Rămâi conectat

Actualitate

Primăriile din judeţ au fost amendate pentru că nu au depus o declaraţie la o adresă… confidenţială!

Publicat

în

Marţi, 13 septembrie 2011, primarul din Vinţu de Jos, Alexandru Danciu a avut o surpriză de proporţii dimineaţa, când a ajuns la birou. Acolo îl aşteptau doi inspectori de la Garda de Mediu Alba, lăfăiţi în fotolii, cu laptopul cuplat la o priză, gata să listeze un formular de amendă gata completat. Fără să-şi decline identitatea şi fără să arate vreo legitimaţie, cei doi inspectori l-au informat pe Danciu că trebuie să plătească o amendă de 2.000 de lei, pentru că nu a depus o declaraţie la Fondul de Mediu, cu privire la reducerea deşeurilor în proporţie de 15% pe raza localităţii. După ce l-au ţinut un timp pe primar în picioare, ca pe un elev neascultător, i-au oferit formularul cu pricina, gata completat, ca să semneze de primire…
Ei, şi de-aici a plecat scandalul. Pentru că a ieşit scandal. Puiu Danciu este cunoscut de toată lumea ca unul căruia nu-i bine să-i sufli în ciorbă, pentru că-i sare muştarul imediat. Aşa s-a întâmplat şi de data aceasta, aşa că Danciu le-a scos frumuşel laptopul din priză inspectorilor, a refuzat să semneze şi i-a invitat (în stilul său caracteristic) să-şi ia picioarele la spinare. De ce s-a supărat primarul? În primul rând pentru că acel Fond de Mediu, deşi a făcut o atenţionare cu privire la declaraţia cu pricina încă din luna ianuarie a acestui an (având termen limită luna iulie), nu a comunicat nicio adresă unde să primească declaraţiile! Păi cum să trimiţi declaraţii la o adresă confidenţială? În al doilea rând, zice Danciu, la Vinţu de Jos colectarea şi reducerea deşeurilor a depăşit chiar previziunile impuse, de 15%, pentru că populaţia a fost bine informată, iar de lucrat se lucrează eficient, cu Salprestul, cu încă o firmă privată ce a plantat containere în întreaga localitate, precum şi cu beneficiarii Legii 416, privind venitul minim garantat.
Hazliu, de-a dreptul, e faptul că aproape toate primăriile din judeţ au primit astfel de amenzi, în condiţiile în care Fondul de Mediu nu solicitase amendarea, ci verificarea motivului pentru care primăriile nu trimit declaraţia. Motivul, clar, era… lipsa adresei. Dar, iată, inspectorii au făcut exces de zel. De ce? Păi, din câte am aflat, aceştia nu mai primesc acum stimulente, în schimb primesc un anumit procent din cuantumul amenzilor pe care-l dau. Înţelegeţi cum devine treaba? Şi uite-aşa, o simplă acţiune de verificare s-a transformat într-o acţiune de amendare a primăriilor cu sume de 2.000 sau 2.500 de lei. Oare cât le-o fi ieşind inspectorilor din această acţiune?
Ioan HĂNŢULESCU

Publicitate

Actualitate

România a atins astăzi pragul de 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, cu o întârziere de două luni față de ținta propusă

Publicat

în

România a atins astăzi pragul de 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin  o doză, cu o întârziere de două luni față de ținta propusă

Guvernul anunță, sâmbătă, că peste 5 milioane de români s-au vaccinat împotriva coronavirusului. Inițial, autoritățile își propuseseră să vaccineze 5 milioane de români până la 1 iunie. Estimările inițiale au fost astfel prea optimiste, ținta fiind atinsă cu o întârziere de două luni,

„Astăzi am depășit pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva COVID-19. Prin vaccinare împotriva COVID-19: se reduce riscul de infectare; se reduce riscul de transmitere a virusului; se reduce considerabil riscul de spitalizare; se reduce considerabil riscul de deces”, a transmis Guvernul pe pagina de Facebook a instituției.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

ANSVSA : NU interzice și NU limitează creșterea porcinelor în gospodăriile populației din România. Clarificări din partea instituției

Publicat

în

ANSVSA : NU interzice și NU limitează creșterea porcinelor în gospodăriile populației din România. Clarificări din partea instituției

Ca urmare a informațiilor eronate apărute în presă, având ca scop denaturarea situației reale, precizăm următoarele:

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) NU interzice și NU limitează creșterea porcinelor în gospodăriile populației din România.

În urma consultărilor cu crescătorii, asociațiile de fermieri și asociațiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA și MADR) în care s-au stabilit anumite reguli generale de biosecuritate.

În propria gospodărie, fiecare crescător poate crește câte porcine dorește și să facă sau nu reproducție. ANSVSA intenționează numai să stabilească măsurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație, nicidecum să interzică creșterea sau reproducția în gospodăriile populației. Astfel, cei care doresc să facă reproducție și să vândă suine, inclusiv ca persoană fizică, vor trebui să respecte câteva măsuri suplimentare de biosecuritate, față de ceilalți crescători, pe întreaga durată a evoluției pestei porcine africane în România.

Responsabilizarea deținătorilor de porcine din gospodăriile populației și verificarea respectării obligațiilor acestora privind sănătatea, bunăstarea, regulile minime de biosecuritate și mișcare a animalelor au un rol deosebit de important în vederea prevenirii evoluției pestei porcine africane.

Atâta timp cât pesta porcină africană evoluează pe teritoriul României, ANSVSA, instituția responsabilă pentru sănătatea și bunăstarea animalelor are rolul de prevenție și combatere a acestui virus prin aplicarea de măsuri specifice. Chiar în condițiile în care scăderea numărului de focare este semnificativă, de la 1.220 de focare active în septembrie 2019 la 236 în prezent, măsurile trebuie menținute și intensificate pentru că pericolul este permanent prezent. Ca dovadă în acest sens stă panta ascendentă pe care se află numărul de focare, odată cu încălzirea vremii. În ultima săptămână au fost înregistrate 70 de focare noi în 16 județe.

ANSVSA rămâne alături atât de crescătorii din fermele comerciale, cât și de cei din gospodărille populației în prevenirea și combaterea virusului PPA. Este esențial ca acesta să nu provoace pagube economice de o asemenea anvergură astfel încât să facă imposibil pentru statul român să asigure fondurile necesare pentru despăgubiri. În perioada în care virusul evoluează în jurul fermelor, activitatea acestora este blocată și sunt șanse foarte mari ca boala să afecteze animalele din aceste unități, ceea ce ar duce la o creștere exponențială a pagubelor pe întreg lanțul de producție. Din 2017 până în prezent, despăgubirile plătite propietarilor de animale afectate din România se ridică la peste 200 de milioane de euro.

Subliniem că responsabilitatea prevenirii și combaterii PPA revine tuturor instituțiilor din România, cu responsabilități în domeniu (ANSVSA, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Autoritățile Publice Locale și nu în ultimul rând crescătorii de porcine), întrucât boala nu poate fi gestionată exclusiv de serviciile sanitare veterinare.

Transmit reprezentanții ANSVSA

Publicitate
Citește mai mult

Actualitate

Un nou ATAC DE URS în România : Animalul a atacat o turmă de oi, a răpus o mioară și a plecat cu a doua „la pachet” în pădure

Publicat

în

Un nou ATAC DE URS în România : Animalul a atacat o turmă de oi, a răpus o mioară și a plecat cu a doua „la pachet” în pădure

Un urs a omorât o oaie, iar pe o alta a târât-o în pădure, după ce a atacat o turmă de pe un islaz comunal din localitatea suceveană Lungeni, comuna Broşteni, potrivit Agerpres.

Potrivit Jandarmeriei Suceava, persoana care a apelat la 112 este proprietarul turmei de oi şi a constatat că din 17 i-au rămas 15, el declarând că a văzut „umbra ursului la marginea pădurii”.

La faţa locului a intervenit un echipaj de la Postul de Jandarmi Montani Broşteni, care nu a găsit ursul, dar a rămas în zonă pentru monitorizare.

Electrica Furnizare Discount

În contextul în care prezenţa urşilor este semnalată tot mai des în zonele montane ale judeţului, dar şi în apropierea gospodăriilor, jandarmii recomandă ca persoanele care se întâlnesc cu un urs să nu îi dea de mâncare, să nu se apropie pentru a face fotografii şi să îşi facă simţită prezenţa vorbind, astfel încât animalul să nu fie luat prin surprindere şi să evite oamenii.

Totodată, zgomotele puternice şi muzica tare irită ursul, iar mirosul grătarului îl poate atrage şi de la 10 kilometri.

”În cazul în care animalul se apropie de voi, încercaţi să păreţi cât mai mari prin ridicarea braţelor deasupra capului şi, în niciun caz, nu fugiţi. Ursul fuge mult mai repede decât omul, atingând în urcare circa 25-30 km pe oră, iar prin fugă instinctul de vânătoare se va activa şi atunci va ataca”, au transmis reprezentanţii Jandarmeriei Suceava.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare