Prefectura Alba: ”Soluţiile la problema diabeticilor insulinici vor ajunge în atenţia ministrului Sănătăţii”

Paul Voicu - Primar 2020

Sesizările primite de către prefectul Gheorghe Feneşer, potrivit cărora bolnavii de diabet sunt supuşi riscului major de a nu-şi putea procura insulina la timp, s-au confirmat. În evidenţele CAS Alba sunt înregistraţi 10.497 de diabetici, dintre care 2.948 sunt dependenţi de insulină.

Reţetele pentru insulină se eliberează în urma consultaţiei, programată o dată la 3 luni, dar, din cauza numărului mare de pacienţi, uneori aceştia trebuie să aştepte după reţetă încă o lună şi jumătate. Cei 4 diabetologi din judeţ nu reuşesc să facă faţă numărului mare de pacienţi care au nevoie de reţetă pentru insulină, în condiţiile în care nu pot programa mai mult de 28 consultaţii/zi. De asemenea, foarte mulţi dintre bolnavi sunt nevoiţi să se deplaseze pe distanţe şi de peste 100 km pentru consultaţie şi pentru obţinerea prescripţiei medicale.

ELIT

La sfârşitul săptămânii trecute, prefectul Gheorghe Feneşer i-a convocat la o întâlnire pe această temă pe directorul DSP Alba, Horea Timiş, directorul Spitalului Judeţean, Nicoleta Coşarcă, directorul executiv al CAS Alba, responsabil de relaţiile contractuale, Gheorghe Munteanu şi diabetologul Diana Barbonţa.

Concluzia unanimă a fost aceea că problema diabeticilor dependenţi de insulină e una de care se lovesc toţi bolnavii cronici, dar şi medicii specialişti, care, din pricina numărului maxim de consultaţii zilnice pe care le pot efectua, nu au cum să remedieze situaţia.

Mihail David - 2020

Prefectul judeţului Alba a propus ca baremul de consultaţii în cazul diabeticilor să fie eliminat, să existe un diabetolog şi la Sebeş, Cîmpeni, Aiud sau Ocna Mureş, iar reţetele pentru insulină să poată fi eliberate de către medicii de familie, în baza scrisorii medicale emise de către diabetolog. Propunerile prefectului au fost agreate de către specialişti, care au precizat că prescrierea reţetelor de către medicul de familie ar duce inclusiv la evitarea supraaglomerării cabinetelor de medicină internă.

Cu o comunicare bună între medicul diabetolog şi medicii de familie, prin intermediul medicilor internişti, care ar putea fi la rândul ei reglementată, o dată cu modificarea legislaţiei, medicii de familie ar putea prescrie şi insulina, nu doar tabletele anti diabet, ceea ce ar rezolva problema.

Una dintre veştile bune este aceea că, din 15 martie, persoanele dependente de insulină care vor veni la Alba Iulia pentru reţetă se vor putea adresa celor 3 medici diabetologi în cadrul Centrului Judeţean de Diabet, care îşi reia activitatea în clădirea Spitalului Judeţean. Soluţiile pe care le-am propus sunt viabile, fapt confirmat de autorităţile medicale cu care am discutat, şi le voi susţine la Ministerul Sănătăţii. Am cerut un memoriu semnat de către specialişti, pentru a-l prezenta ministrului Eugen Nicolaescu. Sunt sigur că şi domnul ministru îşi doreşte un sistem sanitar care să răspundă cât mai bine nevoilor pacienţilor, iar soluţiile găsite de noi ar putea elimina o problemă foarte serioasă la nivel de ţară. În ceea ce mă priveşte pe mine, îi asigur pe toţi bolnavii dependenţi de insulină că voi face tot ceea ce stă în puterile mele, pentru ca problema lor să fie rezolvată în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Gheorghe Feneşer, prefectul judeţului Alba.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

2 Comentarii

aiudean 4 martie 2013 at 17:50

felicitari domnule prefect,treaba asta o putea face de ani de zile acel dumitrel

george 4 martie 2013 at 18:15

de ce sa o faca Dumitrel ca doar nu are interes. El e pe imagine asa ca nu iasa imagine no mi interesa nada. De asta baga bani in Spit Alba si in rest 0 barat. E doar pe imagine

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...