Ştirea zilei
Prognoza METEO până în 26 septembrie. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni
Prognoza METEO până în 26 septembrie. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni
Regimul termic va deveni normal pentru perioada din calendar, în intervalul 13 – 26 septembrie, iar de la temperaturi de 28 – 29 de grade Celsius se va ajunge la valori termice diurne medii de până la 22 de grade Celsius, în cursul săptămânii viitoare, arată prognoza publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 13 – 26 septembrie.
În Banat, între 13 şi 17 septembrie, vremea va fi mai caldă decât în mod normal, în medie cu temperaturi maxime de 28 – 29 de grade şi minime între 13 şi 17 grade. Începând din 18 septembrie şi până pe 22 septembrie, vremea se va răci treptat, ajungându-se la un regim termic caracterizat de valori apropiate de cele obişnuite acestor date, respectiv în medie, maxime de 20 – 22 de grade şi minime de 10 – 12 grade. În intervalul 23 – 26 septembrie vor mai scădea uşor valorile termice şi vor caracteriza o vreme răcoroasă, specifică celei de-a treia decade a lunii septembrie. Regimul pluviometric va fi în general deficitar în mare parte a intervalului de referinţă, şansele de ploaie fiind în creştere mai ales între 16 şi 19 septembrie.
În regiunea Crişanei, între 13 şi 16 septembrie, vremea va fi mai caldă decât în mod normal, cu medii ale temperaturii maxime de 27 – 28 de grade şi ale celei minime între 12 şi 15 grade. Începând din 17 septembrie şi până pe 21 septembrie, vremea se va răci treptat, ajungându-se la un regim termic caracterizat de valori apropiate de cele obişnuite acestor date, respectiv în medie, maxime de 19 – 21 de grade şi minime de 9 – 11 grade. În intervalul 22 – 26 septembrie valorile termice vor mai scădea cu 1-2 grade şi astfel vor caracteriza o vreme răcoroasă, specifică ultimei decade a lunii septembrie. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a intervalului de referinţă, probabilitatea de ploaie fiind mai ridicată între 16 şi 19 septembrie.
În Transilvania, vremea caldă va caracteriza această regiune până pe data de 17 septembrie, valorile maxime ale temperaturii aerului fiind, în medie, de 24 – 26 de grade, iar media celor minime nocturne se va situa între 9 şi 13 grade. În intervalul 18 – 21 septembrie, vremea se va răci treptat, ajungându-se la un regim termic caracterizat de valori apropiate de cele obişnuite acestor date, respectiv în medie, maxime de 17 – 20 de grade şi minime de 7 – 10 grade. În intervalul 22 – 26 septembrie valorile termice vor mai scădea uşor şi astfel vor caracteriza o vreme răcoroasă, specifică celei de-a treia decade a lunii septembrie. Regimul pluviometric va fi în general deficitar într-o bună parte a intervalului de referinţă, şansele de ploaie fiind în creştere mai ales între 16 şi 20 septembrie.
În Maramureş, vremea caldă va caracteriza această regiune până pe data de 16 septembrie, valorile maxime ale temperaturii aerului fiind, în medie, de 24 – 25 de grade, iar media celor minime nocturne se va situa între 11 şi 14 grade. În intervalul 17 – 21 septembrie, vremea se va răci treptat, ajungându-se la un regim termic caracterizat de valori apropiate de cele obişnuite acestor date, respectiv în medie, maxime de 18 – 20 de grade şi minime de 7 – 10 grade. În intervalul 22 – 26 septembrie, valorile termice vor mai scădea cu până şa două grade şi astfel vor caracteriza o vreme răcoroasă, specifică ultimei decade a lunii septembrie. Regimul pluviometric va fi în general deficitar într-o bună parte a intervalului de referinţă, şansele de ploaie fiind în creştere mai ales între 16 şi 19 septembrie.
În Moldova, până pe data de 17 septembrie, maximele temperaturii aerului vor fi, în medie, de 26 – 27 de grade, iar media celor minime nocturne se va situa între 12 şi 15 grade, aceste valori indicând o vreme caldă pentru această regiune. În intervalul 18 – 21 septembrie, răcirea vremii va conduce la valori termice apropiate de cele obişnuite acestor date, respectiv în medie, maxime de 15 – 18 grade şi minime de 7 – 11 grade. În intervalul 22 – 26 septembrie, valorile termice vor mai scădea uşor şi astfel vor caracteriza o vreme răcoroasă, specifică celei de-a treia decade a lunii septembrie. Deşi regimul pluviometric va fi deficitar în tot intervalul de referinţă, vor fi câteva zile cu ploaie slabă, mai ales în intervalul 17 – 19 septembrie.
În Dobrogea, vremea caldă va fi caracteristică acestei regiuni până pe data de 18 septembrie, astfel că vor fi, în medie, temperaturi maxime de 25 – 27 de grade şi minime de 15 – 17 grade. Răcirea vremii din intervalul 19 – 21 septembrie va determina înregistrarea de valori termice apropiate de normele perioadei, astfel că media maximelor se va încadra între 19 şi 23 de grade, iar cea a minimelor între 10 şi 14 grade. Ulterior, până pe 26 septembrie, temperaturile vor mai scădea cu 1 – 2 grade şi vor caracteriza o vreme răcoroasă, specifică ultimei decade a lunii septembrie. Regimul pluviometric va fi deficitar pe durata întregului interval de referinţă, ploi slabe fiind posibile doar local, în unele zile, cu probabilitate mai mare în intervalul 17 – 19 septembrie.
În Muntenia, vremea caldă va fi caracteristică acestei regiuni până pe data de 18 septembrie, astfel că vor fi, în medie, temperaturi maxime de 28 – 29 de grade şi minime de 14 – 17 grade. Răcirea vremii din intervalul 19 – 21 septembrie va determina înregistrarea de valori termice apropiate de normele perioadei, astfel că media maximelor se va încadra între 19 şi 23 de grade, iar cea a minimelor între 9 şi 13 grade. Ulterior, până pe 26 septembrie, temperaturile vor mai scădea uşor şi astfel vor caracteriza o vreme răcoroasă, specifică ultimei decade a lunii septembrie. Regimul pluviometric va fi deficitar pe durata întregului interval de referinţă, ploi slabe fiind posibile doar local, în unele zile, cu probabilitate mai mare în intervalul 17 – 20 septembrie.
În Oltenia, în perioada 13 – 18 septembrie, vremea va fi mai caldă decât în mod normal, în medie cu temperaturi maxime de 28 – 29 de grade şi minime între 13 şi 17 grade. Începând din 19 septembrie şi până pe 22 septembrie, vremea se va răci treptat, ajungându-se la un regim termic caracterizat de valori apropiate de cele obişnuite acestor date, respectiv în medie, maxime de 20 – 23 de grade şi minime de 10 – 13 grade. În intervalul 23 – 26 septembrie vor mai scădea uşor valorile termice şi astfel vor caracteriza o vreme răcoroasă, specifică celei de-a treia decade a lunii septembrie. Regimul pluviometric va fi în general deficitar în mare parte a intervalului de referinţă, şansele de ploaie fiind în creştere mai ales între 16 şi 19 septembrie.
La munte, valorile termice se vor menţine ridicate până pe 17 septembrie, cu o medie regională a maximelor în jurul a 17 grade, iar a celor minime de 8 grade. Ulterior, procesul de răcire a vremii se va resimţi mai ales în a doua săptămână, când temperaturile maxime vor fi, în medie, de 8 – 10 grade, iar cele minime de 2 – 4 grade, ce va caracteriza o vreme uşor mai rece decât în mod obişnuit în a treia decadă a lunii septembrie. Deşi regimul pluviometric va fi deficitar în intervalul celor două săptămâni, local vor fi aproape zilnic ploi slabe, iar în intervalul 17 – 20 septembrie, izolat, cantităţile de apă vor fi mai însemnate.
Ştirea zilei
Un bărbat care a fugărit și bătut un copil de 13 ani, trimis în judecată. Minorul a avut noroc cu intervenția unui martor
Un bărbat care a fugărit și bătut un copil de 13 ani, trimis în judecată. Minorul a avut noroc cu intervenția unui martor
Un bărbat din Alba, a fost trimis în judecată de magistrații judecătoriei Blaj pentru săvârşirea infracţiunii de „Lovirea sau alte violențe”.
În actul de sesizare, s-a reţinut că la data de 21.04.2022, în jurul orei 17.00, în fața uni magazin, inculpatul, în vârstă de 38 de ani, l-a observat pe persoana vătămată, minor în vârstă de 13 ani și l-a chemat la el pentru a discuta.
Minorul s-a speriat și a fugit, iar inculpatul l-a urmărit. În momentul în care l-a ajuns din urmă, inculpatul l-a prins pe persoana vătămată de gluga gecii, l-a trântit la pământ, după care i-a aplicat mai multe lovituri cu palma în zona capului.
Văzând cele întâmplate, un martor a strigat la inculpat să îl lase în pace pe persoana vătămată, iar la scurt timp inculpatul a încetat agresiunile.
Cu privire la probe, judecătorul de cameră preliminară constată că acestea au fost administrate de organele de urmărire penală competente. Totodată, administrarea acestora în faza de urmărire penală s-a făcut cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare, neexistând vreo cauză care să impună excluderea vreunei probe.
Ştirea zilei
FOTO| 50 de preoți și enoriași din Protopopiatul Aiud au donat sânge pentru a-și ajuta semenii aflați în suferință
Mai mulți preoți și enoriași din Protopopiatul Aiud au donat joi, 23 martie 2023, sânge pentru bolnavii aflați în suferință.
50 de preoți și enoriași din Protopopiatul Aiud au donat joi sânge, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Alba Iulia. Gestul lor este binevenit, având în vedere numărul mic de donatori și nevoia uriașă de sânge pentru bolnavii din Alba.
Programul Centrului de Transfuzie Sanguină Alba este de luni până vineri, între orele 7.30-13.00. Mai multe informații puteți obține la numărul de telefon 0258834050.
Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indepliniti următoarele condiţii:
-vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
-greutate peste 50Kg
-puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
-tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
-să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
-femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
-să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
-sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine
Donatorii nu trebuie să aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:
-hepatită (de orice tip)
-TBC
-sifilis
-malarie
-epilepsie si alte boli neurologice
-boli psihice
-bruceloză
-ulcer
-diabet zaharat
-boli de inimă
-boli de piele: psoriazis, vitiligo
-miopie forte peste (-) 6 dioptrii
-cancer
Ştirea zilei
FOTO| Jandarmii din Alba au desfășurat activități educative în rândul preșcolarilor, la Aiud
Jandarmii din Alba au desfășurat activități educative în rândul preșcolarilor, la Aiud
Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Avram Iancu” Alba au fost prezenți și săptămâna aceasta în rândul elevilor.
Astfel, miercuri, începând cu ora 09:00 au fost prezenți la Colegiul “Bethlen Gabor” din Aiud, unde specialiștii din cadrul Compartimentului de Prevenire și Combatere a Faptelor Antisociale, alături de reprezentanți ai Detașamentului 3 Jandarmi Aiud, au desfășurat activități educative în rândul preșcolarilor.
Jandarmii i-au informat pe cei mici cu privire la acţiunile pe care aceștia le desfăşoară şi le-au prezentat echipamentul din dotare și autospecialele de intervenție.
Activităţile de acest gen vor continua şi în alte instituţii de învăţământ din județul Alba.
-
Actualitateacum 6 ore
Asigurările RCA de la Euroins expiră în 90 de zile: Ce trebuie să facă șoferii
-
Curier Județeanacum 11 ore
Comunicat de presă| FOTO: “Prietenii apei”, concurs de desene desfășurat de APACTTA Alba, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei
-
Ştirea zileiacum 8 ore
Gelozie extremă la Sebeș: O femeie a distrus geamurile unui BMW și Audi, ale amantei fostului soț. Ce au hotărât magistrații
-
Ştirea zileiacum 4 ore
FOTO| Carmen de la Sălciua, APEL către comunitatea locală să ajute o femeie GRAV bolnavă de cancer: „Vestea a căzut ca un șoc asupra comunei”
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Patronul unei firme, nevoit să plătească sute de dolari în bitcoin pentru a-și recupera datele din contabilitate. Cum au furat hackerii informațiile
-
Ştirea zileiacum 3 ore
UPDATE FOTO VIDEO| „Intervenție” în forță în Alba Iulia: TREI echipaje de Poliție au blocat calea unui căruțaș, în fața Porții I