Rămâi conectat

Economie

Proiectele REGIO gestionate de ADR Centru contribuie decisiv la dezvoltarea Regiunii Centru

Ziarul Unirea

Publicat

în

*Peste 200 de proiecte finalizate, 200 milioane euro cheltuiți, peste 55 la sută din populație informată despre impactul fondurilor nerambursabile

Peste șase ani de muncă asiduă în toate cele șase județe ale regiunii își dovedesc acum importanța, prin rezultatele pozitive înregistrate de programul REGIO în Regiunea Centru. Aceste rezultate demonstrează experiența ADR Centru în domeniul finanțărilor nerambursabile, activitate derulată cu seriozitate și profesionalism în decurs de 15 ani.

În cele șase județe ale regiunii sunt contractate 400 de proiecte prin Programul Operațional Regional, în valoare totală de 734 milioane euro, proiecte prin care se solicită 496 milioane euro fonduri nerambursabile. Deja, dintre acestea, 202 proiecte sunt finalizate și sunt rambursate beneficiarilor de finanțare peste 198 milioane euro. Orașe, străzi, spitale, școli, centre sociale, echipamente pentru intervenții în situații de urgență, centre de afaceri, situri industriale, cabinete medicale și alte activități ale firmelor mici, cetăți istorice, biserici, hoteluri, puncte Salvamont și parcuri reprezintă destinația acestor fonduri, care îmbunătățesc viața cetățenilor Regiunii.

Din cele 1127 de proiecte, depuse până în prezent la sediul ADR Centru, cu o valoare totală de peste 1,72 miliarde euro, în cadrul Programului Operațional Regional, autorităţile publice locale, ONG-urile şi firmele private, vor contracta, până la finele acestui an, peste 550 milioane euro fonduri nerambursabile. Proiectele contractate vor transforma orașele Brașov, Târgu Mureș și Sibiu în poli de creștere și de dezvoltare urbană, iar orașele Alba Iulia, Sfântu Gheorghe, Toplița și Miercurea Ciuc vor deveni centre urbane competitive, dezvoltate economico-social.

Pentru atingerea acestor obiective autoritățile publice locale au la dispoziție peste 175 milioane euro, pentru investiții în infrastructura rutieră, obiective turistice și centre sociale moderne. Peste 300 km de drumuri județene, străzi urbane și șosele de centură se vor reabilita cu un buget de circa 116 milioane euro fonduri nerambursabile, până în 2015. Spitalul Județean Covasna și alte 7 ambulatorii din regiune, ce au la dispoziție fonduri europene de 22,8 milioane euro, se vor moderniza și dota cu echipamente performante de ultimă generație, care să sprijine cadrele medicale în diagnosticare și tratament. Un număr de 33 de școli în care învață aproape 10.000 de elevi vor fi complet reabilitate cu o finanțare nerambursabilă de 32,5 milioane euro, în timp ce 22 centre sociale pentru vârstnici și copii vor fi dotate, extinse și modernizate, prin investiții din fonduri europene de peste 11 milioane euro. Pentru a asigura cetățenii că, în caz de necesitate, există echipamente și profesioniști pregătiți să intervină, a fost pus la dispoziția celor șase consilii județene un buget de 11,7 milioane euro, pentru crearea unui centru de comandă modern, precum și pentru dotarea cu autospeciale a 40 de unități de intervenție și 44 de autospeciale pentru situații de urgență, localizate în 21 de orașe.

Pe lângă proiectele de investiții publice, mediul privat din Regiunea Centru beneficiază de sume nerambursabile în valoare de 55,8 milioane euro pentru crearea a șase centre de afaceri, a unui parc logistic și susținerea a 230 microîntreprinderi în dezvoltarea afacerilor și crearea a peste 1100 de noi locuri de muncă. Regiunea Centru este printre puţinele regiuni din România unde autorităţile investesc în reabilitarea fostelor situri industriale, rămase abandonate.

Cu un buget de 7,5 milioane euro fonduri nerambursabile, sunt finanţate patru proiecte ce urmăresc curăţarea şi reabilitarea a patru situri industriale din oraşele Tîrgu Secuiesc, Odorheiu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe. Domeniul turismului alocă un buget de 24,6 milioane euro fonduri nerambursabile pentru administrația publică în reabilitarea a 3 cetăţi obiectiv de patrimoniu din Alba Iulia, Rupea și Tîrgu Mureș, precum şi pentru sectorul neguvernamental, la restaurarea a 18 biserici fortificate care vor fi incluse în circuitul turistic. Tot prin acest domeniu se lucrează la restaurarea unuia dintre simbolurile oraşului Sibiu, Biserica Evanghelică, poate cea mai frumoasă clădire gotică din Transilvania. În plus, beneficiind de un buget de 38,5 milioane euro, fonduri nerambursabile, gestionat de ADR Centru, se vor moderniza 3 stațiuni turistice, 8 unităţi de cazare, se vor dezvolta 3 structuri de agrement și se vor amenaja complet 4 noi parcuri. Acest domeniu susține și modernizarea căilor de acces în orașul Borsec și în stațiunea Harghita Băi, construirea unei pârtii de schi, a 3 puncte Salvamont și reabilitarea altuia, precum și a unui nou teren de golf.

Regiunea Centru este singura regiune din țară în care cetățenii se consideră cel mai bine informați despre Programul Operațional Regional – REGIO 2007-2013. Acest lucru rezultă din ultimele studii privind activitatea de informare și promovare a Programului, realizate la nivel național, la comanda Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Această evaluare externă confirmă calitatea activităților desfășurate de către ADR Centru la nivel regional, în privința sprijinirii activității beneficiarilor pentru a-și atinge cu succes obiectivele din proiecte, dar și în domeniul publicității programului.

Conform acestor studii, peste 55% din cetățenii Regiunii au auzit de programul Regio, în timp ce 84% din locuitorii din zona urbană din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu susțin că au cunoștință de proiecte Regio finanțate în localitățile unde locuiesc sau unde muncesc!

Sunt peste șase ani de când Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Organism Intermediar, gestionează Programul Operaţional Regional la nivelul Regiunii Centru. Până în prezent avem finalizate un număr de 202 proiecte, adică mai mult de 50% din cele contractate, precum și 198,22 milioane euro rambursate beneficiarilor. Avem rezultate bune, dar sprijinim în continuare beneficiarii să-și finalizeze cu succes proiectele. Acestea produc valoare adăugată și asigură investiții totale de aproape un miliard de euro în întreaga regiune, prin care se vor crea peste 2.600 noi locuri de muncă. Toate aceste rezultate le-am înregistrat datorită unor factori multipli, a managementului proactiv şi responsabil, dar și datorită experienţei de peste 15 ani pe care o avem în derularea fondurilor nerambursabile. O bună colaborare cu beneficiarii, dar și cu AMPOR, au susținut și vor susține munca experților ADR Centru în atingerea obiectivului propus, de a finaliza cu succes proiectele și a absorbi eficient fondurile alocate. Aceste fonduri duce cu siguranță la creșterea calității vieții a unui important segment al populației din regiune. Beneficiarii noștri finali sunt cetățenii și de aceea lucrăm intens în această perioadă la pregătirea documentelor strategice pentru următorul ciclu de programare, pentru a fi și mai eficienți în atragerea fondurilor europene”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Coduri de reduceri pentru haine fitness – economisește fără a compromite stilul (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Să îmbrățișăm un stil de viață activ nu înseamnă doar să ne menținem corpul în formă, ci și să ne îngrijim sănătatea mintală și fizică în moduri care ne încântă. Știu că și pe tine te preocupă să găsești echipamentele potrivite pentru activitățile sportive, dar te asigur că poți face acest lucru fără să-ți golești […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea