Rămâi conectat

Cultură Educație

Proiect POSDRU: practica studenţilor UAB la firme din ţară şi străinătate

Publicat

în

La Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia (UAB) au avut loc conferinţa de presă şi şedinţa de lansare a proiectului „Stagiile de pregătire practică la agenţii economici – o poartă de acces pe piaţa muncii”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU 2007 – 2013, derulat în parteneriat cu INFOR Consorzio Interaziendale per la Formazione (Torino, Italia), Stichting International Excellence Reserve – I.E.R (Eindhoven) şi De Lorenzo Spa (Italia). Valoarea proiectului care se va derula până în 2 ianuarie 2014 se cifrează la 2.060.472 de lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă este de 1.853.274 de lei.

Obiectivul general al proiectului este furnizarea către studenţi a unui program integrat de consiliere şi de practică la agenţii economici, în scopul dezvoltării aptitudinilor de muncă în condiţii de tehnologie avansată şi creşterii gradului de integrare pe piaţa muncii. Proiectul a fost prezentat de prof. univ. dr. Ioan Ileană, prorectorul UAB şi managerul proiectului, care declarase în conferinţa de presă că „vrem ca studenţii să facă practică adevărată, la instituţii adevărate, ca să se aleagă cu ceva şi să câştige încredere în forţele proprii”, pentru că au existat cazuri când studenţii aduceau o adeverinţă, fără să fi făcut deloc practică. Programul va realiza formarea de competenţe practice adaptate cerinţelor angajatorilor şi consiliere privind orientarea în carieră pentru 300 de studenţi de la specializările turism şi servicii, administrarea afacerilor, marketing, informatică, electronică, ingineria mediului, cadastru, asistenţă socială şi sociologie: 155 de studenţi în primul an şi 145 în anul al doilea de implementare. Selecţia studenţilor se va face în funcţie de medii şi de notele la disciplinele de specialitate. Dintre aceştia, 230 vor face practica la companiile reprezentate în Senatul de onoare al UAB, iar 70 de studenţi vor merge la firme din Germania (Siemens, Continental etc), Universitatea din Eindhoven, INFOR Consorzio şi De Lorenzo Italia. Deşi ideal ar fi fost ca studenţii să beneficieze de un stagiu minim de practică de un semestru, pentru a acumula competenţe, ei vor face practică la agenţii economici doar 2 – 3 săptămâni, în funcţie de specializare, din cauză că trebuie respectate cu stricteţe planurile de învăţământ stabilite de ARACIS. Studenţii vor beneficia de transport, cazare şi masă gratuite, precum şi de o subvenţie de 200 de lei (bani de buzunar), iar cei mai buni vor fi premiaţi la finalul proiectului, conform unei metodologii realizate de echipa de implementare (într-un proiect anterior, premiul a fost de 1500 de lei).
Îmbunătăţirea calităţii şi a eficienţei stagiilor de practică presupune formarea a 24 de tutori nominalizaţi prin convenţiile de practică şi prin elaborarea de materiale suport în vederea coordonării stagiilor de pregătire practică la locul de muncă. Dezvoltarea parteneriatelor cu potenţiali angajatori, agenţi economici, companii din străinătate şi alte instituţii publice sau organizaţii neguvernamentale se va concretiza prin încheierea unui număr de 30 de parteneriate de practică. La conferinţa de lansare au participaz zeci de studenţi şi masteranzi potenţiali beneficiari şi partenerii străini din proiect, iar rectorul UAB, prof. univ. dr. ing. Moise Ioan Achim, viceprimarul Ioan Bogăţan, directorul AJOFM Alba, Corneliu Engi, au adresat mesaje de susţinere a acţiunilor din proiect.

Robert GHERGU

Elit - Gustul Desăvârșit

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare