Rămâi conectat

Politică Administrație

Premieră în administrația locală! Consiliul Județean Alba vrea să-și deschidă punct de lucru la București. Scopul – lobby instituțional la nivelul guvernului

Bogdan Presecan

Publicat

în

În cadrul unei discuții informale, Florin Roman – vicepreședintele Consiliului Județean Alba a declarat pentru ziarulunirea.ro că liderii instituției pe care o reprezintă intenționează să deschidă la București un punct de lucru, un birou, reprezentat printr-o persoană angajată pentru a desfășura o activitate de lobby la nivelul autorităților centrale în interesul județului Alba.

În momentul de față se evaluează modalitatea de punere în practică a acestui proiect, identificarea resurselor pentru crearea unui astfel de “birou de lobby” al administrației județene la București, existând chiar posibilitatea ca în următoarea ședință de consiliu (n.a.luna octombrie) să fie supus votului consilierilor un proiect de hotărâre pentru înființarea și susținerea financiară a acestui punct de lucru în capitală.

“Intenționăm să deschidem un punct de lucru la București în care să avem o persoană foarte foarte cunoscută la nivel guvernamental, la nivel parlamentar, la nivel ministerial, care să poată ajuta județul Alba, Consiliul Județean, în strângerea legăturilor cu autoritățile centrale, să avem informații la prima mână de la minister, să putem face o acțiune de lobby legal, pe lângă decidenții politici și financiari de la București. Acest personaj trebuie să joace și rolul liantului între 78 de primari din Alba și autoritățile centrale, să-i ajute pe primari să aibă întâlniri cu secretari de stat, la nivel de președinte sau director de Agenție, la nivel de parte de consultanță pe elaborarea de proiecte.

Pentru că dacă știi că peste 3 luni de zile va fi demarat un proiect, de exemplu, cum va fi cel din luna decembrie a.c. – eficientizarea termică a spitalelor din municipiile reședință de județ – acest om îți aduce informația și îți acordă consultanță pentru întocmirea proiectului.

Lucrul acesta se întâmplă în toate țările civilizate, consiliile județene și regionale au astfel de corespondenți în capitalele naționale, unde sunt decidenții politici și financiari și întodeauna produc, după un anumit timp, un an de zile, plus valoare din punct de vedere financiar și al relațiilor de promovare pentru acel județ la nivel național”, a explicat Florin Roman.

a face lobby = a influenta, a determina adoptarea unei legi, prin frecventarea birourilor membrilor Camerei legislative si purtind discutii cu acestia (lobby = hol, anticamera)

Definiţia lobby-ului dupa Aurelian Horja: “Lobby-ul este un ansamblu de activităţi legale şi transparente de monitorizare, analiză, documentare, comunicare directă şi oferire de informaţii cu privire la posibile efecte viitoare  ale unei decizii sau în vederea susţinerii şi promovării unor drepturi, opinii sau interese efectuate cu intenţia expresă de a influenţa opinia sau acţiunea preşedintelui sau a unui membru al legislativului, executivului, al unei autorităţi de administraţie publică centrală sau locală sau a unei persoane cu putere de decizie dintr-o organizaţie sau instituţie implicate în elaborarea, modificarea sau influenţarea legislaţiei sau a formei unui act normativ cu efect local, regional, naţional sau internaţional, realizat de o persoană, firmă, organizaţie, grup de organizaţii sau grup de interes direct sau indirect, în nume propriu sau în numele altor persoane sau grupuri şi care are ca scop iniţierea, adoptarea, modificarea, respingerea sau abrogarea unui act normativ sau promovarea, administrarea sau executarea unui program sau a unei politici publice”.

foto: Florin Roman


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Construcția noului spital de oncologie și radiologie din Alba Iulia va demara în luna iulie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Construcția noului spital de oncologie și radiologie din Alba Iulia va demara în luna iulie 2024 Pregătirea investiției a durat 4 ani, 2020 – 2024 Construcția noilor secții de oncologie, radioterapie și cardiologie intervențională în cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia reprezintă un pas important în îmbunătățirea serviciilor medicale oferite pacienților din județ. După […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea