Senat la OUG 118/2021. Proiectul de lege va fi discutat luni în plenul Senatului, informează Agerpres.

Comisiile economice reunite au votat în unanimitate luni, în bloc, mai multe amendamente aduse OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie.

contoPrintre amendamentele propuse de PSD a fost posibilitatea amânării cu şase luni a plăţii facturilor pentru consumatorii vulnerabili. Totodată, profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5% raportat la costurile de furnizare.

Electrica Furnizare Discount

Amendamentele aduse de PNL au prevăzut majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor pentru consumatorii casnici, plafonarea preţului, pentru consumatorii casnici, precum şi exceptarea de la plată a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA pentru cei noncasnici.

„Pentru clienţii casnici – acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenţa ordonanţa”, precizează unul dintre amendamentele PNL.

OUG 118/2021 prevede o compensare de 0,21 lei pe kWh pentru electricitate şi 25% pentru gaze.

Pentru consumatorii noncasnici, s-a convenit exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, a contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei, precum şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei. TVA va fi redusă la 5%.

Preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze la 0,37 lei/kWh. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic.

Legea de aprobare a OUG 118/2021 prevede şi o supraimpozitare pentru producătorii de electricitate. Venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%, este varianta votată în comisii.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Ministrul de Interne: Cei care falsifică teste și certificate COVID-19 vor ajunge în pușcărie. Apetitul va scădea după primele condamnări

Publicat

în

Ministrul de Interne: Cei care falsifică teste și certificate COVID-19 vor ajunge în pușcărie. Apetitul va scădea după primele condamnări

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a afirmat că toate neregulile legate de certificatele de vaccinare vor fi aspru pedepsite. Persoanele care falsifică certificate verzi vor ajunge la pușcărie, a avertizat reprezentantul Guvernului.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, îi avertizează pe cei care falsifică documente că vor fi aspru pedepsiți deoarece reprezintă un pericol pentru comunitate.

„Îi avertizez că vor ajunge la pușcărie… Este inadmisibil să-ți bagi joc de cei din jurul tău”, a spus Lucian Bode.

Electrica Furnizare Discount

Ministrul de Interne crede că numărul infracțiunilor va fi în scădere după apariția primelor condamnări.

„Apetitul va scădea după ce vor fi primele condamnări”, a precizat ministrul Bode.

În prezent, în România se desfășoară numeroase anchete legate de suspiciuni legate de vaccinare și de obținerea certificatului verde.

Sursa: alephnews.ro

Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| Mihai Bendeac, atac la antivacciniști: „Șoșoacă se va reproduce cu Mugur Mihăescu pentru a forma o nouă generație de oameni inteligenți în Danemarca”

Publicat

în

Mihai Bendeac, atac la antivacciniști: „Șoșoacă se va reproduce cu Mugur Mihăescu pentru a forma o nouă generație de oameni inteligenți în Danemarca”

Celebrul actor de comedie Mihai Bendeac este revoltat de faptul că oamenii nu se vaccinează anti coronavirus. El susține că rata de vaccinare scade exact acolo unde era cortina de fier.

„Vreau ca lăturile ce se vor deversa în secțiunea de comentarii a acestei postări să-mi (re)confirme că am dreptate. Celorlalți, cu dragoste, mă adresez din suflet. Muncesc de la 15 ani pentru cariera mea. Și îmi asum că istoria va reține acest clip. Dacă ce spun eu aici e ceva criminal, istoria va șterge întreaga mea muncă și mă va păstra ca “unul dintre acei nenorociți”. Eu mizez, însă, pe logică, rațiune, știință, medicină. Cu toată inima! A avea notorietate implică responsabilitate. Multă responsabilitate. Nu mă interesează câți români și/sau conturi false atacă această declarație a mea. Important este un singur lucru: în fața istoriei, eu îmi asum să fiu amintit cu aceste două minute și treizeci de secunde. Vă îmbrățișez! Aveți grijă de voi!

Electrica Furnizare Discount

Am auzit această tâmpenie: oamenii nu se vaccinează pentru că n-au încredere în conducători. Mie mi se pare o dovadă de imbecilitate. În momentul în care te confrunți cu o problemă globală tu spui: nu am încredere în conducătorii mei; există o țară pe care să o respecți? Mie îmi plac țările nordice. Într-o situație globală nu pot să mă raportez la acei conducători? Ce au făcut ăia? I-au îndrumat să se vaccineze. Dacă ar fi fost o rată de supraviețuire de 50% m-aș fi vaccinat sau nu? Despre asta e vorba.

Noi am investit niște bani ca niște oameni să stea 6 ani de zile, dacă nu mai mult, să stea să buchisească corpul uman.

Înseamnă că eu am rămas în istorie ca acel cretin care a spus treaba asta în timp ce peste 20 de ani Șoșoacă, împreună cu Bittman și cu Mugur Mihăiescu o să se ducă în Danemarca, unde nu o să mai fie niciun om și o să-și cumpere casă acolo.

Rata de vaccinare scade exact acolo era cortina de fier. Cu cât ne apropiem de această zonă de influență rusească vaccinarea scade. Șoșoacă se va reproduce cu Mugur Mihăescu pentru a forma o nouă generație de oameni inteligenți în Danemarca”, a spus Mihai Bendeac.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare