Rămâi conectat

Economie

Potočnik: CE nu poate interzice mineritul cu cianuri, soarta proiectului Roşia Montană, decisă acasă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    CE nu poate interzice per ansamblu mineritul cu cianuri şi nici nu se poate implica în vreun fel în proiectul Roşia Montană, a cărui soartă se va decide „acasă” şi va fi exclusiv responsabilitatea autorităţilor de la Bucureşti, afirmă comisarul pentru Mediu, Janez Potočnik, citat de Laszlo Tokes.
Europarlamentarul român afirmă, într-un comunicat de presă că s-a întâlnit cu Potočnik, care este comisar european pentru Mediu, în calitatea sa de iniţiator al unei rezoluţii de interzicere a mineritului cu cianuri, votată „cu o majoritate covârşitoare” de plenul Parlamentului European. Însă, „nefiind obligată prin lege”, Comisia Europeană (CE) nu a ţinut cont de respectiva rezoluţie, motiv pentru care, spune Tokes, a ţinut să aibă o discuţie cu oficialul CE.
„Întâlnirea a avut loc marţi, 25 octombrie, iar Tőkés László a argumentat necesitatea interzicerii, la nivel european, a folosirii cianurii în minerit prin evocarea unor catastrofe naturale care au marcat continentul, cum ar fi explozia centralei atomice de la Cernobîl, poluarea cu cianură a râului Tisa sau deversările de mâl roşu din Kolontar, Ungaria. Mai mult, europarlamentarul a făcut apel la comisarul european să ia exemplul Germaniei, care în urma dezastrului atomic din Japonia, a decis să îşi închidă toate centralele nucleare. Folosind exemplul petiţiei depuse la Comisia pentru Petiţii a Parlamentului European de către Asociaţia Ad Astra şi Fundaţia Culturală Roşia Montană, Tőkés a menţionat şi că o mare parte a opiniei publice din România, precum şi majoritatea ONG-urilor, alături de biserici şi lumea academică, se opun proiectului, suspectat şi de corupţie”, se arată în comunicatul de presă emis de staff-ul europarlamentarului român Laszlo Tokes, care îi acuză pe beneficiarii proiectului că fac un lobby politic şi economic „lipsit de scrupule şi avid de bani”.
Reacţia lui Janez Potočnik la spusele lui Tokes a fost însă aceea că, în ciuda „celui mai mare regret”, „CE nu poate şi nici nu are dreptul să interzică, per ansamblu, mineritul pe bază de cianuri, având în vedere, pe de o parte, interesele ţărilor membre şi, pe de altă parte, principiul competenţelor fiecărui stat membru”. „Ceea ce poate face Comisia – şi acest lucru se întâmplă, pas cu pas – este crearea unui cadru juridic pentru mineritul din Europa, care să transforme această activitate într-una cât se poate de sigură, adică să minimalizeze pericolele exploatării şi riscul catastrofelor”, a spus Potocnik, potrivit comunicatului lui Tokes. Europarlamentarul mai susţine că l-a întrebat pe comisarul european ce mesaj poate transmite opiniei publice „care îşi face griji în privinţa proiectului de la Roşia Montană”.
„Replica lui Potočnik poate fi rezumată astfel: nimeni nu poate aştepta o decizie sau o implicare a Comisiei Europene în acest caz. Soarta Roşiei Montane se va decide acasă, în România, şi va fi, exclusiv, responsabilitatea autorităţilor de aici. Competenţele UE se referă doar la reglementările legislative de nivel european, însă implementarea lor ţine tot de fiecare stat membru. Un lucru este cert, autorităţile competente ale CE vor veghea la respectarea directivelor europene”, se mai arată în comunicatul citat.
În 5 mai 2010, Parlamentul European, reunit în şedinţă plenară la Bruxelles, a adoptat Rezoluţia referitoare la interzicerea folosirii tehnologiilor pe bază de cianuri în mineritul din Uniunea Europeană. A doua zi, Parlamentul European a invitat Comisia Europeană să propună interzicerea totală a tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri până la sfârşitul anului 2011. „Parlamentul invită Comisia să propună interzicerea totală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană până la sfârşitul lui 2011, deoarece aceasta este singura modalitate sigură de protejare a resurselor noastre de apă şi a ecosistemelor împotriva poluării cu cianuri în urma activităţilor miniere şi să efectueze, totodată, o evaluare normală a impactului”, se preciza într-un comunicat din 6 mai 2010 al Parlamentului European.
În septembrie 2011, CE comunica agenţiei MEDIAFAX, prin serviciul de presă al DG Envi (Directoratul General Mediu), că nu are în prezent în plan o legislaţie pentru interzicerea utilizării cianurilor în minerit, considerând că o astfel de măsură nu se justifică prin raţiuni legate de protecţia mediului sau de sănătate, în ciuda rezoluţiei adoptate în 2010 de europarlamentari.
„În ceea ce priveşte introducerea unei interdicţii generale privind interzicerea mineritului cu tehnologii pe bază de cianuri, Comisia consideră că aceasta nu este justificată de raţiuni legate de protecţia mediului sau de sănătate. Legislaţia existentă, cu precădere în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor din industria extractivă (Directiva 2006/21/CE) include cereri precise şi stricte care ar trebui să poată asigura nivelul de siguranţă adecvat al facilităţilor din industria extractivă”, se arată în răspunsul CE transmis în urmă cu aproape două luni agenţiei MEDIAFAX. (M.F.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea