Rămâi conectat

Economie

Producţie record şi de calitate superioară la Fabrica de Zahăr Bod

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Producătorul din Braşov a investit în tehnologie şi a ales să sprijine mai mult cultivatorii de sfeclă de zahăr.

Fabrica de Zahăr Bod, unul dintre cei mai importanţi producători din domeniu în România şi colaborator al cultivatorilor de sfeclă de zahăr din judeţul Alba preconizează o recoltă de calitate superioară pentru anul acesta. Materia primă are o concentraţie ridicată de zahăr, iar cantitatea mare recoltată în toamnă a adus rezultate îmbucurătoare pentru investitorii în domeniu. Fabrica de Zahăr Bod a reuşit astfel să-şi valorifice producţia prin comenzi în avans, fiind asaltat de clienţi din ţară, dar şi de peste hotare.

Solicitări de peste 10.000 de tone de zahăr, la începutul procesului de producţie

„Avem cereri de peste 10.000 de tone de zahăr, până la acest moment. Este o cantitate importantă, ţinând cont că ne aflăm abia la începutul procesului de producţie din acest an”, a declarat managerul Fabricii de Zahăr Bod, Dan Tartagă.

În această perioadă este în plină desfăşurare campania de recoltare şi procesare, sfecla de anul acesta fiind cu un conţinut ridicat de zahăr, de 18%. „Anul acesta s-au obţinut 40 de tone de sfeclă la hectar, iar planta este de calitate superioară. Producţia sporită şi proprietăţile materiei prime ne îndreptăţesc să estimăm că vom avea un zahăr de calitate, obţinut cu randament înalt pe banda de procesare”, este de părere omul de afaceri braşovean.

Zahăr de calitate superioară, datorită recoltei din acest an

În ceea ce priveşte calitatea zahărului de anul acesta, procesatorul de zahăr din Braşov susţine că va fi obţinut un produs superior, ce îndeplineşte condiţiile cele mai importante. Este vorba despre coloraţia superioară, albă a zahărului, granulaţia uniformă, fără impurităţi, cu umiditate scăzută. Acestea sunt datorate procesului de recoltare cu ajutorul utilajelor moderne, dar şi procesului tehnologic performant. „Avem cel mai mic preţ la zahăr de pe piaţa internă, aproximativ 3 lei+TVA, pe kilogram. Suntem singurii care producem zahăr doar din sfeclă şi este cunoscută preferinţa consumatorilor pentru zahărul de Bod, datorită calităţilor sale deosebite”, a spus managerul Dan Tartagă.

Investiţiile în procesul tehnologic şi-au dovedit eficienţa

Aceste rezultate au fost posibile nu numai datorită condiţiilor naturale care au permis utilizarea unei recolte de sfeclă de zahăr de calitate superioară, ci şi investiţiilor în tehnologia de producţie. La Fabrica de Zahăr Bod, sumele ce au fost destinate îmbunătăţirii procesului tehnologic depăşesc câteva milioane de euro. Creşterea randamentului fabricii a fost posibil şi prin achiziţionarea cazanelor şi turbinelor de abur, în valoare de peste 2 milioane de euro.

Interes manifestat de firme de peste hotare

Efortul financiar nu a rămas însă nerăsplătit. Acum Fabrica de Zahăr Bod este un producător de referinţă, fiind căutat de firme din industria alimentară românească şi europeană. În condiţiile actuale dificile din punct de vedere economic, succesul procesatorilor de zahăr ar putea reprezenta un punct de valoare pentru calitatea produselor fabricate de investitorii autohtoni. Fabrica de Zahăr Bod, spre exemplu ar putea să ajungă să încheie relaţii de afaceri cu firme din Ungaria, Slovenia, Cipru, Spania şi Portugalia, care au apreciat calitatea zahărului românesc şi preţul bun. Reprezentanţii fabricii au declarat că se aşteaptă la comenzi importante din aceste zone ale Europei, dar şi din alte ţări.

Program de sprijin pentru cultivatorii de sfeclă

Fabrica de Zahăr Bod oferă agricultorilor din judeţul Alba care cultivă sfeclă de zahăr, pentru anul 2012, sprijin financiar, suplimentar celui asigurat de la stat. În total, cultivatorii pot obţine până la 9.000 de lei pentru hectarul de sfeclă cultivat, sumă la care se vor adăuga şi bonusuri.

Pentru contractele încheiate pe 2012, Fabrica de Zahăr Bod se angajează să prefinanţeze şi sămânţa de sfeclă, erbicidele şi îngrăşămintele necesare pentru înfiinţarea culturii, iar, la recoltare, fabrica va asigura încărcarea şi transportul sfeclei de la locul de depozitare.

(R.C.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Scad investițiile străine în România: Sunt cu 8,62% mai mici în primele două luni din anul 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Scad investițiile străine în România: Sunt cu 8,62% mai mici în primele două luni din anul 2024 Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,229 miliarde de euro, în primele două luni din acest an, în scădere cu 8,62% comparativ cu 1,345 miliarde de euro în perioada similară din 2023, conform datelor publicate de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea