Rămâi conectat

Cultură Educație

Profesionalism şi dăruire la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Recent, independent de voinţa mea, paşii m-au purtat timp de mai multe zile pe culoarele şi prin saloanele Spitalului de Urgenţă din Alba Iulia. Mama mea, aflată la o vârstă respectabilă (80 de ani) a trebuit să fie internată de urgenţă pentru că acuza mari dureri abdominale şi nu mai mâncase deloc de câteva zile bune. Nu mai fusesem de ani buni prin  Urgenţe, de când la rândul meu am avut şi eu unele probleme de sănătate. Ei bine, nu contest că şi eu am avut parte de un bun tratament şi îngrijire medicală la vremea aceea şi chiar ţin minte că, impresionat fiind de-a dreptul de munca asiduă a întregului personal de aici, pornind de la infirmiere, asistente şi până la medici am scris un articol pe care l-am intitulat atunci „Stupul din Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba”. Asta deoarece văzându-i pe toţi cum aleargă tot timpul de la un aparat la altul, dintr-un salon în altul sau de la un etaj la altul mi i-am închipuit ca pe nişte adevărate albine într-un stup, care trudeau de zor (nu prea am văzut niciun trântor!) pentru  a salva vieţile bolnavilor internaţi aici.
Ei bine trebuie să vă spun că şi de această dată am rămas plăcut impresionat aproape de tot ceea ce am văzut şi am constatat cât timp am umblat de la Camera de Gardă de la preluare urgenţe şi până la Terapie Intensivă, Chirurgie sau într-un  salon de interne. O menţiune specială aş face pentru tot personalul secţiei de Terapie Intensivă, unde felul cum sunt supravegheaţi şi monitorizaţi bolnavii cu aparatele secundă de secundă  precum şi îngrijirile acordate în această luptă contratimp pentru salvarea vieţilor celor ajunşi aici mi s-a părut de-a dreptul eroică. Dar pot să spun că peste tot am observat un interes deosebit  şi o alergătură continuă pentru bune tratamente aplicate bolnavilor şi pentru salvarea vieţilor celor cu afecţiuni sau boli mai grave, chiar dacă pe unele saloane mai există câte o asistentă sau infirmieră mai plictisite, care uneori se mişcă mai greoi. În rest,  toată munca celor de aici mi s-a înfăţişat ca un ceasornic, în care  orice secundă este măsurată şi extrem de preţioasă în încercarea de a reda sănătatea celor bolnavi. Şi desigur stând de vorbă cu mai multe asistente sau cu medici, am înţeles încă o dată că munca lor nu este nici pe departe  apreciată la adevărata  ei valoare pentru societatea noastră şi că ar trebui mult mai bine plătiţi pentru că, la actualul nivel de salarizare, riscăm să rămânem fără cei mai buni medici şi asistente şi astfel nu va mai avea cine să se ocupe de cei bolnavi.
Desigur nu aş putea să închei fără să mulţumesc în mod deosebit  domnului medic chirurg Dan Paveleanu, care a operat-o pe mama mea, care după cum vă spuneam are 80 de ani, iar acum după aproape o lună după operaţie se simte destul de bine şi chiar i-a revenit  buna dispoziţie şi cheful de viaţă. Domnul doctor Paveleanu  a dovedit încă o dată dacă mai era nevoie că pentru domnia sa profesia pe care şi-a ales-o implică deopotrivă şi risc dar şi  mult, mult devotament, dăruire şi pricepere în tot ceea ce face. Mii de mulţumiri domnule doctor. Aceleaşi mulţumiri şi pentru medicii anestezişti.
Şi tot în încheiere se cuvine să adresăm mulţumiri şi actualului manager al Spitalului de Urgenţă Alba, d-na Nicoleta Coşarcă deoarece, împreună cu conducerea Consiliului Judeţean Alba, se preocupă îndeaproape pentru ca, în limita posibilităţilor actuale, colectivul medical să aibă la îndemână tot ceea ce are nevoie, iar bolnavii să fie trataţi şi îngrijiţi cât mai bine. Salarizarea tuturor ar rămâne şi pe viitor marea problemă dar, din păcate, acest lucru nu depinde de voinţa dânsei şi a CJ Alba. Poate totuşi, într-un târziu, vor realiza şi  politicienii şi guvernanţii noştri că toţi cei ce ne dau viaţă nouă tuturor merită să fie mult mai bine plătiţi.
Tinu MATEŞ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea