Rămâi conectat

Politică Administrație

Președintele Klaus Iohannis: Guvernul PSD a avut politici fiscale imprudente, a luat măsuri ad-hoc, a fost DEGRINGOLADĂ FISCALĂ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, 25 ianuarie, la recepţia organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, că în 2017 România a avut o creştere economică record, însă aceste cifre nu reflectă calitatea politicilor economice, progresele mediului de afaceri fiind făcute mai degrabă în pofida acestor politici, că în contextul unor politici fiscale imprudente, Guvernul a trebuit să adopte măsuri ad-hoc cărora li s-a adăugat „degringolada fiscală”.

În opinia sa, aceasta demonstrează „lipsa oricărei preocupări din partea guvernanţilor de a asigura predictibilitatea economică pe care mediul de afaceri o invocă”. Iohannis a spus că va discuta cu viitorul Guvern pentru a exista garanţii de stabilitate şi „să nu pericliteze, prin politici imprudente şi măsuri hazardate, sustenabilitatea fiscală şi potenţialul de dezvoltare al României”.

„În anul 2017, economia României a consemnat o rată de creştere record în Uniunea Europeană. Asta ştim cu toţii, şi ne bucurăm. Însă aceste cifre nu reflectă, din păcate, şi calitatea politicilor economice, progresele mediului de afaceri fiind obţinute mai degrabă în ciuda acestor politici. in acest motiv, tabloul macroeconomic nu este lipsit de riscuri în plan economic şi financiar, riscuri care înseamnă responsabilităţi suplimentare pentru decidenţii anului 2018”, a afirmat Iohannis, citat de news.ro.

El a remarcat că situaţia bugetară a anului 2017 arată că se continuă trendul descrescător în planul investiţiilor publice, prin diminuarea ponderii în PIB a cheltuielilor de capital faţă de anii anteriori, adăugând că nu este suficient ca bugetul să prevadă doar pe hârtie alocări investiţionale, ci trebuie ca investiţiile să fie şi realizate, pentru a nu mai neglija domenii cheie, precum infrastructura. „În acelaşi timp, în ciuda unei creşteri economice record în Uniunea Europeană, Guvernul, sau pot să spun mai bine, guvernele succesive au avut dificultăţi în asigurarea cadrului fiscal-bugetar care să respecte ţinta de deficit de 3% din PIB. În contextul unor politici fiscale imprudente, Guvernul a trebuit să adopte măsuri ad-hoc, şi anume reintroducerea accizei suplimentare asupra carburanţilor, preluarea de dividende sporite de la companiile de stat sau blocarea unor plăţi ale ordonatorilor de credit pe final de an. Dacă la toate acestea adăugăm şi degringolada fiscală, pe fondul unor modificări ale Codului Fiscal contestate de aproape toată lumea, rezultă lipsa oricărei preocupări din partea guvernanţilor de a asigura predictibilitatea economică pe care mediul de afaceri o invocă, pe bună dreptate, sistematic”, a spus Klaus Iohannis în faţa oamenilor de afaceri.

Din acest motiv, preşedintele a avertizat că pentru anul 2018, „este evident că atenţia trebuie să se orienteze asupra mediului de afaceri, care s-a confruntat în ultima perioadă cu provocări dintre cele mai nefireşti în planul calităţii şi predictibilităţii măsurilor economice”.

sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea