Rămâi conectat

Cultură Educație

Proiect POSDRU: practica studenţilor UAB la firme din ţară şi străinătate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia (UAB) au avut loc conferinţa de presă şi şedinţa de lansare a proiectului „Stagiile de pregătire practică la agenţii economici – o poartă de acces pe piaţa muncii”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU 2007 – 2013, derulat în parteneriat cu INFOR Consorzio Interaziendale per la Formazione (Torino, Italia), Stichting International Excellence Reserve – I.E.R (Eindhoven) şi De Lorenzo Spa (Italia). Valoarea proiectului care se va derula până în 2 ianuarie 2014 se cifrează la 2.060.472 de lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă este de 1.853.274 de lei.

Obiectivul general al proiectului este furnizarea către studenţi a unui program integrat de consiliere şi de practică la agenţii economici, în scopul dezvoltării aptitudinilor de muncă în condiţii de tehnologie avansată şi creşterii gradului de integrare pe piaţa muncii. Proiectul a fost prezentat de prof. univ. dr. Ioan Ileană, prorectorul UAB şi managerul proiectului, care declarase în conferinţa de presă că „vrem ca studenţii să facă practică adevărată, la instituţii adevărate, ca să se aleagă cu ceva şi să câştige încredere în forţele proprii”, pentru că au existat cazuri când studenţii aduceau o adeverinţă, fără să fi făcut deloc practică. Programul va realiza formarea de competenţe practice adaptate cerinţelor angajatorilor şi consiliere privind orientarea în carieră pentru 300 de studenţi de la specializările turism şi servicii, administrarea afacerilor, marketing, informatică, electronică, ingineria mediului, cadastru, asistenţă socială şi sociologie: 155 de studenţi în primul an şi 145 în anul al doilea de implementare. Selecţia studenţilor se va face în funcţie de medii şi de notele la disciplinele de specialitate. Dintre aceştia, 230 vor face practica la companiile reprezentate în Senatul de onoare al UAB, iar 70 de studenţi vor merge la firme din Germania (Siemens, Continental etc), Universitatea din Eindhoven, INFOR Consorzio şi De Lorenzo Italia. Deşi ideal ar fi fost ca studenţii să beneficieze de un stagiu minim de practică de un semestru, pentru a acumula competenţe, ei vor face practică la agenţii economici doar 2 – 3 săptămâni, în funcţie de specializare, din cauză că trebuie respectate cu stricteţe planurile de învăţământ stabilite de ARACIS. Studenţii vor beneficia de transport, cazare şi masă gratuite, precum şi de o subvenţie de 200 de lei (bani de buzunar), iar cei mai buni vor fi premiaţi la finalul proiectului, conform unei metodologii realizate de echipa de implementare (într-un proiect anterior, premiul a fost de 1500 de lei).
Îmbunătăţirea calităţii şi a eficienţei stagiilor de practică presupune formarea a 24 de tutori nominalizaţi prin convenţiile de practică şi prin elaborarea de materiale suport în vederea coordonării stagiilor de pregătire practică la locul de muncă. Dezvoltarea parteneriatelor cu potenţiali angajatori, agenţi economici, companii din străinătate şi alte instituţii publice sau organizaţii neguvernamentale se va concretiza prin încheierea unui număr de 30 de parteneriate de practică. La conferinţa de lansare au participaz zeci de studenţi şi masteranzi potenţiali beneficiari şi partenerii străini din proiect, iar rectorul UAB, prof. univ. dr. ing. Moise Ioan Achim, viceprimarul Ioan Bogăţan, directorul AJOFM Alba, Corneliu Engi, au adresat mesaje de susţinere a acţiunilor din proiect.

Robert GHERGU

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea