Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primăria Turda executată silit pentru 4,7 milioane de lei de către o firmă din Alba. Dobânzi penalizatoare și cheltuieli de judecată imense

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Turda executată silit pentru 4,7 milioane de lei de către o firmă din Alba. Dobânzi penalizatoare și cheltuieli de judecată imense

Judecătoria Turda a încuviințat executarea silită a Municipiului Turda pentru o sumă de circa 4,7 milioane de lei datorată în urma proceselor cu STP. Suma include dobanda legală penalizatoare de peste 870.000 de lei și cheltuieli de judecată de peste 40000 lei. La acestea se vor adauga cheltuielile de executare care depasesc 40.000 de lei.

Va plăti cineva din Primăria Turda pentru că nu s-au achitat la timp banii datorați STP-ului?

Se vor autoseziza procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda cu privire la faptul că prin decizii abuzive sau prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu bugetul public al municipiului Turda a fost sever prejudiciat? De această dată nu vorbim de sume de câteva sute de lei. Milioane de lei au fost plătiți ca dobânzi penalizatoare din banii publici și alte zeci de mii de lei executorilor.

Executarea silită vine ca urmare a faptului că administrația locală nu a plătit integral eșalonat datoriile către compania privată din Alba.

Situația datoriilor municipiului Turda i se datorează politic fostului și actualului primar iar conflictul cu STP a izbucnit în perioada în care USL guverna orașul.

Până acum Municipiul Turda a plătit circa 9,25 de milioane de lei.

În perioada 2012-2013, fostul primar Tudor Ștefănie și Consiliul Local, cu susținerea politică a actualul primar Cristian Matei pe atunci lider USL, aveau să ia o serie de decizii prin care activitatea Societății de Transport Public din Alba Iulia era afectată. Printre decizii se numără eliminarea unor autobuze euro IV și înlocuirea lor cu euro II, atribuirea ilegală de stații de autobuz către Alis, extinderea gratuităților pentru pensionari cu diminuarea valorii abonamentelor plătite către STP și neplata la timp a gratuităților către operatorul privat de transport.

Consecința este că acum municipiul Turda trebuie să plăteacă milioane de lei datorii restate. Adevărata gaură în bugetul Turzii sunt însă dobânzile penalizatoare plătite plus sutele de mii de lei plătiți executorilor și avocaților.

De-a lungul timpului, STP a câștigat o serie de procese ce ridică sumele pe care municipiul Turda trebuie să le plătească la o valoare de peste 9,25 milioane de lei

Din 2016, actuala administrație locală a prelungit conflictul cu STP și nu a plătit integral, la timp, eșalonat datoriile.

În dosarul 11647/117/2013 STP a castigat suma de 6.636.296 lei Pentru ssumele din sentința de mai sus s-a început executarea silită în 2018. Cu tertipuri ca e vorba de o instituție publică Primăria a obținut amânarea executării silite pentru un an. În 28.03.2019 executorul a blocat toate conturile Primariei Turda iar ulterior s-a semnat un grafic de eșalonare la plată a sumelor pentru perioada martie 2019 – mai 2020 (altfel activitatea Primăriei Turda ar fi fost blocat).

În martie 2019, primarul Cristian Matei propunea Consiliului Local aprobarea HCL 55/2019 cu o eșalonare de plată. La data încheierii conventiei dobanda legală penalizatoare era de 2.626.139 lei. Consiliul Local a aprobat eșalonarea de plată.
Primarul Turzii nu a înștiințat Consiliul Local cu privire la obligațiile de plată ale Municipiului Turda

Primăria a plătit acești bani cu excepția ultiei rate, din mai 2020. Primarul Cristian Matei ar trebui să explice de ce nu a plătit restanța de 387.698,8 care acum este inclusă și ea în executare.

Citește și: Primăria Alba Iulia PIERDE prima bătălie în războiul cu AIDA-TL și STP. Tribunalul a respins cererea de suspendare

Separat de dosarul din 2013, mai sunt de achitat sume de bani în alte 4 dosare iar autoritățile locale de la Turda ar trebui să explice de ce nu a plătit sumele stabilite prin sentințe definitive.

Mai mult, primarul Cristian Matei nu a înștiințat la timp Consiliul Local cu privire la aceste obligații de plată.

În dosarul 398/117/2018 , STP a câștigat suma de 684.132 lei plus dobânzi

In apel a fost mentinuta sentinta

În dosarul D 2278/117/2018 Municipiul Turda a pierdut prin proces suma de 1.996.191 lei plus dobânzi penalizatorare. În primă instanță STP câștigase 5.284.035 lei
În recurs suma a fost diminuată la 1.996.191 lei plus dobânzi. Presa aservită administrației locale a prezentat diminuarea sumei ca o victorie a administrației locale, dar de fapt nu a fost așa: STP doar ceruse mai mulți bani. Gaura bugetară provenind din dobânzi penalizatoare avea să rămână.

Un alt dosar D 3927/117/2019 a dat câștig de cauză Societății de Transport public pentru suma de 884.952 lei plus dobânzi penalizatoare.

De această dată Primăria nu a mai făcut recurs. Începuseră să înțeleagă că fără argumente dacă faceau recurs doar se întindea termenul de plată și curgeau dobânzi.

Un ultim dosar, D 3928/117/2019* – a mai adus o gaură bugetului public. STP a câștigat suma de 272.834,50 lei plus dobânzi.

Pentru ultimele patru procese suma totală de plată a Municipiului Turda către STP este de 3.838.109 lei (valoare cu TVA inclus) plus dobanda legala penalizatoare peste 870000 de lei si cheltuieli de judecata de peste 40000 lei. La acestea se vor adauga cheltuielile de executare care depasesc 40.000 de lei.

Pentru acestea sume a fost incuvintata executarea de catre Judecatoria Turda in 01.02.2021 în dosarul 478/328/2021.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea